Cinnabons – kanelbullar i långpanna med frosting

76 röster
cinnabons
Världens godaste cinnabons! Saftiga och fluffiga kanelbullar i långpanna med frosting som bara smälter i munnen.

Ett av de recept som de allra flesta av er efterfrågar den senaste tiden är recept på cinnabons – alltså en hemgjord variant på bullarna från kedjan som helt enkelt är kanelbullar i långpanna med frosting. Typ sticky buns. Och när jag såg att underbara cookaholic bakat det häromdagen så kunde jag inte hålla mig. Jag var bara tvungen att testa ta fram ett eget recept!

cinnabon

Jag har ätit flera olika köpervarianter av denna bulle men har inte blivit helt såld. Idén och konceptet har enorm potential men hittills har jag inte blivit övertygad av färdiggjorda cinnabons. Men att baka något från grunden hemma är alltid ett vinnande koncept.

Dessa blir härligt saftiga och fluffiga med en ljuvlig vaniljfrosting. Alltsammans bara smälter i munnen. Ni bara måste prova!

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 24 stycken cinnabons – kanelbullar i långpanna med frosting.

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

5 tsk malen kanel

Vetedeg:

50 g rumstempererad jäst

500 g rumstempererad mjölk (5 dl)

2 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

200 g mjukt, rumstempererat smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Sockerlag:

2 dl vatten

1 dl strösocker

Frosting:

200 g färskost

150 g mjukt, rumstempererat smör

2 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

Steg för steg bilder på hur man bakar cinnabons – kanelbullar i långpanna med frosting.
Degen till dessa cinnabons har jag som vanligt gjort utifrån mitt grundrecept på vetedeg som jag använder i alla mina bullar men smaksatt den annorlunda och haft i aningen en mindre mängd smör än vad jag brukar.

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kanel, kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och rulla ihop till en tight rulle längs med rektangelns långsida.
  7. Skär 2 cm tjocka skivor och lägg alla bullar i en långpanna täckt med bakplåtspapper med måtten 30×40 cm. Plasta in långpannan och låt bullarna jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills de fått fin färg.
  10. Om mitten av bullarna sticker uppåt så kan du trycka tillbaka dem försiktigt med en stekspade eller liknande så fort de fått lite färg och sedan fortsätta grädda bullarna enligt tiden i receptet. Låter du de vara kvar så finns risk att endast topparna blir supergräddade och resten av bullen förblir ljus och tråkig.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Låt de bli ljumna medan du gör frostingen.
  12. Vispa ihop alla ingredienserna till frostingen krämigt i en bunke med en elvisp. Klicka ut frostingen på bullarna och bre ut i ett jämnt lager. Låt gärna frostingen sippra ner i skårorna på bullarna. Servera direkt eller förvara väl inplastade i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept och istället för bara kanel, smaksätta degen med 2 tsk malen kanel och 1 tsk malen kardemumma.
Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
narjes
5 månader sedan

hej camilla jag kommer gärna att pröva de!!
Men måste man ha frostingen på dina cinnabons

Linnéa Ericson
Linnéa Ericson
4 månader sedan

Hej! Går de att frysa med frostingen på?

Mariana
Mariana
3 månader sedan

Undrar också om man kan frysa in bullarna

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x