Pavlova med lemon curd-grädde

Fotograf: Ulrika Pousette
somrig pavlova med lemon curd grädde och färska bär

Härligt frisk pavlova med lemon curd-grädde. En marängtårta som verkligen piggar upp!

Är du ledig eller jobbar du på som vanligt? Själv har jag min första riktiga semester på flera år. Jag har alltid jobbat eller pluggat men i år gav jag mig själv en flera veckors lång, välbehövd semester. Det är dock ingenting ni märker av förutom att jag skriver det här. Jag har nämligen ordnat så att nya recept, youtube-videos och annat roligt fortsätter att rulla på även fast jag vilar upp mig tillsammans med familjen.

Men nu till min pavlova! Visste du att pavlovan har fått sitt namn efter en rysk ballerina som hette Anna Pavlova? Mer om henne vet jag inte men det jag vet om pavlova är att en typisk pavlova består av en stor, rund marängbotten med en krispig yta och lite segmjuk insida. Fyllningen kan du vara hur kreativ du vill med och jag älskar att antingen gå all in med det syrliga eller all in på det dekadenta chokladiga. Dagens pavlova blev en somrig variant med syrlig lemon curd-grädde och massor av färska bär. Så vansinnigt god!

Det som är bra med just lemon curd – fyllning är att äggulorna från när du gör marängen inte går till spillo. Detsamma gäller om du gör en fyllning på t ex vaniljkräm eller chokladmousse. Lite tips för dig som vill ta vara på hela råvaran! Om du inte orkar eller hinner göra egen lemon curd så funkar det såklart utmärkt att köpa färdig på burk.

En bra grej med just pavlova är att det är en marängtårta som är lätt att förbereda flera dagar innan den ska serveras. Inte hela tårtan men iallafall botten. Förvara den i rumstemperatur, utan plast eller liknande och fyll och dekorera den när det är dags att servera. När den är fylld och dekorerad behöver den förvaras i kylskåpet.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

pavlova med lemon curd grädde

Pavlova med lemon curd-grädde

Portioner: 12

Ingredienser

Lemon curd:
5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör

Marängbotten:
3 stora äggvitor (storlek L på äggen)
1 dl strösocker
2 dl florsocker

Fyllning & dekoration:
5 dl vispgrädde
250 g blandade färska bär (jag använde hallon, röda vinbär och blåbär)
färsk mynta och tusensköna att dekorera med

Tips!

  • Denna pavlova med lemon curd är glutenfri!

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Lemon curd:
5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör

Marängbotten:
3 stora äggvitor (storlek L på äggen)
1 dl strösocker
2 dl florsocker

Fyllning & dekoration:
5 dl vispgrädde
250 g blandade färska bär (jag använde hallon, röda vinbär och blåbär)
färsk mynta och tusensköna att dekorera med

TIPS!

  • Denna pavlova med lemon curd är glutenfri!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lemon curd: Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke av metall.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  6. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  7. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  8. Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.
  9. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Ha i hälften av lemon curden och vispa lite till. Fyll marängbotten med lemon curd grädden och klicka sedan ut resten av lemon curden på fyllningen. Dra några varv med en sked så att du får ett fint mönster och ha sedan på alla färska bär och dekoration.
  11. Servera din pavlova med lemon curd direkt eller fövara den i kylskåpet. Kom bara ihåg att du längre tid du låter pavlovan stå med fyllningen, desto mer kommer den att suga åt sig av vätskan från fyllningen och bli mindre krispig på utsidan.
Steg för steg

pavlova med lemon curd

Video
  1. Lemon curd: Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke av metall.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  6. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  7. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  8. Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.
  9. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Ha i hälften av lemon curden och vispa lite till. Fyll marängbotten med lemon curd grädden och klicka sedan ut resten av lemon curden på fyllningen. Dra några varv med en sked så att du får ett fint mönster och ha sedan på alla färska bär och dekoration.
  11. Servera din pavlova med lemon curd direkt eller fövara den i kylskåpet. Kom bara ihåg att du längre tid du låter pavlovan stå med fyllningen, desto mer kommer den att suga åt sig av vätskan från fyllningen och bli mindre krispig på utsidan.

Dela receptet

3.9 11 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
34 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gurkan77
Gurkan77
3 years ago

Blev sååå bra!!

Selma Jahic
Selma Jahic
2 years ago

Hur många personer räcker tårtan till?

Theo
Theo
2 years ago

Kan man ha den i kylen övernatten?

Tindra
Tindra
2 years ago

Hur många dagar innan kan man förbereda marängbotten?

Elisabeth
Elisabeth
2 years ago

Hittar inte länken till receptet, vill skriva ut det

Linda
Linda
2 years ago

Hej! Jag har provbakat marängen inför midsommar. Men när jag vispar ner strösocker i hårda äggviteskummet så blir smeten lös och blank. Finns inga sockerkristaller kvar. Råkade ta kylskåpskallt ägg nu. Vet du vad som kanske blir fel med äggsmeten? 🙂

Linda
Linda
Svara till  camillahamid
2 years ago

Hej! Äggulan höll sig hel så det lyckades jag undvika. Jag ska prova en gång till får vi se 😊

alice
alice
2 years ago

Hej! Kan man förbereda maräng och curd dagen innan för att sedan bara garnera tårtan innan servering? 😍

Martina
Martina
2 years ago

Hej! Kan jag göra portionsstorlek istället? 1 pavlova per person? Hur ändrar jag tiden i ugnen då?

Eva
Eva
2 years ago

Varför en del florsocker och inte enbart strösocker? För att få lite stärkelse? Som tillsätts separat i andra marängrecept har jag sett. Gör det marängen stabilare? En del recept innehåller också lite salt o/e något surt, tex ättika. Hur påverkar det?

Dinka
Dinka
2 years ago

Hej! Undrar bara om det var 100 grader i varmluftsugn?

Dinka
Dinka
Svara till  camillahamid
2 years ago

Åh, tack så mycket…❤

Elina
Elina
2 years ago

Hej! Går det dela receptet på två om man inte vill ha så stor pavlova? Kan man förvara den i kylen? Hur länge isåfall? 🤗

Nett
Nett
2 years ago

Tack för väldigt tydligt och klart recept! Jag ramlade liksom över sidan, jag är kock men som så många av dessa är jag faktiskt ganska dålig på dessert och behöver kolla snabbt på bra recept.
Marängen är i ugnen och curd i kylen, smeten på båda blev riktigt bra, så nu håller jag alla tummar😉
Keep doing what you’re doing!

Nett
Nett
Svara till  camillahamid
2 years ago

En uppdatering; både maräng och lemon curd blev SÅ bra! Och nu gör jag ytterligare en marängsats😊
Har du provat att ha i kakao/choklad? Eller det kanske är bättre att isåfall smälta mörk choklad och doppa i..?

Elisabet
Elisabet
1 year ago

Hur långt innan kan man lägga på grädden o bären om marängen blir mjuk alltså

Tuula Andersson
Tuula Andersson
1 year ago

Pavlova så gott. Hur förvara den om man vill fylla botten en annan dag?.

Fanny Wilson
Fanny Wilson
1 year ago

Jag och dottern gjorde denna tårta fast med jordgubbar, grädde och sylt istället. Marängen vart verkligen succé, riktigt lätt och gott recept på marängen ❤️

406676F4-A2D9-4DA0-874C-D53C2DE247C2.jpeg
Annicka
Annicka
10 months ago

Älskar Pavlova men tål inte grädde längre pga för hög fetthalt 🙁 vad kan jag ersätta grädden med ?

Annicka Appelberg
Annicka Appelberg
Svara till  camillahamid
10 months ago

Tack 🙏🏻

Jessica
Jessica
9 months ago

Äääälskar denna!! 😍 Om jag vill göra den i långpanna, passar det x2 eller x3 då?

Tips!

  • Denna pavlova med lemon curd är glutenfri!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?