Citronbiskvier

Drömgoda citronbiskvier med marängsmörkräm, lemon curd och vit choklad.

Jag älskar biskvier! Det är verkligen en av de finaste kondisbitarna vi har med sin segmjuka mandemarängbotten, fyllning av marängsmörkräm och chokladtopping. Idag bjuder jag på en syrlig biskvi i form av en citronbiskvi med vaniljsmörkräm som är en marängsmörkräm och en gömma av riktigt syrlig lemon curd. Visst låter det gott?

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
citronbiskvier

Citronbiskvier

Portioner: 30-35

Ingredienser

Lemon curd:
5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör

Mandelbotten:
250 g mandelmassa
1,5 dl strösocker
2 st äggvitor från stora ägg

Marängsmörkräm:
4 st äggvitor från stora ägg
2,25 dl strösocker
2 krm salt
375 g mjukt, rumstempererat smör
1 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpasta

Dekoration:
300 g vit choklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 30-35st

Ingredienser

Lemon curd:
5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör

Mandelbotten:
250 g mandelmassa
1,5 dl strösocker
2 st äggvitor från stora ägg

Marängsmörkräm:
4 st äggvitor från stora ägg
2,25 dl strösocker
2 krm salt
375 g mjukt, rumstempererat smör
1 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpasta

Dekoration:
300 g vit choklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lemon curd: Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  4. Mandelbottnar: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Riv mandelmassan grovt och mosa samman med strösocker och äggvita med hjälp av en gaffel tills du får en slät smet. Alterntivt bara bryt ner mandelmassan i bunken till en köksassistent och vispa försiktigt ihop alla ingredienser till en slät smet på låg hastighet.
  5. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut smeten i 15 lika stora klickar. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller dem.
  6. Marängsmörkräm: Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  7. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och vaniljen. Fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm. Ju längre tid du vispar desto mindre smörsmak kommer smörkrämen att ha.
  8. Spritsa eller bre ut fyllningen på varje biskvibotten men lämna ett hål i mitten för att fylla med lemon curd innan du täcker över med mer spritsad smörkräm. Ställ biskvierna i kylskåpet så att de håller sig kalla medan du förbereder chokladen.
  9. Dekoration: Grovhacka den vita chokladen och smält försiktigt i microvågsugnen under 30 sekundersintervaller eller över ett vattenbad. Tillsätt oljan till chokladen och rör om till en jämn och blank smält choklad. Låt chokladen svalna tills den inte känns varm längre men fortfarande är rinnig.
  10. Doppa varje biskvi i chokladen. Servera biskvierna direkt eller förvara dem i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Lemon curd: Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  4. Mandelbottnar: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Riv mandelmassan grovt och mosa samman med strösocker och äggvita med hjälp av en gaffel tills du får en slät smet. Alterntivt bara bryt ner mandelmassan i bunken till en köksassistent och vispa försiktigt ihop alla ingredienser till en slät smet på låg hastighet.
  5. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut smeten i 15 lika stora klickar. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller dem.
  6. Marängsmörkräm: Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  7. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och vaniljen. Fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm. Ju längre tid du vispar desto mindre smörsmak kommer smörkrämen att ha.
  8. Spritsa eller bre ut fyllningen på varje biskvibotten men lämna ett hål i mitten för att fylla med lemon curd innan du täcker över med mer spritsad smörkräm. Ställ biskvierna i kylskåpet så att de håller sig kalla medan du förbereder chokladen.
  9. Dekoration: Grovhacka den vita chokladen och smält försiktigt i microvågsugnen under 30 sekundersintervaller eller över ett vattenbad. Tillsätt oljan till chokladen och rör om till en jämn och blank smält choklad. Låt chokladen svalna tills den inte känns varm längre men fortfarande är rinnig.
  10. Doppa varje biskvi i chokladen. Servera biskvierna direkt eller förvara dem i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
14 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
3 years ago

Hej,
Jag tycker att biskvier ser så himla gott ut men jag är allergisk emot nötter😢
Kan man göra botten på något annat?

Birgitta
Birgitta
Svara till  Anna
2 years ago

Biskvier har mandelmassa. Det tål nötaller. Däremot är coccos en nöt och kan ge allergi hos nötallergiker ( är läkare )

Pia Kemppainen
3 years ago

Tack! Så fin idé med att göra biskvien vit! Det här skall jag göra till min bröllopsfestdag… med fyllning i.

Evelina Lundgren
Evelina Lundgren
2 years ago

Ger det 30-35 st eller 15 st. Står olika uppgifter.

Li
Li
2 years ago

Hej går det att göra dem en vecka innan. Ska baka till mitt barnbarns dop. Tänkte kan man frysa in dem. Perfekt att ha citron är min favorit.

Li
Li
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tusen tack för snabbt svar. Ska då frysa in utan chokladen o göra den på lördag. Då dopet är på söndag.
Gjort ganska små så då kan man ta två. Citron är min favorit smak på kakor o bakverk. Mvh Li

Sara
Sara
2 years ago

Varför tjocknar inte min curd? 😭

Anna Johansson
Anna Johansson
2 years ago

Hej!
Hur länge klarar de sig i kylen. Jag vill förbereda men ej frysa in

Mvh Anna

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?