Kolamums

21 röster
kolamums

Kolamums är en variant av kärleksmums som består av en galet saftig mjuk kaka med kolasmak, toppad med en drömmig kärleksmumsglasyr. Jag har många gånger hävdat att det mesta blir godare så fort man slänger på lite kärleksmumsglasyr och med dessa kolamums så står jag fast vid det. Men sen är det ju inte heller någon hemlighet att just kola och choklad är en väldigt bra smakkombination.

kärleksmums med kolasmak

Den här varianten på kärleksmums är inspirerad av min kolasockerkaka. Det är en fantastiskt god och saftig sockerkaka med kolasmak. Eftersom att den kakan blev så galet saftig och god så var jag säker på att den skulle göra sig fantastisk i kärleksmumsformat. Och så blev det. Kolamums är en fantastiskt drömgod hybrid mellan kolasockerkaka och kärleksmums som du bara måste prova. Det här är dessutom en långpannekaka som räcker till många!

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm vilket ger en plåt på 24 generösa bitar kolamums.

Kolakaka:

150g smör

4 ägg

3 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1,5 dl kolasås (färdig, hemgjord eller karamelliserad mjölk)

1,5 dl ovispad vispgrädde

Kärleksmumsglasyr:

150 g smör

1,5 dl starkt kaffe

2 dl kakao

1,5 msk vaniljsocker

5 dl florsocker

kokosflingor till garnering

Gör såhär:

  1. Börja med själva kolakakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ställ åt sidan för att svalna medan du förbereder resten av smeten.
  3. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Ha till sist i kolasås, ovispad grädde och smält smör. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills den är helt genomgräddad.
  6. Låt kolakakan svalna helt och hållet innan du har på kärleksmumsglasyren.
  7. Medan kakan svalnar kan du göra glasyren. Smält smöret på medelvärme i en kastrull och låt svalna.
  8. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet i kastrullen.
  9. Bre ut glasyren på kakan och garner med kokosflingor.
  10. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.
  11. Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!
Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marika
3 månader sedan

Å den ska jag baka med egen gjord kolasås

Lotta
Lotta
3 månader sedan

Gott.
Men formen vad köper jag den?
Jag har ny ugn och min lång panna är för stor för alla recept 😅 blir tunna och inte alls bra.
Tack för all inspiration 💕

Angela
Angela
3 månader sedan

Låter jättegod, måste prova! Men ska det inte vara nåt salt i kaksmeten?

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x