Ett av de mest efterfrågade recepten från er är ett recept på glutenfria kanelbullar som ger riktigt saftiga och goda bullar utan gluten. Och här är det! Även fast ingredienslistan skiljer sig en del från mina vanliga kanelbullar så är tänket detsamma.
Rumsvarma ingredienser, generöst med smör och tålamod är hemligheten bakom rikigt saftiga bullar. Gluten eller ej!
Receptet ger 20 medelstora glutenfria kanelbullar. Självklart kan du variera fyllningen som du vill med kardemumma, vanilj, mandelmassa eller något annat som du tycker om.
Ingredienser:
50 g rumsvarm jäst
5 dl rumsvarm mjölk
2 msk fiberhusk
200 g rumsvarmt smör
1 dl vit sirap
0,5 dl strösocker
1 ägg
1 nypa salt
2 tsk malen kanel
ca 750 g finax glutenfri mjölmix
0,5 dl brunt farinsocker strö, 0,5 dl strösocker, 200 g rumsvarmt smör och 2 msk malen kanel till fyllningen
1 ägg, 1 msk vatten och 1 nypa salt att pensla bullarna med
pärlsocker till garnering
Ingredienser (sockerlag):
2 dl vatten
1 dl strösocker
Gör såhär:
- Smula jästen i en bunke.
- Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
- Ha i fiberhusk, lite i taget samtidigt som du rör om.
- Tillsätt sedan smör, sirap, strösocker, ägg, salt och hälften av det glutenfria mjölet.
- Låt degkroken arbeta tills du har en jämn men kladdig smet.
- Låt degen knådas i minst 5 minuter medan du tillför lite mjölmix i taget. Degen ska vara smidig och släppa från bunkens kanter eller arbetsbänken men fortfarande vara lite kladdig. Är den för torr redan nu så kommer även bullarna att bli torra.
- Kavla ut degen i en stor rektangel med jämn tjocklek, ca 1 cm.
- Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen och bred på det i ett jämn lager på rektangeln.
- Vik hop rektangeln på mitten längs med långsidan till en smal och lång, dubbelvikt rektangel och dela den i 1 cm tjocka remsor.
- Ta två remsor per bulle och tvinna dem längs med varandra och rulla ihop till ett bullknyte.
- Lägg bullarna på plåtar täckta med bakplåtspapper, med ordentligt med mellanrum mellan dem.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i 2-3 timmar.
- Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
- Blanda ihop ägg, vatten och salt i en liten skål och pensla dina bullar med blandningen.
- Garnera bullarna med pärlsocker och grädda dem i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg och är genomgräddade.
- Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
- Servera och njut!
[…] bullarna glutenfria genom att följa DETTA […]
[…] äppelbullarna glutenfria genom att följa detta […]
Undrar om det funkar att jäsa dessa i kylskåpet över natten?
Det gör det! Se till att använda kylskåpskalla ingredienser istället för rumstempererade 🙂
Också kylskåpskallt smör? 😅 Ursäkta, om det er en dum fråga…
Hejhej! Förlåt för sent svar, finns inga dumma frågor! Precis, allt kylskåpskallt! 🙂
[…] Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept. […]
Vilket alternativ är bättre? Frysa in gräddade bullar elr ojästa bullar?
Frysa in ojästa 🙂
[…] Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept. […]
[…] gifflarna glutenfria genom att följa DETTA recept för vetedeg och […]
Funkar de att använda andra glutenfria mjöl? Min sambo tål bara Lailas glutenfria mjöl.
[…] Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept. […]
[…] Gör saffransbullarna glutenfria genom att följa DETTA recept. […]
[…] Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept. […]
[…] bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept och istället för bara kanel, smaksätta degen med 2 tsk malen kanel och 1 tsk malen […]
[…] Gör kanelbullesemlorna glutenfria genom att följa DETTA recept. […]
[…] vetelängderna glutenfria genom att följa DETTA recept för […]
[…] Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept. […]
Ser super goda ut
Visst gör dem? 😍
Det ska jag göra gillar dina recept har köpt en av dina böcker.
[…] Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept. […]
Hej!
Ska testa dessa för första gången 😊
Såg nu att jag har bara farinsocker hemma inte brun farin strö. Funkar det ändå?
Hejhej! Det funkar ändå 🥰
Kan man använda Lailas mjölmix eller är finax bäst? 🙂
Båda funkar utmärkt! 🙂
Jag har inga ägg hemma. Vad kan jag använda istället?
Hejhej, jag har tyvärr inte testat att ersätta ägg mot något annat i detta recept ❤️
[…] Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept. […]
Går det att använda havremjölk eller soya mjölk istället för vanlig mjölk? Och funkar det att använda vanligt strösocker istället för farinsocker?
Hejhej! Absolut ❤️
Hej! Ska man ha kanel i degen?
Hej fina Camilla! Har du något tips ifall man bara har torrjäst att använda?
Hejhej! Det går bra att byta ut, ett paket torrjäst motsvarar 50g färsk ❤️