Sockerbullar

54 röster
sockerbullar
Fluffiga, saftiga & mjuka sockerbullar formade som kringlor! Dessa bara smälter i munnen.

Vad säger du om jag säger fluffiga och mjuka sockerbullar med mycket fyllning, penslade med smör och doppade i strösocker? Idag bakade jag nämligen dessa sockerbullar eller sockerkringlor, som på riktigt smälter i munnen. Jag bakade dessa, men i en annan form tillsammans med bästa Klara på hennes YouTube-kanal och jag blev så sugen på att baka dem igen.

sockerkringlor
kringlor

Klara är en underbar människa och det var så roligt att få lära henne hur man bakar sockerbullar. Kan inte minnas sist jag skrattade så mycket när jag bakade. Hon är så rolig!

I Klaras video skippade vi kardemumman och snurrade dem till runda bullar, men annars är det samma recept i videon som receptet i det här inlägget. I det här receptet penslade jag inte heller bullarna med ägg, för att hålla dem ljusa, men du kan såklart göra det om du vill.

Receptet ger ca 30 stycken saftiga sockerbullar.

Fyllning:

200 g mjukt, rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 tsk majsstärkelse

1 msk vatten

Vetedeg:

50 g rumstempererad jäst

5 dl rumstempererad mjölk, 3% fett

2 tsk malen kardemumma

1 msk vaniljsocker

250 g mjukt, rumsvarmt smör

2 dl strösocker

1 kg vetemjöl 

1 tsk salt

Topping:

75g smör

2 dl strösocker

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, vanilj, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik den sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Grädda dem i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter eller tills de fått fin färg.
  10. Smält smöret till toppingen i en kastrull. Häll sockret i en djup tallrik. Låt bullarna svalna innan du penslar dem med smält smör och doppar dem i sockret.

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska sockerbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot växtbaserad mjölk.

Författare: Camilla Hamid.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
17 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emelie
Emelie
1 år sedan

Vad gör majsstärkelsen? Det går väl bra att skippa?

Louise
Louise
1 år sedan

Hej!
Undrar om det går att byta ut färsk jäst mot torr?
Tack på förhand!

Narjes
Narjes
1 år sedan

Mmm så gott!!
Såklart ska jag baka dessa först!
Tack Camilla för dina underbara recept❤

Ebba
Ebba
1 år sedan

Går de att frysa?

Muskaan
Muskaan
1 år sedan

Hej Camilla!
Undrar bara om du kan göra en lakritscheesecake, vill så gärna att du filmar en video när du visar hur man gör en god lakritscheesecake.

Ida
Ida
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Åh ja det vill jag också se!
Ps: Ett önskemål är att du skriver hur länge dina recept tar att baka! 🙂

Last edited 1 år sedan by Ida
Rebecca
Rebecca
11 månader sedan

Hej! Om man vill frysa in bullarna, ska man ändå lägga på toppingen eller är det bättre att göra det när man ska ta fram dom?🥰

Lova
Svara på  Rebecca
1 månad sedan

Hej! Jag har nyligen bakat dessa otroliga bullar och fryst in den med toppingen. Vilket funkade hur bra som helst. Det blir mindre jobbigt när du ska ta fram dem om du slipper pensla på socker. Tror inte det gör någon skillnad. 😊😊❤️❤️

Linnéa
Linnéa
9 månader sedan

Gjorde dessa nyss, så himla goda! 😍

Felicia
Felicia
1 månad sedan

Hej, om jag ska baka dessa dagen innan ett kalas, hur ska jag förvara dom till dagen efter så dom inte blir torra eller sockret smälter?😍

17
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x