Saftig kärleksmums i långpanna

120 röster
kärleksmums
En riktigt god och saftig kärleksmums som bakas i långpanna. Sådär saftig att den bara smälter i munnen med extra mycket glasyr.

Den här veckan började mina nior med ett nytt spännande projekt, nämligen ett eget café på skolan och till det ska de ju såklart baka helt själva. Så utöver mina hemkunskapslektioner så ägnar vi några timmar varje vecka till att baka till deras café och första omgången blev hur bra somhelst. En av de sakerna som de bakade var kärleksmums och när jag la upp bilder på deras saftiga kaka på mina instagram stories var det så många av er som ville ha just det receptet som de bakade efter. Och jag förstår er! Deras kärleksmums och särskilt glasyren blev något alldeles extra.

saftig kärleksmums i långpanna

Kärleksmums, snoddas, mockarutor, kärt barn har många namn och det finns inget tråkigare än torra kärleksmums eller kärleksmums som vid första anblick är jättesaftiga men blir riktiga torrbollar så fort de svalnat. Så jag tänkte dela med mig av mina bästa tips för att alltid lyckas med saftiga, höga och fina kärleksmums!

mockarutor
Vad kallar du det här bakverket: kärleksmums, snoddas, mockarutor eller kanske något helt annat?
  1. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Låt det här momentet ta tid. För en riktigt saftig kaka så behöver man vispa in ordentligt med luft och då är det här steget avgörande. Vispa i minst 10 minuter på medelhastighet så går du säkert.
  2. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna. Använd inga snabba eller hastiga rörelser när du vänder ner de torra ingredienserna utan vänd försiktigt med slickepott i långsamma rörelser så blir du inte av med all luft du arbetat så hårt för i steg 1.
  3. Låg värme under längre tid. Grädda hellre kakan på lägre värme under längre tid än hög värme under kort tid. Jag vet, det är ju så sjukt svårt med tålamodet när man är galet sugen på kärleksmums men just när det kommer till bakning så är verkligen tålamodet nyckeln för en saftig kaka.
  4. Gör hål i kakan! Poke cake är ju egentligen ett amerikanskt fenomen som går ut på att man gör en massa små hål i kakan som man ska ha glasyr på för att få glasyr även inuti kakan. Och detta lilla trix gör under för saftigheten och dessutom får man massa god glasyr i varje tugga. Hålen kan du göra med precis vadsomhelst, en kniv, gaffel, sugrör, you name it!
  5. Förvara din kaka rätt. Hur saftig du än gör kakan så är förvaringen av den A och O för att saftigheten ska bevaras under så lång tid som möjligt. Plasta in eller ännu bättre, förvara den i lufttät burk och ställ i kylskåpet så håller sig kakan saftig i flera dagar efteråt.

Receptet bakar jag i en långpanna med måtten 30×40 cm vilket ger 24 bitar. Vill du baka kakan i den djupa ugnsplåten så dubblar du bara receptet.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar saftigaste och godaste kärleksmumsen i långpanna.

Ingredienser (kakan):

250 g smör

2 dl mjölk

5 stora ägg

4 dl strösocker

1,5 msk vaniljsocker

1,5 dl kakao

3 tsk bakpulver

6 dl vetemjöl

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Täck din form med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt på medelhastighet i en bunke.
  5. Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl i en annan bunke och sikta sedan ner det i äggvispet.
  6. Vänd försiktigt samman alltihopa till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  7. Tillsätt även smörmjölken och fortsätt vända tills du har en jämn och fin smet utan klumpar.
  8. Häll upp smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
kärleksmums steg för steg
Steg för steg bilder på hur man bakar saftig kärleksmums i långpanna.

Ingredienser (glasyr):

150 g smör

1,5 dl starkt kaffe

2 dl kakao

1,5 msk vaniljsocker

5 dl florsocker

kokosflingor till garnering

Gör såhär:

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet.
  3. Gör en massa små hål i kakan och bred ut glasyren över den.
  4. Garnera med kokosflingor.
  5. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.
  6. Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!

TIPS!

  • Gör din saftiga kärleksmums i långpanna glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Vill du baka vegansk kärleksmums utan ägg, mjölk eller smör? Det hittar du recept på HÄR!
Prenumerera
Notis om
guest
21 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
6 månader sedan

[…] är en variant av kärleksmums som består av en galet saftig mjuk kaka med kolasmak, toppad med en drömmig kärleksmumsglasyr. […]

Ida
Ida
4 månader sedan

Jag har aldrig gillat smaken av kaffe. Kan jag byta ut det mot exempelvis vatten i glasyren eller vad kan jag ha istället?

Mareta
Mareta
4 månader sedan

Hej Camilla!
Ska man inte koka upp glasyren?

Anita Anita
Anita Anita
4 månader sedan

Jättebra och enkel recept men min blir väldigt kladdig i mitten så lagt in den igen får se hur det blir.

Alicia
Alicia
4 månader sedan

Hur skulle du rekommendera att göra om man vill göra den glutenfri? 🙂

Titti
Titti
3 månader sedan

Hur länge håller sig i kylen? Bakat idag o ska ha den om 2 veckor på barnkalas… kankse bättre frysa in

Lotta
Lotta
3 månader sedan

Ska kakan ha svalnat när man brer på glasyren?

Dima
Dima
2 månader sedan

Vilken storlek är långpannan ? 30 x 40 eller 22×30

Elin
Elin
2 månader sedan

Galet gott, fick högsta betyg.

Ann-Christin
Ann-Christin
2 månader sedan

Fantastiskt goda, tack för tips på glutenfritt!

Ann
Ann
1 månad sedan

Min kaka har nu varit inne i 30 min och med provsticka är den fortfarande kladdig. Ugnen står på 175 gr. Ska det vara varmluftugn 175 gr? Eller är det ok att låta kakan vara inne ytterligare 10-15 min, alltså totalt 45 min i ugnen? Ann

Ann
Ann
Svara på  Camilla Hamid
1 månad sedan

Ok, tack. Den var inne i 45 min, och den var kladdig att äta. Men hela kakan var jättegod, fick mycket beröm från gästerna.

henrietta
henrietta
29 dagar sedan

kan man använda vanlig socker på glasyren

21
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x