
Jag såg Roy Fares göra kanelbullesemla för några år sedan och varje år tänkt att jag vill testa för att det ser så fantastiskt gott ut och nu kom jag äntligen till skott. Vad jag önskar att jag testat tidigare för kanelbullesemla är verkligen next level semla! Kanelbullen passar fantastiskt bra tillsammasn med semmelfyllningen.
Receptet ger ca 30 st kanelbullesemla!
Kanelbullefyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 tsk malen kanel
Vetedeg:
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
250 g rumstempererat smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
pärlsocker till garnering
Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker
Mandelmassafyllning:
500 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
0,5 dl farinsocker
1,5 dl mjölk
50 g saltad & rostad sötmandel
Fyllning:
6 dl kylskåpskall vispgrädde
Gör såhär:
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och dubbelt så länge om du kör för hand.
- Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm. Bre ut fyllningen och rulla ihop rektangeln längs med långsidan. Skär rullen i 1,5-2 cm breda skivor. Ta änden av varje skiva och vik in under bullen innan du lägger bullen på plåten så att bullens tyngd gör så att bullen håller formen.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Låt bullarna svalna helt och hållet innan du fyller dem med mandelmassa och vispgrädde.
- Mandelmassafyllningen gör du enkelt genom att vispa ihop mandelmassa delad i bitar, farinsocker och vaniljsocker samtidigt som du häller i mjölken lite i taget tills du får en tjock och krämig mandelsmet. Finhacka sötmandlarna och vänd ner dem i smeten.
- Vispa grädden direkt från kylskåpet på låg hastighet tills du får en blank och fluffig grädde. Skär av toppen på bullarna, fyll med mandelmassa och vispgrädde, lägg på det avskurna locket och njut!
TIPS!
- Gör kanelbullesemlorna glutenfria genom att följa DETTA recept.
- Veganska kanelbullesemlor gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.
Hej camilla!
Ska gärna testa din nya goda recept men innan så gjorde jag dina gifflar. Jag tog in de i ugnen och sedan insåg jag att fyllningen hade kommit ur bullarna helt. Jag fick också över lite mycket av fyllningen så jag fyllde med ganska mycket fyllning i bullarna. men jag vet inte vad som var problemet.
Men vet du vad de var gudomligt goda!!
assååååå mmmmmmm. 😊😊😊😊
Hej hej! Förlåt för sent svar. Vad kul att du gillade dem! Det kan aldrig bli för mycket fyllning 🤩 mums!
Vad gott det ser ut!