
Här kommer receptet på de absolut saftigaste och fluffigaste vaniljbullar du kan tänka dig med en drömgod fyllning som blir sådär härligt knäckig under bullen och i pappret.

Som vanligt har jag utgått från min klassiska vetedeg som jag använder till alla sorters bullar som ni hittar här på min sida fast med lite mindre korrigeringar för att passa just den här smaken.
Receptet ger 30 stycken medelstora vaniljbullar.
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse
1 msk vatten
Vetedeg:
50 g rumsvarm jäst
500 g rumsvarm mjölk (5 dl)
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
250 g rumsvarmt smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
pärlsocker till garnering
Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker
Gör såhär:
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Ha sedan i vaniljsocker, kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
- Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
- Bre ut fyllningen över hela rektangeln och rulla sedan ihop den till en korv längs med långsidan.
- Skär ca 1,5 cm tjocka skivor längs med kortsidan av den ihoprullade rektangeln.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
TIPS!
- Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
- Veganska vaniljbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.
Jag vill bara tacka för att du verkligen revolutionerat mitt bakande❤️ Jag är evigt tacksam.
Åh förlåt för sent svar! Men tack snälla fina, vad glad jag blir! 😍 ❤️
Älskar 🙏🏻🤞🏻
varför ska det vara farin socker
Det ger en fylligare fyllning och en god kolaton i smaken 🙂
Varför har man Majsstärkelse?
PS, älskar dina recept!
Så att man får bullar med riktigt mycket fyllning, annars har fyllningen en tendens att smälta och sippra ut under gräddning 🙂
Vad gör sockerlagen? Kan man utesluta den? 🙂
Sockerlagen kapslar in fukten så att bullarna håller sig saftiga längre. Går absolut att utesluta men då blir bullarna torra snabbare 🙂
Kan man snurra dessa bullarna som du gör med dina kanelbullar eller blir de bäst av att skära upp dem? 😊
Hej hej! Ursäkta sent svar. Det borde gå! 🤗
Hej Camilla. Tack för alla underbara recept.
Går det utesluta farinsocker i fyllningen på vaniljbullar
Hejhej, åh tack själv! 🥰 Absolut 😊
Kan jag utesluta farinsocker,hur påverkar det fyllningen,och vad kan jag ta istället? Vill helst ha bara vanilj.
Bara att utesluta utan problem ❤️
Kan man utesluta Farinsocker,men ha samma mängd av övriga ingredienser ändå?
Det funkar utmärkt ❤️
De blev jättegoda! Väldigt saftiga bullar.
Wow! Vilka fantastiskt fina bullar 😍