Saftigaste lussebullarna – så lyckas du!

136 röster
lussebullar
Saftigaste och godaste lussebullarna du kan tänka dig.

Ni är många som efterfrågat en youtube-video där jag visar steg för steg hur man bakar saftiga lussebullar. Jag har två olika recept jag brukar baka efter. Antingen DETTA från förra året eller det jag delar med mig av idag som är ett klassiskt recept på lussebullar. Jag älskar båda och tipsen som jag delar med mig av till er i videon går att applicera på båda recepten.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar lussebullar.

Det här är livets godaste lussebullar! Så saftiga att de smälter i munnen och är lika saftiga när de svalnat som när de kommer rykande varma ur ugnen.

Receptet ger ca 30 lussebullar/lussekatter.

Vill du ha ännu fler tips på hur man bakar saftigaste lussebullarna så kan du lyssna på avsnittet av bakpodden om just saffran. Lyssna HÄR!

Tänk på detta för att få de absolut saftigaste lussebullarna! 9 smarta tips.

  • Rumstempererade ingredienser: Ställ fram allting en stund innan du ska baka. Mjölken behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom att degens temperatur kommer att stiga några grader av knådningnen.
  • Blötlägg russinen: Russin är torkade bär och när de kommer i kontakt med degen kommer de att göra allt i sin makt för att suga åt sig så mycket vätska som möjligt. Så blötlägg dem minst 1 h innan du ska baka så att de får släcka törsten och lämnar fukten i din saffransdeg ifred.
  • Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet.
  • Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
  • Knåda länge! Minst 10 minuter med maskin och lite längre för hand. Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge!
  • Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med. Jag brukar därför alltid fylla och forma bullarna direkt efter knådning och därefter låta dem jäsa i några timmar innan gräddning.
  • Låt jäsningen ta tid! Men glöm inte bort dem. Beroende på temperaturen du har hemma så kan det ta allt från 1-3 timmar. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på kanelbullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  • Ha i lite salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp ägget och gör det mycket lättare att pensla med. Då slipper man klumpar av omelett på de färdiggräddade bullarna.
  • Pensla med sockerlag när bullarna är klara. Om du inte orkar följa precis alla tipsen så är detta ett måste för att ”stänga in” saftigheten i bullarna. En sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker.

Ingredienser (saffransdeg):

50 g rumsvarm jäst

500 g rumsvarm mjölk (5 dl)

1 g saffran

250 g mjukt, rumsvarmt smör

200 g strösocker (2 dl)

1 msk vaniljsocker

1 ägg

1 dl blötlagda russin

14-15 dl vetemjöl

1 tsk salt

Ingredienser (pensling):

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten

Ingredienser (sockerlag):

1 dl strösocker

0,5 dl vatten

Gör såhär:

  1. Smula jästen till vetedegen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen
    lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i saffran, smör i delad i bitar, strösocker, ägg
    och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter
    saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för
    hand. Dela degen i 30 lika stora bitar och forma till lussebullar.
  4. Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum
    mellan, stick ner några russin i lussebullarna och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på
    bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  5. Pensla bullarna med äggvispet. Vill du dekorera med pärlsocker så gör du det efter att du penslat med ägg. Grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Förbered sockerlagen medan bullarna gräddas i ugnen. Värm upp socker och vatten i en kastrull tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ut ur ugnen.
  7. Förvaras i lufttät burk/plastpåse i rumstemperatur

TIPS!

  • Gör lussebullarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot valfri glutenfri mjölmix och 2 msk fiberhusk. Fiberhusken behöver du ha i, i början i degvätskan innan du har i strösocker osv.
  • Göt lussekatterna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot valfri växtbaserad mjölk och utesluta äggen helt. Vill du pensla med något innan gräddning så kan du pensla med växtbaserad mjölk.
Prenumerera
Notis om
guest
33 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Helen Lindh
Helen Lindh
1 månad sedan

Tack Camilla för absolut bästa receptet på lussebullar 👌🏻
Fluffiga och fina. Bättre än köpta 🥰
Kommer alltid att baka dessa❤️

77590153-9D3C-4DF0-A5F3-296E85234D2D.jpeg
Kaisa
Kaisa
Svara på  Helen Lindh
20 dagar sedan

Jag undrar bara hur mycket vaniljsocker du har i eftersom det inte står i receptet men på videon nämner du just vaniljsocker. Jag ska baka i morgon eftersom jag vill ju ha allt rumsvarm och då ställer jag ut allt på bänken i kväll så får de stå under natten. Superbra tips med utkavlingen och rullarna. Tacka tackar. Jag gjorde snickerskaka för någon vecka sedan också, en given succe

Sandra Källström
Sandra Källström
Svara på  Camilla Hamid
16 dagar sedan

Visst ska vaniljsockret i samtidigt som smör/strösocker osv? 🙊

Sandra Källström
Sandra Källström
Svara på  Camilla Hamid
16 dagar sedan

De blev så himla goda! 😍 och med tipset du delade från Brinkenbakar med att kavla ut degen och rulla – genialiskt! 👌🏼😁

Lotta Johanssonn
Lotta Johanssonn
1 månad sedan

Alltså detta receept gör ju även den usla bagaren till en expert. Har nog aldrig lyckats så bra. Försvinnande goda också. Kommer få baka mer innan abvent. Tack! ❤️

IMG_20201018_081046_662.jpg
Emelie Adamsson
Emelie Adamsson
1 månad sedan

Super mumsigt!! Blev succé här hemma 😍🤤 men jag undrar, kan man frysa dom?? 😊

Camilla
Svara på  Emelie Adamsson
21 dagar sedan

Utsökta bullar😃

Sanna
Sanna
16 dagar sedan

Har nu bakat dessa två gånger och ja, det är de saftigaste lussebullarna. Har de dock inne i ugnen ca 10 minuter, kan beropå storleken.

Kurt
Kurt
16 dagar sedan

För lång tid i ugnen. Minskade till 11 min på sista plåten och blev mycket bättre

Sandra
Sandra
15 dagar sedan

Tack för alla dina fantastiska recept.
Undrar dock om receptet på sockerlag stämmer? Blev såååå himla söta och har för mig att jag när jag gjorde dina bulle sist va det två delar vatten och en del socker.

Camilla
Camilla
15 dagar sedan

Ska det inte vara tvärtom på sockerlagen? 0,5 socker och 1 dl vatten?

Camilla
Camilla
Svara på  Camilla Hamid
14 dagar sedan

Ok, tänkte att det stod i texten ovanför ingredienserna att sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker 😊 de blev fantastiskt goda i alla fall 😀

Worod
Worod
14 dagar sedan

De blev perfekta

52C785C0-B0FC-40AE-A29F-44B0B9FB4ED2.jpeg
trackback
12 dagar sedan

[…] med formandet av bullarna för att det skulle gå lite snabbare. Jag testade att följa ett nytt recept denna gång och det receptet kommer jag nog fortsätta följa när jag bakar lussebullar igen! I […]

Xheva
Xheva
11 dagar sedan

Jätte goda!! 😋

Tack såå mycket för alla dina goda och enkla recept ❤️🙏🏻

7CEAB7C9-5425-4CA9-88FA-727E1C8CBC20.jpeg
Last edited 11 dagar sedan by Xheva
Christoffer
Christoffer
9 dagar sedan

Tack snälla Camilla för ett kanonrecept! Vilka underbara lussebullar det blev, bättre än de man köper på konditori 😍

Mariam
Mariam
8 dagar sedan

Hej. Vilket jäst ska man använda? Blå eller röda?

Ellen
Ellen
3 dagar sedan

Vilken % på mjölken?:)

Hana Azeri
Hana Azeri
2 dagar sedan

Wow, det blev så gott!!! Tack Camilla för detta fantastiskt goda recept på lussebullar. Det blev en succé och familjen älskade bullarna, kommer förmodligen få baka mer inom kort !!!😍❤❤

Julia
Julia
2 dagar sedan

Tack Camilla för bästa receptet, de blev så himla goda!♥️😍😍

C812DB3A-939D-4E83-8FE9-4482CE07826A.jpeg
Rolf Ivarsson
Rolf Ivarsson
2 dagar sedan

Helvete vad lyckat. Förjävla nöjd.

/Rolf

33
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x