Saffransbullar med mandelmassa

122 röster
saffransbullar
Saftiga och fluffiga saffransbullar med mandelmassa. Lyxiga och drömmiga bullar med saffran!

Nä, nu kan jag inte hålla mig mer! Från och med idag så kommer jag gå all in på allt som heter saffran, pepparkakor, kola, fudge och allt som hör till. Det är ju så fantastiskt gott och nu i pandemi-tider så är det väldigt tacksamt att kunna baka goda, värmande saker hemma istället för att gå ut och fika.

saffransbullar med mandelmassa

Målet med dessa saffransbullar var att göra dem maxade när det kommer till allt jag älskar med saffransbullar. Det ska vara mycket fyllning med mandelmassa, mycket saffran, saftig bulle och knapriga mandelbitar och pärlsocker på toppen. Lyckades jag? Definitivt. Dessa bullar blev magiska.

Receptet ger ca 30 stycken medelstora saffransbullar med mandelmassa.

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

200 g mandelmassa

0,5 dl farinsocker

1 dl strösocker

2 tsk malen kardemumma

1 msk majsstärkelse

Saffransdeg

50 g rumstempererad jäst

500 g rumstempererad mjölk (5 dl)

1 g saffran

250 g rumstempererat smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

mandelsplitter och pärlsocker till garnering

Sockerlag:

2 dl vatten

2 dl strösocker

Steg för steg – bilder på hur man bakar saffransbullar med mandelmassa.

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Tillsätt saffran och rör om lite till.
  3. Ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar. Har du i för mycket mjöl så får du torra bullar.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Använd två remsor till varje bulle i valfri form. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker och mandelsplitter. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.

TIPS!

  • Gör saffransbullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska saffransbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.
Prenumerera
Notis om
guest
14 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena Molin
Lena Molin
17 dagar sedan

Bästa saffransbullarna jag ätit i hela mitt 66 -åriga liv!!, supergott och jättebra recept. GÖR DOM !!!!!

Henrik
Henrik
14 dagar sedan

Ska kardemumman vara i fyllningen eller degen? Står som ingrediens under fyllning men i steg 3 står det att man ska ha i den i degen? Hade i hälften i degen och hälften i fyllningen och det blev gott i alla fall 😬

Gunilla
Gunilla
13 dagar sedan

I receptet står det att det ska vara kardemumma i fyllningen men i beskrivningen står det att det ska i degen. Vart ska kardemumman?

Elisabeth Nilsson
Elisabeth Nilsson
12 dagar sedan

Jag behövde nästan 20 dl mjöl för att få degen hanterbar! Men att måtta mjöl med dl mått istället för våg är som sagt alltid lite svårt 🙂

Hanna
Hanna
11 dagar sedan

Hej, det står att kardemumman ska vara i fyllningen bland ingredienserna, men i degen senare i texten. Ni kanske vill justera det.

Hadil
Hadil
11 dagar sedan

Tack för receptet 🙂❤

Last edited 11 dagar sedan by Hadil
Sara
Sara
7 dagar sedan

Sockerlagen är de ett måste eller kan man skippa det?

Last edited 7 dagar sedan by Sara
Katarina
Katarina
5 dagar sedan

Hej funkar det att ta potatismjöl istället för majsstärkelse?

Lena
Lena
17 timmar sedan

Supergoda. Vilken smak och jättefina. GÖR DOM !!!!

14
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x