
Ni är många som efterfrågat en youtube-video där jag visar steg för steg hur man bakar saftiga lussebullar. Jag har två olika recept jag brukar baka efter. Antingen DETTA från förra året eller det jag delar med mig av idag som är ett klassiskt recept på lussebullar. Jag älskar båda och tipsen som jag delar med mig av till er i videon går att applicera på båda recepten.
Det här är livets godaste lussebullar! Så saftiga att de smälter i munnen och är lika saftiga när de svalnat som när de kommer rykande varma ur ugnen.
Receptet ger ca 30 lussebullar/lussekatter.
Vill du ha ännu fler tips på hur man bakar saftigaste lussebullarna så kan du lyssna på avsnittet av bakpodden om just saffran. Lyssna HÄR!
Tänk på detta för att få de absolut saftigaste lussebullarna! 9 smarta tips.
- Rumstempererade ingredienser: Ställ fram allting en stund innan du ska baka. Mjölken behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom att degens temperatur kommer att stiga några grader av knådningnen.
- Blötlägg russinen: Russin är torkade bär och när de kommer i kontakt med degen kommer de att göra allt i sin makt för att suga åt sig så mycket vätska som möjligt. Så blötlägg dem minst 1 h innan du ska baka så att de får släcka törsten och lämnar fukten i din saffransdeg ifred.
- Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet.
- Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
- Knåda länge! Minst 10 minuter med maskin och lite längre för hand. Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge!
- Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med. Jag brukar därför alltid fylla och forma bullarna direkt efter knådning och därefter låta dem jäsa i några timmar innan gräddning.
- Låt jäsningen ta tid! Men glöm inte bort dem. Beroende på temperaturen du har hemma så kan det ta allt från 1-3 timmar. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på kanelbullarna och degen ”studsar tillbaka”.
- Ha i lite salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp ägget och gör det mycket lättare att pensla med. Då slipper man klumpar av omelett på de färdiggräddade bullarna.
- Pensla med sockerlag när bullarna är klara. Om du inte orkar följa precis alla tipsen så är detta ett måste för att ”stänga in” saftigheten i bullarna. En sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker.
Ingredienser (saffransdeg):
50 g rumsvarm jäst
500 g rumsvarm mjölk (5 dl)
1 g saffran
250 g mjukt, rumsvarmt smör
200 g strösocker (2 dl)
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 dl blötlagda russin
14-15 dl vetemjöl
1 tsk salt
Ingredienser (pensling):
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten
Ingredienser (sockerlag):
0,5 dl strösocker
1 dl vatten
Gör såhär:
- Smula jästen till vetedegen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen
lösts upp helt i mjölken. - Ha sedan i saffran, smör i delad i bitar, vaniljsocker, strösocker, ägg
och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter
saltet och mer mjöl efter behov. - Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för
hand. Dela degen i 30 lika stora bitar och forma till lussebullar. - Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum
mellan, stick ner några russin i lussebullarna och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på
bullarna och degen ”studsar tillbaka”. - Pensla bullarna med äggvispet. Vill du dekorera med pärlsocker så gör du det efter att du penslat med ägg. Grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
- Förbered sockerlagen medan bullarna gräddas i ugnen. Värm upp socker och vatten i en kastrull tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ut ur ugnen.
- Förvaras i lufttät burk/plastpåse i rumstemperatur
TIPS!
- Gör lussebullarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot valfri glutenfri mjölmix och 2 msk fiberhusk. Fiberhusken behöver du ha i, i början i degvätskan innan du har i strösocker osv.
- Göt lussekatterna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot valfri växtbaserad mjölk och utesluta äggen helt. Vill du pensla med något innan gräddning så kan du pensla med växtbaserad mjölk.
Tack Camilla för absolut bästa receptet på lussebullar 👌🏻
Fluffiga och fina. Bättre än köpta 🥰
Kommer alltid att baka dessa❤️
Wow så fina 😀
Jag undrar bara hur mycket vaniljsocker du har i eftersom det inte står i receptet men på videon nämner du just vaniljsocker. Jag ska baka i morgon eftersom jag vill ju ha allt rumsvarm och då ställer jag ut allt på bänken i kväll så får de stå under natten. Superbra tips med utkavlingen och rullarna. Tacka tackar. Jag gjorde snickerskaka för någon vecka sedan också, en given succe
Ska skriva till vaniljsockret direkt, det ska vara 1 msk 🙂 Hoppas att lussebullarna ska smaka 🙂
Visst ska vaniljsockret i samtidigt som smör/strösocker osv? 🙊
Det stämmer 🙂
De blev så himla goda! 😍 och med tipset du delade från Brinkenbakar med att kavla ut degen och rulla – genialiskt! 👌🏼😁
Alltså detta receept gör ju även den usla bagaren till en expert. Har nog aldrig lyckats så bra. Försvinnande goda också. Kommer få baka mer innan abvent. Tack! ❤️
Vad glad jag blir! Så fina de blev 😀
Super mumsigt!! Blev succé här hemma 😍🤤 men jag undrar, kan man frysa dom?? 😊
Vad glad jag blir! Funkar utmärkt att frysa in 🙂
Utsökta bullar😃
Har nu bakat dessa två gånger och ja, det är de saftigaste lussebullarna. Har de dock inne i ugnen ca 10 minuter, kan beropå storleken.
För lång tid i ugnen. Minskade till 11 min på sista plåten och blev mycket bättre
Tack för alla dina fantastiska recept.
Undrar dock om receptet på sockerlag stämmer? Blev såååå himla söta och har för mig att jag när jag gjorde dina bulle sist va det två delar vatten och en del socker.
Du kan köra på samma sockerlag som för kanelbullarna om du vill 🙂
Ska det inte vara tvärtom på sockerlagen? 0,5 socker och 1 dl vatten?
Nej det stämmer med den mängden som står 🙂
Ok, tänkte att det stod i texten ovanför ingredienserna att sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker 😊 de blev fantastiskt goda i alla fall 😀
De blev perfekta
Så fina!
[…] med formandet av bullarna för att det skulle gå lite snabbare. Jag testade att följa ett nytt recept denna gång och det receptet kommer jag nog fortsätta följa när jag bakar lussebullar igen! I […]
Jätte goda!! 😋
Tack såå mycket för alla dina goda och enkla recept ❤️🙏🏻
Så fina 😀
Tack snälla Camilla för ett kanonrecept! Vilka underbara lussebullar det blev, bättre än de man köper på konditori 😍
Vad glad jag blir! Stort tack 😀
Hej. Vilket jäst ska man använda? Blå eller röda?
Båda funkar men själv använder jag blå 🙂
Vilken % på mjölken?:)
3% 🙂
Wow, det blev så gott!!! Tack Camilla för detta fantastiskt goda recept på lussebullar. Det blev en succé och familjen älskade bullarna, kommer förmodligen få baka mer inom kort !!!😍❤❤
Tack Camilla för bästa receptet, de blev så himla goda!♥️😍😍
Helvete vad lyckat. Förjävla nöjd.
/Rolf
Jag tänkte ge mig på att baka med ditt recept men undrar hur jag ska göra om jag tar pärlsocker istället för russin (flera i familjen som inte tycker om russin), ska jag pensla med ägg först och sen pärlsocker? eller tvärtom?
Tack för att du delar med dig av dina recept!
Precis först pensla med ägg sen på med sockret 🙂 Hoppas att de ska smaka! Kram <3
Tack för receptet!
Blev jättegoda och fluffiga.
WOW så fina!!
Wow vilka lussebullar!
Wow så fina!!
Jag håller på att testa dessa lussebullar.😍 Dom står på jäsning i detta nu🙈 meeen när jag rullat klart dom märkte att jag glömde ha i vaniljsockeret.. gjorde exakt som det stod i receptet och där står det inte när man ska ha i vaniljsocker så jag missade att ha i det helt 😔 Hoppas dom smakar gott ändå!
Fixat det nu, tack för att du säger till och hopppas att lussebullarna ska smaka 🙂
Dom va super goda utan vaniljsocker med 😍 bästa lussebullarna jag ätit!
Blev tipsad om detta recept, men blir lite frågande ang. sockerlagen, du säger i videon 1 del socker, 2 delar vatten, samma står i texten, men i receptet står det 1 dl socker och 0,5dl vatten vilket inte känns rätt. Hur ska det vara?
Båda funkar men har ändrat nu så att text och video stämmer överrens med varandra 🙂
Det står inte i stegen när vaniljsockret ska in så vi missade det och nu jäser bullarna..😭
Lussebullarna kommer smaka super ändå men fixar det i receptet nu. Tack för att du sa till <3
Hej Camilla, undrar om ration till sockerlagen, det står 2 delar vatten, 1 del socker i introduktionen till receptet, sen står det 1 dl socker , 0,5 dl vatten i ingredienslistan, så undrar bara vilken som är rätt? Mer socker än vätska eller tvärtom?
Mvh Susanne ☺️
Båda funkar 🙂
Vilka fluffiga och goda lussekatter!! Gjorde både glutenfria och vanliga. Jag tog 1 msk fiberhusk och 2 tsk xantangummi. Dessa ska jag göra igen!!
Underbart 😀
Hur mycket är 14-15 dl mjöl? Jag orkar inte använda dl för att räkna till det, är det kanske en hel påse mjöl? Eller hur mycket gram är det?
Ungefär 1 påse 🙂
Ska det verkligen vara ett gram saffran på bara en halv liter mjölk?
Det stämmer 🙂
[…] bakade även lussebullar här framåt kvällen så det doftar verkligen underbart i hela huset nu! Receptet kommer från Camilla Hamid och resultatet blev några stora och rejäla rackare. Men […]
Måste bara säga wow! Vilka bra tips! Jag har precis hittat hit via instagram och du är så pedagogisk och delar generöst med dig av din kunskap! Tusen tack!
Tusen tack fina du <3
Om man inte vill ha så många bullar kan man göra hälften av allt i receptet? Eller blir det knasigt? 🙂
Det funkar utmärkt att göra så 🙂
Hej Camilla 👋 💓
Jag undrar om man kan göra lussebullarna utan sockerlagen. För att jag gillar inte söta lussebullar, jag gillar de mer som bröd men ändå lite söta såklart 😂
Ha en bra dag!
Hejhej! Det funkar utmärkt <3
Bakade lussebullarna idag, de var supergoda!! Tack för receptet!
Fick knåda degen med min maskin i ~25 min dock innan den blev lika slät och fin som din. Och bakningstiden var ca 12 minuter.
Wow så fina!!
Hej Camilla! Jag bakade ditt recept på lussebullar och de var helt magiska, det ända var att jag tyckte att det hade kunnat vara lite mer saffran, men annars jättefluffiga och fantastiska😍😍
Så goda och saftiga
Bullarna blev otroligt saftiga med extremt god smak. Ett plus i kanten till ditt fantastiskt pedagogiska recept, och all kredd till dina tips!!
Godaste lussebullarna! Luftiga, fina, ser lagom hembakta ut – alla älskade dem! OBS! MYCKET kräsna lussebullskonsumenter, elever i en skola med ganska bortskämda barn…
Åh vad glad jag blir att de blev så omtyckta! Stort tack <3
Alltså det här är världens bästa recept på lussebullar prövade jättemånga andra men lyckades inte så bra men nä jag prövade din blev de världens godaste nu ljuger jag inte!!!!
Vad glad jag blir! Tack 😀 Så fina bullar!