Min bästa vaniljkräm

80 röster
vaniljkräm
En ljuvligt len och fyllig hemgjord vaniljkräm med mycket smak av vanilj.

Vaniljkräm är så himla underbart och passar med det mesta. Allt från tårtfyllning till tillbehör till paj. Men det gäller ju såklart inte vilken vaniljkräm somhelst. De flesta köpta varianter som jag testat kan inte mäta sig på långa vägar med en hemmagjord. De är inte alls lika krämiga och goda som hemmagjord vaniljkräm och ger ofta en konstig känsla i gommen.

Och jag vet, ibland tänker man att man kör på köpevarianten för att spara tid. Jag är själv småbarnsförälder och vet exakt hur det är haha! MEN! Skillnaden mellan hur lång tid det tar att göra en hemma från grunden och göra en hemma från en pulverpåse är lika liten som när du kliver över hörnet av en rabatt istället för att gå på trottoaren för att vinna tid. Precis, obetydlig!

En sak som jag däremot gör för att bespara mig tid och huvudvärk är att använda 1 krm äkta vaniljpulver istället för vaniljstång. Jag lyckas aldrig få till ett bra snitt i vaniljstången och inte heller särskilt många frön så då kör jag på vaniljpulver istället. Det ger självklart inte samma intensitet av vanilj som fröna och stången tillsammans men det duger för mig.

Dessutom funkar det superbra att förbereda vaniljkrämen en eller två dagar innan du behöver den. Förvara den bara i kylskåpet i lufttät burk så är du ready to go närhelst du behöver en riktigt god vaniljkräm.

Det här receptet har dessutom aldrig svikit mig. Det blir sååå himla gott och misslyckas aldrig. Jag kan seriöst äta denna som den är med sked utan problem och då är jag vanligtvis inte personen som brukar kunna klara av att göra sånt haha!

Beroende på vad jag ska använda vaniljkrämen till brukar jag justera hur tjock den blir. Om jag bara ska ha den som tillbehör till en paj t.ex så behåller jag receptet som det är men för tårtfyllning vill jag gärna ha den tjockare och har då antingen i en extra äggula (vilket jag tycker ger bäst och krämigast resultat) eller 1 msk extra maizena.

Vaniljkräm:

2,5 dl mjölk

1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

3 st äggulor

0,3 dl majsstärkelse.

50 g mjukt smör

Gör såhär:

  1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål.
  5. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.

TIPS!

  • Du gör enkelt vaniljkrämen laktosfri genom att byta ut smör och mjölk mot laktosfria motsvarigheter.
  • Vaniljkrämen funkar utmärkt att frysa in.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

24 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
k.
k.
6 år sedan

Ett bra tips är även att lägga plastfolie över krämen (så att den nuddar och täcker) när den ska svalna. Då slipper man också skinnet som bildas 🙂

Josefin
5 år sedan

Ville bara återkoppla, har testat receptet nu. Wow! Såå gott🙌🏻 Lättare än andra recept jag testat OCH godare. Gjorde med extra äggula i och konsistensen är underbar. Får vispa maränger eller något på äggvitan som blev över. TACK för ett nytt favoritrecept!

Anonym
6 år sedan

Oki tack 🙂 tänkte fråga ditt tre like recept på tårtbotten… det står inte hur mycket vetemjöl och socker man ska ha

Anonym
6 år sedan

Kan man använda vaniljsocker med älta vanilj?

Josefin
5 år sedan

Hej! Tänkte testa detta till en tårta i veckan, men undrar hur mycket detta receptet räcker till? Skall ha till två lager på 22cm tårta. Behöver jag dubbla receptet då? Älskar din blogg!

Haneen
Haneen
Svara på  Josefin
2 år sedan

Undrar samma 🙈

Louise
Louise
2 år sedan

Hej!
Jag tänkte försöka göra din vaniljkräm, tror du det går lika bra med oatly istället för mjölk? Har en dotter som inte tål mjölkprotein så jag försöker komma på vad jag kan göra för tårta.

Mvh Louise

trackback
2 år sedan

[…] när du gör marängen inte går till spillo. Detsamma gäller om du gör en fyllning på t ex vaniljkräm eller chokladmousse. Lite tips för dig som vill ta vara på hela råvaran! Om du inte orkar eller […]

trackback
2 år sedan

[…] sats vaniljkräm (färdigköpt vaniljkräm funkar också bra men hemmagjord blir […]

Hanna
Hanna
2 år sedan

Hej! Jag hoppas du ser detta trots att receptet publicerades för några år sedan. Jag följde detta recept och det smakar fantastiskt men den blev jätterinnig! Mer som en vaniljsås, trots att jag använde en extra äggula. Vad kan det bero på? Tog jag av kastrullen från värmen för tidigt (tog bort den direkt när det började tjockna), eller kan det bero på att jag använde 1,5% mjölk? Har det nåt att göra med hur mycket man vispar äggblandningen? Den har stått i kylen över natten nu och rinner fortfarande.

Kerstin
Kerstin
1 år sedan

Hej,
Om jag gör rulltårtsbakelse, kan jag använda denna kräm för att ha som fyllning? 🙂

Cornelia
Cornelia
1 år sedan

Hej jag tänkte göra den här en dag före! Kan den stå i kylen över natten?

Nadia
Nadia
Svara på  Cornelia
1 år sedan

Hej Camilla! Funkar det och göra vaniljsåsen torsdag exempelvis och baka tårta fredag kväll? och lägga marsipanen på fredag eftermiddag/kväll?

vanja
vanja
11 månader sedan

hej ska man dubbla mängden om man ska baka tårta och ha flera lager av vaniljkräm

Marianne Johansson
11 månader sedan

Vill gärna prova din vaniljsås till blåbärspajen

Åsa
Åsa
1 dag sedan
Väntar godkännande

Hej 🙂 tack för supergoda recept🙂 men jag har ett litet problem. Jag får aldrig till vaniljkrämen, den skär sej och består av klumpar. Vad gör jag för fel ?

24
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x