Ni är många som tycker om budapeststubbe eller budapestrulle lika mycket som jag gör och minst lika många som önskat ett nötfritt recept på budapestbakelse. Det har tagit sin lilla tid att ta fram det godaste receptet på en budapestrulle utan nötter men jag lovar att det är värt väntan. En luftig, frasig och seg kokosmaräng fylld med grädde och syrliga färska bär.
Jag garnerade även marängytan med kokosflingor så att de fick en härlig rostad smak under tiden som den gräddades. Oj, oj, oj säger jag bara! Den här kokosbudapesten vill ni inte missa!
Receptet bakas i en långpanna med måtten med måtten 25×35 cm och ger en marängstubbe på 10-12 generösa bitar.
Ingredienser:
50 g kokosmjöl
6 stora äggvitor
2 dl strösocker (till äggvispen)
2 dl strösocker (till kokosmjölet)
4 dl vispgrädde
valfri mängd färska bär och/eller frukt.
150 g mörk choklad
1 msk matolja
0,5 dl kokosflingor att rosta på budapestrullens yta
florsocker och mer bär och/eller frukt till garnering
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop kokosmjöl och 2 dl strösocker i en skål. Ställ åt sidan.
- Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
- Sikta försiktigt ner kokosmjölsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
- Täck din långpanna med bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll.
- Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut.
- Grädda kokosmarängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Låt kokosmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.
- Vispa grädden och bred den över marängen. Toppa med färska bär och/eller frukt och rulla ihop den.
- Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du förbereder chokladglasyren.
- Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugn i 30-sekunders intervaller. Rör om mellan varje uppvärmning och tillsätt sedan matoljan. Rör om till en jämn chokladglasyr och låt den svalna innan du dekorerar din budapestrulle med den.
- Avsluta med att garnera med rostade kokosflingor, ringla chokladglasyr och dekorera med mer färska bär och/eller frukt och pudra med florsocker.
- Serveras direkt eller förvaras i kylskåpet.
Jättegod, men jag tog bort 1 dl socker tror det var felskrivet?
Hejhej! Förlåt för sent svar. Vad bra att det funkade med en mindre mängd för dig 😊
Hej, har letat länge nu efter en budapest utan hasselnötter. Jag tänker om du tror att man kan göra den som en ”pinocchiotårta” istället så att det blir en stor i långpanna och inte rulle och hur jag ska tänka kring receptet isåfall? 🙏🏼😄❤
Hejhej! Det funkar utmärkt att göra så. Bara utgå från ett recept på pinocchiotårta: https://mykitchenstories.se/pinocchiotarta/ men köra med måtten i detta recept istället 🥰
Hej Camilla
I receptet står 2 dl strösocker till kokosmjölet
men i beskrivningen står det att man ska ta 1 dl och blanda ner i mjölet.
Jag undrar vilket som stämmer
Med vänlig hälsning, Inger
Nu är det fixat, tack för att du säger till 🥰
Hej! Kan man göra denna dagen innan och låta stå i kylskåp? Jag har tidigare gjort marängtårta som liksom smält när den fått stå i kylen ett dygn…
Hejhej, det går bra😊
Kan jag mixa vanligt kokos flingor till mjöl??är det rätt mängd socker
Hejhej, det går tyvärr inte mixa kokosflingor till kokosmjöl, då det är två helt olika produkter. Ja det stämmer ☺️
Hej 👋
Ska det vara 1dl i kokosmjölken??
Det står 2dl,men någon tog 1dl??
Vad ska det vara??snälla snälla hjälp mig
Ska baka till barnbarnet student 🙏🎂
Ursäkta mig,det gäller strösocker i kokosmjöl
Hej 🤔ska det vara 1dl socker i som man blandar i kokosmjölken,???Blir lite fundersam,snälla behöver hjälp snarast,ska baka till barnbarnet student mvh Monica
När lägger man på kokosflingorna?
Hejhej, de rostade kokosflingorna strör man på när det är dags att dekorera stubben, här kan man välja om man vill det under eller över chokladglasyren 🥰
Kan man frysa denna