Gräddtårta med jordgubbar

31 röster
gräddtårta med jordgubbar

Snart är det Sveriges nationaldag! Och det ska såklart firas med jordgubbstårta. Genom åren har jag bakat en massa olika varianter på jordgubbstårta: allt från klassisk pinocchiotårta till biancatårta. Den här gången blev det en gräddtårta med jordgubbar och en fyllning av jordgubbsmousse. Fluffiga vaniljbottnar, vaniljkräm, jordgubbsmouse, jordgubbsbitar, vispad grädde och ännu mer färska jordgubbar.

jordgubbstårta

Det här är en riktigt luftig, fräsch och fluffig jordgubbstårta som bara smälter i munnen. Jag älskar jordgubbarna som är nu då de är syrliga och bryter av en söt tårta på ett underbart sätt. Den här tårtan smakar sommar!

jordgubbar tårta

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar gräddtårta med jordgubbar.

Tårtbotten:

6 ägg

3 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl potatismjöl eller majsstärkelse

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

2,5 dl mjölk

1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

3 st äggulor

0,3 dl majsstärkelse

50 g mjukt smör

Jordgubbsmousse:

225 g frysta jordgubbar

2 msk vatten

1 dl strösocker

0,5 tsk agar agar pulver

2 dl vispgrädde

100 g färska jordgubbar

Dekoration:

5 dl vispgrädde

150 g färska jordgubbar

Citronmeliss att dekorera med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar min gräddtårta med jordgubbar och jordgubbsmousse.

Gör såhär:

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. 
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler. Låt svalna helt och hållet under tiden som du gör fyllningarna.
    Vaniljkräm: Lägg frön och skal från vaniljstång tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand till en jämn smet. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning.
  4. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål. Låt vaniljkrämen svalna och tjockna under lock eller plastfolie i rumstemperatur.
  5. Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  6. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  7. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Låt bärmoussen stå i kylskåpet för att tjockna innan du fyller din tårta med den.
  8. Skär din tårta i tre lika tjocka delar. Fördela vaniljkrämen över första botten och jordgubbsmoussen över den andra. Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem över jordgubbsmoussen i ett jämnt lager innan du lägger på den sista bottenskivan. Låt tårtan stå i kylskåpet för att kallna under tiden som du vispar grädden.
  9. Vispa grädden till mjuka toppar på låg hastighet. Viktigt att du använder kylskåpskall grädde så att du förhindrar att grädden skär sig när du jobbar med den. Täck tårtan med grädden, spritsa en kant med det som blir över. Skär jordgubbarna i mindre bitar och dekorera din tårta med dem. Garnera med citronmeliss.
  10. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet!

Författare: Camilla Hamid.

Prenumerera
Notis om
guest
29 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Selma
Selma
12 dagar sedan

Hur lång tid tar det ungefär att baka tårtan?

Lovisa
Lovisa
12 dagar sedan

Har du testat att göra den glutenfri? 🙂

Carina
Carina
12 dagar sedan

Håller den sig en natt i kylskåpet?

Annika
Annika
12 dagar sedan

😍 Den både låter och ser magisk ut!
🙌🏼❤️🙌🏼 Den blir det…ska bakas!

Lisette Freij
Lisette Freij
12 dagar sedan

Kan man göra denna i långpanna (30×40)? Hur ska jag i så fall beräkna mängderna till botten?

Marwa
Marwa
12 dagar sedan

Till de flesta bakverk du bakar använder du en springform på 23 cm, spelar det någon roll ifall man använder en på 24 cm ? Ska man ändra något på måtten?

Madelene
Madelene
12 dagar sedan

Det står att det ska vara bakpulver i tårtbotten, men när man läser i beskrivningen hur man ska gå tillväga så står bara vetemjöl, potatismjöl samt vaniljsocker. Jag tog bakpulver i, hoppas det stämmer?

Tack för supergoda recept! 😍

Selma
Selma
12 dagar sedan

Går det att använda gelatinpulver istället för agar pulver?

Leah
Leah
12 dagar sedan

Vad kan man använda om man inte hittar agar agar?

Gunilla
Gunilla
11 dagar sedan

Kan man använda vegegel i stället och hur mycket ska man ta då?

Sara
Sara
7 dagar sedan

Måste man använda agar eller gelatin? Kan man avstå?

Anna
Anna
6 dagar sedan

I ingredienslistan står det också bakpulver men i instruktionerna står det inte något om att man ska ha i bakpulver. Ska man ha i bakpulver?

Carolina
Carolina
4 dagar sedan

Kan man baka utan agar agar pulvret?

Ebba Sabel
Ebba Sabel
4 dagar sedan

Om man vill göra den glutenfri ska man ha i lika mycket mjöl eller mer?

Ebba Sabel
Ebba Sabel
4 dagar sedan

Kan man göra tårtbotten dagen innan eller måste man göra allt på samma gång?
Se väldigt god ut!

Eva
Eva
22 timmar sedan

Snyggt! Jag letar efter en bra sprits + tyllar för att spritsa grädde – vad använder du i klippet?

29
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x