Lyxig morotskaka i långpanna

För snart två år sedan publicerade jag mitt recept på en lyxigare variant på morotskaka. Vad är det som gör min morotskaka så lyxig? Jo, i den kryddiga kakan gömmer det sig lite tuggmotstånd från grovhackade valnötter och frostingen är smaksatt med vit choklad.morotskaka1

Den här kakan är helt enkelt för god för att göra i vanlig storlek. Den går åt alldeles för snabbt här hemma då. Jag bakar den därför i långpanna så att den räcker lääänge…och ändå så har alla i familjen ögonen på sista biten haha. En favoritkaka helt enkelt!

morotskaka2.jpg

Receptet räcker till ca 20 bitar. Jag bakar den i en mindre långpanna med måtten 25×36 cm. Vill du göra den i de långpannor som är lika stora som ugnen så är det bara att dubbla receptet.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=JVwN4HJuwa8]

Ingredienser (kakan):

3 dl socker

3 stora ägg

4-5 stora finrivna morötter

2,25 dl finmalda valnötter (kan bytas ut mot samma mängd kokosflingor eller solrosfrön, går också att bara skippa helt)

1,5 dl brunt rörsocker

4,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1,5 tsk kanel (andra tips på kryddor att ha i är ingefära och kardemumma)

1,5 tsk salt

0,5 tsk äkta vaniljpulver

3,75 dl matolja

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt.
  3. I en separat skål: blanda rivna morötter, rörsocker och de finmalda valnötterna. Tillsätt det till ägget och sockret och blanda försiktigt med slickepott.
  4. I en annan skål blandar du vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och vaniljpulver. Sikta ner det i ägg blandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
  5. Ha till sist i oljan och rör försiktigt till en jämn smet.
  6. Täck din form/långpanna med bakplåtspapper.
  7. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  8. Låt kakan svalna helt innan du har på glasyren.

Ingredienser (glasyr):

200 g rumsvarmt smör

350 g philadelphiaost

200 g vit choklad

1 dl florsocker

rivet limeskal till garnering

Gör såhär:

  1. Smält den vita chokladen i vattenbad eller micro och låt svalna helt innan du fortsätter med de andra stegen.
  2. Vispa upp smöret ordentligt tills det blir fluffigt.
  3. Skeda ner osten och fortsätt vispa tills allt blandat sig väl.
  4. Häll slutligen i den vita chokladen under fortsatt vispning.
  5. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt in det i glasyren tills den är helt klumpfri.
  6. Bred glasyren över kakan och dekorera med rivet limeskal.
Prenumerera
Notis om
guest
13 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annelie
3 år sedan

Kan man utesluta valnötterna pch ändå gå en god kaka?

Anonym
3 år sedan

Oh vad gott =D

Flo
Flo
5 månader sedan

I videon på youtube säger du i mitten av ugnen, i receptet står det nedre delen. Spelar det större roll?

Terese
Terese
3 månader sedan

Om man gör en dubbel sats i långpanna, ska man ha kakan längre tid i ugnen då?

Selma
Selma
2 månader sedan

Behöver man ersätta den vita chokladen med något annat om man väljer att utesluta den? Eller går det att skippa helt?

Selma
Selma
Svara på  Camilla Hamid
2 månader sedan

Tack för svaret och tack för receptet, det blev supergott! Skulle du säga att det är bäst att förvara den i kylskåp eller rumstemperatur?

trackback
1 månad sedan

[…] har tidigare lagt upp ett recept på lyxig morotskaka i långpanna med extra allt men ni är några som efterfrågat ett klassiskt recept. Så här har […]

Aldina
Aldina
1 månad sedan

I videon säger du farin socker och här står det rörsocker. Vilken av de ska man ha?

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x