Saftig morotskaka i långpanna

222 röster
saftig morotskaka i långpanna
Saftig och härligt kryddig morotskaka med mycket frosting som bakas i långpanna.

Hösten är här och det är så mysigt! Den höstigaste kakan jag vet är nog morotskaka. Mjuk, saftig, kryddig och god. Jag bakar ofta min morotskaka i långpanna så att vi får många bitar som räcker länge.

morotskaka i långpanna

Jag har tidigare lagt upp ett recept på lyxig morotskaka i långpanna med extra allt men ni är några som efterfrågat ett klassiskt recept. Så här har ni alltså min klassiska morotskaka i långpanna utan krusiduller men väldigt god.

morotskaka

Den perfekta morotskakan enligt mig ska vara hög, sådär saftig så att den bara smälter i munnen, vara kryddig och ha generöst med frosting. Dessutom så är motoskakan en sån kaka som passar att servera till alla tillfällen. Såväl fikastunden i vardagen som till kalaset.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm, vilket ger en morotskaka på ca 24 generösa bitar.

Kaka:

300 g morötter (4-5 medelstora morötter)

1 dl farinsocker

2 msk malen kanel

1 msk malen kardemumma

2 tsk malen ingefära

6 ägg

5 dl strösocker

2,5 dl neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)

1 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver

6 dl vetemjöl

Frosting:

600 g färskost

300 g rumstempererat smör

2 tsk vaniljsocker

4 dl florsocker

rivet limeskal från 2 lime att dekorera med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar en saftig morotskaka i långpanna.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Skala morötterna och riv dem fint på ett rivjärn. I en bunke blandar du ihop rivna morötter, farinsocker, kanel, kardemumma och ingefära. Ställ åt sidan för att dra medan du gör resten av smeten. Detta kommer att göra så att smakerna av kryddorna kommer fram extra mycket med hjälp av vätskan från morötterna.
  3. Ta fram en ny bunke som du vispar ägg och strösocker i, vitt och pösigt med elvisp. Ha sedan ner blandningen med rivna morötter och neutral olja. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i långpannan och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du brer på frosting.
  6. Frostingen gör du genom att vispa ihop färskost och smör riktigt krämigt med elvisp i en bunke.
  7. Sikta ner florsockret och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn och krämig frosting med slickepott. Det är viktigt att du verkligen försiktigt vänder ner florsockret och inte blandar för hårt för då kommer frostingen att bli lös. Om du upplever att din frosting ändå blir lös kan du ställa in den i kylskåpet en stund för att tjockna.
  8. Bre ut frostingen på kakan när den svanat och toppa med det yttersta skalet från 2 limefrukter.

TIPS!

  • Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR!

Prenumerera
Notis om
guest
29 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tova
Tova
8 månader sedan

Såååå god, tack så mycket för detta fantastiskt recept❤️🤤

Sofia
Sofia
7 månader sedan

Äntligen en morotskaka som blir ordentligt hög! 🙂 Sååå god!

Jennifer
Jennifer
6 månader sedan

Förvaras den i kylskåpet?

Nerkeza Gigovic
Nerkeza Gigovic
5 månader sedan

Tack snälla Camilla, provade och göra morotskakan idag, äntligen blev den super bra, kanske inte som din, men nästan! ❤️

Nour
Nour
4 månader sedan

Får man ha på skal av citron istället för lime?

Last edited 4 månader sedan by Nour
Vanessa
Vanessa
4 månader sedan

Jag väntar på resultatet. Får se hur det blir.

Esme M
Esme M
4 månader sedan

Kan man minska mängden olja?

Linnea
Linnea
4 månader sedan

Går den att frysa in?

Carina
Carina
4 månader sedan

Kan man göra den glutenfri?

Rosalie stork sundberg
Rosalie stork sundberg
3 månader sedan

Så god, ett fantastiskt recept

felicia
felicia
3 månader sedan

Går denna att göra glutenfri? =)

Moa
Moa
3 månader sedan

Om man inte har farinsocker kan man byta ut det med vanligt socker

Last edited 3 månader sedan by Moa
Annika
Annika
3 månader sedan

Kan man frysa kakan med frostingen på?

Sara
Sara
2 månader sedan

Hur ska den förvaras? Kan man lägga den i kylskåpet? Och hur länge

mersiha
mersiha
2 månader sedan

kan jag skippa kardemumma??

Aida
Aida
8 dagar sedan

Hej! Kan man frysa kakan?

29
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x