Saftigaste och godaste lussebullarna du kan tänka dig.
Ni är många som efterfrågat en youtube-video där jag visar steg för steg hur man bakar saftiga lussebullar. Jag har två olika recept jag brukar baka efter. Antingen DETTA från förra året eller det jag delar med mig av idag som är ett klassiskt recept på lussebullar. Jag älskar båda och tipsen som jag delar med mig av till er i videon går att applicera på båda recepten.
Det här är livets godaste lussebullar! Så saftiga att de smälter i munnen och är lika saftiga när de svalnat som när de kommer rykande varma ur ugnen.
Vill du ha ännu fler tips på hur man bakar saftigaste lussebullarna så kan du lyssna på avsnittet av bakpodden om just saffran. Lyssna HÄR!
Tänk på detta för att få de absolut saftigaste lussebullarna! 9 smarta tips.
- Rumstempererade ingredienser: Ställ fram allting en stund innan du ska baka. Mjölken behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom att degens temperatur kommer att stiga några grader av knådningnen.
- Blötlägg russinen: Russin är torkade bär och när de kommer i kontakt med degen kommer de att göra allt i sin makt för att suga åt sig så mycket vätska som möjligt. Så blötlägg dem minst 1 h innan du ska baka så att de får släcka törsten och lämnar fukten i din saffransdeg ifred.
- Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet.
- Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
- Knåda länge! Minst 10 minuter med maskin och lite längre för hand. Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge!
- Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med. Jag brukar därför alltid fylla och forma bullarna direkt efter knådning och därefter låta dem jäsa i några timmar innan gräddning.
- Låt jäsningen ta tid! Men glöm inte bort dem. Beroende på temperaturen du har hemma så kan det ta allt från 1-3 timmar. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på kanelbullarna och degen ”studsar tillbaka”.
- Ha i lite salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp ägget och gör det mycket lättare att pensla med. Då slipper man klumpar av omelett på de färdiggräddade bullarna.
- Pensla med sockerlag när bullarna är klara. Om du inte orkar följa precis alla tipsen så är detta ett måste för att ”stänga in” saftigheten i bullarna. En sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker.
Tack Camilla för absolut bästa receptet på lussebullar 👌🏻
Fluffiga och fina. Bättre än köpta 🥰
Kommer alltid att baka dessa❤️
Wow så fina 😀
Jag undrar bara hur mycket vaniljsocker du har i eftersom det inte står i receptet men på videon nämner du just vaniljsocker. Jag ska baka i morgon eftersom jag vill ju ha allt rumsvarm och då ställer jag ut allt på bänken i kväll så får de stå under natten. Superbra tips med utkavlingen och rullarna. Tacka tackar. Jag gjorde snickerskaka för någon vecka sedan också, en given succe
Ska skriva till vaniljsockret direkt, det ska vara 1 msk 🙂 Hoppas att lussebullarna ska smaka 🙂
Visst ska vaniljsockret i samtidigt som smör/strösocker osv? 🙊
Det stämmer 🙂
De blev så himla goda! 😍 och med tipset du delade från Brinkenbakar med att kavla ut degen och rulla – genialiskt! 👌🏼😁
Alltså detta receept gör ju även den usla bagaren till en expert. Har nog aldrig lyckats så bra. Försvinnande goda också. Kommer få baka mer innan abvent. Tack! ❤️
Vad glad jag blir! Så fina de blev 😀
Super mumsigt!! Blev succé här hemma 😍🤤 men jag undrar, kan man frysa dom?? 😊
Vad glad jag blir! Funkar utmärkt att frysa in 🙂
Utsökta bullar😃
Hej, kan du ange vikt på mjölet istället för dl? Tack!
Kan man använda torrjäst?
Hejhej! Förlåt för sent svar. Det går jättebra, följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat <3
Vilket fantastiskt recept! Första gången jag lyckas! 😍 vill bara göra dig uppmärksam på att i ”tipsen” före receptet så står det att man kan göra en sockerlag och pensla dem med, alltså 2 delar vatten och en del socker. Men i receptet står det tvärt om, Mao 1 dl socker och 0,5 dl vatten! Tack för alla fantastiska recept. 👍🏻😍
Hej Camilla, funkar det även med torrjäst eller måste det vara färskt?
Hejhej! Förlåt för sent svar. Det går jättebra, följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat <3
Detta recept verkar vara det bästa jag läst på länge! Ska man frysa in lussebullarna direkt när dem kommit ut ur ugnen eller låta dem sjuda en aning? 😍
Har nu bakat dessa två gånger och ja, det är de saftigaste lussebullarna. Har de dock inne i ugnen ca 10 minuter, kan beropå storleken.
För lång tid i ugnen. Minskade till 11 min på sista plåten och blev mycket bättre
Tack för alla dina fantastiska recept.
Undrar dock om receptet på sockerlag stämmer? Blev såååå himla söta och har för mig att jag när jag gjorde dina bulle sist va det två delar vatten och en del socker.
Du kan köra på samma sockerlag som för kanelbullarna om du vill 🙂
Ska det inte vara tvärtom på sockerlagen? 0,5 socker och 1 dl vatten?
Nej det stämmer med den mängden som står 🙂
Ok, tänkte att det stod i texten ovanför ingredienserna att sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker 😊 de blev fantastiskt goda i alla fall 😀
De blev perfekta
Så fina!
När du skriver över och undervärme i ugnen – Funkar det med varmluft eller ska det vara utan?
Hur mycket glutenfri mjölmix bör man ha om man ska göra glutenfria?
Hejhej, förlåt för sent svar! Se under rubriken “Tips!” i receptet så hittar du måtten <3
[…] med formandet av bullarna för att det skulle gå lite snabbare. Jag testade att följa ett nytt recept denna gång och det receptet kommer jag nog fortsätta följa när jag bakar lussebullar igen! I […]
Jätte goda!! 😋
Tack såå mycket för alla dina goda och enkla recept ❤️🙏🏻
Så fina 😀
Vad är det man gör med saffranet? Ska det mortlas? Vad gör man om man inte har en mortel?
Tack snälla Camilla för ett kanonrecept! Vilka underbara lussebullar det blev, bättre än de man köper på konditori 😍
Vad glad jag blir! Stort tack 😀
Hej. Vilket jäst ska man använda? Blå eller röda?
Båda funkar men själv använder jag blå 🙂
Hej Camilla
Kan man använda torr jäst?
Hejhej! Förlåt för sent svar. Det går jättebra, följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat <3
Vilken % på mjölken?:)
3% 🙂
Wow, det blev så gott!!! Tack Camilla för detta fantastiskt goda recept på lussebullar. Det blev en succé och familjen älskade bullarna, kommer förmodligen få baka mer inom kort !!!😍❤❤
Tack Camilla för bästa receptet, de blev så himla goda!♥️😍😍
Helvete vad lyckat. Förjävla nöjd.
/Rolf
Hej! Bakade bullarna idag och de blev hur goda som helst, men de är jättekladdiga av sockerlagen. Har jag penslat på för mycket? Går det att fixa så här i efterhand? :))
Hej! Hjälp, jag har bara torrjäst hemma och undrar om jag kan baka med den? I så fall, hur gör jag?
Tack!
Hejhej! Det går jättebra, följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat <3
Kan man använda torr jäst? Får man lika fina bullar?
Jag tänkte ge mig på att baka med ditt recept men undrar hur jag ska göra om jag tar pärlsocker istället för russin (flera i familjen som inte tycker om russin), ska jag pensla med ägg först och sen pärlsocker? eller tvärtom?
Tack för att du delar med dig av dina recept!
Precis först pensla med ägg sen på med sockret 🙂 Hoppas att de ska smaka! Kram <3
Tack för receptet!
Blev jättegoda och fluffiga.
WOW så fina!!
Camilla kan jag ha choklad istället för russin
jag gillar inte RUSSIN
Tack snälla för att du delat o gjort video på det här receptet! 🌸 Har inte bakat lussekatter på många år, brukar inte bli bra.. men den här gången, succe!! 😁😋
Måste man ha sockerlag på? Vad händer om man inte har på de?
Bästa receptet jag har testat (även fast jag glömde saltet..)!
Och tack för de 9 smarta tipsen!!
Wow vilka bullar 😍😍😍
❤️❤️❤️
Wow vilka lussebullar!
Wow så fina!!
Det här ska jag prova! Men bor utomlands där de inte direkt använder färsk jäst.. funkar det lika bra med torrjäst, och hur mycket torrjäst ska jag i så fall ha? Tacksam för hjälp!
Hejhej! Förlåt för sent svar, följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat <3
Jag håller på att testa dessa lussebullar.😍 Dom står på jäsning i detta nu🙈 meeen när jag rullat klart dom märkte att jag glömde ha i vaniljsockeret.. gjorde exakt som det stod i receptet och där står det inte när man ska ha i vaniljsocker så jag missade att ha i det helt 😔 Hoppas dom smakar gott ändå!
Fixat det nu, tack för att du säger till och hopppas att lussebullarna ska smaka 🙂
Dom va super goda utan vaniljsocker med 😍 bästa lussebullarna jag ätit!
Blev tipsad om detta recept, men blir lite frågande ang. sockerlagen, du säger i videon 1 del socker, 2 delar vatten, samma står i texten, men i receptet står det 1 dl socker och 0,5dl vatten vilket inte känns rätt. Hur ska det vara?
Båda funkar men har ändrat nu så att text och video stämmer överrens med varandra 🙂
Det står inte i stegen när vaniljsockret ska in så vi missade det och nu jäser bullarna..😭
Lussebullarna kommer smaka super ändå men fixar det i receptet nu. Tack för att du sa till <3
Hej Camilla, undrar om ration till sockerlagen, det står 2 delar vatten, 1 del socker i introduktionen till receptet, sen står det 1 dl socker , 0,5 dl vatten i ingredienslistan, så undrar bara vilken som är rätt? Mer socker än vätska eller tvärtom?
Mvh Susanne ☺️
Båda funkar 🙂
Vilka fluffiga och goda lussekatter!! Gjorde både glutenfria och vanliga. Jag tog 1 msk fiberhusk och 2 tsk xantangummi. Dessa ska jag göra igen!!
Underbart 😀
Hur mycket är 14-15 dl mjöl? Jag orkar inte använda dl för att räkna till det, är det kanske en hel påse mjöl? Eller hur mycket gram är det?
Ungefär 1 påse 🙂
Ska det verkligen vara ett gram saffran på bara en halv liter mjölk?
Det stämmer 🙂
[…] bakade även lussebullar här framåt kvällen så det doftar verkligen underbart i hela huset nu! Receptet kommer från Camilla Hamid och resultatet blev några stora och rejäla rackare. Men […]
Så god! 👍😋
😍😍
Måste bara säga wow! Vilka bra tips! Jag har precis hittat hit via instagram och du är så pedagogisk och delar generöst med dig av din kunskap! Tusen tack!
Tusen tack fina du <3
Jag ska ge mig på det här receptet i helgen och undrar om jag kan ha russin (typ 1-2 dl) i degen utan att förstöra jäsning eller något annat?
Om man inte vill ha så många bullar kan man göra hälften av allt i receptet? Eller blir det knasigt? 🙂
Det funkar utmärkt att göra så 🙂
Hej Camilla 👋 💓
Jag undrar om man kan göra lussebullarna utan sockerlagen. För att jag gillar inte söta lussebullar, jag gillar de mer som bröd men ändå lite söta såklart 😂
Ha en bra dag!
Hejhej! Det funkar utmärkt <3