Knäckig blåbärspaj

117 röster
knäckig blåbärspaj
Världens godaste smulpaj är en knäckig och lite seg blåbärspaj med en knäckig yta med smak av havregryn och en fyllig insida med massor med blåbär.

Det här mina vänner, är kanske världens godaste blåbärspaj som är som sommar i en pajform. Det är något särskilt med den knäckiga som blir lite seg, smakar både sött och salt med lite havregryn och som det under sig gömmer en fantastiskt fyllig och god blåbärsfyllning. Denna knäckiga blåbärspaj bara måste ni prova.

Den är så tacksam att servera till sina fikagäster och går snabbt att baka!

blåbärspaj smulpaj
Bären kan du variera som du vill. Ta det du har i frys eller kyl!

När jag gör pajer som dessa så använder jag syltsocker i fyllningen istället för vanligt strösocker. Det binder ihop fyllningen så mycket bättre så att den knäckiga ytan håller sig knäckig flera dagar efter att den är bakad. Har man en för blöt fyllning så blir den knäckiga ytan också det.

Har du inte blåbär hemma eller vill blanda upp med andra bär eller byta ut mot t. ex hallon så funkar det utmärkt att bara byta av rakt av. Enda skillnaden är om du skulle använda jordgubbar, då skulle jag rekommendera att man använder färska jordgubbar istället för frysta.

Vill du veta precis hur knäckig och god den här blåbärspajen blir så ska du kolla på videon ovan. Glöm inte att slå på ljudet för maximal njutning!

Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm, vilket ger ca 6-8 generösa portioner knäckig blåbärspaj.

Fyllning:

500 g frysta eller färska blåbär

0,5 dl syltsocker

2-3 tsk potatismjöl eller majsstärkelse

Knäckig smuldeg:

175 g smör

2 dl strösocker

2 krm salt

3 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 dl ljus sirap

Steg för steg bilder på hur man bakar knäckig blåbärspaj.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och lägg i pajformen.
  3. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
  4. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på bärfyllninge. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över bären.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
  6. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!

TIPS!

  • Knäckig blåbärspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
Prenumerera
Notis om
guest
26 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tamanna
Tamanna
3 månader sedan

Hej Camilla kan man byta ut syltsocker till vanligt strösocker, hur mycket dl behöver jag av det?

Tamanna
Tamanna
Svara på  Camilla Hamid
3 månader sedan

Åh tack för svaret , en sak till om man råka ha för mycket smör går det att rädda pajen?

Samira
Samira
3 månader sedan

Ser so delicious 😋 ut manshaallah, istället syltsocker, vad kan man använda?. Kan inte hitta syltsocker här i usa? Tackar💞

Samira
Samira
Svara på  Camilla Hamid
3 månader sedan

Thanks beautiful 💞

Lina
Lina
3 månader sedan

Går det att använda rabarber istället för blåbär?

Josefine
Josefine
3 månader sedan

👍🏻

Last edited 3 månader sedan by Josefine
Nicky
Nicky
3 månader sedan

Kan man änvända äpplen istället för blåbär?🥰

Neta
Neta
3 månader sedan

Stämmer mängden smör? Min deg blev inte så där fast som din på bilden utan väldigt rinnig. 🙂

Jemilia
Jemilia
Svara på  Neta
3 månader sedan

Undrade samma sak men min blev knäckig och god ändå 🥰

Last edited 3 månader sedan by Jemilia
frida
frida
3 månader sedan

måste man ha något socker alls i fyllningen?

Maria Ghildiyal
Maria Ghildiyal
3 månader sedan

Hej, kan man ersätta sirapen med socker? //Maria

Annika
Annika
3 månader sedan

Ska djupfrysta blåbär tina innan man blandar fyllningen?

Therese
Therese
3 månader sedan

Hej Camilla
Varför använder du syltsocker?
Mvh Therese

Linda
Linda
Svara på  Therese
3 månader sedan

Hej Camilla syltsockret gör så att den blir extra krispig😄

Jamina
Jamina
2 månader sedan

Supergod! Kommer garanterat att göras fler gånger. Gjorde en vegansk variant med ICAs mjölkfria margarin, gick finfint!

Angelina
Angelina
2 månader sedan

Väldigt gott!

Nora
Nora
1 månad sedan

Denna var så god😍 Kan man använda en pajform som är 30 cm? Hur påverkas gräddtiden?

26
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x