
Foto: Ulrika Pousette
Okej lyssna på det här: tänk dig segmjuk chokladbiskvi-botten, fudgy och chokladig botten och len chokladganache med flingsalt. Detta var nog bland det sjukaste och godaste jag bakat: browniebiskvier är defintionen av det bästa av två världar.

Att baka browniebiskvier är smidigast att göra i långpanna. Jag provbakade en variant där jag gjorde brownien i en halvsfärisk silikonform och sedan la på biskvibotten. Då blev det mer likt en chokladbiskvi men inte lika roligt att baka ett bakverk där du behöver köpa en speciell silikonform för att kunna göra den. Då är det väldigt smidigt att långpannebakning finns!
En annan god variant på brownies är fudge brownies med kolaswirl som du hittar recept på HÄR!
Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 30×25 cm och ger 16 stora eller 32 små bitar browniebiskvier.
Biskvibotten:
500 g mandelmassa
2 st äggvitor
0.5 dl strösocker
Fudge brownie:
350 g smör
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
5 dl strösocker
6 ägg
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)
2 dl vetemjöl
3 dl kakao
Mjölkchokladganache:
2 dl vispgrädde
400 g mjölkchoklad
25 g smör
flingsalt att garnera med
Gör såhär:
- Biskvibotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med måtten 30×25 cm med bakplåtspapper.
- Riv ner mandelmassan grovt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till botten och vispa ihop med elvisp bara precis tills det går ihop till en jämn och krämig smet.
- Stjälp upp den tjocka smeten i formen och bre ut i ett jämnt lager. Lättast är att göra detta med lite fuktiga händer.
- Grädda botten i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills den fått en ljus, gyllenbrun färg.
- Fudge brownie: Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
- Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten på biskvibotten, bre ut i ett jämnt lager och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
- Mjölkchokladganache: Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
- Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i ca 1-2 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
- Bre ut ganachen på den kalla brownien och garnera med flingsalt. Skär upp dina browniebiskvier och servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Ja tack!
Släng dig i väggen Kärleksmums.😄
😂❤️
Ser helt fantastiska ut 😍 Går de att frysa in eller hur länge håller de i kylen ungefär? 😊
Hejhej, det går superbra att frysa in. Håller i kylen i ca en vecka 🤩
Går det inte att förvara dem i frysen?
Det går jättebra! 😊
Hur gör jag den glutenfri? /Ing-Marie
Går det att byta ut vetemjölet mot nått glutenfritt? Typ mjölmix eller liknande?
Hejhej, jag har tyvärr inte testat detta själv ännu. Säg gärna till om du prövar och berätta hur det blev 🥰
Jag har bakat dem med Sempers fina mjölmix istället för vetemjöl. Det blev fantastiskt gott!! Kakorna blev mycket omtyckta av kollegorna på jobbet 🥰
Hejhej, vad kul att du fick till det och att ni gillade dem! 😍
Har du nåt tips på nötfri botten?
Har du något förslag på nöt-&mandelfri botten?
Hejhej, om kokos funkar bra så kan du kika på detta recept: https://mykitchenstories.se/kokosbiskvier/
Tack, det ska testas 😊
Hej! Kan man göra biskvibotten en dag innan och ställa i kylen över natten, eller blir det ”fel” om den är iskall när man häller på browniesmeten och sen sätter i det i ugnen? Tänkte om browniedegen inte bakas riktigt som den ska när hela formen och biskvibotten är iskall.
Hejhej, det går bra att göra så! 🥰 Du kan låta formen stå framme lite medan du gör browniesmeten, så hinner den bli lite rumstempererad. Hoppas det ska smaka!
Tack! 😊
Jättegoda har gömt mina i frysen 😂
Haha, har också en gömma 🥸🤫