Blåbärsbullar

29 röster
blåbärsbullar
Saftiga och oerhörtgoda blåbärsbullar med fyllning av vaniljkräm och mandelmassa som bara smälter i munnen.

Det var någon på Facebook som skrev att alla bör ta sitt ansvar och plocka blåbär nu när det finns så mycket. Och jag tycker att hon har helt rätt. Blåbär är en fantastisk råvara och tänk så lyxigt att den finns att plocka gratis i skogen. Den här sommaren har det blivit mycket av min knäckiga blåbärspaj men också en hel del blåbärsbullar.

Dessa blåbärsbullar är otroligt saftiga och goda. De är inspirerade av sockerbullar. Fluffig bulle, fyllning av vaniljkräm, mandelmassa och såklart massa blåbär. Att pensla dem med smör och doppa dem i socker är inte bara pricken över i:t när det kommer till smaken, det är också ett perfekt sätt att täcka för lite fula bullar haha! Blåbärsbullar är fantastiskt gott men också väldigt svårt att få snygga om ni frågar mig. Tur det viktigaste är smaken 😉

I dessa blåbärsbullar är det hela 300 g blåbär. Färska eller frysta spelar ingen roll men låt inte de frysta bären tina för då blir det väldigt sörjigt.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man visar kanelbullar. Degen till mina blåbärsbullar är smaksatt med kardemumma och har en helt annan fyllning men principen är densamma.

Och som vanligt så utgår jag från mitt grundrecept på bulldeg. Det här receptet på bulldeg ger garanterat saftiga bullar och en smidig deg att jobba med. I videon ovan visar jag hur man bakar kanelbullar men principen är densamma.

Receptet ger 30 stycken drömgoda blåbärsbullar.

Fyllning:

1 sats vaniljkräm (färdigköpt vaniljkräm funkar också bra men hemmagjord blir godast)

200 g mandelmassa (kan uteslutas)

300 g färska blåbär (frusta funkar men de måste vara frysta, ej tinade)

4 msk syltsocker (alternativt 2 msk strösocker och 2 msk potatismjöl)

Deg:

50 g jäst

500 g mjölk (5 dl)

1 msk malen kardemumma

1 msk vaniljsocker

250 g smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Dekoration:

100 g smör

2 dl strösocker

Gör såhär:

  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Riv ner mandelmassan grovt i en bunke, blanda ner vaniljkrämen i den rivna mandelmassan lite i taget till en jämn smet (klumpar är ok). Ställ fyllningen i kylskåpet medan du gör degen.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, vaniljsocker, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Degen ska enkelt släppa från bunkens kanter.
  5. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel om 30×40 cm.
  6. Blanda ihop blåbär och syltsocker i en skål. Bre ut hälften av mandelmassefyllningen på varje rektangel, strössla på blåbären och rulla sedan tätt ihop varje rektangel till en rulle.
  7. Skär varje rulle i skivor som är 1-1,5 cm tjocka. Lägg bullarna i bullformar och sedan på plåtar (ca 12 bullar på varje plåt)
  8. Låt bullarna jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
  11. Smält smöret i en kastrull och häll upp sockret till dekorationen i en djup tallrik. Pensla bullarna med smöret medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Servera direkt och njut!

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
Prenumerera
Notis om
guest
10 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
3 månader sedan

Går det att ta bort mandelmassan utan att det blir någon större skillnad, eller måste den vara i? Mvh Anna

Ellen Gunnarsson
Ellen Gunnarsson
3 månader sedan

Går det att frysa bullarna? Med sockret eller utan sockret? 🙂

Anni
Anni
3 månader sedan

Kan man göra bullarna typ som du knyter i filmen?

Anni
Anni
3 månader sedan

Och ska man inte pensla dessa med sockerlag?

Kristina
Kristina
2 månader sedan

Ska mjölken vara fingervarm?

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x