Saftiga kardemummabullar med vaniljkräm

Saftiga kardemummabullar fyllda med vaniljkräm – goda bullar extra allt som bara smälter i munnen!

Vad händer om man kombinerar solbullar med kardemummabullar? Då får man saftiga kardemummabullar med vaniljkräm. En riktigt god bulle extra allt! Bullar är livet och det är dessa bullar beviset på!

Om det är superstekande sol när du läser det här receptet så kanske du inte känner dig så manad att ställa dig i köket för att baka bullar men det är ett perfekt recept att spara inför regniga dagar med hemmamys. Dessutom blir dessa bullar perfekta att ta med sig ut på picknicken eller utflykten sen när vädret spricker upp igen.

Ni som tidigare bakat mina bullrecept vet att grunden och principen till mina alla mina bullar är densamma. Min vetedeg så som jag gör den släpper jag inte. Den sviker mig aldrig. De 13 tipsen som jag delade med mig av i inlägget med receptet på mina saftigaste kanelbullar gäller alltså även här. Detsamma gäller fyllningen. Farinsocker är ett måste. Ni måste testa! Det håller inte bara ihop fyllningen på ett bra sätt, det ger också en fantastiskt god smak.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

kardemummabullar med vaniljkräm

Saftiga kardemummabullar med vaniljkräm

Portioner: 30

Ingredienser

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kardemumma
2 tsk majsstärkelse
1 msk vatten
Vetedeg
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpasta
1,5 dl strösocker
6 st äggulor
1 dl maizena
50 g mjukt smör

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker

Kardemummasocker:
1 msk stött kardemumma
0,5 dl strösocker

Tips!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kardemumma
2 tsk majsstärkelse
1 msk vatten
Vetedeg
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpasta
1,5 dl strösocker
6 st äggulor
1 dl maizena
50 g mjukt smör

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker

Kardemummasocker:
1 msk stött kardemumma
0,5 dl strösocker

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Deg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret. Under tiden som bullarna jäser kan du göra vaniljkrämen.
  9. Vaniljkräm: Dela en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och lägg både frön och skal tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan. Vill du istället använda vaniljpasta så tillsätter du det efter att mjölken kokat upp.
  10. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Ta bort eventuell vaniljstångsskal.
  11. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk.
  12. Ställ burken i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  13. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll och fyll dina färdigjästa bullar generöst med den.
  14. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  15. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  16. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Dekorera med kardemummasocker.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Deg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret. Under tiden som bullarna jäser kan du göra vaniljkrämen.
  9. Vaniljkräm: Dela en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och lägg både frön och skal tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan. Vill du istället använda vaniljpasta så tillsätter du det efter att mjölken kokat upp.
  10. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Ta bort eventuell vaniljstångsskal.
  11. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk.
  12. Ställ burken i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  13. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll och fyll dina färdigjästa bullar generöst med den.
  14. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  15. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  16. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Dekorera med kardemummasocker.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Narjes
Narjes
2 years ago

Jag har brunt farin strö, går det att använda?

Tack Camilla för dina underbara recept!!❤❤

Narjes
Narjes
2 years ago

Hej igen camilla!

Det stog i steg 7 ” kolla på videon ovan…” men det finns ingen video.

Kan du lägga ut den☺

Malin
Malin
2 years ago

Jag gjorde dessa bullar, så himla goda. Det var svårt med vaniljkrämen, för den blev väldigt lös, det blev bara hälften med kräm.
Det står också i receptet att man ska göra nystan, men då är det svårt att få i vaniljkräm, jag såg först efteråt att det är snurror eller liknande som är gjort på bilden.
Tack för bra recept och dina videos är bäst!

Last edited 2 years ago by Malin
Rim
Rim
1 year ago

Går det bra att använda vaniljmarsan istället för vaniljkräm?

Tips!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?