Budapestrulle är en nötmarängrulltårta och är en glutenfri fikaklassiker. Budapestrulle, budapeststubbe eller budapestbakelse. Oavsett vad du väljer att kalla den här godingen så är det ett säkert kort att bjuda på till fikat.
Färska bär eller frukt är dock ett måste till fyllning och garnering enligt mig. Det bryter av den söta nötmarängen och den fluffiga gräddfyllningen helt perfekt.
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
100 g naturella hasselnötter (ca 2 dl)
5 stora äggvitor
2 dl strösocker (till äggvispen)
0,5 dl majsstärkelse
1,5 dl strösocker (till hasselnötterna)
3 dl vispgrädde
200 g färska bär av valfri sort
25 g mörk choklad
Tips!
Just nu finns det inga tips för detta inlägg
Dela receptet
Så här gör du:
Steg för steg:
Video:
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg de naturella hasselnötterna på plåten och rosta dem i mitten av ugnen i ca 10 min. Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet.
Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med majsstärkelse och 1,5 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan 2 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
Sikta försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
Täck plåten med nytt bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut.
Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt nötmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.
Vispa grädden och bre den över marängem. Toppa med färska bär och/eller frukt och rulla ihop den.
Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du smälter chokladen. Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugn i 30-sekunders intervaller. Rör om mellan varje uppvärmning. Låt svalna och ringla sedan chokladen över budapestrullen.
Serveras direkt eller förvaras i kylskåpet.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
100 g naturella hasselnötter (ca 2 dl)
5 stora äggvitor
2 dl strösocker (till äggvispen)
0,5 dl majsstärkelse
1,5 dl strösocker (till hasselnötterna)
3 dl vispgrädde
200 g färska bär av valfri sort
25 g mörk choklad
TIPS!
Det finns inget tips för detta recept!
Dela receptet
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg de naturella hasselnötterna på plåten och rosta dem i mitten av ugnen i ca 10 min. Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet.
Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med majsstärkelse och 1,5 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan 2 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
Sikta försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
Täck plåten med nytt bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut.
Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt nötmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.
Vispa grädden och bre den över marängem. Toppa med färska bär och/eller frukt och rulla ihop den.
Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du smälter chokladen. Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugn i 30-sekunders intervaller. Rör om mellan varje uppvärmning. Låt svalna och ringla sedan chokladen över budapestrullen.
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg de naturella hasselnötterna på plåten och rosta dem i mitten av ugnen i ca 10 min. Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet.
Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med majsstärkelse och 1,5 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan 2 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
Sikta försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
Täck plåten med nytt bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut.
Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt nötmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.
Vispa grädden och bre den över marängem. Toppa med färska bär och/eller frukt och rulla ihop den.
Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du smälter chokladen. Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugn i 30-sekunders intervaller. Rör om mellan varje uppvärmning. Låt svalna och ringla sedan chokladen över budapestrullen.
Hur lyckas du få rullen så rund och fin? Min blir alltid ”platt” och får sprickor 😭
Sara Söderberg
4 years ago
Använder du 12 mm tyll eller större?
Arthur
3 years ago
Camilla kan man istället för att mixa sina nötter kan man ha i hasselnötsmjöl? Och om det går är det samma mängd?
Dani
3 years ago
Hejsan undrar vad det är för storlek/mått på plåten bor i USA annorlunda mått på deras
Tack på förhand 😃
Ala
3 years ago
Hej Camilla!
Kan man använda äggvitor som säljs på butikerna. Den där flaskan med bara äggvitor menar jag, så slipper man slösa så många ägg (då jag tänkt göra flera längder). Och om det går bra, hur många dl ska man ha?
Hejhej! Det går jättebra, följ instruktionerna på flaskan för rätt mängd <3
Ellinor Flintberg
3 years ago
Hej önskar du svarar!
Gjorde denna ikväll, mycket riktning sprak hela marängen, gick inte att rulla den, utan blev att vika den.. varför? Väntade jag för länge?
Budapest är känsligt.. en av anledningen kan vara att när du blandade hasselnötterna o det med marängen blev det “dåligt” så den var rinnig när du spritsade ut den?
Lena
2 years ago
Är sååå sugen på och göra den , och tydlig video med bra tips 😁👍🏻
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Kan man baka den och ha den i kylen över natten?
Ja, bara godare dagen efter 😀
Kan man ha andra nötter?
Du kan ta vilka nötter du vill 🙂
Går det att ta bort nötterna.hur blir det då?! Är allergisk emot nötter
Kanske denna kan vara något? 🙂 https://mykitchenstories.se/kokosbudapest/
Hur lyckas du få rullen så rund och fin? Min blir alltid ”platt” och får sprickor 😭
Använder du 12 mm tyll eller större?
Camilla kan man istället för att mixa sina nötter kan man ha i hasselnötsmjöl? Och om det går är det samma mängd?
Hejsan undrar vad det är för storlek/mått på plåten bor i USA annorlunda mått på deras
Tack på förhand 😃
Hej Camilla!
Kan man använda äggvitor som säljs på butikerna. Den där flaskan med bara äggvitor menar jag, så slipper man slösa så många ägg (då jag tänkt göra flera längder). Och om det går bra, hur många dl ska man ha?
Hejhej! Det går jättebra, följ instruktionerna på flaskan för rätt mängd <3
Hej önskar du svarar!
Gjorde denna ikväll, mycket riktning sprak hela marängen, gick inte att rulla den, utan blev att vika den.. varför? Väntade jag för länge?
Budapest är känsligt.. en av anledningen kan vara att när du blandade hasselnötterna o det med marängen blev det “dåligt” så den var rinnig när du spritsade ut den?
Är sååå sugen på och göra den , och tydlig video med bra tips 😁👍🏻
Go for it! 🤩❤️ Berätta gärna hur det gick och hur det smakade sen!
Tack Camilla, för ett lika konkret och begripligt recept som vanligt!
/Maria
Tack själv fina du! 🥰
Receptet var jättebra och det hjälper verkligen när du visar hur man ska göra och ger tips🥰
Vilken magisk budapestrulle 😍 wow! Tack, vad glad jag blir!