Saftig morotskaka i långpanna

547 röster
saftig morotskaka i långpanna
Saftig och härligt kryddig morotskaka med mycket frosting som bakas i långpanna.

Hösten är här och det är så mysigt! Den höstigaste kakan jag vet är nog morotskaka. Mjuk, saftig, kryddig och god. Jag bakar ofta min morotskaka i långpanna så att vi får många bitar som räcker länge.

morotskaka i långpanna

Jag har tidigare lagt upp ett recept på lyxig morotskaka i långpanna med extra allt men ni är några som efterfrågat ett klassiskt recept. Så här har ni alltså min klassiska morotskaka i långpanna utan krusiduller men väldigt god.

morotskaka

Den perfekta morotskakan enligt mig ska vara hög, sådär saftig så att den bara smälter i munnen, vara kryddig och ha generöst med frosting. Dessutom så är motoskakan en sån kaka som passar att servera till alla tillfällen. Såväl fikastunden i vardagen som till kalaset.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm, vilket ger en morotskaka på ca 24 generösa bitar.

Kaka:

300 g morötter (4-5 medelstora morötter)

1 dl farinsocker

2 msk malen kanel

1 msk malen kardemumma

2 tsk malen ingefära

6 ägg

5 dl strösocker

2,5 dl neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)

1 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver

6 dl vetemjöl

Frosting:

600 g färskost

300 g rumstempererat smör

2 tsk vaniljsocker

4 dl florsocker

rivet limeskal från 2 lime att dekorera med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar en saftig morotskaka i långpanna.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Skala morötterna och riv dem fint på ett rivjärn. I en bunke blandar du ihop rivna morötter, farinsocker, kanel, kardemumma och ingefära. Ställ åt sidan för att dra medan du gör resten av smeten. Detta kommer att göra så att smakerna av kryddorna kommer fram extra mycket med hjälp av vätskan från morötterna.
  3. Ta fram en ny bunke som du vispar ägg och strösocker i, vitt och pösigt med elvisp. Ha sedan ner blandningen med rivna morötter och neutral olja. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i långpannan och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du brer på frosting.
  6. Frostingen gör du genom att vispa ihop färskost och smör riktigt krämigt med elvisp i en bunke.
  7. Sikta ner florsockret och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn och krämig frosting med slickepott. Det är viktigt att du verkligen försiktigt vänder ner florsockret och inte blandar för hårt för då kommer frostingen att bli lös. Om du upplever att din frosting ändå blir lös kan du ställa in den i kylskåpet en stund för att tjockna.
  8. Bre ut frostingen på kakan när den svanat och toppa med det yttersta skalet från 2 limefrukter.

TIPS!

  • Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

62 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jessica
Jessica
2 år sedan

Om man vill baka i en rund form, vilket mått ska den ha då? 😬

Tova
Tova
2 år sedan

Såååå god, tack så mycket för detta fantastiskt recept❤️🤤

Sofia
Sofia
1 år sedan

Äntligen en morotskaka som blir ordentligt hög! 🙂 Sååå god!

Jennifer
Jennifer
1 år sedan

Förvaras den i kylskåpet?

Madelene
Madelene
1 år sedan

Åh😍men har inget florsocker! Kan man ta något annat istället??

Nerkeza Gigovic
Nerkeza Gigovic
1 år sedan

Tack snälla Camilla, provade och göra morotskakan idag, äntligen blev den super bra, kanske inte som din, men nästan! ❤️

Nour
Nour
1 år sedan

Får man ha på skal av citron istället för lime?

Last edited 1 år sedan by Nour
Vanessa
Vanessa
1 år sedan

Jag väntar på resultatet. Får se hur det blir.

Julia
Julia
1 år sedan

Måste man ha farinsocker och ingefära?

Esme M
Esme M
1 år sedan

Kan man minska mängden olja?

Linnea
Linnea
1 år sedan

Går den att frysa in?

Carina
Carina
1 år sedan

Kan man göra den glutenfri?

Rosalie stork sundberg
Rosalie stork sundberg
1 år sedan

Så god, ett fantastiskt recept

Jessie
Jessie
1 år sedan

Hej Camilla! Tack för ditt recept. Kan man använda muskovado socker, och i så fall hur mycket och vad tar man då bort från original receptet? Gå det bra att halvera ditt recept, om så, vilken panna använder man istället för en mindre kaka? Mvh

felicia
felicia
1 år sedan

Går denna att göra glutenfri? =)

Josephine
Josephine
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Jag har bakat den glutenfri 2 gånger, helt fantastisk 🥰

Anna johansson
Anna johansson
Svara på  Josephine
7 månader sedan

Ändrade du mjöl mängden eller la i något annat och vilket mjöl använde du ? 🙂

Moa
Moa
1 år sedan

Om man inte har farinsocker kan man byta ut det med vanligt socker

Last edited 1 år sedan by Moa
Annika
Annika
1 år sedan

Kan man frysa kakan med frostingen på?

Emma
Emma
1 år sedan

Måste farinsockret vara sådär tjockt och klumpigt som ditt eller funkar det bra med mer strösocker-aktig farinsocker?

Sara
Sara
1 år sedan

Hur ska den förvaras? Kan man lägga den i kylskåpet? Och hur länge

mersiha
mersiha
1 år sedan

kan jag skippa kardemumma??

Aida
Aida
1 år sedan

Hej! Kan man frysa kakan?

Wioleta
Wioleta
1 år sedan

Ska baka just.Låter riktigt gott.Får man utesluta ingefäran?

sabrina
sabrina
1 år sedan

Kan man använda rörsocker strö istället för farinsocker? 🙂

Ilona
Ilona
1 år sedan

Den var fantastisk gooood. Precis så många säger .. din recept gjorde att kakan blev högt. Ganska ovanligt.. annars man måste ge så mycket bakpulver. Tack, var roligt att jag provade din recept 😊👍🏼

Sofia Theodoridou
Sofia Theodoridou
1 år sedan

Såå gott tack för receptet ! ♥️🌷

74C93CD4-F3F6-4463-B78B-91458E009EB4.jpeg
Emma Schumacher
Emma Schumacher
11 månader sedan

Jag ska baka kakan till min dotters dop på lördag. Går det lika bra att baka och förbereda frostig på fredagen? 😋😍

Evelina
Evelina
9 månader sedan

Hur länge ska man vispa frostingen? Blir full av små smörklumpar.

Anna johansson
Anna johansson
7 månader sedan

Hej kan man göra detta recept glutenfritt isf ska mjölkmängden ändras ?

Sofie
Sofie
5 månader sedan

Vad har du för mått på formen? tror att min ”långpanna” är större.
Mvh

Sarah
Sarah
4 månader sedan

Kan man göra denna glutenfri?

Emma
Emma
2 månader sedan

Camilla, du är bäst!
Möms, möms!!!

20220830_153707.jpg
Nadja Andersson
Nadja Andersson
2 månader sedan

Ska servera den imorgon. Har gjort själva kakan nu. Kan jag ha kakan i kylen och göra frostingen imorgon eller bäst och göra klart allt idag?

Anders
Anders
2 månader sedan

Tog med en sån här till jobbfikat igår och har aldrig tidigare fått så mycket komplimanger av mina arbetskamrater. Verkligen otroligt god!

Frida
Frida
1 månad sedan

Jag är svar för smör i bakning, kan jag ersätta oljan med smält smör?

Samuel
Samuel
20 dagar sedan

Inte visste jag att morotskaka var så HÄR gott. Tack bästa Camilla för detta recept!😋😍

62
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x