Kolakladdkaka

230 röster
kolakladdkaka

En kladdkaka med kolasmak? Jajamensan, det är fullt möjligt och orimligt gott. Denna kolakladdkaka är en kladdig kladdkaka som smakar kola och med lite salt i smeten blir det allt annat än för sött. Bara en genomgod kladdkaka extra allt.

Ryktet säger att det finns människor som inte gillar choklad? Det är såklart högst oroväckande. Men om det skulle vara så att du hör till gruppen som inte gillar choklad, alternativt ska bjuda en chokladhatare på fika så är just kolakladdkaka en väldigt bra idé.

Kolakladdkakan bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar. Till den här godingen serverar jag kolasås, vispgrädde och hallon. Så gott!

Ingredienser (kolakladdkaka):

225 g smör

2 dl strösocker

1,5 dl farinsocker

0,5 tsk salt

1 burk karamelliserad mjölk/dulce de leche à 397 g

2,5 dl vetemjöl

3 ägg

kolasås, vispad grädde och hallon att servera till kolakladdkakan

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  3. Ha i alla ingredienserna till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret och rör ihop med balongvisp försiktigt bara precis till det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten fortfarande är vobblig.
  5. Låt kladdkakan svalna och stelna i kyl i minst 4h, helst över natten innan du serverar den med vispgrädde, kolasås och hallon.

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 0,75 dl växtbaserad mjölk (soja-, kokos- eller havremjölk).
  • Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och karamelliserade mjölken mot karamelliserad kokosmjölk samt servera växtbaserad vispgrädde och kolasås till kladdkakan. Vill du dessutom göra den glutenfri är det viktigt att den glutenfria mjölmix du använder inte innehåller mjölkprotein.

kolasockerkaka

Nyfiken på att baka fler goda grejer med kolasmak? Då tycker jag att du ska prova min genomsaftiga kolasockerkaka!

Författare: Camilla Hamid

Prenumerera
Notis om
guest
11 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Inger Flöjt
Inger Flöjt
1 år sedan

Åh så god den ser ut. Måste testa att baka den 💖

Emma JL
Emma JL
1 år sedan

Dem blev jättebra! Det var ju rätt svårt att vänta minst fyra timmar… 😉 (men jag klarade det!)

Birgitta
Birgitta
10 månader sedan

Vad tar man för kolasås?

Esther
Esther
10 månader sedan

Den här måste jag prova att baka! Jag uppskattar så otroligt mycket tipsen för att göra bakverk mjölkfria så att jag kan njuta av det efter en måltid där kött serverats.

Erica
Erica
10 månader sedan

Jag råkade av misstag använda kondenserad mjölk och det funkade också 👍😊

Sandra Larsson
Sandra Larsson
1 månad sedan

Såååå god!!! Min syster bjöd på den och ursäktade sig att den inte ”svalnat” i 4tim. Men det gjorde ingenting för den var ljummen o kladdig. MUMS!!

Last edited 1 månad sedan by Sandra Larsson
11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x