
Fredag och det betyder att ett nytt avsnitt av bakpodden Tillåt kakor släpps och denna vecka besvarar vi alla era frågor om cheesecakes. Frusna, obakade och bakade. Allt du undrat och allt du inte visste att du undrade. Lyssna kan du göra där poddar finns eller HÄR! Efter att vi spelade in det här avsnittet i tisdags så blev jag galet sugen på just en riktigt krämig bakad cheesecake. För som vi säger i avsnittet, så är det lite av en konst och man behöver ha vissa saker i åtanke för att lyckas med en riktigt krämig bakad cheesecake.

Jag ska vara ärlig, jag har aldrig varit i New York och jag har inte heller smakat en autentisk New York cheesecake. Det har däremot min poddkollega Emma som jag kunde rådfråga om konsistensen under tiden som jag tog fram receptet. Och vet ni vad? Hon sa att den t om nästan såg krämigare ut än en standard New York cheesecake. Krämigare är bra. Ju krämigare desto bättre om ni frågar mig.
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.
Ingredienser:
100 g smör
14 digestivekex
600 g rumstempererad färskost
3 rumstempererade ägg
3 dl florsocker
1 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
1,5 dl rumstempererad yoghurt (den flytande varianten)
1 nypa salt
färska bär att servera till

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare (eller krossa fint i tjock zip-lock bag och banka med kavel). Blanda ihop smör och smulor till en formbar massa och tryck ut det i botten på springformen.
- Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 min. Under tiden kan du göra fyllningen.
- Rör ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet med ballongvisp.
- Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, salt och vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet..
- Ta ut formen ur ugnen, låt ugnen stå kvar på 175 grader och fyll formen med cheesecake-fyllningen.
- Ställ en djup plåt med vatten längst ner i ugnen. Ställ cheesecaken på gallret i mitten av ugnen och sänk till 125 grader så fort du ställt in den i ugnen. Låt den gräddas i 1h. Cheesecaken kommer att vara lite vobblig när den är klar och når perfekt konsistens när den stått några timmar (helst över natten) i kylen.
- Toppa med färska bär vid servering.
TIPS!
- Gör din New York cheesecake glutenfri genom att använda hälften så mycket smör till samma mängd glutenfria digestivekex.
- Är det inte säsong för färska bär? Gör istället en god bärkompott, se recept HÄR!
Ska definitivt baka denna, älskar cheescake! Bra, mycket pedagogisk, lätt förstådd video, det tackar vi för! 👍🏾
Jag har lagt hela dan på och baka den en det blir inte helt rätt med smaken har du något tips på det jag har flöt alla ingredienser men det blir inga bra
Hejhej! Har du kikat på videon i inlägget? Där ger jag väldigt många tips 🙂
Jag har kollat på den 20 gånger men jag känner ingen smak.
Hej! Hur långt innan servering kan man baka denna?.
upp till 2 dagar, den blir bara godare ju längre tid den får stå och gotta sig i kylen 🙂
Tack! Länken till bärkompotten funkar ej..var kan jag hitta receptet?
Hej!
Färskosten som du använder i detta recept är det philadelphia eller?
Tacksam för snabbt svar!
hejhej! Det stämmer 🙂
kan kakan frysas?
Hejhej! Funkar utmärkt 🙂
Den var fantastisk! Bästa jag ätit!
Yay! Vad glad jag blir 😀
Kan man kombinera vaniljsocker med vaniljextrakt ist för vaniljpasta?:)
Absolut 🙂