Brownie med salt kola

Igår bakade jag ett såntdär bakverk som funkar i alla lägen. Nämligen en fudge brownie med ett härligt lager av salt kola. Choklad, kola och salt är en vinnande kombination som skapar en drömmig fikaupplevelse man sent kommer att glömma. I den här brownien blev det en riktig succé! Ni bara måste prova!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Brownie med salt kola

Portioner: 12

Ingredienser

Ingredienser (fudge brownie):
225 g smör
3 dl strösocker
2,25 dl kakao
0.5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
3 st ägg
2,5 dl vetemjöl

Ingredienser (salt kola):
75 g smör
1 dl strösocker
0,25 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
flingsalt till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Ingredienser (fudge brownie):
225 g smör
3 dl strösocker
2,25 dl kakao
0.5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
3 st ägg
2,5 dl vetemjöl

Ingredienser (salt kola):
75 g smör
1 dl strösocker
0,25 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
flingsalt till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret på medelvärme. Häll över i en bunke.
  3. Tillsätt strösocker, kakao, salt, vaniljsocker och blanda ihop.
  4. Vispa ner ett ägg i taget med ballongvisp.
  5. Tillsätt till sist vetemjöl och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Täck en bakform med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper och häll ner smeten. Jämna till smeten med slickepott.
  7. Grädda din brownie i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna och stelna i kylskåpet medan du gör kolan.
  8. Lägg alla ingredienser till kolan förutom flingsalt i en kastrull och låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 10-15 minuter (eller tills den uppnåt 123 grader). Gör kulprovet för att se till att kolan kokat tillräckligt. Det gör du genom att hälla lite kola i ett glas kallt vatten, då ska kolan gå att forma till en mjuk boll).
  9. Häll kolan över brownien, garnera med flingsalt och ställ i kylskåpet för att svalna och stelna innan du skär upp i bitar och serverar.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret på medelvärme. Häll över i en bunke.
  3. Tillsätt strösocker, kakao, salt, vaniljsocker och blanda ihop.
  4. Vispa ner ett ägg i taget med ballongvisp.
  5. Tillsätt till sist vetemjöl och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Täck en bakform med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper och häll ner smeten. Jämna till smeten med slickepott.
  7. Grädda din brownie i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna och stelna i kylskåpet medan du gör kolan.
  8. Lägg alla ingredienser till kolan förutom flingsalt i en kastrull och låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 10-15 minuter (eller tills den uppnåt 123 grader). Gör kulprovet för att se till att kolan kokat tillräckligt. Det gör du genom att hälla lite kola i ett glas kallt vatten, då ska kolan gå att forma till en mjuk boll).
  9. Häll kolan över brownien, garnera med flingsalt och ställ i kylskåpet för att svalna och stelna innan du skär upp i bitar och serverar.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
16 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Fanny Nodby
Fanny Nodby
4 years ago

Går denna o frysa? Ska bjuda på lördag, kan man göra det redan idag (torsdag) mvh Fanny

Clara
Clara
4 years ago

Tack för underbara recept. Kan jag göra denna vegansk Isf vad blir bäst att ersätta äggen med?

Ros-Marie
Ros-Marie
3 years ago

Supergod

Caroline
Caroline
3 years ago

Går den att frysa?

Elin
Elin
3 years ago

Kan man använda honung istället för sirap?

Christine
Christine
3 years ago

Finns det ingen bild på underbaringen?

Sara
Sara
3 years ago

Går den att frysa?

Elisabeth Lindskog
Elisabeth Lindskog
3 years ago

Hej och tack för alla smarriga recept du delar😋
Har ingen sirap hemma och vill ju baka nu bums så jag undrar om kolan kan ersättas med dulce de leche?

Karoline Karlsson
Karoline Karlsson
2 years ago

Hej de låter jätte gott o tänker att ja ska baka denna till min 25 års fest men kan man göra den glutenfri??😊

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?