Kolabullar – kanelbullar med kolagömma

På måndag den 4 oktober är det kanelbullens dag och det måste såklart firas ordentligt! Det har blivit lite av en tradition att ta fram nya kanelbulle-recept inför kanelbullens dag. Här på bloggen har jag recept på allt från kanelbullemums till kanelbullekladdkaka och kanelbullesnittar. Näst på tur har vi dessa ljuvliga kanelbullar med KOLAGÖMMA! Alltså detta är verkligen en bulle extra allt.

Tänk dig: en sockerbulle fast med kanelbulle-fyllning och en gömma (eller ok, den är ju inte gömd men ni fattar) av len kola. Livets godaste kanelbullar som ni bara måste prova att baka hemma. Principen för dessa är exakt som mina klassiska kanelbullar. Det som skiljer sig är egentligen bara att de inte penslas med ägg utan istället penslas med smör efter gräddning och istället för pärlsocker, doppar jag dem i strösocker och spritsar kola mitten på bullen.

Missa inte mina 13 tips för att lyckas med saftiga och goda bullar som på bageri!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

kolabullar

Kolabullar – kanelbullar med kolagömma

Portioner: 30

Ingredienser

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 tsk malen kanel
2 tsk majsstärkelse
1 msk vatten

Vetedeg:
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemumma
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt

Garnering:
100 g smör
2 dl strösocker
Kolafyllning:
1 burk dulce de leche/karamelliserad mjölk à 397g

Tips!

  • Vill du inte servera alla bullar direkt kan du pensla och sockra samt fylla bara de bullar du ska servera och frysa in resten. Fryser du in dem med sockret på så kommer sockret att smälta när du tinar dem.
  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska kanelbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och kolan mot karamelliserad kokosmjölk.

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 tsk malen kanel
2 tsk majsstärkelse
1 msk vatten

Vetedeg:
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemumma
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt

Garnering:
100 g smör
2 dl strösocker
Kolafyllning:
1 burk dulce de leche/karamelliserad mjölk à 397g

TIPS!

  • Vill du inte servera alla bullar direkt kan du pensla och sockra samt fylla bara de bullar du ska servera och frysa in resten. Fryser du in dem med sockret på så kommer sockret att smälta när du tinar dem.
  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska kanelbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och kolan mot karamelliserad kokosmjölk.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Målet är en mjuk, elastisk och lite kladdig deg.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt bullarna svalna helt och hållet innan du penslar dem med smör.
  10. Smält smöret till garneringen i en kastrull. Låt svalna. Pensla bullarna med smöret och doppa i strösocker, en i taget.
  11. Fyll en spritspåse med kolan, fyll varje bulle med i mitten med kola. Tryck in spritspåsen ordentligt (lättast om man har en rund tyll i metall i spritspåsen och inte bara klipper en öppning) och se till att trycka ut generöst med kola samtidigt som du drar ut spritspåsen ur bullen.
  12. Servera bullarna direkt!
Steg för steg
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Målet är en mjuk, elastisk och lite kladdig deg.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt bullarna svalna helt och hållet innan du penslar dem med smör.
  10. Smält smöret till garneringen i en kastrull. Låt svalna. Pensla bullarna med smöret och doppa i strösocker, en i taget.
  11. Fyll en spritspåse med kolan, fyll varje bulle med i mitten med kola. Tryck in spritspåsen ordentligt (lättast om man har en rund tyll i metall i spritspåsen och inte bara klipper en öppning) och se till att trycka ut generöst med kola samtidigt som du drar ut spritspåsen ur bullen.
  12. Servera bullarna direkt!
Video
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Målet är en mjuk, elastisk och lite kladdig deg.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt bullarna svalna helt och hållet innan du penslar dem med smör.
  10. Smält smöret till garneringen i en kastrull. Låt svalna. Pensla bullarna med smöret och doppa i strösocker, en i taget.
  11. Fyll en spritspåse med kolan, fyll varje bulle med i mitten med kola. Tryck in spritspåsen ordentligt (lättast om man har en rund tyll i metall i spritspåsen och inte bara klipper en öppning) och se till att trycka ut generöst med kola samtidigt som du drar ut spritspåsen ur bullen.
  12. Servera bullarna direkt!
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Målet är en mjuk, elastisk och lite kladdig deg.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt bullarna svalna helt och hållet innan du penslar dem med smör.
  10. Smält smöret till garneringen i en kastrull. Låt svalna. Pensla bullarna med smöret och doppa i strösocker, en i taget.
  11. Fyll en spritspåse med kolan, fyll varje bulle med i mitten med kola. Tryck in spritspåsen ordentligt (lättast om man har en rund tyll i metall i spritspåsen och inte bara klipper en öppning) och se till att trycka ut generöst med kola samtidigt som du drar ut spritspåsen ur bullen.
  12. Servera bullarna direkt!

Dela receptet

3.5 6 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Farah
Farah
2 years ago

Men GUD🤩, dessa kanelbullar ser super goda och saftiga ut!!!😋 Jag måste testa att baka dem imorgon, hoppas bara jag får samma fantastiska resultat som du😌🤗
p.s älskar dig och dina videos 💖 🤍 🤍💕 💓

Jane Widström
Jane Widström
1 year ago

Wow. Fyller år på tisdag , och ska baka dessa för att bjuda på. Ser kanongoda ut , och inte svåra att göra…..tror jag. Maskinen verkar vara en riktig klippa. En sån skulle man ha. 😍

Tips!

  • Vill du inte servera alla bullar direkt kan du pensla och sockra samt fylla bara de bullar du ska servera och frysa in resten. Fryser du in dem med sockret på så kommer sockret att smälta när du tinar dem.
  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska kanelbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och kolan mot karamelliserad kokosmjölk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?