Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm eller 3 formar med diameter på 23 cm om du vill slippa dela din botten i tre efter gräddning
- Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och fodra en springform (eller tre) med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Riv morötterna fint och blanda ihop med farinsocker, kanel, ingefära och kardemumma i en skål. Ställ åt sidan.
- I en annan bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt blandningen med de rivna morötterna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
- Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Ha till sist i oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45 min-1 timme eller tills tårtbotten är helt genomgräddad. Vill du baka smeten i tre formar för att slippa dela tårtbotten sen så är det bara att fördela smeten, 1 dl i taget, i varje form och grädda en botten i taget i ca 30 min. De andra formarna kan stå i rumstemperatur medan du gräddar en form i ugnen.
- Låt din tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
- Under tiden kan du göra frostingen. Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält över ett vattenbad eller i micro. Låt svalna.
- Vispa ihop färskost och smör krämigt med elvisp. Tillsätt den smälta, avsvalnade chokladen och vispa lite till.
- Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med slickepott.
- Fyll din tårta med frostingen och dekorera med rivet limeskal och ätbara blommor. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Det finns ingen video för detta inlägg.
Hej!
Kan man inte smaksätta frostingen med lite lime? 😊
Hejhej! Jo det kan man 🙂
Varför sjunker mina bottnarna alltid ihop i mitten? De reser sig först och sen sjunker de ihop! Visar ägg + socker mycket!
Är stickan helt torr när du tar ut bottnarna ur ugnen? 🙂
Ja de tror jag, hade inne den jätt elände men den sjönk ihop medan den gräddade inne i ugnen, sen reste den sen aldrig igen 🙈
Har gjort den 3 gånger. Först blev så bra ❤! De andra två har något mystiskt hänt
Denna morotstårtan är såååå god!! Jag tycker inte ens om morotstårta men denna blev så ofantligt god. Tycker verkligen att ni borde testa detta recept hemma!
Tusen tusen tack! Det gör mig så himla glad. Kram!
Hej, kan man spritsa frostingen mellan lagren också? Kan man använda en springform med diameter 24 cm?
Hejhej! Det kan man 🙂
Hej, tack för dina fantastiska recept🙌🏼
skulle ibland vilja göra mindre tårtor/kakor, har därför köpt springformar med diametern 16cm, höjd 4cm, hur skall jag då tänka med stekningen med tanke på att de blir både plattare och mindre än i en vanlig springform på 23/7?
Du föreslår på denna 3 kakbottnar i 23cm formar, då räknar jag med att jag behöver trippla detta recept om jag vill göra samma eller hur?
Åter igen, stort tack för Dina fantastiska recept❤️
Hej! Om jag väljer att inte använda choklad i frostingen, borde jag ta 200 g av något annat då? Vill ju ändå ha samma mängd frosting i tårtan eftersom den är typ det godaste 🙂
Nej, du kan bara utesluta chokladen 🙂
Tack för världens bästa blogg, insta och youtube ❤️ Gjorde denna tårta idag men medan jag gräddade den (efter ca 40 minuter) så sjönk botten ihop… vet du några orsaker som kan ha påverkat detta? 🙁 kram
Hej Camilla, om jag bara vill göra en vanlig morotskaka alltså inte tre våningstårta utan bara en ska jag då halvera receptet?
Hej! Hur länge kan man förvara tårtan i kylen utan att den blir dålig?
Salamu aleykum! Bästa morotstårtan jag någonsin ätit gjort flera gånger ma shaa Allah! Du är grym 😍 ! Min fråga är nu, kan man göra detta recept i muffinsformar också? Ska man ändra temperaturen eller någonting då om det skulle funka?❤️
Jättegod kaka! Rekommenderas varmt!
Hej Camilla! Det här verkar jättegott, men kan man göra den vegansk?
Hejhej! Förlåt för sent svar, jag har tyvärr inte testat detta själv ännu <3
Hej! Detta är den absolut godaste morotstårtan någonsin. Ska göra den igen i till kalas i veckan men skulle man kunna göra tårtbotten innan och frysa in och sen göra frostingen och dela tårtan samma dag som den ska ätas? Du är fantastisk och det du gör!!!
Hej Clara! Ursäkta sent svar, det går alldeles utmärkt att frysa in kakan och dekorera den vid ett senare tillfälle. Hoppas att det gick bra inför kalaset!🥳
Hej Camilla! Blir det lättare att spritsa frostingen om man har i vit choklad?
Hejhej! Ja ❤️
Hur viktigt är det att den vita chokladen är helt avsvalnade innan man häller i det med färskosten och smöret?
Är den för varm så får du en lös frosting pga att smöret i frostingen börjar smälta lite om chokladen är för varm 🥰
Jag gjorde denna, så som det stod i receptet, men efter 50 min så var kakan superdegig! jag har en ugn som både har varmluft och under/övervärme och använde såklart under/övervärme och hade kakan längst ner men det var inte tillräckligt för att kakan skulle hinna tillagas. Kakan var väldigt hög, så fick höja till 160 och ta upp den ett snäpp för att den inte skulle vara kladdig, vet inte vad jag gjorde för fel…höja värmen och ta upp den en “våning” till nästa gång?
Alla ugnar är olika och om du upplever att den blir degig skulle jag flytta upp den lite och öka temperaturen. Låter som att din ugn är mycket mer effektiv än min 🥰
Hej! Varför skär sig krämen? Vad gör man för fel. Rumstemperatur på både smör och färskosten? Tacksam för svar
Hej! Svårt att säga varför men du kan testa att ställa den i kylskåept för att stelna för att sedan vispa upp den igen, det burkar hjälpa ❤️
Alltså jag har haft smeten i ugnen i nästan två timmar och den är helt rinnande! Har gjort precis som det stod i receptet så jag fattar ingenting… :/
Stoppade du hela smeten i samma springform så kan det ta väldigt lång tid för hela kakan att bli genomgräddad. Upp mot 1,5 h ❤️
Hej! Vad spritsar du med på toppen? Blir så enkelt och snyggt 😊
Hejhej, en vanlig rund tyll, 2 cm i diameter 🥰
Hade man kunnat göra denna som en klädd tårta?! Ska ha kalas för vår ettåring o funderar på om man skulle kunna göra denna, fast klädd med sockerpasta 😅🙈 vill nämligen dekorera med babblarnafigurer som jag gjort i sockerpasta!
Men den kanske blir för lös med fyllningen?! 🤔
Hejhej! Det kan man absolut göra 🙂
Älskar denna! Så god!! Hade tänkt göra den i en springform på 20 cm nästa gång. Hur ska jag tänka med tid och temperatur i ugnen?
Tack för alla fina recept 🙂
Hej Camilla. Ditt recept såg så gott ut så jag tänkte testa det. Jag tänkte göra bottnarna dagen innan festen, hur förvarar jag de färdiggräddade bottnarna bäst så de behåller sin saftighet?