New York cheesecake

Fredag och det betyder att ett nytt avsnitt av bakpodden Tillåt kakor släpps och denna vecka besvarar vi alla era frågor om cheesecakes. Frusna, obakade och bakade. Allt du undrat och allt du inte visste att du undrade. Lyssna kan du göra där poddar finns eller HÄR! Efter att vi spelade in det här avsnittet i tisdags så blev jag galet sugen på just en riktigt krämig bakad cheesecake. För som vi säger i avsnittet, så är det lite av en konst och man behöver ha vissa saker i åtanke för att lyckas med en riktigt krämig bakad cheesecake.

Jag ska vara ärlig, jag har aldrig varit i New York och jag har inte heller smakat en autentisk New York cheesecake. Det har däremot min poddkollega Emma som jag kunde rådfråga om konsistensen under tiden som jag tog fram receptet. Och vet ni vad? Hon sa att den t om nästan såg krämigare ut än en standard New York cheesecake. Krämigare är bra. Ju krämigare desto bättre om ni frågar mig.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

New York cheesecake

Portioner: 10-12

Ingredienser

100 g smör
14 digestivekex
900 g rumstempererad färskost
4 rumstempererade ägg
4 dl florsocker
2 tsk vaniljpasta eller 2 msk vaniljsocker
1,5 msk vetemjöl
2,25 dl rumstempererad yoghurt (den flytande varianten)
0,5 tsk salt
färska bär att servera till

Tips!

  • Gör din New York cheesecake glutenfri genom att använda hälften så mycket smör till samma mängd glutenfria digestivekex.
  • Är det inte säsong för färska bär? Gör istället en god bärkompott, se recept HÄR!

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

100 g smör
14 digestivekex
900 g rumstempererad färskost
4 rumstempererade ägg
4 dl florsocker
2 tsk vaniljpasta eller 2 msk vaniljsocker
1,5 msk vetemjöl
2,25 dl rumstempererad yoghurt (den flytande varianten)
0,5 tsk salt
färska bär att servera till

TIPS!

  • Gör din New York cheesecake glutenfri genom att använda hälften så mycket smör till samma mängd glutenfria digestivekex.
  • Är det inte säsong för färska bär? Gör istället en god bärkompott, se recept HÄR!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare (eller krossa fint i tjock zip-lock bag och banka med kavel). Blanda ihop smör och smulor till en formbar massa och tryck ut det i botten på springformen.
  3. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 min. Under tiden kan du göra fyllningen.
  4. Rör ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet med ballongvisp.
  5. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, salt och vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet..
  6. Ta ut formen ur ugnen, låt ugnen stå kvar på 175 grader och fyll formen med cheesecake-fyllningen.
  7. Ställ en djup plåt med vatten längst ner i ugnen. Ställ cheesecaken på gallret i mitten av ugnen och sänk till 125 grader så fort du ställt in den i ugnen. Låt den gräddas i 1h. Cheesecaken kommer att vara lite vobblig när den är klar och når perfekt konsistens när den stått några timmar (helst över natten) i kylen.
  8. Toppa med färska bär vid servering.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare (eller krossa fint i tjock zip-lock bag och banka med kavel). Blanda ihop smör och smulor till en formbar massa och tryck ut det i botten på springformen.
  3. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 min. Under tiden kan du göra fyllningen.
  4. Rör ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet med ballongvisp.
  5. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, salt och vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet..
  6. Ta ut formen ur ugnen, låt ugnen stå kvar på 175 grader och fyll formen med cheesecake-fyllningen.
  7. Ställ en djup plåt med vatten längst ner i ugnen. Ställ cheesecaken på gallret i mitten av ugnen och sänk till 125 grader så fort du ställt in den i ugnen. Låt den gräddas i 1h. Cheesecaken kommer att vara lite vobblig när den är klar och når perfekt konsistens när den stått några timmar (helst över natten) i kylen.
  8. Toppa med färska bär vid servering.

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
57 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ebba
Ebba
3 years ago

Ska definitivt baka denna, älskar cheescake! Bra, mycket pedagogisk, lätt förstådd video, det tackar vi för! 👍🏾

Anonym
Anonym
3 years ago

Jag har lagt hela dan på och baka den en det blir inte helt rätt med smaken har du något tips på det jag har flöt alla ingredienser men det blir inga bra

Anonym
Anonym
Svara till  camillahamid
3 years ago

Jag har kollat på den 20 gånger men jag känner ingen smak.

Ziya
Ziya
Svara till  Anonym
2 years ago

Kolla så att du inte har covid man tappar oftast smak o luktsinnet. 👀

nisse
nisse
Svara till  Anonym
2 years ago

Har du gjort covid-test?

Elin
Elin
3 years ago

Hej! Hur långt innan servering kan man baka denna?.

Elin
Elin
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack! Länken till bärkompotten funkar ej..var kan jag hitta receptet?

Karin
Karin
3 years ago

Hej, jag undrar om det är vanlig naturell yoghurt du använder?

Anonym
Anonym
3 years ago

Hej!
Färskosten som du använder i detta recept är det philadelphia eller?
Tacksam för snabbt svar!

Tna
Tna
3 years ago

kan kakan frysas?

Helin
Helin
3 years ago

Hej!

Vad gör yoghurt använde du?

// Helin 🙂

Sara
Sara
3 years ago

Den var fantastisk! Bästa jag ätit!

Aysha
Aysha
3 years ago

Kan man kombinera vaniljsocker med vaniljextrakt ist för vaniljpasta?:)

Julia Råsmark
Julia Råsmark
3 years ago

Hej! Vad har man i smeten istället för vetemjöl om man vill ha glutenfri cheesecake?

Sanna
Sanna
3 years ago

Hej, tror du det blir gott med vaniljyougurt för mer vaniljsmak?

Zahide
2 years ago

Älskar chessecake ska testa imorgon fredagsmys.

Annelie
Annelie
2 years ago

Hej,

Har du tips på vilken yoghurt jag kan köpa som är ”rinnande”?

Ghita
Ghita
Svara till  Annelie
1 year ago

Hej!

Jag är ju inte Camilla Hamid,
men eftersom hon inte svarade,
tänkte jag att jag kunde hjälpa dig!
Det här kanska är för sent,
men om du fortfarande undrar,
så menar hon typ vanlig yoghurt som du kan köpa i 1 literskartongflaskor!
Några populära är Arla, Skånemejerier, och Garant!

Här är några bilder:comment imagecomment image
https://d2rfo6yapuixuu.cloudfront.net/hc6/ha6/9897850929182/7340083478277_1583790063445_master_axfood_400

🙂

Signe
Signe
2 years ago

Tack för ett superbra recept och förvånansvärt enkelt efter dina tips. Blev såå bra.äntligen fick jag till en just sådan cheesecake jag varit ute efter länge.

Maja
Maja
2 years ago

Wow vilken ljuvlig cheesecake! Fungerar det lika bra med laktosfria produkter eller bör den göras med vanliga för bästa resultat? 🙂

Rebecca
Rebecca
Svara till  camillahamid
2 years ago

Jag har bara gjort laktosfri så kan inte jämföra om det är någon skillnad, men det blir super god och krämig ☺️

trackback
2 years ago

[…] med krämig vaniljcheesecake och salt kolatopping. Jag har utgått från receptet på min klassiska New York cheesecake när jag gjort denna (då den är galet krämig!) och sedan toppat med en riktigt fyllig och len […]

Taima
Taima
2 years ago

Wow den blev riktig succé! Väldigt gott och exakt som du sa, den blir godare för varje dag som går 🥺😍

Nah
Nah
2 years ago

Hej! På receptet står det att man ska ha 3 ägg men på videon använder du 4 ägg. Vilket ska man följa 😊

Ankan
Ankan
2 years ago

Utan konkurrens den bästa cheesecaken som någonsin gjorts! Överdriver absolut inte det minsta. Har ni sett vänner, avsnittet när Chandler och Rachel äter cheesecake från golvet för att den tappats och är för god att slängas? SÅ smakar den 👏🏻 bra jobbat Camilla!

Linda Lundberg
Linda Lundberg
2 years ago

Hej!
Jag gjorde denhär för andra gången förra veckan, men denna gång blev den tyvärr inte så bra. När jag skulle lossa den från formen upptäckte jag att botten va helt ”mosig” och mjuk, väldigt fuktig. Även de smörpapper som var under och runt cheesecaken va helt blött 😂Vad gjorde jag för fel? Hade även täckt den med plastfolie.. kan den ha varit för varm när jag satte den i kylen?

Lucas
Lucas
2 years ago

Hej!! Min form jag har är 25cm. Tror du att receptet kommer fungera som det ska ändå? Borde man ändra på någonting i receptet?

Julia
Julia
2 years ago

Mmmm… Mycket god! Jag toppade med en blåbärskompott och det blev toppen🫐🍋 Om möjligt ännu godare efter någon dag i kylskåpet (med kompotten på).

Melissa
Melissa
2 years ago

Hejsan! Tror du de hade funkat att halvera detta recept o göra de i en 20cm form ist? Älskar allt du gör 😍

Mirjam
Mirjam
1 year ago

Ett riktigt bra recept! Men första gången jag gjorde cheesecaken missuppfattade jag helt och la formen i ett vatten bad istället för under hehe. Men andra gången när jag gjorde helt rätt blev den super god och tog slut på en gång.

Aya
Aya
1 year ago

Kan man göra den i en pajform

Aya
Aya
1 year ago

Hej Camilla! Jag har följt dig på ett tag och gillar verkligen dina recept!
Men jag har inte prövat detta receptet än för att det är lite förmycket! Jag vill minska receptet och göra det till en ca 6 bitars cheesecake men jag vet inte hur jag ska räkna ut det? Kan du hjälpa mig och kunna klura ut hur mycket jag ska ha av varje ingrediens för att kunna få en cheesecake på 6 bitar istället för 10-12!

Charlie
Charlie
1 year ago

Kan man använda vanilj yoghurt har det hemma redan, eller måste jag gå köpa en naturell 😅

Evelina
Evelina
1 year ago

Bakade denna i helgen och den blev fantastiskt god!!

Ghita
Ghita
1 year ago

Hej! Jag ska göra receptet idag i marocko! Jag har redan gjort receptet en annan gång och den var ju fantastisk! 🙂😊

Tips!

  • Gör din New York cheesecake glutenfri genom att använda hälften så mycket smör till samma mängd glutenfria digestivekex.
  • Är det inte säsong för färska bär? Gör istället en god bärkompott, se recept HÄR!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?