Biancatårta – jordgubbstårta med banan

37 röster
biancatårta

Jordgubbstårta med banan är den ultimata jordgubbstårtan. Idén fick jag från Bianca Ingrosso, därav namnet Biancatårta. Jag vet inte om jag levt under en sten eller vad det är men under mitt 28 år långa liv så har jag aldrig ätit en jordgubbstårta med banan och inte heller reflekterat över att det på något sätt skulle vara en bra idé. Tills igår, när Bianca Ingrosso sa i sina instagram stories hävdade att en riktig jordgubbstårta inte är en riktig jordgubbstårta om det inte innehåller banan.

Och jag ska vara ärlig, jag var tveksam och tänkte att det skulle bli lite för mäktigt. Speciellt efter det att Bianca påstått att den godaste kladdkakan är en torr kladdkaka… Men tänkte att jag måste prova innan jag kan dissa något och tji fick jag! Det var så gott! Jag tror inte att jag kommer att göra en jordgubbstårta utan banan igen.

jordgubbstårta med banan

Jag var så nyfiken på att prova den här tårtan att jag t om frågade Bianca vidare om hur den perfekta jordgubbstårtan enligt henne skulle vara. Och det viktigaste är att det ska vara banan och jordgubbssylt, sen är det plus i kanten om det är vaniljkräm också. Så här har ni den! Jordgubbstårta med banan, som jag väljer att kalla Biancatårta. Dels för att jag fick idén från Bianca Ingrosso men också för att det var länge sen vi fick en ny tårta med ett riktigt personnamn i titeln.

Vad fyller du helst din jordgubbstårta med? När jag frågade er på instagram så verkar de flesta på vaniljkräm och jordgubbssylt eller mosade färska jordgubbar. Och nu när jag kikar tillbaka bland svaren så var det fler av er som även hade i mosade eller skivade bananer. Så gott!

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en jordgubbstårta med banan på 10-12 generösa bitar.

Botten:

6 ägg

3 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl potatismjöl eller majsstärkelse

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk

4 äggulor

2 msk majsstärkelse

1,5 msk strösocker

0,5 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Fyllning & dekoration:

360 g jordgubbssylt

2 bananer

5 dl vispgrädde

225 g färska jordgubbar

Steg för steg på hur man bakar jordgubbstårta med banan

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. 
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler.
  4. Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.
  5. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  6. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.
  7. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den.
  8. Dela din tårtbotten i tre delar och placera det understa lagret på ett tårtfat. Fyll första lagret med vaniljkräm och två skivade bananer (du kan mosa bananerna och blanda med lite grädde om du vill och antingen ha som ett eget lager eller ovanpå vaniljkrämen) och andra lagret med jordgubbssylt.
  9. Täck tårtan i generöst med vispgrädde och dekorera med färska jordgubbar. Servera direkt eller förvara i kylskåpet. Godast är tårtan dagen efter när tårtbotten fått suga åt sig av all härlig smak men vänta isåfall med att dekorera tårtan med färska jordgubbar tills när du ska servera den.

TIPS!

  • Gör din Biancatårta glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Prenumerera
Notis om
guest
3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
blåmesen
5 månader sedan

Det här har ju inte så mycket med själva Biancatårtan att göra, men… Nu blir jag sjukt nyfiken, vad skulle det vara i en Camillatårta? 😀

Molly
Molly
5 månader sedan

Om man har banan i tårtan så måååste man ha en chokladgrädde imellan också! Typ oboy och grädde över bananerna. Dööör

KRISTINA
KRISTINA
5 månader sedan

Är född 1966.. Och denna tårta är jag uppvuxen med. Min mamma gjorde alltid ”Margareta” -tårta till oss barn när vi fyllde år. Så gott, och enkelt. Tradition i vår familj.
Numera gör jag ju många andra tårtor, men denna kommer alltid att finnas med o har en alldeles speciell plats i mitt hjärta.

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x