Saftig vegansk morotskaka med cream “cheese” frosting

Vegan eller inte, den här morotskakan utan animaliska produkter är LIVET! Den mjuka kakan är såå saftig och porös och frostingen är bara galet len och härlig.

Det här receptet har jag spenderat massor med tid med, enda sen i somras när jag bestämde mig för att försöka ta fram en vegansk morotskaka. Den första tror jag inte att någon i hela världen skulle få för sig att vilja smaka men jag är så glad att jag inte gav upp utan fortsatte testa mig fram till denna lilla goding!

Att jag behöver prova mig fram några gånger innan jag tycker att ett recept är 110% redo att ta plats på bloggen är ingen hemlis, men detta är nog rekord på hur mycket tid och kärlek jag lagt på ett recept. Och vet ni, det var helt klart värt det för jag tror faktiskt att den här veganska morotskakan allt är godare än vanlig morotskaka.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Saftig vegansk morotskaka med cream “cheese” frosting

Portioner: 12

Ingredienser

Ingredienser (saftig vegansk morotskaka):
150 g kikärtsspad
1,5 dl strösocker
3 medelstora finrivna morötter
0,75 dl brunt farinsocker strö
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl neutral olja (mat- eller rapsolja)

Ingredienser (vegansk cream “cheese” frosting):
200 g växtbaserad “färskost” (typ “på mackan”)
75 g mjukt, rumstempererat, mjölkfritt margarin
2 dl florsocker
rivet limeskal till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Ingredienser (saftig vegansk morotskaka):
150 g kikärtsspad
1,5 dl strösocker
3 medelstora finrivna morötter
0,75 dl brunt farinsocker strö
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl neutral olja (mat- eller rapsolja)

Ingredienser (vegansk cream “cheese” frosting):
200 g växtbaserad “färskost” (typ “på mackan”)
75 g mjukt, rumstempererat, mjölkfritt margarin
2 dl florsocker
rivet limeskal till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 27×20 cm.

  1. Morotskaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa kikärtsspadet till ett fast vitt skum.
  3. Tillsätt strösockret och vispa lite till.
  4. Tillsätt sedan fint rivna morötter och farinsocker och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  5. Blanda ihop vetemjölet med resten av de torra ingredienserna och sikta ner det i kikärtsblandningen. Vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Ha till sist i oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  7. Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills kakan är helt genomgräddad.
  9. Låt morotskakan svalna helt och hållet innan du har på cream “cheese” frostingen.
  10. Frosting: Vispa ihop den växtbaserade färskosten med margarinet till en fluffig smet.
  11. Ha sedan i florsockret och vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Vispar du i florsockret finns det risk att du får en lös frosting.
  12. Bre frostingen på den avsvalnade morotskakan och dekorera med rivet limeskal.
  13. Servera direkt eller förvara inplastad i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 27×20 cm.

  1. Morotskaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa kikärtsspadet till ett fast vitt skum.
  3. Tillsätt strösockret och vispa lite till.
  4. Tillsätt sedan fint rivna morötter och farinsocker och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  5. Blanda ihop vetemjölet med resten av de torra ingredienserna och sikta ner det i kikärtsblandningen. Vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Ha till sist i oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  7. Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills kakan är helt genomgräddad.
  9. Låt morotskakan svalna helt och hållet innan du har på cream “cheese” frostingen.
  10. Frosting: Vispa ihop den växtbaserade färskosten med margarinet till en fluffig smet.
  11. Ha sedan i florsockret och vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Vispar du i florsockret finns det risk att du får en lös frosting.
  12. Bre frostingen på den avsvalnade morotskakan och dekorera med rivet limeskal.
  13. Servera direkt eller förvara inplastad i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
16 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
3 years ago

[…] Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR! […]

trackback
2 years ago

[…] Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR! […]

Andreas
Andreas
2 years ago

Jag är mjölkallergiker och är sugen på att göra denna i helgen! Kan jag byta ut kikärtsspadet mot vanligt ägg, och i så fall hur konverterar jag det?

Erika
Erika
2 years ago

Går kakan att bygga på höjden så man kan göra en tårta? Eller är den för mjuk?

Sara
Sara
2 years ago

Går den att göra glutenfri?

Lisa
Lisa
2 years ago

Jag vill servera kakan på min examen men det kommer många gäster så jag undrar om det går att baka den i muffinsformar? Istället för i en stor form?

Helena Svensson
Helena Svensson
2 years ago

Hej! Jag tål inte kikärtor och ägg, . Har du någon idé vad jag kan använda istället för spadet?

MixMe
MixMe
Svara till  Helena Svensson
1 year ago

Äppelcidervinäger och bikarbonat funkar bra för bakning. Kan tyvärr inte säga på rak arm hur mycket som behövs här. Innan man uppfunnit bakpulvret användes ofta vinäger med bikarbonat. Vinäger ger skjuts åt bikarbonatet.
På veganska baksajter finns det tips om ingredienser som funkar.

Rebecca
Rebecca
2 years ago

Hej! Går den att laga i förväg, frysa in och servera senare?

MixMe
MixMe
1 year ago

Hej
Hur mycket är 150 g kikärtsspad i dl? Det är en vätska och de övriga ingredienserna är angivna i dl. Det tycker jag är konstigt. Har tyvärr ingen hushållsvåg.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?