Saftig kärleksmums i långpanna

717 röster
kärleksmums
En riktigt god och saftig kärleksmums som bakas i långpanna. Sådär saftig att den bara smälter i munnen med extra mycket glasyr.

Den här veckan började mina nior med ett nytt spännande projekt, nämligen ett eget café på skolan och till det ska de ju såklart baka helt själva. Så utöver mina hemkunskapslektioner så ägnar vi några timmar varje vecka till att baka till deras café och första omgången blev hur bra somhelst. En av de sakerna som de bakade var kärleksmums och när jag la upp bilder på deras saftiga kaka på mina instagram stories var det så många av er som ville ha just det receptet som de bakade efter. Och jag förstår er! Deras kärleksmums och särskilt glasyren blev något alldeles extra.

saftig kärleksmums i långpanna

Kärleksmums, snoddas, mockarutor, kärt barn har många namn och det finns inget tråkigare än torra kärleksmums eller kärleksmums som vid första anblick är jättesaftiga men blir riktiga torrbollar så fort de svalnat. Så jag tänkte dela med mig av mina bästa tips för att alltid lyckas med saftiga, höga och fina kärleksmums!

mockarutor
Vad kallar du det här bakverket: kärleksmums, snoddas, mockarutor eller kanske något helt annat?
  1. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Låt det här momentet ta tid. För en riktigt saftig kaka så behöver man vispa in ordentligt med luft och då är det här steget avgörande. Vispa i minst 10 minuter på medelhastighet så går du säkert.
  2. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna. Använd inga snabba eller hastiga rörelser när du vänder ner de torra ingredienserna utan vänd försiktigt med slickepott i långsamma rörelser så blir du inte av med all luft du arbetat så hårt för i steg 1.
  3. Låg värme under längre tid. Grädda hellre kakan på lägre värme under längre tid än hög värme under kort tid. Jag vet, det är ju så sjukt svårt med tålamodet när man är galet sugen på kärleksmums men just när det kommer till bakning så är verkligen tålamodet nyckeln för en saftig kaka.
  4. Gör hål i kakan! Poke cake är ju egentligen ett amerikanskt fenomen som går ut på att man gör en massa små hål i kakan som man ska ha glasyr på för att få glasyr även inuti kakan. Och detta lilla trix gör under för saftigheten och dessutom får man massa god glasyr i varje tugga. Hålen kan du göra med precis vadsomhelst, en kniv, gaffel, sugrör, you name it!
  5. Förvara din kaka rätt. Hur saftig du än gör kakan så är förvaringen av den A och O för att saftigheten ska bevaras under så lång tid som möjligt. Plasta in eller ännu bättre, förvara den i lufttät burk och ställ i kylskåpet så håller sig kakan saftig i flera dagar efteråt.

Receptet bakar jag i en långpanna med måtten 30×40 cm vilket ger 24 bitar. Vill du baka kakan i den djupa ugnsplåten så dubblar du bara receptet.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar saftigaste och godaste kärleksmumsen i långpanna.

Ingredienser (kakan):

250 g smör

2 dl mjölk

5 stora ägg

4 dl strösocker

1,5 msk vaniljsocker

1,5 dl kakao

3 tsk bakpulver

6 dl vetemjöl

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Täck din form med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt på medelhastighet i en bunke.
  5. Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl i en annan bunke och sikta sedan ner det i äggvispet.
  6. Vänd försiktigt samman alltihopa till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  7. Tillsätt även smörmjölken och fortsätt vända tills du har en jämn och fin smet utan klumpar.
  8. Häll upp smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
kärleksmums steg för steg
Steg för steg bilder på hur man bakar saftig kärleksmums i långpanna.

Ingredienser (glasyr):

150 g smör

1,5 dl starkt kaffe

2 dl kakao

1,5 msk vaniljsocker

5 dl florsocker

kokosflingor till garnering

Gör såhär:

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet.
  3. Gör en massa små hål i kakan, låt den svalna lite och bred ut glasyren över den.
  4. Garnera med kokosflingor.
  5. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.
  6. Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!

TIPS!

  • Gör din saftiga kärleksmums i långpanna glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Vill du baka vegansk kärleksmums utan ägg, mjölk eller smör? Det hittar du recept på HÄR!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

82 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
2 år sedan

[…] är en variant av kärleksmums som består av en galet saftig mjuk kaka med kolasmak, toppad med en drömmig kärleksmumsglasyr. […]

Ida
Ida
2 år sedan

Jag har aldrig gillat smaken av kaffe. Kan jag byta ut det mot exempelvis vatten i glasyren eller vad kan jag ha istället?

Mareta
Mareta
2 år sedan

Hej Camilla!
Ska man inte koka upp glasyren?

Anita Anita
Anita Anita
2 år sedan

Jättebra och enkel recept men min blir väldigt kladdig i mitten så lagt in den igen får se hur det blir.

Mika
Mika
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Min blev också helt lös. Bakar inte annat än kladdkaka annars hur vet jag när den här är lagom?

Alicia
Alicia
2 år sedan

Hur skulle du rekommendera att göra om man vill göra den glutenfri? 🙂

Titti
Titti
2 år sedan

Hur länge håller sig i kylen? Bakat idag o ska ha den om 2 veckor på barnkalas… kankse bättre frysa in

Cristina Jigström
Cristina Jigström
2 år sedan

Hej Camilla, älskar att baka o blir så inspirerad av dina recept! Bor för tillfället i Thailand, har bara tillgång till en liten ugn (30×30), blev så sugen på kärleksmums. Kan jag halvera receptet?
Sköt om dig, hälsar Cristina

Lotta
Lotta
2 år sedan

Ska kakan ha svalnat när man brer på glasyren?

Maja E
Maja E
2 år sedan

Supergott, det är exakt såhär en kärleksmums ska smaka. Superkul ide med hålen också, toppen!
Och superbra med videon så man visste hur allt skulle se ut, har inget annat är bra saker att säga. Godaste kärleksmumsen jag ätit, tack!

Dima
Dima
2 år sedan

Vilken storlek är långpannan ? 30 x 40 eller 22×30

Elin
Elin
2 år sedan

Galet gott, fick högsta betyg.

Ann-Christin
Ann-Christin
2 år sedan

Fantastiskt goda, tack för tips på glutenfritt!

Ann
Ann
1 år sedan

Min kaka har nu varit inne i 30 min och med provsticka är den fortfarande kladdig. Ugnen står på 175 gr. Ska det vara varmluftugn 175 gr? Eller är det ok att låta kakan vara inne ytterligare 10-15 min, alltså totalt 45 min i ugnen? Ann

Ann
Ann
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Ok, tack. Den var inne i 45 min, och den var kladdig att äta. Men hela kakan var jättegod, fick mycket beröm från gästerna.

henrietta
henrietta
1 år sedan

kan man använda vanlig socker på glasyren

My mars
My mars
1 år sedan

Om jag gör dubbel sats i den höga pannan, ska jag ha inne kakan i 40 min då?

Asia
Asia
1 år sedan

Hej!
Kan man byta ut florsocker mot vaniljsocker ?

Julija Marjanovic
Julija Marjanovic
1 år sedan

Hej, kan man byta ut florsocker till vanligt socket?

Fiona
Fiona
1 år sedan

Hej kan du baka gräddtårta någon gång?

Angela
Angela
1 år sedan

Hej 🙂 jag har ingen långpanna hemma, är det samma mått om jag gör kakan i springform? Eller är de andra mått ?
Ha en fin dag

Alissa
Alissa
1 år sedan

Hej, hur ska jag göra om jag ska baka i en långpanna med måtten 20×30?

Mona
1 år sedan

Hej jag undra om man tar verkligen så mycket kaffe som de strå i receptet blir det inte för mycket kaffe och jag som barn hatar kaffe

Israa C
Israa C
1 år sedan

Jag är
Väääääldigt känslig för kaffe, kan inte sova om ja för en droppe i mig efter kl 17, vad kan man byta ut d mot? Gäller även koffeinfritt men älskar smaken. What to do then? Kan man ta kakao?

Melanie
Melanie
1 år sedan

Det här är sååååå gott😍🤤

layla
layla
1 år sedan

Hej! Vad e storleken till formen?

Johanna
Johanna
1 år sedan

Hej,
Tycker den smakar mjöl när man har 6 dl i. Jag brukar ta 3,5 dl mjöl och 3 dl socker. Blir perfekt.

Annars tack för supergoda recept.
😃

Julia
Julia
1 år sedan

Denna är sååå god. Riktig favorit! Brukar alltid frysa in och ta fram vid behov 😍 fick en idé, att om man kanske skulle göra denna men i muffinformar, ska man ändra gräddningstiden eller grader på ugn tror du?

Emma
Emma
11 månader sedan

Har du tips på vad jag kan byta ägg mot? Har en ägg allergisk son.

Madelene Lindström
Madelene Lindström
11 månader sedan

Hej! Upplever att glasyren inte stelnar. Gjorde dubbel sats av allt och jösses vad mycket smet det blev 😂 fick inte plats i någon av mina bunkar. Fick hålla det i min största kastrull. Tror att den kanske inte är toppen att dubbla då det inte blev sådär pösigt och väldigt svårt att få ner torra ingredienserna. Min kaka blev tyvärr ganska kompakt 🙁 har ställt den ute i uterummet över natten nu i hopp om att glasyren ska stelna 😅

Zahra
Zahra
11 månader sedan

Om man inte har bakplåtspapper kan man använda sej av ströbröd, eller blir inte det gott?? ☺️❤️

Lulu
Lulu
11 månader sedan

Hej Camilla. I receptet står ingenstans att kakan ska svalna, du nämner det hastigt i videon bara. Vore bra om det stod med i beskrivningen annars gör nog många hål i en varm kaka.

moa
moa
11 månader sedan

Det blev en god kaka!

Ana
Ana
9 månader sedan

Hej Camilla, kan jag byta ut cacao mot mjöl? Tack för supergott recept😊

Isra
Isra
9 månader sedan

Kan man göra receptet mindre alltså göra halva receptet istället för att göra hela eller blir det fel

Helen
Helen
8 månader sedan

Måste det vara äkta smör eller går bra med bak margarin?

Mary
Mary
8 månader sedan

Kan jag byta ut 2dl mjöl mot 2dl vatten? 😊

Zabina
Zabina
7 månader sedan

Tack för världens godaste recept på kärleksmums! Du är bäst och verkligen en förebild 💕.

Elin
Elin
7 månader sedan

Tyckte nog att det var lite för mycket kakao i glasyren. Annars jättegod

Sara
Sara
6 månader sedan

Kan man använda snabbkaffe istället för brygg? 😄

Sara
Sara
5 månader sedan

Min glasyr blev attans rinnig, inte ”bredbar” utan mer hällbar. Tog i mer florsocker och hoppas den skärper till sig när den fått vila en stund. 😉 Vad hade du gjort med rinnig glasyr?

Uzma
Uzma
4 månader sedan

Hej camilla ,jag lärt mig bakning genom att följa dina recept. Tack att du finns . Jag har en fråga kan man byta smör mot olja hur mycket blir då för denna recept . Tack för svarat

Flavja
Flavja
4 månader sedan

Kan man byta ut sockret mot stevia strö?
Flavja

Mona
Mona
4 månader sedan

Camilla! Det här var det bästa receptet någonsin, så himla gott blev det och alla gästerna älskade kakan!

Malin
Malin
2 månader sedan

Kakan var god men glasyren smakade på tok för mycket kakao och blev väldigt lös.
Föredrar nog mitt vanliga recept för detta var inre barnvänligt i smaken.

Leonard
Leonard
26 dagar sedan

Jag råkade hälla ber mjölken i ägg blandningen istället för i det smälta smörer. Men dom blev bra ändå…

Marleena
Marleena
14 dagar sedan

Sååå himla god 😋

Last edited 14 dagar sedan by Marleena
Hatice Boer
Hatice Boer
12 dagar sedan

Tack för receptet på den underbart läcker kakan. En mer ”mogen” kärleksmums än den jag är van vid.
Gjorde liten ändring, vid starkt kaffe där valde jag faktiskt Turkiskt kaffe för lite extra smak.

Björn
Björn
5 dagar sedan

Riktigt god kaka.

82
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x