Sommarrulltårta

Denna goda rulltårta med jordgubbar är en riktig sommarrulltårta som bara smälter i munnen.

Jordgubbar i tårtor, alltså. Det är så ljuvligt gott! Det blir ju lätt en vanlig gräddtårta när man vill baka tårtor med jordgubbar men att fylla en rulltårta med jordgubbar är också en väldigt bra idé. Särskilt när man marinerar jordgubbarna i lime och mynta, fyller rulltårtan med en drömmig färskostkräm och täcker hela rulltårtan med maräng som bränns av. En riktig rulltårta deluxe!

Denna sommarrulltårta är en riktig sommardröm. Fluffiga och saftiga bottnar, syrlighet och krämighet från färskostkrämen och fräschören från de limemarinerade jordgubbarna blir magiskt gott tillsammans!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
sommarrulltårta

Sommarrulltårta

Portioner: 10-12

Ingredienser

Rulltårtsbotten:
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl maizena eller potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Limemarinerade jordgubbar:
250 g färska jordgubbar
12 finhackade färska myntablad + lite extra
0,5 dl brun farin strö
saften från 1 lime (eller citron)

Färskostkräm:
300 g färskost
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker
färska jordgubbar och färsk mynta till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Rulltårtsbotten:
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl maizena eller potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Limemarinerade jordgubbar:
250 g färska jordgubbar
12 finhackade färska myntablad + lite extra
0,5 dl brun farin strö
saften från 1 lime (eller citron)

Färskostkräm:
300 g färskost
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker
färska jordgubbar och färsk mynta till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
  4. Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
  5. Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela dem i kvartar och lägg dem i en skål tillsammans med mynta, farinsocker och citrusjuice. Rör om tills sockerkristallerna har lösts upp. Ställ åt sidan för att dra.
  6. Vispa upp grädde och färskost krämigt till en riktigt tjock smet med elvisp. Sikta ner vaniljsocker och florsocker, vänd samman till en krämig smet med hjälp av en slickepott.
  7. Rulla ut botten och bre ut färskostkrämen på den.
  8. Sila av de marinerade jordgubbarna och fördela dem över färskostkrämen. Rulla ihop rulltårtan och ställ i kylskåpet medan du gör marängen.
  9. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en värmetålig bunke eller skål.
  10. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  11. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Täck rulltårtan med marängen. Bränn av och dekorera med färska jordgubbar och mynta. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
  4. Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
  5. Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela dem i kvartar och lägg dem i en skål tillsammans med mynta, farinsocker och citrusjuice. Rör om tills sockerkristallerna har lösts upp. Ställ åt sidan för att dra.
  6. Vispa upp grädde och färskost krämigt till en riktigt tjock smet med elvisp. Sikta ner vaniljsocker och florsocker, vänd samman till en krämig smet med hjälp av en slickepott.
  7. Rulla ut botten och bre ut färskostkrämen på den.
  8. Sila av de marinerade jordgubbarna och fördela dem över färskostkrämen. Rulla ihop rulltårtan och ställ i kylskåpet medan du gör marängen.
  9. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en värmetålig bunke eller skål.
  10. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  11. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Täck rulltårtan med marängen. Bränn av och dekorera med färska jordgubbar och mynta. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
12 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elisabet Ekwurtzel
Elisabet Ekwurtzel
4 years ago

Alltså dina recept! Lika bra resultat varje gång!!

Nahida
Nahida
3 years ago

Går den att göra glutenfri?

Norisen
Norisen
3 years ago

Om man vill göra den glutenfria är det bara att byta ut vetemjölet mot mjölmix?

Johanna Jonsson
Johanna Jonsson
3 years ago

Har du något tips på hur man kan bränna marängen utan någon brännare. Har nämligen ingen sådan.

Ramilya Galimova
Ramilya Galimova
3 years ago

Hej Camilla! Har du nåt tips hur man bre ut rulltårta smet jämt på plåten, lyckad aldrig, tack på förhand

Joanna
Joanna
2 years ago

Helt fantastiskt rulltårta så god.

4E6FB3E2-9A39-40DC-BF95-C6AFEE95F687.jpeg
Ellis
Ellis
1 year ago

Hej! Har du något tips på hur jag kan förbereda rulltårtan innan för att snabbt kunna ”montera ihop” när det väl är dags att äta? Eller finns det annars ett bättre sätt att förvara den när den är färdig? 🙂

Dzenita
Dzenita
10 months ago

Alltså tack för en helt underbar tårta
Alla älskade. Det lilla extra. Rekommenderas

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?