
Foto: Ulrika Pousette
Låt mig presentera mina nya favoritbrownies: härligt fudgy, mycket chokladsmak, len kolaswirl och flingsalt. Fudge brownies extra allt. Enkla att baka och supergoda att äta.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 25×35 cm och ger 16 bitar fudge brownies med kola.
Ingredienser:
350 g smör
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
5 dl strösocker
6 ägg
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)
2 dl vetemjöl
3 dl kakao
1 burk dulce de leche à 397g
flingsalt att garnera med

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna (25×35 cm) med bakplåtspapper.
- Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
- Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i långpannan, klicka ner kolan och dra några varv med en kniv så att det bildas ett fint mönster.
- Grädda brownien i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
- Låt brownien stelna helt och hållet i kylskåpet innan du garnerar med flingsalt och serverar.
TIPS!
- Gör brownien glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
- Brownien funkar utmärkt att frysa in.
Har inte dulche hemma kan man ta kolasås tror du?
Stämmer 3 dl kakao? Eller ska det stå msk? 😊
3 dl stämmer 🥰
Hej kan man göra dessa en dag innan servering? Om ja, hur förvarar jag dem bäst? I kylskåp eller frys? I matlådor eller plastfolie/aluminium folie?
Vill ej de blir torra 🙁
Hejhej! Absolut, i kylskåpet, gärna täckta med plastfolie 🥰
Det ser väldigt gott ut men tycker det är väldigt mkt smör i…
Kan man göra den med lite mindre?
Det kan du absolut göra, t ex halvera ingredienserna och använda en mindre form 🥰
Hej hej Camilla skulle jag kunna använda Margarin? Jag vet att det blir godare smak med riktigt smör med 82 fetthalt. Men har det inte hemma tyvär
Hej! Kolasåsen är det bara burken?
Hej! Kan jag dubbla receptet och köra i vanlig långpanna (ca 40x35cm)? Vilken tid ska jag sätta ungefär?
Hejhej! Det kan du absolut göra! Dock är det svårt att säga vilken ugnstid du ska köra på då det skiljer sig så mycket från ugn till ugn. Kolla var 10 minut och gör en bedömning utifrån hur kakan ser ut då ❤️
Hej! Kan man ersätta espressopulvret med starkt bryggt kaffe av viss mängd (och tips på mängd isåfall, samt behövs det mer mjöl då?) eller blir det för svag smak? Hittade ej i mataffären:(
Hejhej! Då är det bättre att utesluta espressopulvret. Har man i bryggkaffe eller kaffe i annan flytande form så påverkar man konsistensen på kakan ❤️
Hur länge håller den i kylen?
Den var galet god!!
Vad kul att du gillade den! Fyra dagar, förvara i tätsluten låda 🤗
Jag förstår inte vad som är brownin och vad som är kolan
Hejhej! Brownien är den bruna kakan du bakar enligt recept och kolan är kolasåsen från dulce de leche burken, alltså karamelliserad mjölk ❤️
Väldigt maffigt och ”chokladigt” men supergott. Perfekt med kolasmaken som bryter av chokladen😋
Kul att du gillade den! 🤩
Hej!
Har du bakat denna glutenfri? Tycker 4,5dl mjölmix låter mycket när det ska ersätta endast 2dl vetemjöl. Vill gärna prova.
Tack på förhand
Ulrika
Hejhej, det är alltid provbakat när det finns med tips om alternativ 😊
Kan man göra det utan kola
Hejhej, det går bra 😊
Hur många bitar blir det
16 bitar 🥰
Kan jag dubbla recept och göra i en panna som är 46*34.5 cm?
Går den att frysa eller blir den förstörd i så fall?