Sockerbullar

24 röster
sockerbullar
Fluffiga, saftiga & mjuka sockerbullar formade som kringlor! Dessa bara smälter i munnen.

Vad säger du om jag säger fluffiga och mjuka sockerbullar med mycket fyllning, penslade med smör och doppade i strösocker? Idag bakade jag nämligen dessa sockerbullar eller sockerkringlor, som på riktigt smälter i munnen. Jag bakade dessa, men i en annan form tillsammans med bästa Klara på hennes YouTube-kanal och jag blev så sugen på att baka dem igen.

sockerkringlor
kringlor

Klara är en underbar människa och det var så roligt att få lära henne hur man bakar sockerbullar. Kan inte minnas sist jag skrattade så mycket när jag bakade. Hon är så rolig!

I Klaras video skippade vi kardemumman och snurrade dem till runda bullar, men annars är det samma recept i videon som receptet i det här inlägget. I det här receptet penslade jag inte heller bullarna med ägg, för att hålla dem ljusa, men du kan såklart göra det om du vill.

Receptet ger ca 30 stycken saftiga sockerbullar.

Fyllning:

200 g mjukt, rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 tsk majsstärkelse

1 msk vatten

Vetedeg:

50 g rumstempererad jäst

5 dl rumstempererad mjölk, 3% fett

2 tsk malen kardemumma

1 msk vaniljsocker

250 g mjukt, rumsvarmt smör

2 dl strösocker

1 kg vetemjöl 

1 tsk salt

Topping:

75g smör

2 dl strösocker

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, vanilj, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik den sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Grädda dem i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter eller tills de fått fin färg.
  10. Smält smöret till toppingen i en kastrull. Häll sockret i en djup tallrik. Låt bullarna svalna innan du penslar dem med smält smör och doppar dem i sockret.

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska sockerbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot växtbaserad mjölk.

Författare: Camilla Hamid.

Prenumerera
Notis om
guest
7 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emelie
Emelie
11 dagar sedan

Vad gör majsstärkelsen? Det går väl bra att skippa?

Louise
Louise
11 dagar sedan

Hej!
Undrar om det går att byta ut färsk jäst mot torr?
Tack på förhand!

Narjes
Narjes
10 dagar sedan

Mmm så gott!!
Såklart ska jag baka dessa först!
Tack Camilla för dina underbara recept❤

Ebba
Ebba
2 dagar sedan

Går de att frysa?

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x