
Det här mina vänner, är kanske världens godaste blåbärspaj som är som sommar i en pajform. Det är något särskilt med den knäckiga som blir lite seg, smakar både sött och salt med lite havregryn och som det under sig gömmer en fantastiskt fyllig och god blåbärsfyllning. Denna knäckiga blåbärspaj bara måste ni prova.
Den är så tacksam att servera till sina fikagäster och går snabbt att baka!

När jag gör pajer som dessa så använder jag syltsocker i fyllningen istället för vanligt strösocker. Det binder ihop fyllningen så mycket bättre så att den knäckiga ytan håller sig knäckig flera dagar efter att den är bakad. Har man en för blöt fyllning så blir den knäckiga ytan också det.
Har du inte blåbär hemma eller vill blanda upp med andra bär eller byta ut mot t. ex hallon så funkar det utmärkt att bara byta av rakt av. Enda skillnaden är om du skulle använda jordgubbar, då skulle jag rekommendera att man använder färska jordgubbar istället för frysta.
Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm, vilket ger ca 6-8 generösa portioner knäckig blåbärspaj.
Fyllning:
500 g frysta eller färska blåbär
0,5 dl syltsocker
2-3 tsk potatismjöl eller majsstärkelse
Knäckig smuldeg:
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl ljus sirap

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och lägg i pajformen.
- I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
- Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på bärfyllninge. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över bären.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
- Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!
TIPS!
- Knäckig blåbärspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
Hej Camilla kan man byta ut syltsocker till vanligt strösocker, hur mycket dl behöver jag av det?
Hejhej! Du kan byta ut syltsockret mot samma mängd strösocker 🙂
Åh tack för svaret , en sak till om man råka ha för mycket smör går det att rädda pajen?
Ser so delicious 😋 ut manshaallah, istället syltsocker, vad kan man använda?. Kan inte hitta syltsocker här i usa? Tackar💞
Vanligt strösocker går också bra 🙂
Thanks beautiful 💞
Går det att använda rabarber istället för blåbär?
Ja! Men då skulle jag tillföra lite vätska till rabarbern i form av t ex citronsaft 🙂
👍🏻
Kan man änvända äpplen istället för blåbär?🥰
Det kan man 🙂
Stämmer mängden smör? Min deg blev inte så där fast som din på bilden utan väldigt rinnig. 🙂
Undrade samma sak men min blev knäckig och god ändå 🥰
måste man ha något socker alls i fyllningen?
Utan socker blir fyllningen bara en lös sörja. MEN om du vill ha mindre socker så kan du byta ut strösockret mot sötströ 🙂
Hej, kan man ersätta sirapen med socker? //Maria
Hejhej! Det kan du men konsistensen kommer inte att bli lika knäckig 🙂
Ska djupfrysta blåbär tina innan man blandar fyllningen?
Du behöver inte tina blåbären innan 🙂
Hej Camilla
Varför använder du syltsocker?
Mvh Therese
Hej Camilla syltsockret gör så att den blir extra krispig😄
Precis 🙂
Supergod! Kommer garanterat att göras fler gånger. Gjorde en vegansk variant med ICAs mjölkfria margarin, gick finfint!
Väldigt gott!
Denna var så god😍 Kan man använda en pajform som är 30 cm? Hur påverkas gräddtiden?
Hejhej! Ja det kan du, då blir pajen tunnare och gräddningstiden kortare 🙂