Pavlova med lemon curd-grädde

59 röster
pavlova med lemon curd grädde
Härligt frisk pavlova med lemon curd-grädde. En marängtårta som verkligen piggar upp!

Är du ledig eller jobbar du på som vanligt? Själv har jag min första riktiga semester på flera år. Jag har alltid jobbat eller pluggat men i år gav jag mig själv en flera veckors lång, välbehövd semester. Det är dock ingenting ni märker av förutom att jag skriver det här. Jag har nämligen ordnat så att nya recept, youtube-videos och annat roligt fortsätter att rulla på även fast jag vilar upp mig tillsammans med familjen.

Men nu till min pavlova! Visste du att pavlovan har fått sitt namn efter en rysk ballerina som hette Anna Pavlova? Mer om henne vet jag inte men det jag vet om pavlova är att en typisk pavlova består av en stor, rund marängbotten med en krispig yta och lite segmjuk insida. Fyllningen kan du vara hur kreativ du vill med och jag älskar att antingen gå all in med det syrliga eller all in på det dekadenta chokladiga. Dagens pavlova blev en somrig variant med syrlig lemon curd-grädde och massor av färska bär. Så vansinnigt god!

pavlova

Det som är bra med just lemon curd – fyllning är att äggulorna från när du gör marängen inte går till spillo. Detsamma gäller om du gör en fyllning på t ex vaniljkräm eller chokladmousse. Lite tips för dig som vill ta vara på hela råvaran! Om du inte orkar eller hinner göra egen lemon curd så funkar det såklart utmärkt att köpa färdig på burk.

En bra grej med just pavlova är att det är en marängtårta som är lätt att förbereda flera dagar innan den ska serveras. Inte hela tårtan men iallafall botten. Förvara den i rumstemperatur, utan plast eller liknande och fyll och dekorera den när det är dags att servera. När den är fylld och dekorerad behöver den förvaras i kylskåpet.

Receptet ger en ca 12 generösa bitar pavlova med lemon curd.

Lemon curd:

5 äggulor från stora ägg

2 hela stora ägg

rivet skal från 1 citron

110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner

1 dl strösocker

50 g kallt smör

Marängbotten:

3 stora äggvitor (storlek L på äggen)

1 dl strösocker

2 dl florsocker

Fyllning & dekoration:

5 dl vispgrädde

250 g blandade färska bär (jag använde hallon, röda vinbär och blåbär)

färsk mynta och tusensköna att dekorera med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar en pavlova med lemon curd-grädde.
steg för steg lemon curd
Steg för steg – bilder på hur man gör lemon curd. Vill du läsa mer och lära dig mer om hur man lyckas med sin hemmagjorda lemon curd så rekommenderar jag det här inlägget.

Gör såhär:

  1. Lemon curd: Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke av metall.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  6. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  7. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  8. Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.
  9. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Ha i hälften av lemon curden och vispa lite till. Fyll marängbotten med lemon curd grädden och klicka sedan ut resten av lemon curden på fyllningen. Dra några varv med en sked så att du får ett fint mönster och ha sedan på alla färska bär och dekoration.
  11. Servera din pavlova med lemon curd direkt eller fövara den i kylskåpet. Kom bara ihåg att du längre tid du låter pavlovan stå med fyllningen, desto mer kommer den att suga åt sig av vätskan från fyllningen och bli mindre krispig på utsidan.

TIPS!

  • Denna pavlova med lemon curd är glutenfri!

Författare: Camilla Hamid

Prenumerera
Notis om
guest
13 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gurkan77
Gurkan77
8 månader sedan

Blev sååå bra!!

Selma Jahic
Selma Jahic
2 månader sedan

Hur många personer räcker tårtan till?

Theo
Theo
1 månad sedan

Kan man ha den i kylen övernatten?

Tindra
Tindra
1 månad sedan

Hur många dagar innan kan man förbereda marängbotten?

Elisabeth
Elisabeth
1 månad sedan

Hittar inte länken till receptet, vill skriva ut det

Linda
Linda
1 månad sedan

Hej! Jag har provbakat marängen inför midsommar. Men när jag vispar ner strösocker i hårda äggviteskummet så blir smeten lös och blank. Finns inga sockerkristaller kvar. Råkade ta kylskåpskallt ägg nu. Vet du vad som kanske blir fel med äggsmeten? 🙂

Linda
Linda
Svara på  Camilla Hamid
1 månad sedan

Hej! Äggulan höll sig hel så det lyckades jag undvika. Jag ska prova en gång till får vi se 😊

Dinka
Dinka
7 dagar sedan

Hej! Undrar bara om det var 100 grader i varmluftsugn?

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x