Saffransbullar med mandelmassa

Saftiga och fluffiga saffransbullar med mandelmassa. Lyxiga och drömmiga bullar med saffran!

Nä, nu kan jag inte hålla mig mer! Från och med idag så kommer jag gå all in på allt som heter saffran, pepparkakor, kola, fudge och allt som hör till. Det är ju så fantastiskt gott och nu i pandemi-tider så är det väldigt tacksamt att kunna baka goda, värmande saker hemma istället för att gå ut och fika.

Målet med dessa saffransbullar var att göra dem maxade när det kommer till allt jag älskar med saffransbullar. Det ska vara mycket fyllning med mandelmassa, mycket saffran, saftig bulle och knapriga mandelbitar och pärlsocker på toppen. Lyckades jag? Definitivt. Dessa bullar blev magiska.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

saffransbullar med mandelmassa

Saffransbullar med mandelmassa

Portioner: 30

Ingredienser

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
0,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
1 msk majsstärkelse

Saffransdeg:
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
1 g saffran
250 g rumstempererat smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
mandelsplitter och pärlsocker till garnering

Sockerlag:
2 dl vatten
2 dl strösocker

Tips!

  • Gör saffransbullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska saffransbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
0,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
1 msk majsstärkelse

Saffransdeg:
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
1 g saffran
250 g rumstempererat smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
mandelsplitter och pärlsocker till garnering

Sockerlag:
2 dl vatten
2 dl strösocker

TIPS!

  • Gör saffransbullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska saffransbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Tillsätt saffran och rör om lite till.
  3. Ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar. Har du i för mycket mjöl så får du torra bullar.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Använd två remsor till varje bulle i valfri form. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker och mandelsplitter. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Steg för steg

Video
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Tillsätt saffran och rör om lite till.
  3. Ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar. Har du i för mycket mjöl så får du torra bullar.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Använd två remsor till varje bulle i valfri form. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker och mandelsplitter. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.

Dela receptet

4.1 16 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
95 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena Molin
Lena Molin
3 years ago

Bästa saffransbullarna jag ätit i hela mitt 66 -åriga liv!!, supergott och jättebra recept. GÖR DOM !!!!!

Carina
Carina
3 years ago

Helt underbara bullar med mycket gott

Ninwa
Ninwa
3 years ago

Ett litet önskemål bara.. Skulle du kunna lägga till en “skriv ut” funktion i din nlogg under varje recept? Skulle va sååå bra

Elena
Elena
3 years ago

Hej Camilla! Ska baka dem goa bullar idag! Fråga:
Kardemumma till Fyllning eller till deg? På ingredienser det stor till fyllning, på hur man gör- stor kardemumma i deg.
Tack!
Ha en bra dag!
Elena

Henrik
Henrik
3 years ago

Ska kardemumman vara i fyllningen eller degen? Står som ingrediens under fyllning men i steg 3 står det att man ska ha i den i degen? Hade i hälften i degen och hälften i fyllningen och det blev gott i alla fall 😬

Paulina
Paulina
3 years ago

Hej! Ska det vara kardemumma även i degen? Hur mycket? 😊

Gunilla
Gunilla
3 years ago

I receptet står det att det ska vara kardemumma i fyllningen men i beskrivningen står det att det ska i degen. Vart ska kardemumman?

Elisabeth Nilsson
Elisabeth Nilsson
3 years ago

Jag behövde nästan 20 dl mjöl för att få degen hanterbar! Men att måtta mjöl med dl mått istället för våg är som sagt alltid lite svårt 🙂

Weronica
Weronica
3 years ago

Hej
Skulle gärna baka saffransbullar men utan mandelmassa och nötter . Har du något recept?

Sabina
Sabina
3 years ago

Hur mycket kardemumma ska det vara i degen?!

Hanna
Hanna
3 years ago

Hej, det står att kardemumman ska vara i fyllningen bland ingredienserna, men i degen senare i texten. Ni kanske vill justera det.

Hadil
Hadil
3 years ago

Tack för receptet 🙂❤

Last edited 3 years ago by Hadil
Anna
Anna
3 years ago

Hej Camilla!
Gjorde precis dessa bullarna, blev helt galet bra!
Nu en fråga, jag skall imorgon baka ditt recept på saftiga lussebullar, i den sockerlagen skall det vara dubbelt så mycket socker som vatten. I saffransbullarna med mandelmassa skall det vara lika delar vatten och socker. Har det någon betydelse?
En annan fråga är att i saffransbullarna blandar man vattnet och sockret tills sockerkristallerna löst upp sig, i lussebullarna skall man värma de i kastrull och sedan låta svalna. Har det något betydelse?
Tacksam för svar! =)
Hälsningar Anna

Felicia
Felicia
3 years ago

Ska baka dessa idag men undrar hur jag formar bullarna. Finns nån video för det?🌞

Violetta
Violetta
3 years ago

Saftiga & goda bullar dock alldeles för söta. Andra gången blev det utan extra strösocker i fyllningen och endast mandel som garnering och var godare enligt mig. Annars favvobulle just nu 😋

Sara
Sara
3 years ago

Sockerlagen är de ett måste eller kan man skippa det?

Last edited 3 years ago by Sara
Lovisa
Lovisa
3 years ago

Hej!
Hur förvaras bullarna bäst om man ska frysa in dem? 🙂

Katarina
Katarina
3 years ago

Hej funkar det att ta potatismjöl istället för majsstärkelse?

Lena
Lena
3 years ago

Supergoda. Vilken smak och jättefina. GÖR DOM !!!!

Felicia Youness
Felicia Youness
3 years ago

Hur långt tid tog det att gör dom

Britt-Mari Åsell Rydberg
Britt-Mari Åsell Rydberg
3 years ago

Godaste saffransbullarna. Är inne på mitt tredje saffransbullsbak och delar med mig till barn och barnbarn som vi inte träffar nu i Coronatider. Alla älskar bullarna. Jag har provat flera av Camillas recept och allt blir jättegott.

Stella
Stella
3 years ago

Kan man anpassa receptet så att det går att jäsa bullarna över natten?

Julia
Julia
Svara till  Stella
3 years ago

Ja kan man det?

Hanna
Hanna
Svara till  Julia
3 years ago

Ingen expert men skulle då använda mig utav kall vätska dvs kall mjölk och låta bullarna stå och jäsa i kylen under natten.

Sophia
Sophia
3 years ago

Helt klart det saftigaste och godaste receptet på saffransbullar jag någonsin testat!

Malin Freiman
3 years ago

Detta blir årets saffransbak! Testar nya recept varje år tills jag hittat det ultimata receptet!
Hoppas på att hitta rätt nu!

Angelica
Angelica
3 years ago

Kan man ha rörsocker strö istället för farin socker?

Elisabeth Johansson
Elisabeth Johansson
3 years ago

Min kollega hade gjort dessa åhhh jisses Camilla så goda dom var, men tänkte fråga du hade liknande med kanel men man måste ju kunna göra dom fast med vaniljsmet i mellan eller? Ska försöka iallafall
Vill oxå säga att jag gillar inte alla dina recept för man blir ju helt förstörd och önskade att man bodde hos dig och fick avnjuta dom varje dag 😂😂🥰

Yasmeen
Yasmeen
3 years ago

Saftigaste och godaste receptet på saffransbullar jag testat!

Sara Bergström
Sara Bergström
3 years ago

Godaste saffransbullarna! Brukar alltid få kvar saffransbullar/lussekatter men dessa försvann väldigt fort! Får allt göra fler innan jul.

Emma
Emma
3 years ago

Hej, kan jag byta ut farinsockret i fyllningen till strösocker?

Anonym
Anonym
3 years ago

Kan man istället göra en saffranslängd?

Theodor
Theodor
3 years ago

Hej kan man byta ut mandelmass fyllningen mot vaniljkräm? Hur mycket vaniljkräm skulle man behöva till bullarna isånnafall?

Rose-Marie
Rose-Marie
3 years ago

Kan man lägga bullarna i pappersformar i stället. Jag tycker bullarna blev lite platta efter gräddning.

Åse
Åse
3 years ago

Hej! Ser superfina och goda ut! Hur gör man sånna fina ”snurror”?

Pernilla
Pernilla
3 years ago

Ska man bara jäsa bullarna en gång? Inte degen innan man börjar göra själva bullarna? 😊 Ny på det här med bakning 🙈

Linda S-W
Linda S-W
3 years ago

Om man ska bara ”vanliga” bullar kan man bara ta bort saffranet eller måste man tillsätta nåt ? Gjorde dom till jul å jag som inte ens gillar bullar verkligen älskade dessa så vill göra dom men utan saffran

NOORA
3 years ago

Machallah 😍😍
Tusen tack Camilla

inbound8078993256520955454.jpg
Emma
Emma
2 years ago

Hej! Är så otroligt sugen på att baka dessa bullar, men vi är lite allergiska mot mandel. Går det att byta ut mandelmassan mot något som smakar ungefär likadant?

Eve
Eve
2 years ago

Ska testa detta recept ihop med barnen idag. Behöver inte degvätskan vara 37 grader? Det har jag fått lära mig… Men med tanke på alla positiva kommentarer antar jag att rumsvarma ingredienser räcker? 🙂

Eve
Eve
Svara till  camillahamid
2 years ago

De blev såå goda! Väldigt saftiga, men i vår ugn kunde vi inte ha inne dem längre än 10 minuter. Annars hade de blivit torra och nästan brända.
Skönt att slippa krånglet med “fingervarm” vätska☺️
Funkade väldigt bra att baka ihop med barnen 5, 8 och 10 år 👍
Tack för ett toppen-recept!

Katarina
Katarina
2 years ago

Bästa receptet. Fått så mycket beröm för goda bullar som jag har bakat efter detta recept. Tack Camilla 🙏

Linnea
Linnea
2 years ago

Ååååh!! Har gjort dessa och de är de godaste och saftigaste bullarna någonsin!! 👏🏻

Emma
Emma
2 years ago

Vad menas med att man ska ha två remsor till varje bulle? Hur gör man då?

Jenny
Jenny
Svara till  camillahamid
2 years ago

Jag undrar lite som Emma, i videon ser det ut som du bara har en remsa som du tvinnar och sen snurrar ihop. Men jag kanske ser dåligt 🙈

Jessica
Jessica
2 years ago

Hej,
Funkar det att använda torrjäst istället?

Nelly
Nelly
2 years ago

Majsstärkelse? Finns det att köpa i affären? Inte Maizena alltså?

Britt
Britt
2 years ago

Ska den bara jäsa en gång

Kristina
Kristina
2 years ago

Ska inte degen jäsa nått innan man kavlar ut den ?

Pia
Pia
2 years ago

Hej! Jättegoda bullar. Men ganska stor del av fyllningen rinner ut. Vad kan göra för att åtgärda det nästa jag bakar?

Elin G.
Elin G.
2 years ago

Takk för receptet vill so gärna prova. Kan man ställa dom í frysen?

Jamina Ryglert
Jamina Ryglert
2 years ago

Så grymt goda bullar! Minskade till 0,5 g saffran (då jag inte gillar saffran 😅) och hade ikaffe ist för mjölk. Kunde knappt sluta äta! Äntligen kan jag äta något med saffran i till jul! Hallelujah för Camillas fantastiska bullar! 😍

Helena Venngren
Helena Venngren
2 years ago

Du är bäst!!!! Bästa bullarna ever!! Perfektion ❤️❤️

Gabriella
Gabriella
2 years ago

Jag har provat många bullrecept de senaste åren, men detta är det bästa! Kardemumma och farinsocker i fyllningen, vem kunde ana att det skulle bli så gott! Kan även tillägga att ditt recept på vetelängd är så bra, att vi inte kan ha kalas utan en av dina längder längre:) Tack!

Tips!

  • Gör saffransbullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska saffransbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?