Saftig blåbärskaka med citron

Min drömgoda blåbärskaka! En riktigt saftig mjuk kaka med massor med blåbär och smak av citron som bara smälter i munnen.

Har du varit ute och plockat några blåbär än? Varje sommar går vi ut hela familjen och plockar blåbär i skogen och barnen som i vanliga fall inte tycker om blåbär äter direkt ur hinken när vi är ute och plockar (vi har alltid med oss vatten sköljer av dem innan såklart). När jag växte upp så var vi aldrig ute och plockade bär och jag har alltid lovat mig själv att gå ut och plocka bär med mina barn och det är så himla mysigt att promenera ute i lugna skogen, utan uppkoppling, alla tillsammans och plocka från skogens skafferi.

Det finns så mycket gott att baka med blåbär! Allt från blåbärspaj till blåbärscheesecake, kladdkaka med blåbär och såklart blåbärskaka. Idag blev det en riktigt saftig mjuk kaka med massor av blåbär och smak av citron. Den är sådär saftig och mjuk att den bara smälter i munnen och man får inte nog! Som pricken över i:t ringlade jag en citronglasyr. En riktigt god och fräsch sommarkaka, helt enkelt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
blåbärskaka

Saftig blåbärskaka med citron

Portioner: 10

Ingredienser

125 g mjukt, rumstempererat smör
1,25 dl strösocker
rivet skal från 1 citron (kan uteslutas)
1,25 dl gräddfil, filmjölk eller creme fraiche
3 stora, rumstempererade ägg
1 msk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
250-300 g färska eller frysta blåbär + 2 tsk vetemjöl
1 dl florsocker + saft från 1 citron till glasyren
tusensköna och citronskal att dekorera med

Tips!

  • Gör din saftiga blåbärskaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 10st

Ingredienser

125 g mjukt, rumstempererat smör
1,25 dl strösocker
rivet skal från 1 citron (kan uteslutas)
1,25 dl gräddfil, filmjölk eller creme fraiche
3 stora, rumstempererade ägg
1 msk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
250-300 g färska eller frysta blåbär + 2 tsk vetemjöl
1 dl florsocker + saft från 1 citron till glasyren
tusensköna och citronskal att dekorera med

TIPS!

  • Gör din saftiga blåbärskaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en avlång brödform som rymmer 1,5-1,8 liter och ger en saftig blåbärskaka på ca 10 bitar.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme) och smörj din form generöst med smör.
  2. Ha i rumstempererat smör, strösocker och citronskal i en bunke. Vispa ihop riktigt krämigt med elvisp i 5 minuter.
  3. Tillsätt gräddfil och vaniljsocker. Vispa lite till. Sedan ett ägg i taget och fortsätt vispa mellan varje ägg som du tillsätter.
  4. Ha till sist i vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
  5. I en annan bunke blandar du ihop blåbär och vetemjöl. Ha sedan ner blåbären i smeten och vänd försiktigt ihop smeten med slickepott tills blåbären fördelat sig jämnt i smeten.
  6. Häll upp smeten i formen och bre ut den i ett jämnt lager. Grädda sedan kakan i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och blivit helt genomgräddad. Låt din blåbärskaka svalna lite innan du vänder den upp och ner på ett galler för att svalna helt och hållet.
  7. Under tiden kan du göra citronglasyren. Blanda ihop florsocker och citronsaft i en skål till en jämn glasyr. Ringla glasyren över kakan. Vill du få en extra saftig blåbärskaka så kan du sticka hål i kakan med grillpinnar och låta glasyren rinna ner i hålen.
  8. Servera kakan direkt eller förvara den ordentligt inplastad eller i lufttät burk i rumstemperatur.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en avlång brödform som rymmer 1,5-1,8 liter och ger en saftig blåbärskaka på ca 10 bitar.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme) och smörj din form generöst med smör.
  2. Ha i rumstempererat smör, strösocker och citronskal i en bunke. Vispa ihop riktigt krämigt med elvisp i 5 minuter.
  3. Tillsätt gräddfil och vaniljsocker. Vispa lite till. Sedan ett ägg i taget och fortsätt vispa mellan varje ägg som du tillsätter.
  4. Ha till sist i vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
  5. I en annan bunke blandar du ihop blåbär och vetemjöl. Ha sedan ner blåbären i smeten och vänd försiktigt ihop smeten med slickepott tills blåbären fördelat sig jämnt i smeten.
  6. Häll upp smeten i formen och bre ut den i ett jämnt lager. Grädda sedan kakan i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och blivit helt genomgräddad. Låt din blåbärskaka svalna lite innan du vänder den upp och ner på ett galler för att svalna helt och hållet.
  7. Under tiden kan du göra citronglasyren. Blanda ihop florsocker och citronsaft i en skål till en jämn glasyr. Ringla glasyren över kakan. Vill du få en extra saftig blåbärskaka så kan du sticka hål i kakan med grillpinnar och låta glasyren rinna ner i hålen.
  8. Servera kakan direkt eller förvara den ordentligt inplastad eller i lufttät burk i rumstemperatur.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hiba
Hiba
4 years ago

hej! kan jag baka smeten i muffinsformar?

Katja
Katja
4 years ago

Ska de frysta blåbären vara frysta när man bakar?

Kostas
2 years ago

Läckert recept! Och vilket sammanträffande att jag har gräddfil, 300 gram blåbär och en citron i kylen. Nu ska det bakas! 🙂

Christel Koert
Christel Koert
3 months ago

Tack för receptet! Den blev en mycket vacker kaka i min nya form. 🤩
Jag minskade sockret till halva mängden, det gick bra. Mycket saftig och god!

IMG_3084

Tips!

  • Gör din saftiga blåbärskaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?