Kolamums

Kolamums är en variant av kärleksmums som består av en galet saftig mjuk kaka med kolasmak, toppad med en drömmig kärleksmumsglasyr. Jag har många gånger hävdat att det mesta blir godare så fort man slänger på lite kärleksmumsglasyr och med dessa kolamums så står jag fast vid det. Men sen är det ju inte heller någon hemlighet att just kola och choklad är en väldigt bra smakkombination.

Den här varianten på kärleksmums är inspirerad av min kolasockerkaka. Det är en fantastiskt god och saftig sockerkaka med kolasmak. Eftersom att den kakan blev så galet saftig och god så var jag säker på att den skulle göra sig fantastisk i kärleksmumsformat. Och så blev det. Kolamums är en fantastiskt drömgod hybrid mellan kolasockerkaka och kärleksmums som du bara måste prova. Det här är dessutom en långpannekaka som räcker till många!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

kolamums

Kolamums

Portioner: 24

Ingredienser

Kolakaka:
150g smör
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 dl kolasås (färdig, hemgjord eller karamelliserad mjölk)
1,5 dl ovispad vispgrädde

Kärleksmumsglasyr:
150 g smör
1,5 dl starkt kaffe
2 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
kokosflingor till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

Kolakaka:
150g smör
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 dl kolasås (färdig, hemgjord eller karamelliserad mjölk)
1,5 dl ovispad vispgrädde

Kärleksmumsglasyr:
150 g smör
1,5 dl starkt kaffe
2 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
kokosflingor till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm.

  1. Börja med själva kolakakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ställ åt sidan för att svalna medan du förbereder resten av smeten.
  3. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Ha till sist i kolasås, ovispad grädde och smält smör. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills den är helt genomgräddad.
  6. Låt kolakakan svalna helt och hållet innan du har på kärleksmumsglasyren.
  7. Medan kakan svalnar kan du göra glasyren. Smält smöret på medelvärme i en kastrull och låt svalna.
  8. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet i kastrullen.
  9. Bre ut glasyren på kakan och garner med kokosflingor.
  10. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.
  11. Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm.

  1. Börja med själva kolakakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ställ åt sidan för att svalna medan du förbereder resten av smeten.
  3. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Ha till sist i kolasås, ovispad grädde och smält smör. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills den är helt genomgräddad.
  6. Låt kolakakan svalna helt och hållet innan du har på kärleksmumsglasyren.
  7. Medan kakan svalnar kan du göra glasyren. Smält smöret på medelvärme i en kastrull och låt svalna.
  8. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet i kastrullen.
  9. Bre ut glasyren på kakan och garner med kokosflingor.
  10. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.
  11. Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
24 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marika
3 years ago

Å den ska jag baka med egen gjord kolasås

Ellinor
Ellinor
3 years ago

Hej!
Om jag vill göra denna glutenfri, hur mycket vetemjöl behövs då?

Hälsningar Ellinor!

Lotta
Lotta
3 years ago

Gott.
Men formen vad köper jag den?
Jag har ny ugn och min lång panna är för stor för alla recept 😅 blir tunna och inte alls bra.
Tack för all inspiration 💕

Angela
Angela
3 years ago

Låter jättegod, måste prova! Men ska det inte vara nåt salt i kaksmeten?

Anita
Anita
2 years ago

Kan man använda din fudge glasyr?

Michaela
Michaela
2 years ago

Ska det verkligen vara 1,5 dl starkt kaffe? Jag bakade enligt receptet och kakan smakar enbart starkt kaffe🤪

Clare
Clare
1 year ago

Kan man använda en form som är 25X35?

Karin Lövgren
Karin Lövgren
1 year ago

Går den här kakan att frysa in

Lotta
Lotta
1 year ago

Låter supergott men hur länge menar du att den bör hålla i en kyl?
Går den att frysa in med glasyr på den eller bör man frysa den utan glasyr?

Ewa Schüler
Ewa Schüler
1 year ago

Skulle så gärna baka denna med sötningsmedel men svårigheten är att vispa ägg och sötningsmedel pösigt. Har du något förslag hur jag bakar denna kaka till en diabetiker ?

Lotta
Lotta
1 year ago

Kan inte ha kokos på kakan pga allergi, vad bli bäst? Pärlsocker eller någon sorts strössel, eller blir det för sött?

Lotta
Lotta
1 year ago

Skulle man kunna byta ut en del eller allt av kaffet mot tex pressad apelsinjuice?

Malin
Malin
1 year ago

Kan man byta ut grädden mot något annat?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?