Gifflar med kanel

Att baka egna gifflar är inte alls särskilt svårt och blir ännu godare när de är hemmagjorda. Saftiga och goda gifflar med smak av kanel.

Är du ledig eller har du börjat jobba/gå till skolan igen? Själv blev det full rulle för mig från dag ett, både i skolan som jag undervisar som hem- och konsumentkunskapslärare på och alla saker jag som jobbet med en bakblogg innebär. Det är så kul och jag är mer redo en någonsin!

Jag har ingen snygg övergång från snacket om att börja jobba efter semester till saftiga och goda gifflar så jag går rakt på sak utan krusiduller. Köpta gifflar är gott, hemmagjorda är ännu godare (och billigare). Det här receptet tog mig över 6 provbakningar att få till på grund av att jag ville eliminera oron för att gifflarna skulle välta under gräddning och jäsning men det var det värt. Internet saknar ett recept på gifflar som klarar att stå själva och jag ville ta mig an utmaningen att fixa det.

Och nu står vi här! Degen till mina gifflar skiljer sig lite från mina klassiska kanelbullar på grund av att jag inte vill ha gifflarna lika “smörtunga” som mina kanelbullar utan lite luftigar men annars vet ni hur det funkar. Länkar videon till min kanelbullevideo nedan ändå, då principen kring hur man gör degen fortfarande är densamma trots att ingredienslistan skiljer sig litegrann.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
gifflar

Gifflar med kanel

Portioner: 50

Ingredienser

Deg:
50 g rumstempererad jäst
5 dl rumstempererat mjölk
200 g mjukt rumstempererat smör
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
2,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
1 ägg, en skvätt vatten och en nypa salt att pensla bullarna med

Fyllning:
150 g rumsvarmt, mjukt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
1 msk majsstärkelse eller potatismjöl

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker

Tips!

  • Gör gifflarna glutenfria genom att följa DETTA recept för vetedeg och fyllning.
  • Veganska gifflar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Portioner: 50st

Ingredienser

Deg:
50 g rumstempererad jäst
5 dl rumstempererat mjölk
200 g mjukt rumstempererat smör
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
2,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
1 ägg, en skvätt vatten och en nypa salt att pensla bullarna med

Fyllning:
150 g rumsvarmt, mjukt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
1 msk majsstärkelse eller potatismjöl

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker

TIPS!

  • Gör gifflarna glutenfria genom att följa DETTA recept för vetedeg och fyllning.
  • Veganska gifflar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra degen. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i kanel, kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Degen ska enkelt släppa från bunkens kanter. Låt degen vila i 10 minuter medan du gör fyllninge.
  4. Fyllningen gör du enkelt genom att blanda ihop alla ingredienserna till den i en skål.
  5. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangel om 30×40 cm.
  6. Bre ut fyllningen i ett tunt lager på varje rektangel, rulla ihop rektangeln till en tight rulle och skär i 4 cm tjocka skivor. Lägg gifflarna tätt ihop på plåtar med bakplåtspapper. Det är viktigt att man ställer de tätt ihop så att de håller sig uppe och inte ramlar ihop. Hellre att de jäser och gräddar ihop och du behöver dela på dem sen.
  7. Låt gifflarna jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina gifflar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
  10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina gifflar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Steg för steg

gifflar

Video
  1. Börja med att göra degen. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i kanel, kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Degen ska enkelt släppa från bunkens kanter. Låt degen vila i 10 minuter medan du gör fyllninge.
  4. Fyllningen gör du enkelt genom att blanda ihop alla ingredienserna till den i en skål.
  5. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangel om 30×40 cm.
  6. Bre ut fyllningen i ett tunt lager på varje rektangel, rulla ihop rektangeln till en tight rulle och skär i 4 cm tjocka skivor. Lägg gifflarna tätt ihop på plåtar med bakplåtspapper. Det är viktigt att man ställer de tätt ihop så att de håller sig uppe och inte ramlar ihop. Hellre att de jäser och gräddar ihop och du behöver dela på dem sen.
  7. Låt gifflarna jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina gifflar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
  10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina gifflar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
16 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bes
Bes
4 years ago

Men wow!!! Detta skall testas imorgon 😍😍

Solveig Råholm
Solveig Råholm
4 years ago

Tack för recept o råd!

Laudy Houjeij
Laudy Houjeij
4 years ago

Hur mycket salt ska man ha i degen? Tack!

Isa456
Isa456
3 years ago

Mums! Jag tänkte prova att göra dessa men som saffransgifflar med mandelmassa-fyllning (är nämligen besatt av pågens version av dessa….). Är det något du har testat? Tack för receptet!

narjes
3 years ago

hej camilla
jag vill bara fråga om man måste ha sockerlagen över gifflarna. Eftersom de kanske blir för söta.

narjes
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack för att du svarade på min fråga!!
Ska prova baka de nästa lördag ( den lördag som kommer )

narjes
3 years ago

Men camilla jag använder bara torrjäst inte liksom sånt som är fryst.
vad är skillnaden mellan de.
tack om du svarar!!
ps. du är har såna goda recept som man blir frestad av.

narjes
3 years ago

ska det vara brunt farinsocker eller ljust farinsocker. Jag har aldrig köpt farinsocker. Eller kanske finns det en produkt som heter farinsocker.
hoppas du svarar mig snabbare!!

Narjes
Narjes
3 years ago

Hej camilla jag ska baka dina supergoda gifflar imorgon

Hannah
Hannah
3 years ago

Måste man ha i farinsocker i fyllningen? Och kan man minska mängden socker i degen lite? 🤔😃

Sanna
Sanna
2 years ago

De blev goda men föll ihop och flyt ut ganska mycket under gräddningen i ugnen. Har du något tips på detta? Lite potatismjöl i fyllningen kanske?

Tips!

  • Gör gifflarna glutenfria genom att följa DETTA recept för vetedeg och fyllning.
  • Veganska gifflar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?