Morotskaka med crème fraiche frosting

31 röster
Morotskaka med crème fraiche frosting
En riktigt saftig morotskaka med crème fraiche frosting – en frosting utan färskost (philadelphiaost).

När jag har frågestund på mitt instagramkonto @camillahamid så dyker samma fråga upp minst 1 gång per frågestund: kan man göra en frosting till morotskaka utan philadelphiaost? Går den att byta ut? Svaret är: JA! Man kan göra världens enklaste och väldigt god frosting till morotskaka på crème fraiche. Luftigt, syrligt, lent och fantastiskt gott. Ett perfekt alternativ till dig som inte gillar färskost eller som helt enkelt bara har crème fraiche hemma och inte orkar gå ner till affären för att köpa färskost.

morotskaka utan philadelphiaost

Skillnaden mellan vanlig frosting till morotskaka gjord på färskost jämfört med denna gjord på creme fraiche är att creme fraiche frosting är mycket syrligare men också luftigare i sin konsistens.

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 30×20 cm och ger ca 12 bitar morotskaka med crème fraiche frosting.

Morotskaka:

4- 5 stora morötter

1,5 dl brunt farinsocker

1 msk malen kanel 

2 tsk malen kardemumma

1 tsk malen ingefära

3 stora ägg

3 dl strösocker 

4,5 dl vetemjöl 

2 tsk bakpulver 

1,5 tsk salt 

1 msk vaniljsocker

2,5 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)

Crème fraiche frosting:

6 dl creme fraiche (32%)

2 dl florsocker

1 msk vaniljsocker 

morotskaka steg för steg
Steg för steg bilder på hur man bakar morotskaka med crème fraiche frosting.

Gör såhär:

  1. Morotskaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med höga kanter (minst 3 cm) med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop de rivna morötterna tillsammans med farinsocker och kryddor i en skål. Ställ åt sidan under tiden som du gör resten av smeten.
  3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke med elvisp. Sikta sedan ner vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i bunken. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Tillsätt morotsblandning och olja och vänd försiktigt in det tills du får en jämn smet.
  4. Fördela smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på frostingen.
  5. Crème fraiche frosting: Ha ner crème fraiche i en bunke och vispa den med en elvisp tills det blir riktigt tjockt. Detta minst 5 minuter så bara fortsätt vispa på högsta effekt även om du inte tycker att det händer något.
  6. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt in det i frostingen försiktigt med hjälp av en slickepott tills du får en jämn och fin smet.
  7. Bre ut frostingen på den avsvalnade kakan. Garnera med limezest. Servera direkt & njut eller förvara morotskakan inplastad i kylskåpet.

TIPS!

  • Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR!
  • Glutenfritt: byt ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk, 2 dl mandelmjöl och 2,75 dl glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
12 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
Emma
3 månader sedan

Jag provade att göra frostingen igår, vispade på högsta i över fem minuter men när jag vände ner det siktade florsockret så bara pös allt ihop och blev rinnigt. Gott blev det, men inte lika fint som fina bilder 🙂 Undrar om jag inte vände ner tillräckligt försiktigt kanske.

Emma
Emma
Svara på  Camilla Hamid
3 månader sedan

Tack så mycket för svar! Då ska jag prova igen 🙂

Ellen Olsson
Ellen Olsson
3 månader sedan

Jag bakade dessa för att ha fikabröd hemma, när man får gäster över. Varenda gäst har kommit och frågat efter receptet, eftersom det är otroligt saftiga även efter att man har fryst dom en längre tid. Helt oemotsråndligt goda enligt mig och mina gäster

Louise
Louise
3 månader sedan

Jag är glutenintolerant. Har du tips på att göra den glutenfri?

Amna
Amna
2 månader sedan

Kan man ha en creme fraiche med en lägre fetthalt istället?

Liselotte
Liselotte
1 månad sedan

Går det att frysa ner dessa?

Alice
Alice
1 månad sedan

Super god!! Jag hade i mascarpone istället för crème fraiche, och pressade i saft från lime, blev mega gott 😀
Tack för underbart recept Camilla! Du är grym.

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x