
Kolasockerkaka är en riktigt saftig och god sockerkaka med smak av kola som cirkulerat flitigt i olika facebook-grupper den senaste tiden. Så jag var bara tvungen att testa den själv! Och alltså, herregud vad god och otroligt porös.

Receptet bakade jag i en av mina favoritformar från Nordic Ware, den heter Heritage (inget samarbete bara tips!) men det funkar lika bra att baka samma recept i en springform med diameter på 23 cm. Receptet ger 10-12 bitar.
Ingredienser:
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kolasås (färdig, hemgjord eller karamelliserad mjölk)
1 dl ovispad vispgrädde
mer kolasås och flingsalt att garnera med
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och smörj din form generöst med smör.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
- I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
- Ha till sist i kolasås, ovispad grädde och smält smör. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
- Låt kakan svalna lite innan du ut den ur formen, upp och ner på ett galler.
- Garnera med mer kolasås om du vill och flingsalt.
- Förvara tätt inplastad i kylskåpet.
TIPS!
- Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.
[…] Nyfiken på att baka fler goda grejer med kolasmak? Då tycker jag att du ska prova min genomsaftiga kolasockerkaka! […]
Wow, den här var riktigt god, gick åt snabbt här hemma. Använde färdig karameliserad mjölk. Något jag funderade på till nästa gång är om man ska lämna små små klumpar av karameliserad mjölk runt om i smeten.
Kan man baka denna kaka i långpanna
Vad är det för volym på formen? Du tar tre ägg. Jag tycker att min Heritage-form är större. En sådan som drar en smet på fem ägg.
Helt fantastiskt god!
Vad glad jag blir att du tycker det 🙂