Saftigaste lussebullarna – så lyckas du!

Saftigaste och godaste lussebullarna du kan tänka dig.

Ni är många som efterfrågat en youtube-video där jag visar steg för steg hur man bakar saftiga lussebullar. Jag har två olika recept jag brukar baka efter. Antingen DETTA från förra året eller det jag delar med mig av idag som är ett klassiskt recept på lussebullar. Jag älskar båda och tipsen som jag delar med mig av till er i videon går att applicera på båda recepten.

Det här är livets godaste lussebullar! Så saftiga att de smälter i munnen och är lika saftiga när de svalnat som när de kommer rykande varma ur ugnen.

Vill du ha ännu fler tips på hur man bakar saftigaste lussebullarna så kan du lyssna på avsnittet av bakpodden om just saffran. Lyssna HÄR!

Tänk på detta för att få de absolut saftigaste lussebullarna! 9 smarta tips.

  • Rumstempererade ingredienser: Ställ fram allting en stund innan du ska baka. Mjölken behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom att degens temperatur kommer att stiga några grader av knådningnen.
  • Blötlägg russinen: Russin är torkade bär och när de kommer i kontakt med degen kommer de att göra allt i sin makt för att suga åt sig så mycket vätska som möjligt. Så blötlägg dem minst 1 h innan du ska baka så att de får släcka törsten och lämnar fukten i din saffransdeg ifred.
  • Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet.
  • Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
  • Knåda länge! Minst 10 minuter med maskin och lite längre för hand. Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge!
  • Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med. Jag brukar därför alltid fylla och forma bullarna direkt efter knådning och därefter låta dem jäsa i några timmar innan gräddning.
  • Låt jäsningen ta tid! Men glöm inte bort dem. Beroende på temperaturen du har hemma så kan det ta allt från 1-3 timmar. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på kanelbullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  • Ha i lite salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp ägget och gör det mycket lättare att pensla med. Då slipper man klumpar av omelett på de färdiggräddade bullarna.
  • Pensla med sockerlag när bullarna är klara. Om du inte orkar följa precis alla tipsen så är detta ett måste för att ”stänga in” saftigheten i bullarna. En sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

lussebullar

Saftigaste lussebullarna – så lyckas du!

Portioner: 30

Ingredienser

Ingredienser (saffransdeg):
50 g rumsvarm jäst
500 g rumsvarm mjölk (5 dl)
1 g saffran
250 g mjukt, rumsvarmt smör
200 g strösocker (2 dl)
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 dl blötlagda russin
14-15 dl vetemjöl
1 tsk salt

Ingredienser (pensling):
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten

Ingredienser (sockerlag):
0,5 dl strösocker
1 dl vatten

Tips!

  • Gör lussebullarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot valfri glutenfri mjölmix och 2 msk fiberhusk. Fiberhusken behöver du ha i, i början i degvätskan innan du har i strösocker osv.
  • Göt lussekatterna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot valfri växtbaserad mjölk och utesluta äggen helt. Vill du pensla med något innan gräddning så kan du pensla med växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Ingredienser (saffransdeg):
50 g rumsvarm jäst
500 g rumsvarm mjölk (5 dl)
1 g saffran
250 g mjukt, rumsvarmt smör
200 g strösocker (2 dl)
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 dl blötlagda russin
14-15 dl vetemjöl
1 tsk salt

Ingredienser (pensling):
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten

Ingredienser (sockerlag):
0,5 dl strösocker
1 dl vatten

TIPS!

  • Gör lussebullarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot valfri glutenfri mjölmix och 2 msk fiberhusk. Fiberhusken behöver du ha i, i början i degvätskan innan du har i strösocker osv.
  • Göt lussekatterna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot valfri växtbaserad mjölk och utesluta äggen helt. Vill du pensla med något innan gräddning så kan du pensla med växtbaserad mjölk.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smula jästen till vetedegen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen
    lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i saffran, smör i delad i bitar, vaniljsocker, strösocker, ägg
    och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter
    saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för
    hand. Dela degen i 30 lika stora bitar och forma till lussebullar.
  4. Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum
    mellan, stick ner några russin i lussebullarna och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på
    bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  5. Pensla bullarna med äggvispet. Vill du dekorera med pärlsocker så gör du det efter att du penslat med ägg. Grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Förbered sockerlagen medan bullarna gräddas i ugnen. Värm upp socker och vatten i en kastrull tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ut ur ugnen.
  7. Förvaras i lufttät burk/plastpåse i rumstemperatur
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Smula jästen till vetedegen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen
    lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i saffran, smör i delad i bitar, vaniljsocker, strösocker, ägg
    och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter
    saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för
    hand. Dela degen i 30 lika stora bitar och forma till lussebullar.
  4. Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum
    mellan, stick ner några russin i lussebullarna och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på
    bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  5. Pensla bullarna med äggvispet. Vill du dekorera med pärlsocker så gör du det efter att du penslat med ägg. Grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Förbered sockerlagen medan bullarna gräddas i ugnen. Värm upp socker och vatten i en kastrull tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ut ur ugnen.
  7. Förvaras i lufttät burk/plastpåse i rumstemperatur
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4 48 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
214 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Helen Lindh
Helen Lindh
3 years ago

Tack Camilla för absolut bästa receptet på lussebullar 👌🏻
Fluffiga och fina. Bättre än köpta 🥰
Kommer alltid att baka dessa❤️

77590153-9D3C-4DF0-A5F3-296E85234D2D.jpeg
Kaisa
Kaisa
Svara till  Helen Lindh
3 years ago

Jag undrar bara hur mycket vaniljsocker du har i eftersom det inte står i receptet men på videon nämner du just vaniljsocker. Jag ska baka i morgon eftersom jag vill ju ha allt rumsvarm och då ställer jag ut allt på bänken i kväll så får de stå under natten. Superbra tips med utkavlingen och rullarna. Tacka tackar. Jag gjorde snickerskaka för någon vecka sedan också, en given succe

Sandra Källström
Sandra Källström
Svara till  camillahamid
3 years ago

Visst ska vaniljsockret i samtidigt som smör/strösocker osv? 🙊

Sandra Källström
Sandra Källström
Svara till  camillahamid
3 years ago

De blev så himla goda! 😍 och med tipset du delade från Brinkenbakar med att kavla ut degen och rulla – genialiskt! 👌🏼😁

Lotta Johanssonn
Lotta Johanssonn
3 years ago

Alltså detta receept gör ju även den usla bagaren till en expert. Har nog aldrig lyckats så bra. Försvinnande goda också. Kommer få baka mer innan abvent. Tack! ❤️

IMG_20201018_081046_662.jpg
Emelie Adamsson
Emelie Adamsson
3 years ago

Super mumsigt!! Blev succé här hemma 😍🤤 men jag undrar, kan man frysa dom?? 😊

Camilla
Svara till  Emelie Adamsson
3 years ago

Utsökta bullar😃

Irene
Irene
3 years ago

Hej, kan du ange vikt på mjölet istället för dl? Tack!

Natalie
Natalie
3 years ago

Kan man använda torrjäst?

Mikaela
Mikaela
3 years ago

Vilket fantastiskt recept! Första gången jag lyckas! 😍 vill bara göra dig uppmärksam på att i ”tipsen” före receptet så står det att man kan göra en sockerlag och pensla dem med, alltså 2 delar vatten och en del socker. Men i receptet står det tvärt om, Mao 1 dl socker och 0,5 dl vatten! Tack för alla fantastiska recept. 👍🏻😍

Melisa
Melisa
3 years ago

Hej Camilla, funkar det även med torrjäst eller måste det vara färskt?

Hava
Hava
3 years ago

Detta recept verkar vara det bästa jag läst på länge! Ska man frysa in lussebullarna direkt när dem kommit ut ur ugnen eller låta dem sjuda en aning? 😍

Sanna
Sanna
3 years ago

Har nu bakat dessa två gånger och ja, det är de saftigaste lussebullarna. Har de dock inne i ugnen ca 10 minuter, kan beropå storleken.

Kurt
Kurt
3 years ago

För lång tid i ugnen. Minskade till 11 min på sista plåten och blev mycket bättre

Sandra
Sandra
3 years ago

Tack för alla dina fantastiska recept.
Undrar dock om receptet på sockerlag stämmer? Blev såååå himla söta och har för mig att jag när jag gjorde dina bulle sist va det två delar vatten och en del socker.

Camilla
Camilla
3 years ago

Ska det inte vara tvärtom på sockerlagen? 0,5 socker och 1 dl vatten?

Camilla
Camilla
Svara till  camillahamid
3 years ago

Ok, tänkte att det stod i texten ovanför ingredienserna att sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker 😊 de blev fantastiskt goda i alla fall 😀

Worod
Worod
3 years ago

De blev perfekta

52C785C0-B0FC-40AE-A29F-44B0B9FB4ED2.jpeg
Sia
Sia
3 years ago

När du skriver över och undervärme i ugnen – Funkar det med varmluft eller ska det vara utan?

Debbie
Debbie
3 years ago

Hur mycket glutenfri mjölmix bör man ha om man ska göra glutenfria?

trackback
3 years ago

[…] med formandet av bullarna för att det skulle gå lite snabbare. Jag testade att följa ett nytt recept denna gång och det receptet kommer jag nog fortsätta följa när jag bakar lussebullar igen! I […]

Xheva
Xheva
3 years ago

Jätte goda!! 😋

Tack såå mycket för alla dina goda och enkla recept ❤️🙏🏻

7CEAB7C9-5425-4CA9-88FA-727E1C8CBC20.jpeg
Last edited 3 years ago by Xheva
Halla
Halla
3 years ago

Vad är det man gör med saffranet? Ska det mortlas? Vad gör man om man inte har en mortel?

Christoffer
Christoffer
3 years ago

Tack snälla Camilla för ett kanonrecept! Vilka underbara lussebullar det blev, bättre än de man köper på konditori 😍

Mariam
Mariam
3 years ago

Hej. Vilket jäst ska man använda? Blå eller röda?

Aiya
3 years ago

Hej Camilla
Kan man använda torr jäst?

Ellen
Ellen
3 years ago

Vilken % på mjölken?:)

Hana Azeri
Hana Azeri
3 years ago

Wow, det blev så gott!!! Tack Camilla för detta fantastiskt goda recept på lussebullar. Det blev en succé och familjen älskade bullarna, kommer förmodligen få baka mer inom kort !!!😍❤❤

Julia
Julia
3 years ago

Tack Camilla för bästa receptet, de blev så himla goda!♥️😍😍

C812DB3A-939D-4E83-8FE9-4482CE07826A.jpeg
Rolf Ivarsson
Rolf Ivarsson
3 years ago

Helvete vad lyckat. Förjävla nöjd.

/Rolf

Johanna Blind
Johanna Blind
3 years ago

Hej! Bakade bullarna idag och de blev hur goda som helst, men de är jättekladdiga av sockerlagen. Har jag penslat på för mycket? Går det att fixa så här i efterhand? :))

Vlora
Vlora
3 years ago

Hej! Hjälp, jag har bara torrjäst hemma och undrar om jag kan baka med den? I så fall, hur gör jag?
Tack!

Lotta
Lotta
3 years ago

Kan man använda torr jäst? Får man lika fina bullar?

Madeleine
Madeleine
3 years ago

Jag tänkte ge mig på att baka med ditt recept men undrar hur jag ska göra om jag tar pärlsocker istället för russin (flera i familjen som inte tycker om russin), ska jag pensla med ägg först och sen pärlsocker? eller tvärtom?
Tack för att du delar med dig av dina recept!

Sebastian W
Sebastian W
3 years ago

Tack för receptet!
Blev jättegoda och fluffiga.

PXL_20201129_195938618.jpg
Last edited 3 years ago by Sebastian W
Lolo
Lolo
3 years ago

Camilla kan jag ha choklad istället för russin
jag gillar inte RUSSIN

Eva
Eva
3 years ago

Tack snälla för att du delat o gjort video på det här receptet! 🌸 Har inte bakat lussekatter på många år, brukar inte bli bra.. men den här gången, succe!! 😁😋

Nour
Nour
3 years ago

Måste man ha sockerlag på? Vad händer om man inte har på de?

Klara
Klara
3 years ago

Bästa receptet jag har testat (även fast jag glömde saltet..)!
Och tack för de 9 smarta tipsen!!

Sara Visén
Sara Visén
3 years ago

Wow vilka bullar 😍😍😍

Sara Visén
Sara Visén
3 years ago

Wow vilka lussebullar!

16070077896188270128403353749085.jpg
Lina Lavender
Lina Lavender
3 years ago

Det här ska jag prova! Men bor utomlands där de inte direkt använder färsk jäst.. funkar det lika bra med torrjäst, och hur mycket torrjäst ska jag i så fall ha? Tacksam för hjälp!

Hanna
Hanna
3 years ago

Jag håller på att testa dessa lussebullar.😍 Dom står på jäsning i detta nu🙈 meeen när jag rullat klart dom märkte att jag glömde ha i vaniljsockeret.. gjorde exakt som det stod i receptet och där står det inte när man ska ha i vaniljsocker så jag missade att ha i det helt 😔 Hoppas dom smakar gott ändå!

Hanna
Hanna
Svara till  camillahamid
3 years ago

Dom va super goda utan vaniljsocker med 😍 bästa lussebullarna jag ätit!

Gabriella Hallbeck
Gabriella Hallbeck
3 years ago

Blev tipsad om detta recept, men blir lite frågande ang. sockerlagen, du säger i videon 1 del socker, 2 delar vatten, samma står i texten, men i receptet står det 1 dl socker och 0,5dl vatten vilket inte känns rätt. Hur ska det vara?

Nahrin
Nahrin
3 years ago

Det står inte i stegen när vaniljsockret ska in så vi missade det och nu jäser bullarna..😭

Susanne Edström
Susanne Edström
3 years ago

Hej Camilla, undrar om ration till sockerlagen, det står 2 delar vatten, 1 del socker i introduktionen till receptet, sen står det 1 dl socker , 0,5 dl vatten i ingredienslistan, så undrar bara vilken som är rätt? Mer socker än vätska eller tvärtom?
Mvh Susanne ☺️

Anita
Anita
3 years ago

Vilka fluffiga och goda lussekatter!! Gjorde både glutenfria och vanliga. Jag tog 1 msk fiberhusk och 2 tsk xantangummi. Dessa ska jag göra igen!!

Lina G
Lina G
3 years ago

Hur mycket är 14-15 dl mjöl? Jag orkar inte använda dl för att räkna till det, är det kanske en hel påse mjöl? Eller hur mycket gram är det?

Alice
3 years ago

Ska det verkligen vara ett gram saffran på bara en halv liter mjölk?

trackback
3 years ago

[…] bakade även lussebullar här framåt kvällen så det doftar verkligen underbart i hela huset nu! Receptet kommer från Camilla Hamid och resultatet blev några stora och rejäla rackare. Men […]

Maria
Maria
3 years ago

Så god! 👍😋

Last edited 3 years ago by Maria
Emelie
Emelie
3 years ago

Måste bara säga wow! Vilka bra tips! Jag har precis hittat hit via instagram och du är så pedagogisk och delar generöst med dig av din kunskap! Tusen tack!

Anna
Anna
3 years ago

Jag ska ge mig på det här receptet i helgen och undrar om jag kan ha russin (typ 1-2 dl) i degen utan att förstöra jäsning eller något annat?

Mikaela
Mikaela
3 years ago

Om man inte vill ha så många bullar kan man göra hälften av allt i receptet? Eller blir det knasigt? 🙂

Farah Bay
Farah Bay
3 years ago

Hej Camilla 👋 💓
Jag undrar om man kan göra lussebullarna utan sockerlagen. För att jag gillar inte söta lussebullar, jag gillar de mer som bröd men ändå lite söta såklart 😂
Ha en bra dag!

Last edited 3 years ago by Farah Bay

Tips!

  • Gör lussebullarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot valfri glutenfri mjölmix och 2 msk fiberhusk. Fiberhusken behöver du ha i, i början i degvätskan innan du har i strösocker osv.
  • Göt lussekatterna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot valfri växtbaserad mjölk och utesluta äggen helt. Vill du pensla med något innan gräddning så kan du pensla med växtbaserad mjölk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?