Saftiga kardemummabullar som på bageri – 13 tips för att lyckas

209 röster
saftiga kardemummabullar
Galet saftiga kardemummabullar som bara smälter i munnen och som smakar precis som på bageri. Här hittar du bästa receptet!

Vad väljer du om du bara får välja en bulle? Kanel eller kardemumma? Jag har så extremt svårt att välja för att jag älskar båda bullarna precis lika mycket. Kardemummabullar med mycket kardemumma och en saftig insida är magiskt gott men det är även en riktigt bra kanelbulle. Kanske var det onödigt att ens börja det här inlägget med den frågan haha, eftersom att jag inte ens kan besvara den själv. Men oavsett får kanelbullen ställa sig lite åt sidan i just det här inlägget för idag handlar det om kardemummabullar och inte vilka som helst, utan sådär riktigt saftiga kardemummabullar precis som på bageri.

goda kardemummabullar

Grunden och principen till mina saftiga kardemummabullar är precis samma som för mina kanelbullar. Min vetedeg så som jag gör den släpper jag inte. Den sviker mig aldrig. De 13 tipsen som jag delade med mig av i inlägget med receptet på mina saftigaste kanelbullar gäller alltså även här. Detsamma gäller fyllningen. Farinsocker är ett måste. Ni måste testa! Det håller inte bara ihop fyllningen på ett bra sätt, det ger också en fantastiskt god smak.

Vadå 13 tips? Kanske du undrar. Här har du dem. Tipsen som tar din bullbakning till nästa nivå oavsett om du vill baka saftiga kardemummabullar eller kanelbullar.

  1. Använd rumstempererade ingredienser. Ställ fram allting en stund innan du ska baka. Mjölken behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom att degens temperatur kommer att stiga några grader av knådningnen.
  2. Väg hellre än mät ingredienserna. Bakning är som kemi – ju exaktare mått desto mer perfekta kanelbullar! Jag skämtar inte när jag säger att jag både använder våg och linjal när jag bakar haha man kan tro att jag ska bygga ett hus.
  3. Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet.
  4. Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
  5. Och smält för all del inte smöret! Använd mjukt rumstempererat smör istället så kommer du inte behöva lika mycket mjöl.
  6. Snåla inte med smöret! En annan hemlis för riktigt saftiga bullar som smälter i munnen är att inte va rädd för att ha ordentligt med smör i själva fyllningen också.
  7. Farinsocker i fyllningen. På tal om fyllningen så har jag även i farinsocker för att få en fin färg men också för att det ger en extra härlig smak.
  8. Knåda länge! Minst 10 minuter med maskin och lite längre för hand. Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge!
  9. Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med. Jag brukar därför alltid fylla och forma bullarna direkt efter knådning och därefter låta dem jäsa i några timmar innan gräddning.
  10. Frys ojästa färdigknutna bullar. Råkade det bli för mycket deg? Inga problem. Det absolut bästa är att frysa ner färdigformade bullar som inte hunnit jäsas. Då är det bara att plocka fram någon timme innan, ställ på en plåt och låt tina och jäsa innan du penslar och gräddar.
  11. Låt jäsningen ta tid! Men glöm inte bort dem. Beroende på temperaturen du har hemma så kan det ta allt från 1-3 timmar. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på kanelbullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  12. Ha i lite salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp ägget och gör det mycket lättare att pensla med. Då slipper man klumpar av omelett på de färdiggräddade bullarna.
  13. Pensla med sockerlag när bullarna är klara. Om du inte orkar följa precis alla tipsen så är detta ett måste för att ”stänga in” saftigheten i bullarna. En sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker.
I videon ovan visar jag hur man bakar saftigaste kanelbullarna. Som sagt, principen är den samma men jag kommer ändå att göra en video om specifikt kardemummabullar inom kort.

Receptet ger 30 stycken medelstora saftiga kardemummabullar som på bageri.

Fyllning:

200 g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 msk malen kardemumma

Vetedeg

50 g jäst

500 g mjölk (5 dl)

2 tsk malen kardemumma

1 tsk malen kanel

250 g smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Sockerlag:

2 dl vatten

1 dl strösocker

Kardemummasocker:

1 msk stött kardemumma

0,5 dl strösocker

kardemummabullar
Steg för steg – bilder på hur man bakar saftigaste kardemummabullarna som på bageri.

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Dekorera med kardemummasocker.

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska kardemummabullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.
Prenumerera
Notis om
guest
63 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ullis
Ullis
1 år sedan

Hej! Älskar kardemummabullar!!
Ser på bilderna att degen är vikt på tre delar, men du skriver ”vik på mitten”? Remsorna ser långa ut, ska jag kavla den vikta degen ytterligare?
Tack för toppengoda tips, badar i vassen i år (igen) 😄
Mvh Ullis

Petra
Petra
1 år sedan

Bullar är barndomsminne för mig, jag försöker nu föra denna tradition vidare till mina 4 barn, vilket skulle underlättas avsevärt med assistent från ankarsrum 🥰, den skulle även spara på mina handleder. Så med dina goda recept och ankarsrums assistent, skulle det dofta ljuvligt här hemma 🍀❣

Last edited 1 år sedan by Petra
Lotta
Lotta
Svara på  Petra
1 år sedan

Köp en assistent, väl värda sitt pris och den håller ett helt liv

Zuhal
Zuhal
1 år sedan

Hi dear is there anyway if u can write the recipe in English 😉

Camillla Holmberg
Camillla Holmberg
1 år sedan

Ser väldigt gott ut ,wow tänk vad man kan baka enkelt med den maskinen o många bullar till familjen skulle de bli ,den rosa va fin

Gunilla
Gunilla
1 år sedan

De bullarna måste jag göra. Jag som älskar baka och ännu bättre baka bullar 🙏🏼. Tack för tipset. Mvh Nilla

Birgitta Malm
Birgitta Malm
Svara på  Gunilla
1 år sedan

Trodde jag var expert att baka bullar men oj så många fina tips jag fick. Nu blir det ännu roligare att baka bullar. Även önskvärt att få mIn åldrige trotjänare Bosch utbytt.

Carina
Carina
1 år sedan

2 msk malen kardemumma i fyllningen???

Annele
Annele
1 år sedan

På somrarna har jag ett litet café i Vasa skärgård i Finland. Jag bakar allt själv. Tack för videon som gav mig ett nytt sätt att baka. Om jag skulle vinna en Ankarsrum vill jag gärna att den är svart! Bor halva året i Stockholm.

Anna-Maija
Anna-Maija
1 år sedan

Min vetedeg och bakning gick helt till nya sfärer efter att läst din recept och tittat på video. Toppen!

Linnea
Linnea
1 år sedan

Jag har gjort både dina kanelbullar samt kardemummabullar och fått så många komplimanger. Bästa tipset att baka ut bullarna innan jäsning, aldrig blivit så bra innan. 😀 Videon med olika sätt att ”snurra” bullar på är BÄST <3

Cecilia Wikström
Cecilia Wikström
1 år sedan

Tack för superbra tips! Det blev de bästa bullarna jag någonsin bakat!! 🙂

Kristina
Kristina
1 år sedan

Tack för jättebra recept! Bakade efter det förra helgen. Så mycket smidigare att ha på fyllningen direkt och sen jäsa!

Cecilia
Cecilia
1 år sedan

Ser toppen ut !Har själv svårt att välja mellan kardemumma eller kanelfyllning…
En sak som jag funderade över är om du kanel i denna deg?Det står så men tänkte att det var lite ovanligt så jag måste fråga.Kan säkert vara bra fär båda är ju gott och kardemumma har man ju i deg så varför inte kanel också

Cecilia
Cecilia
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Det ska jag pröva nästa gång!

Kerstin
Kerstin
11 månader sedan

Hej!
Jättefin deg blev det och härliga bullar. Men gradtalet på ugnsvärmen du rekommenderade 200 grader – var det för varmluftsugn eller vanlig?

Karin Nilsson
Karin Nilsson
11 månader sedan

Jag och min pojkvän gjorde dessa kardemummabullar och ja, bästa bullreceptet jag någonsin provat!!! Letar dock efter en utskriftsfunktion för jag skulle vilja ha med detta i min receptpärm!!!

Sophia Russell
Sophia Russell
11 månader sedan

ÄLSKAR detta recept! Undrar – kan man köra samma procedur fast med saffransbullar?

Anette
Anette
11 månader sedan

Hej!
Tusen tack för toppenrecept! Är sedan ett år pensionär och har inte bakat bullar sedan mina barn var små , typ 30 år sedan. De blev aldrig så goda som dessa. Jag blev aldrig någon bullmamma. Jag kanske kan bli bullfarmor?
Hälsningar Anette L.

Louise
Louise
11 månader sedan

Hej Camilla och STORT TACK för detta helt fantastiska recept. De är ljuvligt mjuka och SÅ smakrika! Förutom mig har de även erövrat hela min italienska familj. Bifogar ett foto på hur fina mina blev 🙂. Nu väntar jag på ditt Lussebulle recept (utan mandelmassa).
Mvh Louise från Rom

IMG_20201024_183858_429.jpg
Gustav
Gustav
10 månader sedan

Jag förstår inte. Fyllningen som du visar på bilden vid utbakning är inte samma som i början. Obs bilderna steg för steg

Anna
Anna
8 månader sedan

Godaste bullarna jag har gjort! Tack 😍😋

Magda
Magda
6 månader sedan

Hej! Jag undrar om jag ska ha på sockerlagen innan jag fryser dem eller de blir godast att ta på innan jag äter?
Hälsningar
Magda

Viktoria
Viktoria
6 månader sedan

Jag undrar var jag kan hitta inlägget där du gör bullar på torrjäst ? Hittar ingen länk tyvärr
Bullarna är iallafall på jäsning nu
Mvh Viktoria

Nilla
Nilla
6 månader sedan

Hej! Nu är mina bullar på jäs. Spännande. Ser nu varför jag bara fick ut 15 bullar. Vik på långsidan – check. Men skär på kortsidan. Det borde väl vara ”skär längs långsidan” igen? Jag skar från den korta delen av rektangel och fick lååååånga remsor. Aja. 1 bulle en måltid:). Tack för ljuvligt konto!

Inger Sandberg
Inger Sandberg
5 månader sedan

Misslyckas jag med dessa oxå, lovar jag mig själv att aaaldrig mer baka bullar! Så sa jag. ( har inte lyckats sedan barnen var små, de är 41 resp. 34 år nu) !
Men se på 1000an, det blev ett bra bak. Har provfryst 5 st ogräddade oxå!
Tack tack 1000 🙏
Men ugnen behöver nog bytas om jag ska fortsätt att ha baksjälvförtroende😀

Ingegerd Olsson
Ingegerd Olsson
5 månader sedan

Fantastiskt recept! Hoppas det kommer mera! Tack!

Rolf Andersson
Rolf Andersson
5 månader sedan

Himmeskt goda👍

Gunni
Gunni
5 månader sedan

Fantastiska bullar. Super bra att göra allt för att sedan jäsa länge, gott o praktiskt. Vill ge en Ankarsrum till min dotter som efter examen flyttar tillbaka till Göteborg o nu har tid att baka. Svart passar Mimmi bra 👍🏻

Carina Åkesson
Carina Åkesson
5 månader sedan

Dom godaste kardemumma bullar jag någonsin ätit ❤❤ Tack Camilla🤗

Last edited 5 månader sedan by Carina Åkesson
Sara
Sara
4 månader sedan

Har gjort dessa bullar 2 ggr nu och kan inte sluta äta dom 😍
Tänkte baka dom med surdeg och undrar hur mycket man ska ha i degen istället för jäst?

Tia Maiocchi
Tia Maiocchi
4 månader sedan

Alltså wow!!! Det här är en av de godaste bullarna jag nånsin ätit! Mums! Går åt som smör här hemma och hos grannarna 😁 Så roliga att baka också. Kommer aldrig baka på något annat sätt en på detta! Tack Camilla! 👌🏼✨

Dariusz Eriksson
Dariusz Eriksson
1 månad sedan

Superbra tips på bullar ser ju riktigt smarrigt ut
Tusen tack
Dariusz

Cecilia
Cecilia
1 månad sedan

Något tips för användning av torrjäst?

Ellinor
Ellinor
28 dagar sedan

Jag gjorde dessa och de blev jättegoda

Yanula Nordqvist
Yanula Nordqvist
23 dagar sedan

Hej hej Camilla ,tack så jätte mycket för den fina recepten ,har bakad idag kanon fina ,barn och barnbarn blev jätte nöjda ,du är bäst ,mvh från skåne ,Eslöv Yanula Nordqvist .

63
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x