Så här gör du:
- Smörkolakräm: Ha ner vispgrädde, farinsocker och ljus sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp till 118 grader på medelvärme tills den blivit en kolasmet. Häll över kolasmeten i en värmetålig bunke (helst metall) och vispa på låg hastighet samtidigt som du tillsätter vanilj och salt. Klicka sedan ner smöret, lite i taget under fortsatt vispning på låg hastighet. Låt kolakrämen svalna och tjockna i rumstemperatur. Du kan förvara den i kylen men då blir den väldigt fast i konsistensen och kan behöva låta den stå framme i rumstemperatur för att nå rätt konsistens igen.
- Botten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare (eller krossa fint i tjock zip-lock bag och banka med kavel). Blanda ihop smör och smulor till en formbar massa och tryck ut det i botten på springformen.
- Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 min. Under tiden kan du göra fyllningen.
- Fyllning: Rör ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet med ballongvisp.
- Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, salt och vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet..
- Ta ut formen ur ugnen, låt ugnen stå kvar på 175 grader och fyll formen med cheesecake-fyllningen.
- Ställ en djup plåt med vatten längst ner i ugnen. Ställ cheesecaken på gallret i mitten av ugnen och sänk till 125 grader så fort du ställt in den i ugnen. Låt den gräddas i 1h. Cheesecaken kommer att vara lite vobblig när den är klar och når perfekt konsistens när den stått några timmar (helst över natten) i kylen.
- Toppa cheesecaken med smörkolakrämen när cheesecaken svalnat och stelnat helt och hållet. Garnera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
800 gr färskost …! Är det rätt?
Hej! Det stämmer, en krämig cheesecake är det! 😊❤️
😋
😍😋
Mums 🤩
😍😍
Inte ett jättefan pga kolan (Inte så förtjust i farinsocker) men själva cheesecaken var jättegod!
Kul att du gillade själva cheesecaken, det fantastiska med dem är att du kan toppa med vad du vill. Här har du grundreceptet https://mykitchenstories.se/new-york-cheesecake/ 🤩
Hej! Kan man byta ut vetemjölet mot något annat då jag är känslig mot gluten?
Hejhej! Följ tipset i detta recept för glutenfri botten <3 https://mykitchenstories.se/vit-chokladcheesecake-med-lime-och-jordgubbar/ Har inte testat själv, men det borde gå att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix. Säg gärna till om du prövar, och berätta hur det blev 😊
Hej,
Tänkte bara flika in och meddela att jag testade att göra den glutenfri och det blev så bra 😍 Använde 1,5dl av sempers mjölmix, den röda, och en halv matsked fiberhusk. Bara för att vara på den säkra sidan att det skulle hålla ihop haha. Vet inte om fiberhusken behövs men cheesecaken blev helt magisk och nästan lika fin som din! Så det gick super att byta ut mjölet 🥰
Hejhej! Vilket fantastiskt tips och vad kul att du lyckades få till det! Hänvisar jättegärna till ditt tips som glutenfritt alternativ 😍
Ser verkligen supergott ut! Om jag vill göra den i en 20 cm springform ist, ska jag halvera receptet då?
Hejhej! Tack så mycket! Det går bra att köra på hela receptet i en 20 cm form <3
Hej! Vad är det för typ av yoghurt? Är det vanlig naturell “frukostyoghurt” eller någon annan typ?
Hej hej! Den vanliga naturella yoghurten (likt filmjölk men rinnigare) 🤩
Kan Man använda grekisk yoghurt?
Har ingen termometer, är det jättenoga eller går det att se ungefär när den är klar? 🤗
Hej! Går denna att frysa? 🙂
Det går jättebra! 😊
Åh så bra! Den blir inte isig då? Är det något man behövertänka på när man fryser in den?
Hej farinsocker men inte strö vad menas
Hejhej! Det finns en variant som är blöt i konsistensen och som säljs i en blå, mjuk, tjock plastförpackning. Det är den jag syftar på att man ska använda 🥰
Har inte hittat det farinsocker som du anger, går det bra med vanligt
ströfarin??
Kan man byta ut 1 msk vetemjöl i cheesecakesmeten till något annat för att få den glutenfri? Kanske potatismjöl?
Potatismjöl eller majsstärkelse går bra. Halva mängden 🥰
Om man är lite bekväm av sig, kan man ha på färdig dulche du leche då? 😅
Det kan man absolut 😍