Gräddtårta med jordgubbar

156 röster
gräddtårta med jordgubbar

Snart är det Sveriges nationaldag! Och det ska såklart firas med jordgubbstårta. Genom åren har jag bakat en massa olika varianter på jordgubbstårta: allt från klassisk pinocchiotårta till biancatårta. Den här gången blev det en gräddtårta med jordgubbar och en fyllning av jordgubbsmousse. Fluffiga vaniljbottnar, vaniljkräm, jordgubbsmouse, jordgubbsbitar, vispad grädde och ännu mer färska jordgubbar.

jordgubbstårta

Det här är en riktigt luftig, fräsch och fluffig jordgubbstårta som bara smälter i munnen. Jag älskar jordgubbarna som är nu då de är syrliga och bryter av en söt tårta på ett underbart sätt. Den här tårtan smakar sommar!

jordgubbar tårta

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar gräddtårta med jordgubbar.

Tårtbotten:

6 ägg

3 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl potatismjöl eller majsstärkelse

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

2,5 dl mjölk

1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

3 st äggulor

0,3 dl majsstärkelse

50 g mjukt smör

Jordgubbsmousse:

225 g frysta jordgubbar

2 msk vatten

1 dl strösocker

0,5 tsk agar agar pulver

2 dl vispgrädde

100 g färska jordgubbar

Dekoration:

5 dl vispgrädde

150 g färska jordgubbar

Citronmeliss att dekorera med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar min gräddtårta med jordgubbar och jordgubbsmousse.

Gör såhär:

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. 
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler. Låt svalna helt och hållet under tiden som du gör fyllningarna.
    Vaniljkräm: Lägg frön och skal från vaniljstång tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand till en jämn smet. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning.
  4. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål. Låt vaniljkrämen svalna och tjockna under lock eller plastfolie i rumstemperatur.
  5. Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  6. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  7. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Låt bärmoussen stå i kylskåpet för att tjockna innan du fyller din tårta med den.
  8. Skär din tårta i tre lika tjocka delar. Fördela vaniljkrämen över första botten och jordgubbsmoussen över den andra. Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem över jordgubbsmoussen i ett jämnt lager innan du lägger på den sista bottenskivan. Låt tårtan stå i kylskåpet för att kallna under tiden som du vispar grädden.
  9. Vispa grädden till mjuka toppar på låg hastighet. Viktigt att du använder kylskåpskall grädde så att du förhindrar att grädden skär sig när du jobbar med den. Täck tårtan med grädden, spritsa en kant med det som blir över. Skär jordgubbarna i mindre bitar och dekorera din tårta med dem. Garnera med citronmeliss.
  10. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet!

Författare: Camilla Hamid.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

61 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Selma
Selma
1 år sedan

Hur lång tid tar det ungefär att baka tårtan?

Lovisa
Lovisa
1 år sedan

Har du testat att göra den glutenfri? 🙂

Carina
Carina
1 år sedan

Håller den sig en natt i kylskåpet?

Annika
Annika
1 år sedan

😍 Den både låter och ser magisk ut!
🙌🏼❤️🙌🏼 Den blir det…ska bakas!

Lisette Freij
Lisette Freij
1 år sedan

Kan man göra denna i långpanna (30×40)? Hur ska jag i så fall beräkna mängderna till botten?

Marwa
Marwa
1 år sedan

Till de flesta bakverk du bakar använder du en springform på 23 cm, spelar det någon roll ifall man använder en på 24 cm ? Ska man ändra något på måtten?

Madelene
Madelene
1 år sedan

Det står att det ska vara bakpulver i tårtbotten, men när man läser i beskrivningen hur man ska gå tillväga så står bara vetemjöl, potatismjöl samt vaniljsocker. Jag tog bakpulver i, hoppas det stämmer?

Tack för supergoda recept! 😍

Selma
Selma
1 år sedan

Går det att använda gelatinpulver istället för agar pulver?

Leah
Leah
1 år sedan

Vad kan man använda om man inte hittar agar agar?

Gunilla
Gunilla
1 år sedan

Kan man använda vegegel i stället och hur mycket ska man ta då?

Sara
Sara
1 år sedan

Måste man använda agar eller gelatin? Kan man avstå?

Anna
Anna
1 år sedan

I ingredienslistan står det också bakpulver men i instruktionerna står det inte något om att man ska ha i bakpulver. Ska man ha i bakpulver?

Carolina
Carolina
1 år sedan

Kan man baka utan agar agar pulvret?

Ebba Sabel
Ebba Sabel
1 år sedan

Om man vill göra den glutenfri ska man ha i lika mycket mjöl eller mer?

Ebba Sabel
Ebba Sabel
1 år sedan

Kan man göra tårtbotten dagen innan eller måste man göra allt på samma gång?
Se väldigt god ut!

Eva
Eva
1 år sedan

Snyggt! Jag letar efter en bra sprits + tyllar för att spritsa grädde – vad använder du i klippet?

Linnea
Linnea
1 år sedan

Funderar på om man kan göra krämen och moussen dagen innan och sen montera ihop den dagen därpå, vad tror du om det?

Mikaela
Mikaela
1 år sedan

Om det blir stressigt på serveringsdagen (midsommar så klart 😊 ) vad rekommenderar du att man kan göra dagen före och vad görs samma dag.

Denise
Denise
1 år sedan

Hej! Ska baka denna nu till midsommar! Går det att frysa in tårtbottnarna och ta fram dagen innan? ☺️

Carolin
Carolin
1 år sedan

Kan man göra fyllningarna 2 dagar innan?

Bayan
Bayan
1 år sedan

Hej, jag tänkte baka tårtan till midsommar men vill baka tårtbotten en dah innan. Har du tips på vad jag kan göra så att min tårtbotten inte blir torr ?

Hilma
Hilma
1 år sedan

Hej jag tänkte jag göra en lite mindre tårta, 18 cm i diameter.
Hur ska jag göra med mängden, ska bli kul att testa receptet♥️♥️♥️

Meli
Meli
1 år sedan

Hej! Förut brukade du skriva att bakpulver i tårtbotten var en onödig ingrediens som torkade ut, men nu ser jag att den åter är tillbaka i dina recept, ville bara kolla varför☺️ Tack, du är bäst! <3

Heba Jumaa
Heba Jumaa
6 månader sedan

Vad händer om man inte lägger agar agar pulver, blir det någon skillnad

Symeoni
Symeoni
5 månader sedan

Hej! Jag har en mindre runt form. Kan jag minska doserna 1/3 eller…?
Tack på förhand!

Emilia Åstrand
Emilia Åstrand
5 månader sedan

Hej! Vi ska göra denna tårtan till ca 40 personer. Vi tänkte göra den i långpanna. Hur många tårtor och hur ska vi ändra receptet?☺️Tack på förhand!

Hannah
Hannah
4 månader sedan

Kan man byta ut jordgubbarna till hallon istället?

Ia lindström
Ia lindström
4 månader sedan

Kan man frysa in tårtan med fyllningarna i?

Last edited 4 månader sedan by Ia lindström
Vicky
Vicky
4 månader sedan

Kan man tex byta ut jordgubbsmoussen mot hallonmousse? 😊 blir det gott med vaniljkräm? 😊

Maria
Maria
3 månader sedan

Min jordgubbsmousse skar sig när jag skulle vispa ihop den med grädden. 😩 Fick kasta allt och mig själv till affären och köpa nytt. Hoppas på bättre lycka nu. Vad tror du kan ha gått fel? Det blev grynigt och vattnigt (hade gelatinblad istället för Agar, men köpte agar nu, haha!)

Tove
Tove
3 månader sedan

Hej, om man villa använda färska jordgubbar till moussen behöver man ändra mängden något då?

Tove
Tove
Svara på  Camilla Hamid
3 månader sedan

En fråga till, i klippet har du citron i tårtbotten men det står inte med i receptet? Och i receptet ska bottnen vara inne i ugnen 30-45 min men i klippet säger du 45-60min? 🤔🙈

Jenny
Jenny
3 månader sedan

Citronen står inte med i receptet, så missade att köpa hem det. Men blir säkert gott ändå 😊

Sanna
Sanna
3 månader sedan

Går det bra att byta ut majsstärkelse till potatismjöl istället även i vaniljkrämen? (precis som i tårtbotten) 😊

Madelene
Madelene
3 månader sedan

Gud vilken himmelskt god tårta. Bakade den i midsommar och alla blev helt tokiga i den 😍
Om jag nu ska göra denna igen fast i en form som är mindre, runt 15 cm, ändras tiden i ugnen då?

61
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x