Blåbärsbullar

Saftiga och oerhörtgoda blåbärsbullar med fyllning av vaniljkräm och mandelmassa som bara smälter i munnen. I dessa blåbärsbullar är det hela 300 g blåbär. Färska eller frysta spelar ingen roll men låt inte de frysta bären tina för då blir det väldigt sörjigt.

Det var någon på Facebook som skrev att alla bör ta sitt ansvar och plocka blåbär nu när det finns så mycket. Och jag tycker att hon har helt rätt. Blåbär är en fantastisk råvara och tänk så lyxigt att den finns att plocka gratis i skogen. Den här sommaren har det blivit mycket av min knäckiga blåbärspaj men också en hel del blåbärsbullar.

Dessa blåbärsbullar är otroligt saftiga och goda. De är inspirerade av sockerbullar. Fluffig bulle, fyllning av vaniljkräm, mandelmassa och såklart massa blåbär. Att pensla dem med smör och doppa dem i socker är inte bara pricken över i:t när det kommer till smaken, det är också ett perfekt sätt att täcka för lite fula bullar haha! Blåbärsbullar är fantastiskt gott men också väldigt svårt att få snygga om ni frågar mig. Tur det viktigaste är smaken 😉

Och som vanligt så utgår jag från mitt grundrecept på bulldeg. Det här receptet på bulldeg ger garanterat saftiga bullar och en smidig deg att jobba med. I videon ovan visar jag hur man bakar kanelbullar men principen är densamma.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

blåbärsbullar

Blåbärsbullar

Portioner: 30

Ingredienser

Fyllning:
1 sats vaniljkräm (färdigköpt vaniljkrämen funkar också bra men hemmagjord blir godast)
200 g mandelmassa (kan uteslutas)
300 g färska blåbär (frusta funkar men de måste vara frysta, ej tinade)
4 msk syltsocker (alternativt 2 msk strösocker och 2 msk potatismjöl)

Deg:
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
1 msk malen kardemumma
1 msk vaniljsocker
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Dekoration:
100 g smör
2 dl strösocker

Tips!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Fyllning:
1 sats vaniljkräm (färdigköpt vaniljkrämen funkar också bra men hemmagjord blir godast)
200 g mandelmassa (kan uteslutas)
300 g färska blåbär (frusta funkar men de måste vara frysta, ej tinade)
4 msk syltsocker (alternativt 2 msk strösocker och 2 msk potatismjöl)

Deg:
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
1 msk malen kardemumma
1 msk vaniljsocker
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Dekoration:
100 g smör
2 dl strösocker

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Riv ner mandelmassan grovt i en bunke, blanda ner vaniljkrämen i den rivna mandelmassan lite i taget till en jämn smet (klumpar är ok). Ställ fyllningen i kylskåpet medan du gör degen.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, vaniljsocker, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Degen ska enkelt släppa från bunkens kanter.
  5. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel om 30×40 cm.
  6. Blanda ihop blåbär och syltsocker i en skål. Bre ut hälften av mandelmassefyllningen på varje rektangel, strössla på blåbären och rulla sedan tätt ihop varje rektangel till en rulle.
  7. Skär varje rulle i skivor som är 1-1,5 cm tjocka. Lägg bullarna i bullformar och sedan på plåtar (ca 12 bullar på varje plåt)
  8. Låt bullarna jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
  11. Smält smöret i en kastrull och häll upp sockret till dekorationen i en djup tallrik. Pensla bullarna med smöret medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Servera direkt och njut!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Riv ner mandelmassan grovt i en bunke, blanda ner vaniljkrämen i den rivna mandelmassan lite i taget till en jämn smet (klumpar är ok). Ställ fyllningen i kylskåpet medan du gör degen.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, vaniljsocker, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Degen ska enkelt släppa från bunkens kanter.
  5. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel om 30×40 cm.
  6. Blanda ihop blåbär och syltsocker i en skål. Bre ut hälften av mandelmassefyllningen på varje rektangel, strössla på blåbären och rulla sedan tätt ihop varje rektangel till en rulle.
  7. Skär varje rulle i skivor som är 1-1,5 cm tjocka. Lägg bullarna i bullformar och sedan på plåtar (ca 12 bullar på varje plåt)
  8. Låt bullarna jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
  11. Smält smöret i en kastrull och häll upp sockret till dekorationen i en djup tallrik. Pensla bullarna med smöret medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Servera direkt och njut!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
29 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
3 years ago

Går det att ta bort mandelmassan utan att det blir någon större skillnad, eller måste den vara i? Mvh Anna

Razia
Razia
3 years ago

Ser goda ut, ska testa dem, står potatis mjöl i ingredienserna men ej nämnts i texten när det används. Är det tanke att blanda med blåbären om de är frusna?

Ellen Gunnarsson
Ellen Gunnarsson
3 years ago

Går det att frysa bullarna? Med sockret eller utan sockret? 🙂

Anni
Anni
3 years ago

Kan man göra bullarna typ som du knyter i filmen?

Ebba
Svara till  camillahamid
3 years ago

Hej! Vilket fantastiskt recept! Har med detta till ett skolprojekt 😀

Anni
Anni
3 years ago

Och ska man inte pensla dessa med sockerlag?

Malin
Malin
3 years ago

Kan man göra vaniljkrämen dagen innan? 🙂

Lamja
Lamja
3 years ago

vad för färdigköpt vaniljkräm funkar bäst

Last edited 3 years ago by Lamja
Kristina
Kristina
3 years ago

Ska mjölken vara fingervarm?

Jenny
Jenny
3 years ago

Kan man utesluta syltsockret? Eller har det någon speciell funktion? 🙂

Evelina
Evelina
3 years ago

Skulle man kunna kalljäsa dessa bullar över natten i kyl?

Marie Tell
Marie Tell
2 years ago

Hej! Ska det inte vara smör i degen? Mvh Marie

Emma
Emma
2 years ago

Jag bakade dessa bullar idag med min lillebror, kladdigt blev det men förhoppningsvis så smakar de bra. Tack för videor och recept som är tydliga och enkla att följa, du verkar vara en jätte mysig person =)

Anita Nygren
Anita Nygren
2 years ago

kan man byta ut blåbären mot blåbärs sylt

Viccan
Viccan
1 year ago

Vaniljkrämen ”försvann” efter gräddning, väldigt tråkigt! Vad kan jag ha gjort för fel?

Maja
Maja
1 year ago

hur mycket är en sats vaniljkräm?

Hanna
Hanna
7 months ago

Jag hittar inget i texten om när man ska fylla med vaniljkräm 🙂

Tips!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?