Vetelängd med kanel

En saftig och god vetelängd med kanel som både är vacker att titta på och rolig att göra.

Kanske har du märkt av att jag inte uppdaterat med lika många nya recept på senaste tiden, kanske har du inte märkt det men oavsett så är det något jag har saknat att göra något enormt de senaste veckorna. Anledningen till glesare uppdateringar har varit att jag jobbat med andra projekt som tagit upp massor av min tid men som ni snart kommer att få ta del av. Däribland min tredje bakbok som vi snart är helt klara med. Idag fick jag dock en liten lucka och då passade jag på att baka den här saftiga vetelängden med kanel.

Degen till vetelängden är som vanligt mitt grundrecept för saftiga bullar men med korrigeringar för både smak och tillvägagångssätt. Skillnaden med att baka vetelängd istället för flera kanelbullar är dels sättet man formar dem på men också hur länge de ska gräddas och på vilken temperatur. I senaste avsnittet av bakpodden Tillåt Kakor, pratade vi om att ta tempen på bröd och bullar för att säkerställa att de är genomgräddade. Något som kanske inte behövs när man bakar vanliga kanelbullar men som blir extra viktigt när man bakar en vetelängd som denna. Man behöver ingen speciell termometer när man gör detta, det går lika bra med en vanlig stektermometer och temperaturen man är ute efter är 98 grader.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

vetelängd

Vetelängd med kanel

Portioner: 12

Ingredienser

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 tsk malen kanel
2 tsk majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
1 msk vatten

Vetedeg:
25 g jäst
2,5 dl mjölk
2 tsk malen kardemumma
125 g smör
1 dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
pärlsocker till garnering

Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker

Tips!

  • Gör vetelängderna glutenfria genom att följa DETTA recept för degen.
  • Veganska vetelängder gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 tsk malen kanel
2 tsk majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
1 msk vatten

Vetedeg:
25 g jäst
2,5 dl mjölk
2 tsk malen kardemumma
125 g smör
1 dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
pärlsocker till garnering

Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker

TIPS!

  • Gör vetelängderna glutenfria genom att följa DETTA recept för degen.
  • Veganska vetelängder gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en ca 2-3 mm tjock rektangel i valfri storlek. Det är inte så noga så länge tjockleken stämmer.
  6. Bre ut fyllningen över respektive rektangel och rulla ihop dem längs med långsidan till en rulle. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Klipp i varje rulle med en sax i en vinkel, ca 1,5-2 cm stora bitar. Klipp nästan hela vägen ner men inte igenom. Vik bitarna som blir, till höger och vänster, om vartannat, men låt allt sitta ihop som en vetelängd. Du hittar en steg för steg – video på hur man gör detta HÄR på min instagram @camillahamid.
  8. Låt vetelängderna jäsa under bakduk i rumstemperatur i 2-3 timmar. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina vetelängder. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, tills de fått fin färg eller når en innertemperatur på 98 grader.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina vetelängder med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Servera direkt och njut!
Steg för steg

vetelängd

Bild på ogräddade och ojästa vetelängder.

Video
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en ca 2-3 mm tjock rektangel i valfri storlek. Det är inte så noga så länge tjockleken stämmer.
  6. Bre ut fyllningen över respektive rektangel och rulla ihop dem längs med långsidan till en rulle. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Klipp i varje rulle med en sax i en vinkel, ca 1,5-2 cm stora bitar. Klipp nästan hela vägen ner men inte igenom. Vik bitarna som blir, till höger och vänster, om vartannat, men låt allt sitta ihop som en vetelängd. Du hittar en steg för steg – video på hur man gör detta HÄR på min instagram @camillahamid.
  8. Låt vetelängderna jäsa under bakduk i rumstemperatur i 2-3 timmar. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina vetelängder. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, tills de fått fin färg eller når en innertemperatur på 98 grader.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina vetelängder med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Servera direkt och njut!

vetelängd

Bild på ogräddade och ojästa vetelängder.

Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.3 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
23 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Frida
Frida
2 years ago

Hej! Går det att byta ut kanelen mot kardemumma i fyllningen rakt av? 😊

Antonija
Antonija
2 years ago

Hej, vad spännande med vete längd 😊 vill så gärna prova göra det men läste att i fyllningen stod det farinsocker, men har inget sådant hemma. Att åka till affären är långt, så vad Kan jag göra då 🤔 🙂

Iman
Iman
2 years ago

Hej Camilla!
Vi firar Ramadan just nu och det blir mycket mat som inte hinner ätas upp. Kan man frysa och sen tina och äta eller förstör det vetelängden?

Aleta
Aleta
2 years ago

Hej Camilla! Kan man ha brunt farin strö istället för farinsocker? Har nämligen inte det hemma just nu. Tack för svar! Mvh

Ebba
Ebba
2 years ago

Kan man frysa in längden när den är klar? 🙂

Susanna
Susanna
2 years ago

Gjorde dubbel sats och gjorde tre vetelängder samt en plåt bullar – blev supergott!! Och enkelt att göra dessutom, trots att de ser riktigt proffsiga ut när de är klara. Min make sa att det var de godaste bullarna han någonsin ätit. Kommer definitivt baka dessa vetelängder fler gånger!

Julia
Julia
2 years ago

Ska mjölken vara uppvärmd?

Maria
Maria
2 years ago

Hej jag ska ha kalas på lördag och vill gärna göra den dagen innan hur förvarar jag den bäst? 🙂

Ida
Ida
2 years ago

Hej!
Mamma gillar pekannötter, ska man lägga de i degen, fyllningen, på toppen eller passar det inte alls?❤️Älskar dina andra recept, ska bli kul att testa något nytt❤️

Annelie
Annelie
2 years ago

Ska man inte jäsa degen mellan att man kör ihop den och bakar ut den?

Karina Sandberg
Karina Sandberg
1 year ago

Det här var den godaste kanellängden jag nånsin ätit!

Dali
Dali
8 months ago

Gjort med kanel många gånger, utmärkt recept. Skulle vilja göra med kakao. Ska ha majsstärkelse ändå?

Tips!

  • Gör vetelängderna glutenfria genom att följa DETTA recept för degen.
  • Veganska vetelängder gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?