Kolakladdkaka

En kladdkaka med kolasmak? Jajamensan, det är fullt möjligt och orimligt gott. Denna kolakladdkaka är en kladdig kladdkaka som smakar kola och med lite salt i smeten blir det allt annat än för sött. Bara en genomgod kladdkaka extra allt.

Ryktet säger att det finns människor som inte gillar choklad? Det är såklart högst oroväckande. Men om det skulle vara så att du hör till gruppen som inte gillar choklad, alternativt ska bjuda en chokladhatare på fika så är just kolakladdkaka en väldigt bra idé.

kolasockerkaka

Nyfiken på att baka fler goda grejer med kolasmak? Då tycker jag att du ska prova min genomsaftiga kolasockerkaka!

Författare: Camilla Hamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
kolakladdkaka

Kolakladdkaka

Portioner: 10-12

Ingredienser

225 g smör
2 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
0,5 tsk salt
1 burk karamelliserad mjölk/dulce de leche à 397 g
2,5 dl vetemjöl
3 ägg
kolasås, vispad grädde och hallon att servera till kolakladdkakan

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 0,75 dl växtbaserad mjölk (soja-, kokos- eller havremjölk).
  • Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och karamelliserade mjölken mot karamelliserad kokosmjölk samt servera växtbaserad vispgrädde och kolasås till kladdkakan. Vill du dessutom göra den glutenfri är det viktigt att den glutenfria mjölmix du använder inte innehåller mjölkprotein.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

225 g smör
2 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
0,5 tsk salt
1 burk karamelliserad mjölk/dulce de leche à 397 g
2,5 dl vetemjöl
3 ägg
kolasås, vispad grädde och hallon att servera till kolakladdkakan

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 0,75 dl växtbaserad mjölk (soja-, kokos- eller havremjölk).
  • Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och karamelliserade mjölken mot karamelliserad kokosmjölk samt servera växtbaserad vispgrädde och kolasås till kladdkakan. Vill du dessutom göra den glutenfri är det viktigt att den glutenfria mjölmix du använder inte innehåller mjölkprotein.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  3. Ha i alla ingredienserna till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret och rör ihop med balongvisp försiktigt bara precis till det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten fortfarande är vobblig.
  5. Låt kladdkakan svalna och stelna i kyl i minst 4h, helst över natten innan du serverar den med vispgrädde, kolasås och hallon.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  3. Ha i alla ingredienserna till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret och rör ihop med balongvisp försiktigt bara precis till det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten fortfarande är vobblig.
  5. Låt kladdkakan svalna och stelna i kyl i minst 4h, helst över natten innan du serverar den med vispgrädde, kolasås och hallon.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
27 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Inger Flöjt
Inger Flöjt
4 years ago

Åh så god den ser ut. Måste testa att baka den 💖

Emma JL
Emma JL
4 years ago

Dem blev jättebra! Det var ju rätt svårt att vänta minst fyra timmar… 😉 (men jag klarade det!)

Birgitta
Birgitta
4 years ago

Vad tar man för kolasås?

Jocke
Jocke
4 years ago

Det finns histamin intoleranter (hit) som inte kan äta chocklad lite av en förbjuden kärlek. Bara som lite fakta. Men nu till berömmet. Du tar bakning dit den ska du är helt rätt ute bra jobbat

Esther
Esther
4 years ago

Den här måste jag prova att baka! Jag uppskattar så otroligt mycket tipsen för att göra bakverk mjölkfria så att jag kan njuta av det efter en måltid där kött serverats.

Hanna
Hanna
4 years ago

Kan man använda ljust muscovadorörsocker istället för farinsocker?

Erica
Erica
4 years ago

Jag råkade av misstag använda kondenserad mjölk och det funkade också 👍😊

Lina
Svara till  Erica
3 years ago

ÅHHHH NEJ JAG MED MEN BLEV DEN GOD?

Sandra Larsson
Sandra Larsson
3 years ago

Såååå god!!! Min syster bjöd på den och ursäktade sig att den inte ”svalnat” i 4tim. Men det gjorde ingenting för den var ljummen o kladdig. MUMS!!

Last edited 3 years ago by Sandra Larsson
Charlotta
Charlotta
3 years ago

Ser mkt god ut! Har du nåt eget recept på kolasås..?😀

Hilda
Hilda
3 years ago

Kan man minska på sockret? Hur mkt isåfall? 🙂

Lina
3 years ago

Jag har nyss bakat den och smeten blev så god men måste den vara i kylen i 4 timmar för jag har gäster om 2 timmar

Sonja M'Barek
Sonja M'Barek
3 years ago

Jag gjorde den igår o jisses vad god den blev. Min dotter som inte äter nåt ville bara ha mer o mer! Tack!

Sabina
Sabina
3 years ago

Himmelskt god! Kan man frysa in den?

Gunvor
Gunvor
2 years ago

Sjukt god! En sån där kaka man omöjligt kan ta bara en bit av. Jag bredde dulce de leche ovanpå kakan istället för att servera kolasås till.

Neta
Neta
2 years ago

Love it!
Nessan bjöd oss på denna ljuvlighet…. måste prova sälv,
Tack 🌹

Sara
Sara
10 months ago

Fantastisk kaka, alla älskade den!

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 0,75 dl växtbaserad mjölk (soja-, kokos- eller havremjölk).
  • Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och karamelliserade mjölken mot karamelliserad kokosmjölk samt servera växtbaserad vispgrädde och kolasås till kladdkakan. Vill du dessutom göra den glutenfri är det viktigt att den glutenfria mjölmix du använder inte innehåller mjölkprotein.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?