Saftiga kardemummabullar som på bageri – 13 tips för att lyckas

49 röster
saftiga kardemummabullar
Galet saftiga kardemummabullar som bara smälter i munnen och som smakar precis som på bageri. Här hittar du bästa receptet!

Vad väljer du om du bara får välja en bulle? Kanel eller kardemumma? Jag har så extremt svårt att välja för att jag älskar båda bullarna precis lika mycket. Kardemummabullar med mycket kardemumma och en saftig insida är magiskt gott men det är även en riktigt bra kanelbulle. Kanske var det onödigt att ens börja det här inlägget med den frågan haha, eftersom att jag inte ens kan besvara den själv. Men oavsett får kanelbullen ställa sig lite åt sidan i just det här inlägget för idag handlar det om kardemummabullar och inte vilka som helst, utan sådär riktigt saftiga kardemummabullar precis som på bageri.

goda kardemummabullar

Grunden och principen till mina saftiga kardemummabullar är precis samma som för mina kanelbullar. Min vetedeg så som jag gör den släpper jag inte. Den sviker mig aldrig. De 13 tipsen som jag delade med mig av i inlägget med receptet på mina saftigaste kanelbullar gäller alltså även här. Detsamma gäller fyllningen. Farinsocker är ett måste. Ni måste testa! Det håller inte bara ihop fyllningen på ett bra sätt, det ger också en fantastiskt god smak.

Vadå 13 tips? Kanske du undrar. Här har du dem. Tipsen som tar din bullbakning till nästa nivå oavsett om du vill baka saftiga kardemummabullar eller kanelbullar.

  1. Använd rumstempererade ingredienser. Ställ fram allting en stund innan du ska baka. Mjölken behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom att degens temperatur kommer att stiga några grader av knådningnen.
  2. Väg hellre än mät ingredienserna. Bakning är som kemi – ju exaktare mått desto mer perfekta kanelbullar! Jag skämtar inte när jag säger att jag både använder våg och linjal när jag bakar haha man kan tro att jag ska bygga ett hus.
  3. Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet.
  4. Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
  5. Och smält för all del inte smöret! Använd mjukt rumstempererat smör istället så kommer du inte behöva lika mycket mjöl.
  6. Snåla inte med smöret! En annan hemlis för riktigt saftiga bullar som smälter i munnen är att inte va rädd för att ha ordentligt med smör i själva fyllningen också.
  7. Farinsocker i fyllningen. På tal om fyllningen så har jag även i farinsocker för att få en fin färg men också för att det ger en extra härlig smak.
  8. Knåda länge! Minst 10 minuter med maskin och lite längre för hand. Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge!
  9. Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med. Jag brukar därför alltid fylla och forma bullarna direkt efter knådning och därefter låta dem jäsa i några timmar innan gräddning.
  10. Frys ojästa färdigknutna bullar. Råkade det bli för mycket deg? Inga problem. Det absolut bästa är att frysa ner färdigformade bullar som inte hunnit jäsas. Då är det bara att plocka fram någon timme innan, ställ på en plåt och låt tina och jäsa innan du penslar och gräddar.
  11. Låt jäsningen ta tid! Men glöm inte bort dem. Beroende på temperaturen du har hemma så kan det ta allt från 1-3 timmar. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på kanelbullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  12. Ha i lite salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp ägget och gör det mycket lättare att pensla med. Då slipper man klumpar av omelett på de färdiggräddade bullarna.
  13. Pensla med sockerlag när bullarna är klara. Om du inte orkar följa precis alla tipsen så är detta ett måste för att ”stänga in” saftigheten i bullarna. En sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker.
I videon ovan visar jag hur man bakar saftigaste kanelbullarna. Som sagt, principen är den samma men jag kommer ändå att göra en video om specifikt kardemummabullar inom kort.

Receptet ger 30 stycken medelstora saftiga kardemummabullar som på bageri.

Fyllning:

200 g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 msk malen kardemumma

Vetedeg

50 g jäst

500 g mjölk (5 dl)

2 tsk malen kardemumma

1 tsk malen kanel

250 g smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Sockerlag:

2 dl vatten

1 dl strösocker

Kardemummasocker:

1 msk stött kardemumma

0,5 dl strösocker

kardemummabullar
Steg för steg – bilder på hur man bakar saftigaste kardemummabullarna som på bageri.

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Titta på videon ovan för att se hur jag snurrar varje bulle till ett nystan.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Dekorera med kardemummasocker.

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.
  • Veganska kanelbullar gör du enkelt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att strunta i att pensla med ägg alternativt pensla med växtbaserad mjölk.
Prenumerera
Notis om
guest
9 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ullis
Ullis
1 månad sedan

Hej! Älskar kardemummabullar!!
Ser på bilderna att degen är vikt på tre delar, men du skriver ”vik på mitten”? Remsorna ser långa ut, ska jag kavla den vikta degen ytterligare?
Tack för toppengoda tips, badar i vassen i år (igen) 😄
Mvh Ullis

Petra
Petra
1 månad sedan

Bullar är barndomsminne för mig, jag försöker nu föra denna tradition vidare till mina 4 barn, vilket skulle underlättas avsevärt med assistent från ankarsrum 🥰, den skulle även spara på mina handleder. Så med dina goda recept och ankarsrums assistent, skulle det dofta ljuvligt här hemma 🍀❣

Last edited 1 månad sedan by Petra
Zuhal
Zuhal
1 månad sedan

Hi dear is there anyway if u can write the recipe in English 😉

Camillla Holmberg
Camillla Holmberg
1 månad sedan

Ser väldigt gott ut ,wow tänk vad man kan baka enkelt med den maskinen o många bullar till familjen skulle de bli ,den rosa va fin

Gunilla
Gunilla
1 månad sedan

De bullarna måste jag göra. Jag som älskar baka och ännu bättre baka bullar 🙏🏼. Tack för tipset. Mvh Nilla

Annele
Annele
1 månad sedan

På somrarna har jag ett litet café i Vasa skärgård i Finland. Jag bakar allt själv. Tack för videon som gav mig ett nytt sätt att baka. Om jag skulle vinna en Ankarsrum vill jag gärna att den är svart! Bor halva året i Stockholm.

Anna-Maija
Anna-Maija
1 månad sedan

Min vetedeg och bakning gick helt till nya sfärer efter att läst din recept och tittat på video. Toppen!

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x