Gifflar med kanel

47 röster
gifflar
Att baka egna gifflar är inte alls särskilt svårt och blir ännu godare när de är hemmagjorda. Saftiga och goda gifflar med smak av kanel.

Är du ledig eller har du börjat jobba/gå till skolan igen? Själv blev det full rulle för mig från dag ett, både i skolan som jag undervisar som hem- och konsumentkunskapslärare på och alla saker jag som jobbet med en bakblogg innebär. Det är så kul och jag är mer redo en någonsin!

Jag har ingen snygg övergång från snacket om att börja jobba efter semester till saftiga och goda gifflar så jag går rakt på sak utan krusiduller. Köpta gifflar är gott, hemmagjorda är ännu godare (och billigare). Det här receptet tog mig över 6 provbakningar att få till på grund av att jag ville eliminera oron för att gifflarna skulle välta under gräddning och jäsning men det var det värt. Internet saknar ett recept på gifflar som klarar att stå själva och jag ville ta mig an utmaningen att fixa det.

Och nu står vi här! Degen till mina gifflar skiljer sig lite från mina klassiska kanelbullar på grund av att jag inte vill ha gifflarna lika ”smörtunga” som mina kanelbullar utan lite luftigar men annars vet ni hur det funkar. Länkar videon till min kanelbullevideo nedan ändå, då principen kring hur man gör degen fortfarande är densamma trots att ingredienslistan skiljer sig litegrann.

I videon ovan visar jag hur man bakar mina saftiga kanelbullar. Lite andra proportioner när det kommer till ingredienserna i vetedegen men annars är principen när man gör degen densamma.

Receptet ger 50 stycken saftiga gifflar med kanel.

Deg:

50 g rumstempererad jäst

5 dl rumstempererat mjölk

200 g mjukt rumstempererat smör

2 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

2,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

ca 16 dl vetemjöl

1 ägg, en skvätt vatten och en nypa salt att pensla bullarna med

Fyllning:

150 g rumsvarmt, mjukt smör

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

1 msk malen kanel

Sockerlag:

2 dl vatten

1 dl strösocker

gifflar
Steg för steg bilder på hur man fyller och formar gifflar.

Gör såhär:

  1. Börja med att göra degen. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i kanel, kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Degen ska enkelt släppa från bunkens kanter. Låt degen vila i 10 minuter medan du gör fyllninge.
  4. Fyllningen gör du enkelt genom att blanda ihop alla ingredienserna till den i en skål.
  5. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangel om 30×40 cm.
  6. Bre ut fyllningen i ett tunt lager på varje rektangel, rulla ihop rektangeln till en tight rulle och skär i 4 cm tjocka skivor. Lägg gifflarna tätt ihop på plåtar med bakplåtspapper. Det är viktigt att man ställer de tätt ihop så att de håller sig uppe och inte ramlar ihop. Hellre att de jäser och gräddar ihop och du behöver dela på dem sen.
  7. Låt gifflarna jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina gifflar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
  10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina gifflar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.

TIPS!

  • Gör gifflarna glutenfria genom att följa DETTA recept för vetedeg och fyllning.
  • Veganska gifflar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.
Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bes
Bes
2 månader sedan

Men wow!!! Detta skall testas imorgon 😍😍

Solveig Råholm
Solveig Råholm
2 månader sedan

Tack för recept o råd!

Laudy Houjeij
Laudy Houjeij
2 månader sedan

Hur mycket salt ska man ha i degen? Tack!

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x