
Hösten är här och det är så mysigt! Den höstigaste kakan jag vet är nog morotskaka. Mjuk, saftig, kryddig och god. Jag bakar ofta min morotskaka i långpanna så att vi får många bitar som räcker länge.

Jag har tidigare lagt upp ett recept på lyxig morotskaka i långpanna med extra allt men ni är några som efterfrågat ett klassiskt recept. Så här har ni alltså min klassiska morotskaka i långpanna utan krusiduller men väldigt god.
Den perfekta morotskakan enligt mig ska vara hög, sådär saftig så att den bara smälter i munnen, vara kryddig och ha generöst med frosting. Dessutom så är motoskakan en sån kaka som passar att servera till alla tillfällen. Såväl fikastunden i vardagen som till kalaset.
Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm, vilket ger en morotskaka på ca 24 generösa bitar.
Kaka:
300 g morötter (4-5 medelstora morötter)
1 dl farinsocker
2 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
6 ägg
5 dl strösocker
2,5 dl neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
6 dl vetemjöl
Frosting:
600 g färskost
300 g rumstempererat smör
2 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
rivet limeskal från 2 lime att dekorera med
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
- Skala morötterna och riv dem fint på ett rivjärn. I en bunke blandar du ihop rivna morötter, farinsocker, kanel, kardemumma och ingefära. Ställ åt sidan för att dra medan du gör resten av smeten. Detta kommer att göra så att smakerna av kryddorna kommer fram extra mycket med hjälp av vätskan från morötterna.
- Ta fram en ny bunke som du vispar ägg och strösocker i, vitt och pösigt med elvisp. Ha sedan ner blandningen med rivna morötter och neutral olja. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
- Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i långpannan och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du brer på frosting.
- Frostingen gör du genom att vispa ihop färskost och smör riktigt krämigt med elvisp i en bunke.
- Sikta ner florsockret och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn och krämig frosting med slickepott. Det är viktigt att du verkligen försiktigt vänder ner florsockret och inte blandar för hårt för då kommer frostingen att bli lös. Om du upplever att din frosting ändå blir lös kan du ställa in den i kylskåpet en stund för att tjockna.
- Bre ut frostingen på kakan när den svanat och toppa med det yttersta skalet från 2 limefrukter.
TIPS!
- Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR!
Om man vill baka i en rund form, vilket mått ska den ha då? 😬
Såååå god, tack så mycket för detta fantastiskt recept❤️🤤
Åh förlåt för sent svar, tack själv! Vad glad jag blir att du gillade den 🥰
Äntligen en morotskaka som blir ordentligt hög! 🙂 Sååå god!
Förvaras den i kylskåpet?
Hejhej, förlåt för sent svar – ja! 😍
Åh😍men har inget florsocker! Kan man ta något annat istället??
Tack snälla Camilla, provade och göra morotskakan idag, äntligen blev den super bra, kanske inte som din, men nästan! ❤️
Den blev säkert supersmarrig 😍
Får man ha på skal av citron istället för lime?
Det kan man välja själv! Både och är goda 🥰
Jag väntar på resultatet. Får se hur det blir.
Hoppas att det ska smaka 🙂
Måste man ha farinsocker och ingefära?
Kan man minska mängden olja?
Går den att frysa in?
Hej hej! Förlåt sent för svar, det går jättebra! 🥰
Kan man göra den glutenfri?
Så god, ett fantastiskt recept
Tack snälla fina!🥰
Hej Camilla! Tack för ditt recept. Kan man använda muskovado socker, och i så fall hur mycket och vad tar man då bort från original receptet? Gå det bra att halvera ditt recept, om så, vilken panna använder man istället för en mindre kaka? Mvh
Går denna att göra glutenfri? =)
Hejhej, har inte testat själv ännu <3
Jag har bakat den glutenfri 2 gånger, helt fantastisk 🥰
Vad glad jag blir 🙂
Ändrade du mjöl mängden eller la i något annat och vilket mjöl använde du ? 🙂
Om man inte har farinsocker kan man byta ut det med vanligt socker
Då kan du bara skippa farinsockret 🙂
Kan man frysa kakan med frostingen på?
Hej! Ursäkta sent svar, det går jätte bra att frysa in kakan 😊
Måste farinsockret vara sådär tjockt och klumpigt som ditt eller funkar det bra med mer strösocker-aktig farinsocker?
Hur ska den förvaras? Kan man lägga den i kylskåpet? Och hur länge
Hej hej! I en tätsluten burk, håller ca 5 dagar i kylen <3
kan jag skippa kardemumma??
Självklart! 😊
Hej! Kan man frysa kakan?
Hejhej! Det går jättebra! 😊
Ska baka just.Låter riktigt gott.Får man utesluta ingefäran?
Det kan du absolut göra! Hoppas att det ska smaka 🥰
Kan man använda rörsocker strö istället för farinsocker? 🙂
Hejhej, det går tyvärr inte byta ut farinsocker mot rörsocker 😊
Den var fantastisk gooood. Precis så många säger .. din recept gjorde att kakan blev högt. Ganska ovanligt.. annars man måste ge så mycket bakpulver. Tack, var roligt att jag provade din recept 😊👍🏼
Vad glad jag blir att du gillar den 😍
Såå gott tack för receptet ! ♥️🌷
Så fint 😍👏🏻
Jag ska baka kakan till min dotters dop på lördag. Går det lika bra att baka och förbereda frostig på fredagen? 😋😍
Det går jättebra❤️
Hur länge ska man vispa frostingen? Blir full av små smörklumpar.
Hej kan man göra detta recept glutenfritt isf ska mjölkmängden ändras ?
Hejhej, har tyvärr inte testat detta själv ännu <3
Vad har du för mått på formen? tror att min ”långpanna” är större.
Mvh
Hejhej, 30×40 cm 🥰
Kan man göra denna glutenfri?
Hejhej, längst ner i detta recept: https://mykitchenstories.se/morotskaka-med-creme-fraiche-frosting/ hittar du hur man kan göra den glutenfri 🥰
Camilla, du är bäst!
Möms, möms!!!
Wow vad fin! Mums 🤩🤩
Ska servera den imorgon. Har gjort själva kakan nu. Kan jag ha kakan i kylen och göra frostingen imorgon eller bäst och göra klart allt idag?
Tog med en sån här till jobbfikat igår och har aldrig tidigare fått så mycket komplimanger av mina arbetskamrater. Verkligen otroligt god!
Vad kul att det blev så uppskattat! 🤩
Jag är svar för smör i bakning, kan jag ersätta oljan med smält smör?
Det kan du! Kakan blir bara liite torrare då ❤️
Inte visste jag att morotskaka var så HÄR gott. Tack bästa Camilla för detta recept!😋😍