
En av mina favoritbullar är toscabullar. Den som hittade på den här underbara bullen borde få nobelpris. Saftig bulle med mandelmassefyllning, knäckig yta och ett ordentligt lager tosca gjord på stora bitar av olika nötter. Olika konsistenser som gifter sig något fantastiskt med varandra i detta älskade sötebröd. Den är god att köpa, ännu godare att baka själv.

Receptet ger ca 30 stycken goda toscabullar.
Fyllning:
300 g mandelmassa
2 msk vatten
1 msk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse (kan uteslutas, men gör att fyllningen håller sig i bullen)
150 g mjukt, rumstempererat smör
1 dl farinsocker
Vetedeg:
50 g jäst
500 g rumsvarm mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemuma
200 g mjukt, rumstempererat smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
Tosca:
1 dl vispgrädde
100 g smör
0,75 dl honung (100g)
1 dl strösocker (100 g)
250 g nötter av valfri sort
Sockerlag:
2 dl strösocker
2 dl vatten
Gör såhär:
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
- Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
- Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
- Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Under tiden kan du göra toscan. Grovhacka nötterna, ställ åt sidan. Ha ner vispgrädde, smör, honung och strösocker i en kastrull. Koka upp i ca 10 min eller tills smeten nått 116 grader. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner nötterna. Låt toscan svalna och tjockna i rumstemperatur under tiden som bullarna jäser.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Lägg på en generös klick med tosca på varje bulle (ca 2 msk) och tryck till lite. Grädda sedan en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker i en kastrull. Värm upp tills sockerkristallerna smält. Låt sockerlagen svalna och tjockna litegrann. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
- Servera och njut!
TIPS!
- Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
- Veganska toscabullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, vispgrädde mot växtbaserad grädde, honung mot agavesirap och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.
Kan man byta ut honungen?
Hejhej, du kan använda ljus sirap istället ☺️