Fudge brownies utan ägg och mjölk

29 röster
brownies utan ägg och mjölk
Världens godaste fudge brownies utan ägg och mjölk men som smakar lika gott som vilken annan brownies somhelst. Helt veganska är dem dessutom!

Sen jag blev småbarnsförälder för fyra år sedan så har jag behövt lära mig ett och annat om att justera och anpassa recept efter barnens kompisars allergier och kosthållningar. Mina barn har inte själva några allergier men de kompisar som de umgås mest med är tillsammans allergiska mot ägg, mjölk och nötter. En kan ju då tro att det blir knepigt att baka till kalas och liknande men icke! Man behöver bara tänka om lite grann och läsa nogrannt på förpackningarna till t.ex choklad så att de inte innehåller spår av mjölk, ägg eller nötter.

brownies utan ägg och mjölk
Ser ni hur drömmig konsistensen är? Jag får inte nog av dessa brownies för att de är så goda!

Förra helgen var en av min äldsta dotters bästa vänner på besök och planen var att baka fudge brownies och jag ville att de skulle göra så mycket som möjligt själva (förutom det uppenbara som det som innefattar varma eller vassa material). Tur då att min veganska fudge brownie är så enkel att göra. Den kräver inga konstiga eller svårtillgängliga ingredienser. Bara att blanda ihop alla ingredienser i en bunke, hälla upp i formen, grädda, låta svalna (om du har tålamod), på med lite chokladglasyr och sedan avnjuta. 

veganska brownies

Tack och lov så tycker jag att bilderna verkligen återspeglar hur fudgy den här brownien är. Såå himla god och perfekt konsistens! Det går även bra att använda det här receptet om man vill göra kladdkaka. Då rekommenderar jag att grädda den 5 minuter kortare tid i ugnen.

vegansk brownie

Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 22×32 cm vilket ger 6 generösa bitar fudge brownies utan ägg och mjölk.

Ingredienser (fudge brownies utan ägg och mjölk):

3 dl vetemjöl

2 dl strösocker

0,75 dl kakao

0,5 tsk salt

1,5 dl växtbaserad kaffegrädde (jag använde ikaffe)

1,5 dl neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

2 tsk vaniljsocker

50 g mörk choklad (kontrollera att den är fri från mjölk eller ägg)

0,5 dl vispbar soya-, kokos- eller havregrädde

flingsalt till garnering

brownieutanägg.jpg

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme)
  2. Lägg alla ingredienserna, förutom mörk choklad, vispbar grädde och flingsalt, i en bunke och rör om bara precis tills allt går ihop.
  3. Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  4. Grädda brownien i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Vill du istället göra kladdkaka gräddar du den i 15 minuter.
  5. Låt brownien svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med chokladglasyr.
  6. Chokladglasyren gör du enkelt genom att hacka chokladen grovt. Lägg chokladen i en värmetålig skål.
  7. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp tills dess att du ser att den börjar koka. Ta bort kastrullen från värmen och häll grädden över chokladen.
  8. Låt stå i 5 minuter innan du rör om till en jämn glasyr.
  9. Låt glasyren svalna helt och hållet och nå en bredbar konsistens innan du toppar din brownie med den.
  10. Garnera gärna med flingsalt.
  11. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör dina veganska fudge brownies utan ägg och mjölk, glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix. Se bara till att inte mjölmixen innehåller några mjölkprodukter.
Prenumerera
Notis om
guest
12 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mamman
Mamman
4 månader sedan

Kan man använda vanlig kaffegrädde o grädde? Den jag ska baka åt är allergisk mot nötter och ägg .. men tål mjölk men inte soya/ris mm.

trackback
4 månader sedan

[…] veganska brownieklubbor genom att använda DETTA recept på veganska brownies. Byt ut dumlekolorna mot annan valfri vegansk […]

Emma
Emma
4 månader sedan

Hej! Går det bra att frysa in dem?

Nisha Olsson
Nisha Olsson
4 månader sedan

Hej!
Tack för dina goda recept & tips 😃
Kan man byta ut strösocker till något annat, mer hälsosamt?
Försöker undvika vit socker 😊
Mvh 🌺

Sara
Sara
4 månader sedan

Hej! Läste jag rätt att man skulle använda 4 dl glutenfri mix om man vill göra den glutenfri? Varför en extra deciliter jämfört med vanligt vetemjöl? 🙂

Nomi
3 månader sedan

Kan man byta ut kaffegrädden (fanns ej i affären)? 😬

henrietta
henrietta
1 månad sedan

kan man använda vanlig kaffe aså  NESCAFÉ 

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x