Vegan eller inte, den här morotskakan utan animaliska produkter är LIVET! Den mjuka kakan är såå saftig och porös och frostingen är bara galet len och härlig.
Det här receptet har jag spenderat massor med tid med, enda sen i somras när jag bestämde mig för att försöka ta fram en vegansk morotskaka. Den första tror jag inte att någon i hela världen skulle få för sig att vilja smaka men jag är så glad att jag inte gav upp utan fortsatte testa mig fram till denna lilla goding!
Att jag behöver prova mig fram några gånger innan jag tycker att ett recept är 110% redo att ta plats på bloggen är ingen hemlis, men detta är nog rekord på hur mycket tid och kärlek jag lagt på ett recept. Och vet ni, det var helt klart värt det för jag tror faktiskt att den här veganska morotskakan allt är godare än vanlig morotskaka.
Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 27×20 cm, vilket ger 12 generösa bitar.
Ingredienser (saftig vegansk morotskaka):
150 g kikärtsspad
1,5 dl strösocker
3 medelstora finrivna morötter
0,75 dl brunt farinsocker strö
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl neutral olja (mat- eller rapsolja)
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Vispa kikärtsspadet till ett fast vitt skum.
- Tillsätt strösockret och vispa lite till.
- Tillsätt sedan fint rivna morötter och farinsocker och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
- Blanda ihop vetemjölet med resten av de torra ingredienserna och sikta ner det i kikärtsblandningen. Vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
- Ha till sist i oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
- Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills kakan är helt genomgräddad.
- Låt morotskakan svalna helt och hållet innan du har på cream ”cheese” frostingen.
Ingredienser (vegansk cream ”cheese” frosting):
200 g växtbaserad ”färskost” (typ ”på mackan”)
75 g mjukt, rumstempererat, mjölkfritt margarin
2 dl florsocker
rivet limeskal till garnering
Gör såhär:
- Vispa ihop den växtbaserade färskosten med margarinet till en fluffig smet.
- Ha sedan i florsockret och vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Vispar du i florsockret finns det risk att du får en lös frosting.
- Bre frostingen på den avsvalnade morotskakan och dekorera med rivet limeskal.
- Servera direkt eller förvara inplastad i kylskåpet.
[…] Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR! […]
[…] Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR! […]
Jag är mjölkallergiker och är sugen på att göra denna i helgen! Kan jag byta ut kikärtsspadet mot vanligt ägg, och i så fall hur konverterar jag det?
Hejhej! Förlåt för sent svar, du kan följa detta grundrecept https://mykitchenstories.se/saftig-morotskaka-i-langpanna/ 🥰
Går kakan att bygga på höjden så man kan göra en tårta? Eller är den för mjuk?
Det funkar ❤️
Går den att göra glutenfri?
Jag har tyvärr inte hunnit provbaka den glutenfri än men om du testar får du gärna berätta hur du gjorde och hur det gick ❤️
Jag vill servera kakan på min examen men det kommer många gäster så jag undrar om det går att baka den i muffinsformar? Istället för i en stor form?
Hejhej, det går ☺️
Hej! Jag tål inte kikärtor och ägg, . Har du någon idé vad jag kan använda istället för spadet?
Hejhej, har hört att 1 matsked mortlade chiafrön och 3 matskedar vatten som fått stå i ca 10 minuter – ska motsvara ett ägg. Har inte prövat detta själv, men kanske en lösning för dig? ❤️
Äppelcidervinäger och bikarbonat funkar bra för bakning. Kan tyvärr inte säga på rak arm hur mycket som behövs här. Innan man uppfunnit bakpulvret användes ofta vinäger med bikarbonat. Vinäger ger skjuts åt bikarbonatet.
På veganska baksajter finns det tips om ingredienser som funkar.
Hej! Går den att laga i förväg, frysa in och servera senare?
Hejhej, det går jättebra☺️