
En kladdkaka med kolasmak? Jajamensan, det är fullt möjligt och orimligt gott. Denna kolakladdkaka är en kladdig kladdkaka som smakar kola och med lite salt i smeten blir det allt annat än för sött. Bara en genomgod kladdkaka extra allt.


Ryktet säger att det finns människor som inte gillar choklad? Det är såklart högst oroväckande. Men om det skulle vara så att du hör till gruppen som inte gillar choklad, alternativt ska bjuda en chokladhatare på fika så är just kolakladdkaka en väldigt bra idé.
Kolakladdkakan bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar. Till den här godingen serverar jag kolasås, vispgrädde och hallon. Så gott!
Ingredienser (kolakladdkaka):
225 g smör
2 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
0,5 tsk salt
1 burk karamelliserad mjölk/dulce de leche à 397 g
2,5 dl vetemjöl
3 ägg
kolasås, vispad grädde och hallon att servera till kolakladdkakan
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
- Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
- Ha i alla ingredienserna till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret och rör ihop med balongvisp försiktigt bara precis till det går ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten fortfarande är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna och stelna i kyl i minst 4h, helst över natten innan du serverar den med vispgrädde, kolasås och hallon.
TIPS!
- Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 0,75 dl växtbaserad mjölk (soja-, kokos- eller havremjölk).
- Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och karamelliserade mjölken mot karamelliserad kokosmjölk samt servera växtbaserad vispgrädde och kolasås till kladdkakan. Vill du dessutom göra den glutenfri är det viktigt att den glutenfria mjölmix du använder inte innehåller mjölkprotein.

Nyfiken på att baka fler goda grejer med kolasmak? Då tycker jag att du ska prova min genomsaftiga kolasockerkaka!
Författare: Camilla Hamid
Åh så god den ser ut. Måste testa att baka den 💖
Hoppas att den ska smaka 🙂
Dem blev jättebra! Det var ju rätt svårt att vänta minst fyra timmar… 😉 (men jag klarade det!)
Haha underbart <3
Vad tar man för kolasås?
Vilken somhelst funkar, t ex den i hyllan med glasstillbehör 😀
Det finns histamin intoleranter (hit) som inte kan äta chocklad lite av en förbjuden kärlek. Bara som lite fakta. Men nu till berömmet. Du tar bakning dit den ska du är helt rätt ute bra jobbat
Den här måste jag prova att baka! Jag uppskattar så otroligt mycket tipsen för att göra bakverk mjölkfria så att jag kan njuta av det efter en måltid där kött serverats.
Hejhej! Förlåt för sent svar, tack fina du! <3
Kan man använda ljust muscovadorörsocker istället för farinsocker?
Jag råkade av misstag använda kondenserad mjölk och det funkade också 👍😊
ÅHHHH NEJ JAG MED MEN BLEV DEN GOD?
Såååå god!!! Min syster bjöd på den och ursäktade sig att den inte ”svalnat” i 4tim. Men det gjorde ingenting för den var ljummen o kladdig. MUMS!!
Hejhej! Men mums vad härligt! Så glad jag blir att ni gillade den, tack! 🥰😍
Ser mkt god ut! Har du nåt eget recept på kolasås..?😀
Kan man minska på sockret? Hur mkt isåfall? 🙂
Du kan minska på sockret hur mycket du vill men ju mer du minskar desto mindre kladdig kladdkaka kommer det att bli 🥰
Jag har nyss bakat den och smeten blev så god men måste den vara i kylen i 4 timmar för jag har gäster om 2 timmar
Jag gjorde den igår o jisses vad god den blev. Min dotter som inte äter nåt ville bara ha mer o mer! Tack!
Vad glad jag blir att ni tycker om den 😍
Himmelskt god! Kan man frysa in den?
Sjukt god! En sån där kaka man omöjligt kan ta bara en bit av. Jag bredde dulce de leche ovanpå kakan istället för att servera kolasås till.
Vad glad jag blir att du gillar den! Bre dulce över istället lät ju helt magiskt 😍
Love it!
Nessan bjöd oss på denna ljuvlighet…. måste prova sälv,
Tack 🌹
Vad glad jag blir att du gillade den! 🥰