Vaniljbullar

80 röster
vaniljbullar
Världens saftigaste och godaste vaniljbullar.

Här kommer receptet på de absolut saftigaste och fluffigaste vaniljbullar du kan tänka dig med en drömgod fyllning som blir sådär härligt knäckig under bullen och i pappret.

bullar vaniljfyllning

Som vanligt har jag utgått från min klassiska vetedeg som jag använder till alla sorters bullar som ni hittar här på min sida fast med lite mindre korrigeringar för att passa just den här smaken.

Receptet ger 30 stycken medelstora vaniljbullar.

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

3 msk vaniljsocker

1 msk majsstärkelse

1 msk vatten

Vetedeg:

50 g rumsvarm jäst

500 g rumsvarm mjölk (5 dl)

1 msk vaniljsocker

2 tsk malen kardemumma

250 g rumsvarmt smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

pärlsocker till garnering

Sockerlag:

2 dl vatten

1 dl strösocker

Steg för steg – bilder på hur man bakar vaniljbullar.

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i vaniljsocker, kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och rulla sedan ihop den till en korv längs med långsidan.
  7. Skär ca 1,5 cm tjocka skivor längs med kortsidan av den ihoprullade rektangeln.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska vaniljbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
19 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Susana
Susana
1 år sedan

Jag vill bara tacka för att du verkligen revolutionerat mitt bakande❤️ Jag är evigt tacksam.

Ella
1 år sedan

Älskar 🙏🏻🤞🏻

Lydia
Lydia
1 år sedan

varför ska det vara farin socker

Malin
Malin
1 år sedan

Varför har man Majsstärkelse?
PS, älskar dina recept!

Sara
Sara
1 år sedan

Vad gör sockerlagen? Kan man utesluta den? 🙂

caroline
caroline
1 år sedan

Kan man snurra dessa bullarna som du gör med dina kanelbullar eller blir de bäst av att skära upp dem? 😊

Anna Svensson
Anna Svensson
5 månader sedan

Hej Camilla. Tack för alla underbara recept.
Går det utesluta farinsocker i fyllningen på vaniljbullar

Anna
Anna
4 månader sedan

Kan jag utesluta farinsocker,hur påverkar det fyllningen,och vad kan jag ta istället? Vill helst ha bara vanilj.

Anna
Anna
4 månader sedan

Kan man utesluta Farinsocker,men ha samma mängd av övriga ingredienser ändå?

Julia
Julia
3 månader sedan

De blev jättegoda! Väldigt saftiga bullar.

A84947A7-9468-4D08-8003-0968CC631361.jpeg
19
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x