
När jag har frågestund på mitt instagramkonto @camillahamid så dyker samma fråga upp minst 1 gång per frågestund: kan man göra en frosting till morotskaka utan philadelphiaost? Går den att byta ut? Svaret är: JA! Man kan göra världens enklaste och väldigt god frosting till morotskaka på crème fraiche. Luftigt, syrligt, lent och fantastiskt gott. Ett perfekt alternativ till dig som inte gillar färskost eller som helt enkelt bara har crème fraiche hemma och inte orkar gå ner till affären för att köpa färskost.

Skillnaden mellan vanlig frosting till morotskaka gjord på färskost jämfört med denna gjord på creme fraiche är att creme fraiche frosting är mycket syrligare men också luftigare i sin konsistens.
Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 30×20 cm och ger ca 12 bitar morotskaka med crème fraiche frosting.
Morotskaka:
4- 5 stora morötter
1,5 dl brunt farinsocker
1 msk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
3 stora ägg
3 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2,5 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
Crème fraiche frosting:
6 dl creme fraiche (32%)
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Gör såhär:
- Morotskaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med höga kanter (minst 3 cm) med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper.
- Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop de rivna morötterna tillsammans med farinsocker och kryddor i en skål. Ställ åt sidan under tiden som du gör resten av smeten.
- Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke med elvisp. Sikta sedan ner vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i bunken. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Tillsätt morotsblandning och olja och vänd försiktigt in det tills du får en jämn smet.
- Fördela smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på frostingen.
- Crème fraiche frosting: Ha ner crème fraiche i en bunke och vispa den med en elvisp tills det blir riktigt tjockt. Detta minst 5 minuter så bara fortsätt vispa på högsta effekt även om du inte tycker att det händer något.
- Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt in det i frostingen försiktigt med hjälp av en slickepott tills du får en jämn och fin smet.
- Bre ut frostingen på den avsvalnade kakan. Garnera med limezest. Servera direkt & njut eller förvara morotskakan inplastad i kylskåpet.
TIPS!
- Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR!
- Glutenfritt: byt ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk, 2 dl mandelmjöl och 2,75 dl glutenfri mjölmix.
Jag provade att göra frostingen igår, vispade på högsta i över fem minuter men när jag vände ner det siktade florsockret så bara pös allt ihop och blev rinnigt. Gott blev det, men inte lika fint som fina bilder 🙂 Undrar om jag inte vände ner tillräckligt försiktigt kanske.
Den blir något lösare när man har i florsockret och det är viktigt att man verkligen vänder ner florsockret försiktigt. Men även om den blir lös så sätter sig och stelnar frostingen i kylskåpet ordentligt sen 🙂
Tack så mycket för svar! Då ska jag prova igen 🙂
Jag bakade dessa för att ha fikabröd hemma, när man får gäster över. Varenda gäst har kommit och frågat efter receptet, eftersom det är otroligt saftiga även efter att man har fryst dom en längre tid. Helt oemotsråndligt goda enligt mig och mina gäster
Hejhej, åh men så härligt att höra! Vad glad jag blir. Tack snälla fina! 🥰
Jag är glutenintolerant. Har du tips på att göra den glutenfri?
Hejhej! Kika under rubriken TIPS längst ner i receptet för glutenfritt ❤️
Kan man ha en creme fraiche med en lägre fetthalt istället?
Lägre fetthalt är svårare att vispa upp tyvärr ❤️
Går det att frysa ner dessa?
Super god!! Jag hade i mascarpone istället för crème fraiche, och pressade i saft från lime, blev mega gott 😀
Tack för underbart recept Camilla! Du är grym.
Gud vad gott det lät! Mums. Tack själv fina du! ❤️