Krämig cheesecake med salt kola

97 röster
cheesecake med salt kola
En krämig cheesecake med spröd kexbotten och salt kola. Beroendeframkallande gott!
Foto: Ulrika Pousette

Jag vet inte vad det är jag älskar mest med cheesecakes: krämigheten, den spröda botten, de oändliga möjligheterna till smakvariation eller alltihopa. Men det är ett fantastiskt påhitt som jag inte får nog av. Oavsett om den bakas med eller utan ugn. Dagens cheesecake (som att jag delar recept på en ny cheesecake varje dag haha!) är en bakad cheesecake med krämig vaniljcheesecake och salt kolatopping. Jag har utgått från receptet på min klassiska New York cheesecake när jag gjort denna (då den är galet krämig!) och sedan toppat med en riktigt fyllig och len salt kola.

kolacheesecake

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar krämig cheesecake med salt kola.

Salt smörkolakräm:

2,5 dl vispgrädde

1 dl farinsocker (ej strö)

1 dl ljus sirap

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

200 g rumstempererat smör

Botten:

100 g smör

14 digestivekex

Vaniljcheesecake:

800 g rumstempererad färskost

4 rumstempererade ägg

4 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

1 msk vetemjöl

1,5 dl rumstempererad yoghurt (den flytande varianten)

1 nypa salt

flingsalt att garnera med

krämig cheesecake med salt kola
Steg för steg – bilder på hur man bakar botten och fyllning till krämig cheesecake med salt kola. Bilder på hur man gör kolan kommer snart!

Gör såhär:

  1. Smörkolakräm: Ha ner vispgrädde, farinsocker och ljus sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp till 118 grader på medelvärme tills den blivit en kolasmet. Häll över kolasmeten i en värmetålig bunke (helst metall) och vispa på låg hastighet samtidigt som du tillsätter vanilj och salt. Klicka sedan ner smöret, lite i taget under fortsatt vispning på låg hastighet. Låt kolakrämen svalna och tjockna i rumstemperatur. Du kan förvara den i kylen men då blir den väldigt fast i konsistensen och kan behöva låta den stå framme i rumstemperatur för att nå rätt konsistens igen.
  2. Botten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare (eller krossa fint i tjock zip-lock bag och banka med kavel). Blanda ihop smör och smulor till en formbar massa och tryck ut det i botten på springformen.
  4. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 min. Under tiden kan du göra fyllningen.
  5. Fyllning: Rör ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet med ballongvisp.
  6. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, salt och vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet..
  7. Ta ut formen ur ugnen, låt ugnen stå kvar på 175 grader och fyll formen med cheesecake-fyllningen.
  8. Ställ en djup plåt med vatten längst ner i ugnen. Ställ cheesecaken på gallret i mitten av ugnen och sänk till 125 grader så fort du ställt in den i ugnen. Låt den gräddas i 1h. Cheesecaken kommer att vara lite vobblig när den är klar och når perfekt konsistens när den stått några timmar (helst över natten) i kylen.
  9. Toppa cheesecaken med smörkolakrämen när cheesecaken svalnat och stelnat helt och hållet. Garnera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!

Författare: Camilla Hamid

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

27 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eva
Eva
1 år sedan

800 gr färskost …! Är det rätt?

Lubna
Lubna
1 år sedan

😋

Maryan
Maryan
1 år sedan

Mums 🤩

Matilda
Matilda
1 år sedan

Inte ett jättefan pga kolan (Inte så förtjust i farinsocker) men själva cheesecaken var jättegod!

Lina
Lina
1 år sedan

Hej! Kan man byta ut vetemjölet mot något annat då jag är känslig mot gluten?

Alexandra
Alexandra
Svara på  Camilla Hamid
9 månader sedan

Hej,
Tänkte bara flika in och meddela att jag testade att göra den glutenfri och det blev så bra 😍 Använde 1,5dl av sempers mjölmix, den röda, och en halv matsked fiberhusk. Bara för att vara på den säkra sidan att det skulle hålla ihop haha. Vet inte om fiberhusken behövs men cheesecaken blev helt magisk och nästan lika fin som din! Så det gick super att byta ut mjölet 🥰

Vera
Vera
1 år sedan

Ser verkligen supergott ut! Om jag vill göra den i en 20 cm springform ist, ska jag halvera receptet då?

Julia
Julia
1 år sedan

Hej! Vad är det för typ av yoghurt? Är det vanlig naturell ”frukostyoghurt” eller någon annan typ?

Linda
Linda
1 år sedan

Har ingen termometer, är det jättenoga eller går det att se ungefär när den är klar? 🤗

Amanda
Amanda
1 år sedan

Hej! Går denna att frysa? 🙂

Jenny Lång
Jenny Lång
Svara på  Camilla Hamid
11 månader sedan

Åh så bra! Den blir inte isig då? Är det något man behövertänka på när man fryser in den?

Lillajag
Lillajag
1 år sedan

Hej farinsocker men inte strö vad menas

Barbro Wessel
Svara på  Camilla Hamid
4 månader sedan

Har inte hittat det farinsocker som du anger, går det bra med vanligt
ströfarin??

Jenny
Jenny
7 månader sedan

Kan man byta ut 1 msk vetemjöl i cheesecakesmeten till något annat för att få den glutenfri? Kanske potatismjöl?

Jenny
Jenny
1 månad sedan

Om man är lite bekväm av sig, kan man ha på färdig dulche du leche då? 😅

27
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x