New York cheesecake

Fredag och det betyder att ett nytt avsnitt av bakpodden Tillåt kakor släpps och denna vecka besvarar vi alla era frågor om cheesecakes. Frusna, obakade och bakade. Allt du undrat och allt du inte visste att du undrade. Lyssna kan du göra där poddar finns eller HÄR! Efter att vi spelade in det här avsnittet i tisdags så blev jag galet sugen på just en riktigt krämig bakad cheesecake. För som vi säger i avsnittet, så är det lite av en konst och man behöver ha vissa saker i åtanke för att lyckas med en riktigt krämig bakad cheesecake.

Jag ska vara ärlig, jag har aldrig varit i New York och jag har inte heller smakat en autentisk New York cheesecake. Det har däremot min poddkollega Emma som jag kunde rådfråga om konsistensen under tiden som jag tog fram receptet. Och vet ni vad? Hon sa att den t om nästan såg krämigare ut än en standard New York cheesecake. Krämigare är bra. Ju krämigare desto bättre om ni frågar mig.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man lyckas med en riktigt krämig bakad cheesecake.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.

Ingredienser:

100 g smör

14 digestivekex

600 g rumstempererad färskost

3 rumstempererade ägg

3 dl florsocker

1 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker

1 msk vetemjöl

1,5 dl rumstempererad yoghurt (den flytande varianten)

1 nypa salt

färska bär att servera till

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare (eller krossa fint i tjock zip-lock bag och banka med kavel). Blanda ihop smör och smulor till en formbar massa och tryck ut det i botten på springformen.
  3. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 min. Under tiden kan du göra fyllningen.
  4. Rör ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet med ballongvisp.
  5. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, salt och vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet..
  6. Ta ut formen ur ugnen, låt ugnen stå kvar på 175 grader och fyll formen med cheesecake-fyllningen.
  7. Ställ en djup plåt med vatten längst ner i ugnen. Ställ cheesecaken på gallret i mitten av ugnen och sänk till 125 grader så fort du ställt in den i ugnen. Låt den gräddas i 1h. Cheesecaken kommer att vara lite vobblig när den är klar och når perfekt konsistens när den stått några timmar (helst över natten) i kylen.
  8. Toppa med färska bär vid servering.

TIPS!

  • Gör din New York cheesecake glutenfri genom att använda hälften så mycket smör till samma mängd glutenfria digestivekex.
  • Är det inte säsong för färska bär? Gör istället en god bärkompott, se recept HÄR!
Prenumerera
Notis om
guest
31 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ebba
Ebba
1 år sedan

Ska definitivt baka denna, älskar cheescake! Bra, mycket pedagogisk, lätt förstådd video, det tackar vi för! 👍🏾

Anonym
Anonym
1 år sedan

Jag har lagt hela dan på och baka den en det blir inte helt rätt med smaken har du något tips på det jag har flöt alla ingredienser men det blir inga bra

Anonym
Anonym
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Jag har kollat på den 20 gånger men jag känner ingen smak.

Ziya
Ziya
Svara på  Anonym
7 månader sedan

Kolla så att du inte har covid man tappar oftast smak o luktsinnet. 👀

nisse
nisse
Svara på  Anonym
5 månader sedan

Har du gjort covid-test?

Elin
Elin
1 år sedan

Hej! Hur långt innan servering kan man baka denna?.

Elin
Elin
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Tack! Länken till bärkompotten funkar ej..var kan jag hitta receptet?

Karin
Karin
1 år sedan

Hej, jag undrar om det är vanlig naturell yoghurt du använder?

Anonym
Anonym
1 år sedan

Hej!
Färskosten som du använder i detta recept är det philadelphia eller?
Tacksam för snabbt svar!

Tna
Tna
1 år sedan

kan kakan frysas?

Helin
Helin
1 år sedan

Hej!

Vad gör yoghurt använde du?

// Helin 🙂

Sara
Sara
11 månader sedan

Den var fantastisk! Bästa jag ätit!

Aysha
Aysha
8 månader sedan

Kan man kombinera vaniljsocker med vaniljextrakt ist för vaniljpasta?:)

Zahide
7 månader sedan

Älskar chessecake ska testa imorgon fredagsmys.

Annelie
Annelie
6 månader sedan

Hej,

Har du tips på vilken yoghurt jag kan köpa som är ”rinnande”?

Signe
Signe
6 månader sedan

Tack för ett superbra recept och förvånansvärt enkelt efter dina tips. Blev såå bra.äntligen fick jag till en just sådan cheesecake jag varit ute efter länge.

Maja
Maja
5 månader sedan

Wow vilken ljuvlig cheesecake! Fungerar det lika bra med laktosfria produkter eller bör den göras med vanliga för bästa resultat? 🙂

Rebecca
Rebecca
Svara på  Camilla Hamid
18 dagar sedan

Jag har bara gjort laktosfri så kan inte jämföra om det är någon skillnad, men det blir super god och krämig ☺️

trackback
5 månader sedan

[…] med krämig vaniljcheesecake och salt kolatopping. Jag har utgått från receptet på min klassiska New York cheesecake när jag gjort denna (då den är galet krämig!) och sedan toppat med en riktigt fyllig och len […]

Taima
Taima
1 månad sedan

Wow den blev riktig succé! Väldigt gott och exakt som du sa, den blir godare för varje dag som går 🥺😍

31
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x