Morotskaka med crème fraiche frosting

En riktigt saftig morotskaka med crème fraiche frosting – en frosting utan färskost (philadelphiaost).

När jag har frågestund på mitt instagramkonto @camillahamid så dyker samma fråga upp minst 1 gång per frågestund: kan man göra en frosting till morotskaka utan philadelphiaost? Går den att byta ut? Svaret är: JA! Man kan göra världens enklaste och väldigt god frosting till morotskaka på crème fraiche. Luftigt, syrligt, lent och fantastiskt gott. Ett perfekt alternativ till dig som inte gillar färskost eller som helt enkelt bara har crème fraiche hemma och inte orkar gå ner till affären för att köpa färskost.

Skillnaden mellan vanlig frosting till morotskaka gjord på färskost jämfört med denna gjord på creme fraiche är att creme fraiche frosting är mycket syrligare men också luftigare i sin konsistens.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Morotskaka med crème fraiche frosting

Morotskaka med crème fraiche frosting

Portioner: 12

Ingredienser

Morotskaka:
4- 5 stora morötter
1,5 dl brunt farinsocker
1 msk malen kanel 
2 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
3 stora ägg
3 dl strösocker 
4,5 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
1,5 tsk salt 
1 msk vaniljsocker
2,5 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)

Crème fraiche frosting:
6 dl creme fraiche (32%)
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Tips!

  • Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR!
  • Glutenfritt: byt ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk, 2 dl mandelmjöl och 2,75 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Morotskaka:
4- 5 stora morötter
1,5 dl brunt farinsocker
1 msk malen kanel 
2 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
3 stora ägg
3 dl strösocker 
4,5 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
1,5 tsk salt 
1 msk vaniljsocker
2,5 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)

Crème fraiche frosting:
6 dl creme fraiche (32%)
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

TIPS!

  • Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR!
  • Glutenfritt: byt ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk, 2 dl mandelmjöl och 2,75 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 30×20 cm och ger ca 12 bitar morotskaka med crème fraiche frosting.

  1. Morotskaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med höga kanter (minst 3 cm) med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop de rivna morötterna tillsammans med farinsocker och kryddor i en skål. Ställ åt sidan under tiden som du gör resten av smeten.
  3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke med elvisp. Sikta sedan ner vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i bunken. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Tillsätt morotsblandning och olja och vänd försiktigt in det tills du får en jämn smet.
  4. Fördela smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på frostingen.
  5. Crème fraiche frosting: Ha ner crème fraiche i en bunke och vispa den med en elvisp tills det blir riktigt tjockt. Detta minst 5 minuter så bara fortsätt vispa på högsta effekt även om du inte tycker att det händer något.
  6. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt in det i frostingen försiktigt med hjälp av en slickepott tills du får en jämn och fin smet.
  7. Bre ut frostingen på den avsvalnade kakan. Garnera med limezest. Servera direkt & njut eller förvara morotskakan inplastad i kylskåpet.
Steg för steg

morotskaka steg för steg

Video

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 30×20 cm och ger ca 12 bitar morotskaka med crème fraiche frosting.

  1. Morotskaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med höga kanter (minst 3 cm) med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop de rivna morötterna tillsammans med farinsocker och kryddor i en skål. Ställ åt sidan under tiden som du gör resten av smeten.
  3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke med elvisp. Sikta sedan ner vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i bunken. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Tillsätt morotsblandning och olja och vänd försiktigt in det tills du får en jämn smet.
  4. Fördela smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på frostingen.
  5. Crème fraiche frosting: Ha ner crème fraiche i en bunke och vispa den med en elvisp tills det blir riktigt tjockt. Detta minst 5 minuter så bara fortsätt vispa på högsta effekt även om du inte tycker att det händer något.
  6. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt in det i frostingen försiktigt med hjälp av en slickepott tills du får en jämn och fin smet.
  7. Bre ut frostingen på den avsvalnade kakan. Garnera med limezest. Servera direkt & njut eller förvara morotskakan inplastad i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
13 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
Emma
2 years ago

Jag provade att göra frostingen igår, vispade på högsta i över fem minuter men när jag vände ner det siktade florsockret så bara pös allt ihop och blev rinnigt. Gott blev det, men inte lika fint som fina bilder 🙂 Undrar om jag inte vände ner tillräckligt försiktigt kanske.

Emma
Emma
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tack så mycket för svar! Då ska jag prova igen 🙂

Ellen Olsson
Ellen Olsson
2 years ago

Jag bakade dessa för att ha fikabröd hemma, när man får gäster över. Varenda gäst har kommit och frågat efter receptet, eftersom det är otroligt saftiga även efter att man har fryst dom en längre tid. Helt oemotsråndligt goda enligt mig och mina gäster

Louise
Louise
2 years ago

Jag är glutenintolerant. Har du tips på att göra den glutenfri?

Amna
Amna
2 years ago

Kan man ha en creme fraiche med en lägre fetthalt istället?

Liselotte
Liselotte
2 years ago

Går det att frysa ner dessa?

MARYAM
MARYAM
Svara till  Liselotte
3 months ago

Hej fina Camilla! Jag har samma fråga om det går att frysa?

Alice
Alice
2 years ago

Super god!! Jag hade i mascarpone istället för crème fraiche, och pressade i saft från lime, blev mega gott 😀
Tack för underbart recept Camilla! Du är grym.

Tips!

  • Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR!
  • Glutenfritt: byt ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk, 2 dl mandelmjöl och 2,75 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?