Saftiga kardemummabullar som på bageri – 13 tips för att lyckas

Galet saftiga kardemummabullar som bara smälter i munnen och som smakar precis som på bageri. Här hittar du bästa receptet!

Vad väljer du om du bara får välja en bulle? Kanel eller kardemumma? Jag har så extremt svårt att välja för att jag älskar båda bullarna precis lika mycket. Kardemummabullar med mycket kardemumma och en saftig insida är magiskt gott men det är även en riktigt bra kanelbulle. Kanske var det onödigt att ens börja det här inlägget med den frågan haha, eftersom att jag inte ens kan besvara den själv. Men oavsett får kanelbullen ställa sig lite åt sidan i just det här inlägget för idag handlar det om kardemummabullar och inte vilka som helst, utan sådär riktigt saftiga kardemummabullar precis som på bageri.

Grunden och principen till mina saftiga kardemummabullar är precis samma som för mina kanelbullar. Min vetedeg så som jag gör den släpper jag inte. Den sviker mig aldrig. De 13 tipsen som jag delade med mig av i inlägget med receptet på mina saftigaste kanelbullar gäller alltså även här. Detsamma gäller fyllningen. Farinsocker är ett måste. Ni måste testa! Det håller inte bara ihop fyllningen på ett bra sätt, det ger också en fantastiskt god smak.

Vadå 13 tips? Kanske du undrar. Här har du dem. Tipsen som tar din bullbakning till nästa nivå oavsett om du vill baka saftiga kardemummabullar eller kanelbullar.

  1. Använd rumstempererade ingredienser. Ställ fram allting en stund innan du ska baka. Mjölken behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom att degens temperatur kommer att stiga några grader av knådningnen.
  2. Väg hellre än mät ingredienserna. Bakning är som kemi – ju exaktare mått desto mer perfekta kanelbullar! Jag skämtar inte när jag säger att jag både använder våg och linjal när jag bakar haha man kan tro att jag ska bygga ett hus.
  3. Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet.
  4. Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
  5. Och smält för all del inte smöret! Använd mjukt rumstempererat smör istället så kommer du inte behöva lika mycket mjöl.
  6. Snåla inte med smöret! En annan hemlis för riktigt saftiga bullar som smälter i munnen är att inte va rädd för att ha ordentligt med smör i själva fyllningen också.
  7. Farinsocker i fyllningen. På tal om fyllningen så har jag även i farinsocker för att få en fin färg men också för att det ger en extra härlig smak.
  8. Knåda länge! Minst 10 minuter med maskin och lite längre för hand. Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge!
  9. Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med. Jag brukar därför alltid fylla och forma bullarna direkt efter knådning och därefter låta dem jäsa i några timmar innan gräddning.
  10. Frys ojästa färdigknutna bullar. Råkade det bli för mycket deg? Inga problem. Det absolut bästa är att frysa ner färdigformade bullar som inte hunnit jäsas. Då är det bara att plocka fram någon timme innan, ställ på en plåt och låt tina och jäsa innan du penslar och gräddar.
  11. Låt jäsningen ta tid! Men glöm inte bort dem. Beroende på temperaturen du har hemma så kan det ta allt från 1-3 timmar. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på kanelbullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  12. Ha i lite salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp ägget och gör det mycket lättare att pensla med. Då slipper man klumpar av omelett på de färdiggräddade bullarna.
  13. Pensla med sockerlag när bullarna är klara. Om du inte orkar följa precis alla tipsen så är detta ett måste för att ”stänga in” saftigheten i bullarna. En sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
saftiga kardemummabullar

Saftiga kardemummabullar som på bageri – 13 tips för att lyckas

Portioner: 30

Ingredienser

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kardemumma
1 msk majsstärkelse

Vetedeg:
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemumma
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker

Kardemummasocker:
1 msk stött kardemumma
0,5 dl strösocker

Tips!

    • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.

    • Veganska kardemummabullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kardemumma
1 msk majsstärkelse

Vetedeg:
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemumma
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker

Kardemummasocker:
1 msk stött kardemumma
0,5 dl strösocker

TIPS!

    • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.

    • Veganska kardemummabullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Dekorera med kardemummasocker.
Steg för steg

kardemummabullar

Video
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Dekorera med kardemummasocker.

Dela receptet

4.5 10 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
85 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ullis
Ullis
3 years ago

Hej! Älskar kardemummabullar!!
Ser på bilderna att degen är vikt på tre delar, men du skriver ”vik på mitten”? Remsorna ser långa ut, ska jag kavla den vikta degen ytterligare?
Tack för toppengoda tips, badar i vassen i år (igen) 😄
Mvh Ullis

Petra
Petra
3 years ago

Bullar är barndomsminne för mig, jag försöker nu föra denna tradition vidare till mina 4 barn, vilket skulle underlättas avsevärt med assistent från ankarsrum 🥰, den skulle även spara på mina handleder. Så med dina goda recept och ankarsrums assistent, skulle det dofta ljuvligt här hemma 🍀❣

Last edited 3 years ago by Petra
Lotta
Lotta
Svara till  Petra
3 years ago

Köp en assistent, väl värda sitt pris och den håller ett helt liv

Zuhal
Zuhal
3 years ago

Hi dear is there anyway if u can write the recipe in English 😉

Camillla Holmberg
Camillla Holmberg
3 years ago

Ser väldigt gott ut ,wow tänk vad man kan baka enkelt med den maskinen o många bullar till familjen skulle de bli ,den rosa va fin

Gunilla
Gunilla
3 years ago

De bullarna måste jag göra. Jag som älskar baka och ännu bättre baka bullar 🙏🏼. Tack för tipset. Mvh Nilla

Birgitta Malm
Birgitta Malm
Svara till  Gunilla
3 years ago

Trodde jag var expert att baka bullar men oj så många fina tips jag fick. Nu blir det ännu roligare att baka bullar. Även önskvärt att få mIn åldrige trotjänare Bosch utbytt.

Tove
Tove
3 years ago

Om man ska göra dem glutenfria ska då
mjölkmängden vara densamma som med vanligt vetemjöl?😃. Tack för fantastiska recept.

Rose-marie
Rose-marie
3 years ago

Har nu följt receptet och bullarna står och jäser, spännande att baka ut dem innan jäsning, har jag aldrig gjort förut.
Tyckte videon var jättebra, lugnt och fint förklarat. Blev så imponerad av den fina bakmaskinen du hade, tänk om man vann en sådan, men, men,
Nu väntar jag ett par tre timmar innan gräddningen och hoppas på ett fint resultar

Carina
Carina
3 years ago

2 msk malen kardemumma i fyllningen???

Annele
Annele
3 years ago

På somrarna har jag ett litet café i Vasa skärgård i Finland. Jag bakar allt själv. Tack för videon som gav mig ett nytt sätt att baka. Om jag skulle vinna en Ankarsrum vill jag gärna att den är svart! Bor halva året i Stockholm.

Anniks Lager
Anniks Lager
3 years ago

Låter spännande för en gammal husmor som bakat massor med bullar i min dag. Undrar om man har varmluftsugn, hur många plåtar på en gång och hur många grader?
Assistent är ett måste och har en Electrolux, som ser likadan ut som Ankarsrum. Jättebra är den men byter gärna upp mig till en nyare modell🥰.

Anna-Maija
Anna-Maija
3 years ago

Min vetedeg och bakning gick helt till nya sfärer efter att läst din recept och tittat på video. Toppen!

Linnea
Linnea
3 years ago

Jag har gjort både dina kanelbullar samt kardemummabullar och fått så många komplimanger. Bästa tipset att baka ut bullarna innan jäsning, aldrig blivit så bra innan. 😀 Videon med olika sätt att “snurra” bullar på är BÄST <3

Cecilia Wikström
Cecilia Wikström
3 years ago

Tack för superbra tips! Det blev de bästa bullarna jag någonsin bakat!! 🙂

Kristina
Kristina
3 years ago

Tack för jättebra recept! Bakade efter det förra helgen. Så mycket smidigare att ha på fyllningen direkt och sen jäsa!

Cecilia
Cecilia
3 years ago

Ser toppen ut !Har själv svårt att välja mellan kardemumma eller kanelfyllning…
En sak som jag funderade över är om du kanel i denna deg?Det står så men tänkte att det var lite ovanligt så jag måste fråga.Kan säkert vara bra fär båda är ju gott och kardemumma har man ju i deg så varför inte kanel också

Cecilia
Cecilia
Svara till  camillahamid
3 years ago

Det ska jag pröva nästa gång!

Kerstin
Kerstin
3 years ago

Hej!
Jättefin deg blev det och härliga bullar. Men gradtalet på ugnsvärmen du rekommenderade 200 grader – var det för varmluftsugn eller vanlig?

Karin Nilsson
Karin Nilsson
3 years ago

Jag och min pojkvän gjorde dessa kardemummabullar och ja, bästa bullreceptet jag någonsin provat!!! Letar dock efter en utskriftsfunktion för jag skulle vilja ha med detta i min receptpärm!!!

Sophia Russell
Sophia Russell
3 years ago

ÄLSKAR detta recept! Undrar – kan man köra samma procedur fast med saffransbullar?

Anette
Anette
3 years ago

Hej!
Tusen tack för toppenrecept! Är sedan ett år pensionär och har inte bakat bullar sedan mina barn var små , typ 30 år sedan. De blev aldrig så goda som dessa. Jag blev aldrig någon bullmamma. Jag kanske kan bli bullfarmor?
Hälsningar Anette L.

Louise
Louise
3 years ago

Hej Camilla och STORT TACK för detta helt fantastiska recept. De är ljuvligt mjuka och SÅ smakrika! Förutom mig har de även erövrat hela min italienska familj. Bifogar ett foto på hur fina mina blev 🙂. Nu väntar jag på ditt Lussebulle recept (utan mandelmassa).
Mvh Louise från Rom

IMG_20201024_183858_429.jpg
Per
Per
3 years ago

Tack för ett kanonrecept på mina favoriter….kardemummabullar!! Är inte så van att baka men det gick bra och dom smakade alldeles förträffligt. Det enda som jag inte var nöjd med var att så mycket fyllning gick till spillo vid gräddningen. Tänkte kanske prova med att använda pappersformar nästa gång.
Om jag använder pappersformar….hur påverkar det gräddningen…..läge i ugnen….tider mm???
Ett annat alternativ är ju att göra längder….men det är ju finare med bullar 😁
Vore tacksam för svar.
Mvh, Per

Gustav
Gustav
3 years ago

Jag förstår inte. Fyllningen som du visar på bilden vid utbakning är inte samma som i början. Obs bilderna steg för steg

Anna
Anna
3 years ago

Godaste bullarna jag har gjort! Tack 😍😋

Jessica
Jessica
3 years ago

Väldigt väldigt goda kardemummabullar – bakade dessa i helgen med familj! Nu ligger dem i frysen färdiga att värmas i micron vid behov!!
Något jag lärt mig är att göra DUBBEL FYLLNING, vilket även denna gång blev väldigt bra! Som du själv skriver på punkt 6 – “Snåla inte med smöret!”

Magda
Magda
3 years ago

Hej! Jag undrar om jag ska ha på sockerlagen innan jag fryser dem eller de blir godast att ta på innan jag äter?
Hälsningar
Magda

Viktoria
Viktoria
3 years ago

Jag undrar var jag kan hitta inlägget där du gör bullar på torrjäst ? Hittar ingen länk tyvärr
Bullarna är iallafall på jäsning nu
Mvh Viktoria

Christine
Christine
3 years ago

Hej, kan man kalljäsa tills imorgon?

Nilla
Nilla
3 years ago

Hej! Nu är mina bullar på jäs. Spännande. Ser nu varför jag bara fick ut 15 bullar. Vik på långsidan – check. Men skär på kortsidan. Det borde väl vara “skär längs långsidan” igen? Jag skar från den korta delen av rektangel och fick lååååånga remsor. Aja. 1 bulle en måltid:). Tack för ljuvligt konto!

Inger Sandberg
Inger Sandberg
3 years ago

Misslyckas jag med dessa oxå, lovar jag mig själv att aaaldrig mer baka bullar! Så sa jag. ( har inte lyckats sedan barnen var små, de är 41 resp. 34 år nu) !
Men se på 1000an, det blev ett bra bak. Har provfryst 5 st ogräddade oxå!
Tack tack 1000 🙏
Men ugnen behöver nog bytas om jag ska fortsätt att ha baksjälvförtroende😀

Ingegerd Olsson
Ingegerd Olsson
3 years ago

Fantastiskt recept! Hoppas det kommer mera! Tack!

Rolf Andersson
Rolf Andersson
3 years ago

Himmeskt goda👍

Gunni
Gunni
3 years ago

Fantastiska bullar. Super bra att göra allt för att sedan jäsa länge, gott o praktiskt. Vill ge en Ankarsrum till min dotter som efter examen flyttar tillbaka till Göteborg o nu har tid att baka. Svart passar Mimmi bra 👍🏻

Carina Åkesson
Carina Åkesson
3 years ago

Dom godaste kardemumma bullar jag någonsin ätit ❤❤ Tack Camilla🤗

Last edited 3 years ago by Carina Åkesson
Sara
Sara
3 years ago

Har gjort dessa bullar 2 ggr nu och kan inte sluta äta dom 😍
Tänkte baka dom med surdeg och undrar hur mycket man ska ha i degen istället för jäst?

Tia Maiocchi
Tia Maiocchi
3 years ago

Alltså wow!!! Det här är en av de godaste bullarna jag nånsin ätit! Mums! Går åt som smör här hemma och hos grannarna 😁 Så roliga att baka också. Kommer aldrig baka på något annat sätt en på detta! Tack Camilla! 👌🏼✨

Heidie
Heidie
3 years ago

Hur funkar eventuell kalljäsning över natten, nån som testat? (stor succé med originalreceptet, blir så goda bullar!)

Dariusz Eriksson
Dariusz Eriksson
2 years ago

Superbra tips på bullar ser ju riktigt smarrigt ut
Tusen tack
Dariusz

Cecilia
Cecilia
2 years ago

Något tips för användning av torrjäst?

Ellinor
Ellinor
2 years ago

Jag gjorde dessa och de blev jättegoda

Yanula Nordqvist
Yanula Nordqvist
2 years ago

Hej hej Camilla ,tack så jätte mycket för den fina recepten ,har bakad idag kanon fina ,barn och barnbarn blev jätte nöjda ,du är bäst ,mvh från skåne ,Eslöv Yanula Nordqvist .

GEBA
GEBA
2 years ago

Alltså! Jag har ALDRIG lyckats med bullbak tidigare, de har bara blivit torra och äckliga. Nu gjorde jag Camillas recept och redan första försöker säger sambon att de bullarna jag gjorde är de godaste han ätit! Bästa receptet någonsin och lätt att följa för en extremt oerfaren bullbagare som mig. Bästa du!

Elias
Elias
2 years ago

Väldigt gott har provat din recept ❤️

Birgit
Birgit
2 years ago

Vinna Ankarsrum var när o hur?

Elin
Elin
1 year ago

Jag fick smaka dessa av en kompis igår och de var heeeelt fantastiska! Så nu måste även jag testa detta recept!!
Jag brukar vilja göra lite mindre bullar. Har du tips på hur jag ska tänka kring mått på rektangeln om jag vill ha dem mindre?

Anna
Anna
Svara till  camillahamid
10 months ago

Hej Camilla! Tänkte baka dessa till helgens barnkalas, så toppen att dom går att göra lite mindre 😋 ska man ha samma temp på ungen då tror du? Fast kortare tid?
Ps. Detta är världens bästa recept!! ❤️ får stående ovationer varje gång! Tack 🙏❤️

Nini
Nini
1 year ago

Hej!
Använder du normalsaltat eller osaltat smör?
Tack!

Gunilla Olsson
Gunilla Olsson
1 year ago

Supergoda! Bästa bullarna!

Amanda Erlandsson
Amanda Erlandsson
10 months ago

Älskar dina bullrecept! Kan man följa ditt recept men byta ut jästen mot surdeg? Förlänga jästiden förstår jag att jag måste göra 😊

Kicki
Kicki
9 months ago

Andra gången som jag bakar dessa kardemummabullar, o herreguud så fantastiskt gooda dom är.

Tips!

    • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.

    • Veganska kardemummabullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?