Lyxig morotskaka i långpanna

För snart två år sedan publicerade jag mitt recept på en lyxigare variant på morotskaka. Vad är det som gör min morotskaka så lyxig? Jo, i den kryddiga kakan gömmer det sig lite tuggmotstånd från grovhackade valnötter och frostingen är smaksatt med vit choklad.

Den här kakan är helt enkelt för god för att göra i vanlig storlek. Den går åt alldeles för snabbt här hemma då. Jag bakar den därför i långpanna så att den räcker lääänge…och ändå så har alla i familjen ögonen på sista biten haha. En favoritkaka helt enkelt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Lyxig morotskaka i långpanna

Portioner: 20

Ingredienser

Ingredienser (kakan):
3 dl socker
3 stora ägg
4-5 stora finrivna morötter
2,25 dl finmalda valnötter (kan bytas ut mot samma mängd kokosflingor eller solrosfrön, går också att bara skippa helt)
1,5 dl brunt rörsocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel (andra tips på kryddor att ha i är ingefära och kardemumma)
1,5 tsk salt
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3,75 dl matolja

Ingredienser (glasyr):
200 g rumsvarmt smör
350 g philadelphiaost
200 g vit choklad
1 dl florsocker
rivet limeskal till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

Ingredienser (kakan):
3 dl socker
3 stora ägg
4-5 stora finrivna morötter
2,25 dl finmalda valnötter (kan bytas ut mot samma mängd kokosflingor eller solrosfrön, går också att bara skippa helt)
1,5 dl brunt rörsocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel (andra tips på kryddor att ha i är ingefära och kardemumma)
1,5 tsk salt
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3,75 dl matolja

Ingredienser (glasyr):
200 g rumsvarmt smör
350 g philadelphiaost
200 g vit choklad
1 dl florsocker
rivet limeskal till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Jag bakar den i en mindre långpanna med måtten 25×36 cm.

  1. Kakan: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt.
  3. I en separat skål: blanda rivna morötter, rörsocker och de finmalda valnötterna. Tillsätt det till ägget och sockret och blanda försiktigt med slickepott.
  4. I en annan skål blandar du vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och vaniljpulver. Sikta ner det i ägg blandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
  5. Ha till sist i oljan och rör försiktigt till en jämn smet.
  6. Täck din form/långpanna med bakplåtspapper.
  7. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  8. Låt kakan svalna helt innan du har på glasyren.
  9. Glasyr: Smält den vita chokladen i vattenbad eller micro och låt svalna helt innan du fortsätter med de andra stegen.
  10. Vispa upp smöret ordentligt tills det blir fluffigt.
  11. Skeda ner osten och fortsätt vispa tills allt blandat sig väl.
  12. Häll slutligen i den vita chokladen under fortsatt vispning.
  13. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt in det i glasyren tills den är helt klumpfri.
  14. Bred glasyren över kakan och dekorera med rivet limeskal.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Jag bakar den i en mindre långpanna med måtten 25×36 cm.

  1. Kakan: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt.
  3. I en separat skål: blanda rivna morötter, rörsocker och de finmalda valnötterna. Tillsätt det till ägget och sockret och blanda försiktigt med slickepott.
  4. I en annan skål blandar du vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och vaniljpulver. Sikta ner det i ägg blandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
  5. Ha till sist i oljan och rör försiktigt till en jämn smet.
  6. Täck din form/långpanna med bakplåtspapper.
  7. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  8. Låt kakan svalna helt innan du har på glasyren.
  9. Glasyr: Smält den vita chokladen i vattenbad eller micro och låt svalna helt innan du fortsätter med de andra stegen.
  10. Vispa upp smöret ordentligt tills det blir fluffigt.
  11. Skeda ner osten och fortsätt vispa tills allt blandat sig väl.
  12. Häll slutligen i den vita chokladen under fortsatt vispning.
  13. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt in det i glasyren tills den är helt klumpfri.
  14. Bred glasyren över kakan och dekorera med rivet limeskal.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
27 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annelie
6 years ago

Kan man utesluta valnötterna pch ändå gå en god kaka?

Anonymous
6 years ago

Oh vad gott =D

Flo
Flo
3 years ago

I videon på youtube säger du i mitten av ugnen, i receptet står det nedre delen. Spelar det större roll?

Terese
Terese
3 years ago

Om man gör en dubbel sats i långpanna, ska man ha kakan längre tid i ugnen då?

Anna
Anna
3 years ago

Hur byter man till Glutenfritt mjöl? 😊

Selma
Selma
3 years ago

Behöver man ersätta den vita chokladen med något annat om man väljer att utesluta den? Eller går det att skippa helt?

Selma
Selma
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack för svaret och tack för receptet, det blev supergott! Skulle du säga att det är bäst att förvara den i kylskåp eller rumstemperatur?

Jessica
Jessica
3 years ago

Om jag vill göra glutenfritt, hur omvandlar jag mängden mjöl till glutenfritt mjöl? 🌸

trackback
3 years ago

[…] har tidigare lagt upp ett recept på lyxig morotskaka i långpanna med extra allt men ni är några som efterfrågat ett klassiskt recept. Så här har […]

Aldina
Aldina
3 years ago

I videon säger du farin socker och här står det rörsocker. Vilken av de ska man ha?

Maria
Maria
3 years ago

Ska valnötterna vara finmalda eller grovhackade?

Zein
Zein
3 years ago

Hej Camilla! Min fråga är kan man frysa dem? Blir dem lika goda? Jag har testat dem och alla hemma älskade kakan. TACK.

Suzan
Suzan
3 years ago

När man följer dina recept så blir det alltid otroligt gott. Du är grym och fortsätt med det du gör! ☺

Therese
Therese
3 years ago

Kan man göra den glutenfri:)

Eva-Marie
Eva-Marie
9 months ago

Går den att frysa?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?