
En riktigt god hemmagjord kanelbulle kan likställas med en äggmacka. Den innehåller smör, ägg och vetemjöl (förhållandevis lite socker). Vilket typ rättfärdigar att kunna äta kanelbulle till frukost. Alltså, en riktigt saftig hemmagjord kanelbulle (med MYCKET kanel) och en ordentlig kopp kaffe. Kan det blir bättre än så?
Men att få dem sådär härligt saftiga så att de bara smälter i munnen är ju inte alltid det lättaste. Så jag tänkte ge er mina bästa tips för att få riktigt saftiga kanelbullar med mycket kanelsmak. Precis som de man kan köpa!

- Använd rumstempererade ingredienser. Ställ fram allting en stund innan du ska baka. Mjölken behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom att degens temperatur kommer att stiga några grader av knådningnen.
- Väg hellre än mät ingredienserna. Bakning är som kemi – ju exaktare mått desto mer perfekta kanelbullar! Jag skämtar inte när jag säger att jag både använder våg och linjal när jag bakar haha man kan tro att jag ska bygga ett hus.
- Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet.
- Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
- Och smält för all del inte smöret! Använd mjukt rumstempererat smör istället så kommer du inte behöva lika mycket mjöl.
- Snåla inte med smöret! En annan hemlis för riktigt saftiga bullar som smälter i munnen är att inte va rädd för att ha ordentligt med smör i själva fyllningen också.
- Farinsocker i fyllningen. På tal om fyllningen så har jag även i farinsocker för att få en fin färg men också för att det ger en extra härlig smak.
- Knåda länge! Minst 10 minuter med maskin och lite längre för hand. Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge!
- Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med. Jag brukar därför alltid fylla och forma bullarna direkt efter knådning och därefter låta dem jäsa i några timmar innan gräddning.
- Frys ojästa färdigknutna bullar. Råkade det bli för mycket deg? Inga problem. Det absolut bästa är att frysa ner färdigformade bullar som inte hunnit jäsas. Då är det bara att plocka fram någon timme innan, ställ på en plåt och låt tina och jäsa innan du penslar och gräddar.
- Låt jäsningen ta tid! Men glöm inte bort dem. Beroende på temperaturen du har hemma så kan det ta allt från 1-3 timmar. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på kanelbullarna och degen ”studsar tillbaka”.
- Ha i lite salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp ägget och gör det mycket lättare att pensla med. Då slipper man klumpar av omelett på de färdiggräddade bullarna.
- Pensla med sockerlag när bullarna är klara. Om du inte orkar följa precis alla tipsen så är detta ett måste för att ”stänga in” saftigheten i bullarna. En sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker.
Receptet ger 30 stycken medelstora bullar à la saftigaste kanelbullarna.
Ingredienser (fyllning)
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 tsk malen kanel
Ingredienser (vetedeg):
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
1 msk malen kanel
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
pärlsocker till garnering
Ingredienser (sockerlag):
2 dl vatten
1 dl strösocker
Gör såhär:
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
- Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
- Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
- Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
TIPS!
- Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
- Veganska kanelbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.
Tack för det fantastiska receptet på bullar! Supergoda och jag har aldrig varit med om att bullar hållit sig mjuka så länge. Stort TACK för bästa receptet någonsin!
P.s Ska det verkligen vara 1 msk mald kanel i degen? Jag bytte mot lite kardemumma.
Hälsningar
Freja
[…] Jag har såklart recept på vanliga, riktigt saftiga kanelbullar som bakas med jäst. Prova dem också! Receptet hittar du HÄR! […]
Mycket informativ och bra bakbeskrivning. Man riktigt längtar efter att testa direkt, eftersom det här för mig är ett nytt sätt att baka bullar på. Jag känner hur ”snålvattnet” rinner till för att bullarna ser så superläckra ut.
[…] det här receptet så vill jag tipsa om att läsa det här inlägget där jag ger alla tips och råd jag har om att få till den ultimata kanelbullen eller så kan du […]
Hej, helt tagen av hur goda bullarna blev mot det vanliga sättet jag gjort dem på.
Tack.
Önskar att du kan göra ett printvänligt format på recepten. Blev väldigt långt utprint nu.
Andreas
Hej Camilla!
Stor tack för all recept som du delar med oss , så kallt beskrivning och fantastiska bilder. 😍✨
Jag försökte att baka kanelbullar och jag följande nästan allt du sa … Bullarna såg ut så fina innan jag lämnade du för att jästa.👍🏻
Trots att jag kände att degen var mycket mjuk 😬men trodde att det ska gå bra efter.
Men sedan de såg ut som om de har smältat😭
Vet du varför fick jag den här resultat ??! (Kolla på bilden)
I alla fall 😪 det luktar gott hemma 😂 och bullarna smakar så gott .
Vad konstigt att du svarar på alla frågor utan min !!!
Hejhej! Har inte sett din fråga. Svarar på alla kommentarer. Testa kommentera igen så kanske den dyker upp hos mig 🙂
Har du penslat med ägg och socker innan du lät de jäsa?
Om du kollar på videon så ser du att man penslar innan OBS ha överdrivet mycket pärlsocker
Du är tamejtusan ett geni!
Jag har provat måååånga bullrecept genom åren för att hitta det absolut bästa och nu har jag det, ditt!
Helt perfekta och även saftiga flera dagar efteråt, eller iaf dagen efter för sen tog de slut.
Kommer aldrig använda något annat recept.
Och stort plus med bara en jäsning, då kvittar det liksom att det tar någon timme längre.
Tusen tusen tack för de fina orden, blir så himla glad! <3
Om man vill att de även ska smaka av kardemumma, hur mycket mald kardemumma bör man isåfall tillsätta? 😊
Då skulle jag ersätta 1-2 tsk av kanelen till samma mängd malen kardemumma 🙂
Hej, kan jag använda torrjäst ist och hur mycket? Har svårt att få tag på jäst då jag inte bor i Sverige och nu med lockdown är det näst intill omöjligt att få tag på något. Tack för att du delar dina underbara recept!
50 g färskjäst = 12 g torrjäst 🙂
Hur många kanelbullar blir det ungefär av receptet?
Beror på hur stora du gör dem. Jag brukar få ut ca 30 stycken 🙂
Tack så mycket för ett toppenrecept! Fantastiskt drömmigt goda bullar och så himla bra och förklarande recept. Det är andra gången på en månad vi gör dem. Perfekta bullar att bjuda familj och vänner på. 😊
Tusen tack för de fina orden <3
Hej Camilla.
Tack för det fantastiska receptet på bullar! Supergoda och jag har aldrig varit med om att bullar hållit sig mjuka så länge. Stort TACK för bästa receptet någonsin!
P.s Ska det verkligen vara 1 msk mald kanel i degen? Jag bytte mot lite kardemumma.
Hälsningar
[…] som jag gör den släpper jag inte. Den sviker mig aldrig. De 13 tipsen som jag delade med mig av i inlägget med receptet på mina saftigaste kanelbullar gäller alltså även här. Detsamma gäller fyllningen. Farinsocker är ett måste. Ni måste […]
Varför bara 200 grader? Det tar ju ca 17 minuter att få fin färg. Blir de inte torrare då?
Inte alls, degen är så pass saftig tack vare smörmängden och rumstempererade smöret att de inte torkar ut 🙂
De var kanon goda, tack!
[…] videon ovan visar jag hur man bakar mina saftiga kanelbullar. Lite andra proportioner när det kommer till ingredienserna i vetedegen men annars är principen […]
Jag kommer aldrig göra något annat recept! <3 Himmelska kanelbullar!
Vad glad jag blir 😀
Hej Camilla! Tusen tack för ditt bullrecept. Jag är 76 fyllda, har aldrig varit någon bullbakande mamma pga att jag tyckt att det är ett riktigt ”kladdgöra”. För två veckor sedan fick jag syn på ditt recept, provade och vilken fin deg det blev inte ett dugg kladdig, hur lätt som helst att kavla och snurra till fina snäckor. Bullarna tog snabbt slut så nu har jag gjort om försöket med samma fantastiska resultat. Så nu tror jag att jag kommer att bli en bullbakande farmor och deras pappor kommer äntligen att få mammas/Camillas goda bullar. Än en gång tack.
Hej fina du! Tusen tack för dina fina ord. Vad glad jag blir att du tycker om receptet 😀 Stor kram!
Använder du vetemjöl special eller vanligt vetemjöl?
Vanligt vetemjöl 🙂
Tack ,men vad rekommenderar du?
Enkelt recept för så saftiga o goda bullar😊 Men behöver nog uppdatera min gamla Bosch från 1979 😊
Nu står jag här med 35st fantastiska kanelbullar alldeles själv 🙈 Hur är bästa sättet att lagra dom? I skafferi eller kyl eller frys? 😅
Om de ska ätas inom kort kan du förvara dem i skafferiet i plastpåse eller tät slutande burk 🙂
Följde ditt recept men snurrade dem på annat sätt, och de var nog de utan tvekan godaste bullar jag bakat 😍
Wow så fina! 😀
Hej! Du skriver att man kan frysa ner ojästa bullar, när man sedan vill plocka fram dem, ska man då låta den tina och sedan jäsa dem (2-3 timmar) innan man stoppar in dem i ugnen? Tack!
Hejhej! Precis, det stämmer 🙂
Ska mjölken värmas till 37 grader?
Nej, det ska vara rumstempererat. Räcker med att du ställer ut mjölken någon timme innan du ska baka <3
Vilken dag passar det bäst att prova det här fantastiska receptet? Kanelbullens dag 🤩 Tack för ett superrecept!
Tusen tack 😀
Bästa receptet på kanelbullar ever! Följde dina råd och de blev så otroligt bra! Tack🙏
Hälsningar Lotta
Vad glad jag blir! Tack 😀
Tack för inspiration! Dax att ta fram assistenten o testa ditt recept:-)
Hoppas att det ska smaka 🙂
Tack för receptet Camilla!
Mina barn äter inte ägg, kan man pensla bullar med mjölk?
Ja det kan du 😀
Tack för ett toppenrecept! Så fina, enkla, mjuka och goda – älskade att man fick baka ut dom på en gång , blev ju super! (Själv är man ju kardemumma-pundare, så det blev en del mortlande i degen och fyllningen med.. 🤤)
Vad glad jag blir! tusen tack <3
Hej, supergoda bullar! Tack för alla tips. Vad tror du om att kalljäsa dem i kylen över natten (jag vill ha de så färska som möjligt till förmiddagen dagen därpå;)
Hejhej! Minska mängden jäst med hälften så funkar de utmärkt att kalljäsa i kyl 🙂
Så himla goda bullarna blev!! Tack så hemskt mycket Camilla för det fantastiska receptet, har aldrig bakat så goda bullar förut!
Ersatte mjölken med havremjölk för att göra dem laktosfria och de smakade fantastiskt goda ändå! Min familj blev så förvånade när jag sa att jag bakat dem själv, för de smakade precis som köpebullar!
Stort tack för ett fantastiskt recept! Ser fram emot att prova dina lussekatter till jul!
Vad kul att höra! 😀 Så härligt att det gick lika bra med havremjölk. Stor kram!
Hej! Jag provade det här receptet och bullarna blev väldigt bra, men fyllningen känns ganska torr… kan vara för att jag använde farin strö istället för farinsocker? Eller för att jag hade vegansk smör?
[…] går bakade vi kanelbullar efter Camilla Hamids recept. Hon har en härlig bakvideo på youtube där hon visar steg för steg hur man kan baka […]
Hej Camilla, om jag vill göra chokladbullar istället hur mycket kakao kan jag då tillsätta till denna deg så den inte blir ”stompig”
Hejhej! 1-2 dl kakao 🙂
Ska man ha jäst för söta degar?
Ja 🥐
[…] sats med kanel- och kardemummabullar. Receptet är från Camilla Hamid och finns här. Däremot kombinerade jag lite med ett gammalt recept jag använd från Leila Lindholm så jag […]
I love this recipe! Than you for sharing it. Now I’m going to check out all of your other recipes.
Thank you so much <3
Bästa kanelbullar jag någonsin bakat och ätit! Och jag bakar kanelbullar ofta! Tummen upp från barnen också. Min 12-åring vill ha dem imorgon på sin födelsedag! tack
Vad glad jag blir! Stort tack 😀
Tack för ett FANTASTISKT recept! Vilken härlig deg! Det var en ren dröm att snurra dom; har aldrig upplevt degen så fin och elastisk förut, och så skönt och praktiskt med tipset att baka ut direkt 🙂 Det värsta med glädjen i att vilja baka är när momenten blir för många och väntetiden emellan för lång så man tappar bak-lusten och det blir mer krångligt än roligt.
Tack ❤️