Fudge brownies utan ägg och mjölk

Världens godaste fudge brownies utan ägg och mjölk men som smakar lika gott som vilken annan brownies somhelst. Helt veganska är dem dessutom!

Sen jag blev småbarnsförälder för fyra år sedan så har jag behövt lära mig ett och annat om att justera och anpassa recept efter barnens kompisars allergier och kosthållningar. Mina barn har inte själva några allergier men de kompisar som de umgås mest med är tillsammans allergiska mot ägg, mjölk och nötter. En kan ju då tro att det blir knepigt att baka till kalas och liknande men icke! Man behöver bara tänka om lite grann och läsa nogrannt på förpackningarna till t.ex choklad så att de inte innehåller spår av mjölk, ägg eller nötter.

Förra helgen var en av min äldsta dotters bästa vänner på besök och planen var att baka fudge brownies och jag ville att de skulle göra så mycket som möjligt själva (förutom det uppenbara som det som innefattar varma eller vassa material). Tur då att min veganska fudge brownie är så enkel att göra. Den kräver inga konstiga eller svårtillgängliga ingredienser. Bara att blanda ihop alla ingredienser i en bunke, hälla upp i formen, grädda, låta svalna (om du har tålamod), på med lite chokladglasyr och sedan avnjuta. 

Tack och lov så tycker jag att bilderna verkligen återspeglar hur fudgy den här brownien är. Såå himla god och perfekt konsistens! Det går även bra att använda det här receptet om man vill göra kladdkaka. Då rekommenderar jag att grädda den 5 minuter kortare tid i ugnen.

vegansk brownie

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

brownies utan ägg och mjölk

Fudge brownies utan ägg och mjölk

Portioner: 6

Ingredienser

3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
0,75 dl kakao
0,5 tsk salt
1,5 dl växtbaserad kaffegrädde (jag använde ikaffe)
1,5 dl neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
2 tsk vaniljsocker
50 g mörk choklad (kontrollera att den är fri från mjölk eller ägg)
0,5 dl vispbar soya-, kokos- eller havregrädde
flingsalt till garnering

Tips!

  • Gör dina veganska fudge brownies utan ägg och mjölk, glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix. Se bara till att inte mjölmixen innehåller några mjölkprodukter.

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
0,75 dl kakao
0,5 tsk salt
1,5 dl växtbaserad kaffegrädde (jag använde ikaffe)
1,5 dl neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
2 tsk vaniljsocker
50 g mörk choklad (kontrollera att den är fri från mjölk eller ägg)
0,5 dl vispbar soya-, kokos- eller havregrädde
flingsalt till garnering

TIPS!

  • Gör dina veganska fudge brownies utan ägg och mjölk, glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix. Se bara till att inte mjölmixen innehåller några mjölkprodukter.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 22×32 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme)
  2. Lägg alla ingredienserna, förutom mörk choklad, vispbar grädde och flingsalt, i en bunke och rör om bara precis tills allt går ihop.
  3. Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  4. Grädda brownien i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Vill du istället göra kladdkaka gräddar du den i 15 minuter.
  5. Låt brownien svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med chokladglasyr.
  6. Chokladglasyren gör du enkelt genom att hacka chokladen grovt. Lägg chokladen i en värmetålig skål.
  7. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp tills dess att du ser att den börjar koka. Ta bort kastrullen från värmen och häll grädden över chokladen.
  8. Låt stå i 5 minuter innan du rör om till en jämn glasyr.
  9. Låt glasyren svalna helt och hållet och nå en bredbar konsistens innan du toppar din brownie med den.
  10. Garnera gärna med flingsalt.
  11. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

Video

Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 22×32 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme)
  2. Lägg alla ingredienserna, förutom mörk choklad, vispbar grädde och flingsalt, i en bunke och rör om bara precis tills allt går ihop.
  3. Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  4. Grädda brownien i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Vill du istället göra kladdkaka gräddar du den i 15 minuter.
  5. Låt brownien svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med chokladglasyr.
  6. Chokladglasyren gör du enkelt genom att hacka chokladen grovt. Lägg chokladen i en värmetålig skål.
  7. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp tills dess att du ser att den börjar koka. Ta bort kastrullen från värmen och häll grädden över chokladen.
  8. Låt stå i 5 minuter innan du rör om till en jämn glasyr.
  9. Låt glasyren svalna helt och hållet och nå en bredbar konsistens innan du toppar din brownie med den.
  10. Garnera gärna med flingsalt.
  11. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

2.8 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
39 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mamman
Mamman
3 years ago

Kan man använda vanlig kaffegrädde o grädde? Den jag ska baka åt är allergisk mot nötter och ägg .. men tål mjölk men inte soya/ris mm.

Elina
Elina
Svara till  Mamman
2 years ago

Hur fryser man dom på bästa sätt? Uppskurna i bitar? Med glasyren på?

trackback
3 years ago

[…] veganska brownieklubbor genom att använda DETTA recept på veganska brownies. Byt ut dumlekolorna mot annan valfri vegansk […]

Emma
Emma
3 years ago

Hej! Går det bra att frysa in dem?

Nisha Olsson
Nisha Olsson
3 years ago

Hej!
Tack för dina goda recept & tips 😃
Kan man byta ut strösocker till något annat, mer hälsosamt?
Försöker undvika vit socker 😊
Mvh 🌺

Sara
Sara
3 years ago

Hej! Läste jag rätt att man skulle använda 4 dl glutenfri mix om man vill göra den glutenfri? Varför en extra deciliter jämfört med vanligt vetemjöl? 🙂

Nomi
3 years ago

Kan man byta ut kaffegrädden (fanns ej i affären)? 😬

henrietta
henrietta
3 years ago

kan man använda vanlig kaffe aså  NESCAFÉ 

Frida
Frida
3 years ago

Kan man göra den här i en rund form? Hur stor och hur lång tid i ugnen behöver den då vara?

Maria Kjällgren
Maria Kjällgren
3 years ago

Hej
Vilken god kaka
Perfekt med att den är fri från många allergener och klimatsmart !!
Kan man frysa den ?
Mvh
Maria

Josefin
Josefin
3 years ago

Hej!
Vilken storlek är det på formen du använder? Så man får de lika höga och fina som dina 😊

Last edited 3 years ago by Josefin
Ella
Ella
3 years ago

Följde receptet punkligt men den blev oljig, vet du vad det kan bero på? :/

Annkin
Annkin
3 years ago

Så enkel och smarrig

Amanda
Amanda
3 years ago

Kan man använda mjölk istället för grädde?

Ronja Fornell
Ronja Fornell
2 years ago

Om jag vill göra denna i långpanna, är det 3x smeten då? Tack på förhand! 😀

Hildur
Hildur
2 years ago

Hej ☺️ Blir det någon skillnad på glasyren om jag använder ”ikaffe” i den? Vilken choklad föredrar du?
Tack på förhand 🍂

Mikaela
Mikaela
2 years ago

Hejsan. Tack för detta recept. Men kan man byta ut chokladen och ha i kakao och göra glasyren med det i stället. Vi har nämligen hittat för mycket allergier på dottern som gör att jag vill göra det så enkelt som möjligt.

Elin
Elin
2 years ago

Är formen till denna sats verkligen 22×32 cm? Jag använde samma storlek på formen och kakan blev platt och. fyllde inte hela formen!

Emma
Emma
Svara till  Elin
1 year ago

Var samma för mig, tyvärr. Blir isåfall 6 stora men platta bitar. Mvh Emma

Ann-Marie
Ann-Marie
2 years ago

Går det bra att göra kakan färdig dagen innan man ska ha den på kalaset?

Last edited 2 years ago by Ann-Marie
Roger Henriksson
Roger Henriksson
1 year ago

Hej! Blir bra utan bakpulver?

Minna
Minna
1 year ago

Så otroligt gott! Tack för receptet! Jag la till lite kanel när jag bakade detta för andra gången och det blev också väldigt gott. 😊

Tips!

  • Gör dina veganska fudge brownies utan ägg och mjölk, glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix. Se bara till att inte mjölmixen innehåller några mjölkprodukter.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?