Kladdkaka med blåbärsfluff

kladdkaka_blåbärspannacotta

Även om uppdateringarna flytit på här någorlunda så har jag faktiskt knappt varit i köket. Förra veckan började jag mitt nya jobb som hemkunskapslärare! Ett nytt och spännande kapitel i livet som jag har sett fram emot länge. Jag kommer bara att jobba deltid för att fortfarande ha tid att fortsätta med bloggen, bakningen, boken och allt annat runtomkring. En perfekt balans för mig helt enkelt men jag tog en liten minipaus den här veckan bara för att ge tid för att komma in i det nya jobbet, planera lektionerna osv. Den här hösten kommer minst sagt att bli spännande och fullspäckad!

kladdkaka_blåbärsfluff

Nu är jag hursomhelst tillbaka i köket och tillbaka med bakningen i full fart. Att ta en paus är också sjukt bra för inspirationen. Jag har suttit som på nålar och verkligen hållt mig för att inte baka något fram till den här helgen och det gjorde att jag bara sprudlade av idéer när det väl var dags. En av dem idéerna är den här galet krämiga och goda kladdkakan med blåbärsfluff.

kladdkaka_blåbärsvisp

Choklad och blåbär är en fantastisk smakkombination! Sött och chokladigt mot syrligt och fluffigt. Kladdkakan blir snabbt lika festlig som en tårta så fort man har på fluffet och dekorerar med blåbär och guldflingor!

Receptet bakade jag i en rund form med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (krämig kladdkaka):

150 g smör

2,25 dl strösocker

1,5 dl brunt farinsocker strö

0,5 tsk äkta vaniljpulver

3 ägg

2,25 dl vetemjöl

0,75 dl kakao

1 krm salt

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till kladdkakan i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (minst 4h men helst över natten)  innan du toppar med blåbärsfluff.

kladdkaka_blåbärsfluff_stegförsteg.jpg

Ingredienser (blåbärsfluff):

150 g frysta blåbär

saft från en citron

4 dl vispgrädde

1,5 dl strösocker

0,75 tsk agar agar pulver

 

färska blåbär och guldflingor till garnering

 

Gör såhär:

  1. Koka upp blåbären i en kastrull tillsammans med citronsaften tills blåbären lösts upp till ett mos.
  2. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  3. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i blåbärsmos och strösocker.
  4. Koka blåbärspannacottan i ytterligare någon minut innan du häller upp den i en skål.
  5. Låt pannacottan svalna och stelna helt och hållet innan du vispar upp den fluffigt med elvisp.
  6. Lägg pannacottavispet i en spritspåse och spritsa ut den över kladdkakan.
  7. Garnera därefter med färska bär och guldflingor.
  8. Servera direkt eller förvara kladdkakan i kylskåpet.
Prenumerera
Notis om
guest
1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
2 månader sedan

[…] finns så mycket gott att baka med blåbär! Allt från blåbärspaj till blåbärscheesecake, kladdkaka med blåbär och såklart blåbärskaka. Idag blev det en riktigt saftig mjuk kaka med massor av blåbär och […]

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x