Saftig kärleksmums i långpanna

En riktigt god och saftig kärleksmums som bakas i långpanna. Sådär saftig att den bara smälter i munnen med extra mycket glasyr.

Receptet innehåller reklam för min långpanna

Den här veckan började mina nior med ett nytt spännande projekt, nämligen ett eget café på skolan och till det ska de ju såklart baka helt själva. Så utöver mina hemkunskapslektioner så ägnar vi några timmar varje vecka till att baka till deras café och första omgången blev hur bra somhelst. En av de sakerna som de bakade var kärleksmums och när jag la upp bilder på deras saftiga kaka på mina instagram stories var det så många av er som ville ha just det receptet som de bakade efter. Och jag förstår er! Deras kärleksmums och särskilt glasyren blev något alldeles extra.

Kärleksmums, snoddas, mockarutor, kärt barn har många namn och det finns inget tråkigare än torra kärleksmums eller kärleksmums som vid första anblick är jättesaftiga men blir riktiga torrbollar så fort de svalnat. Så jag tänkte dela med mig av mina bästa tips för att alltid lyckas med saftiga, höga och fina kärleksmums!

  1. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Låt det här momentet ta tid. För en riktigt saftig kaka så behöver man vispa in ordentligt med luft och då är det här steget avgörande. Vispa i minst 10 minuter på medelhastighet så går du säkert.
  2. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna. Använd inga snabba eller hastiga rörelser när du vänder ner de torra ingredienserna utan vänd försiktigt med slickepott i långsamma rörelser så blir du inte av med all luft du arbetat så hårt för i steg 1.
  3. Låg värme under längre tid. Grädda hellre kakan på lägre värme under längre tid än hög värme under kort tid. Jag vet, det är ju så sjukt svårt med tålamodet när man är galet sugen på kärleksmums men just när det kommer till bakning så är verkligen tålamodet nyckeln för en saftig kaka.
  4. Gör hål i kakan! Poke cake är ju egentligen ett amerikanskt fenomen som går ut på att man gör en massa små hål i kakan som man ska ha glasyr på för att få glasyr även inuti kakan. Och detta lilla trix gör under för saftigheten och dessutom får man massa god glasyr i varje tugga. Hålen kan du göra med precis vadsomhelst, en kniv, gaffel, sugrör, you name it!
  5. Förvara din kaka rätt. Hur saftig du än gör kakan så är förvaringen av den A och O för att saftigheten ska bevaras under så lång tid som möjligt. Plasta in eller ännu bättre, förvara den i lufttät burk och ställ i kylskåpet så håller sig kakan saftig i flera dagar efteråt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
mockarutor

Saftig kärleksmums i långpanna

Portioner: 24

Ingredienser

Kakan:
250 g smör
2 dl mjölk
5 stora ägg
4 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl

Glasyr:
150 g smör
1,5 dl starkt kaffe
2 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
kokosflingor till garnering

Tips!

  • Gör din saftiga kärleksmums i långpanna glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Vill du baka vegansk kärleksmums utan ägg, mjölk eller smör? Det hittar du recept på HÄR!

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

Kakan:
250 g smör
2 dl mjölk
5 stora ägg
4 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl

Glasyr:
150 g smör
1,5 dl starkt kaffe
2 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
kokosflingor till garnering

TIPS!

  • Gör din saftiga kärleksmums i långpanna glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Vill du baka vegansk kärleksmums utan ägg, mjölk eller smör? Det hittar du recept på HÄR!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakar jag i en långpanna med måtten 30×40 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Täck din form med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt på medelhastighet i en bunke.
  5. Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl i en annan bunke och sikta sedan ner det i äggvispet.
  6. Vänd försiktigt samman alltihopa till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  7. Tillsätt även smörmjölken och fortsätt vända tills du har en jämn och fin smet utan klumpar.
  8. Häll upp smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  9. Glasyr: Smält smöret och låt svalna.
  10. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet.
  11. Gör en massa små hål i kakan, låt den svalna lite och bred ut glasyren över den.
  12. Garnera med kokosflingor.
  13. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.
  14. Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!
Steg för steg

kärleksmums steg för steg

Video

Receptet bakar jag i en långpanna med måtten 30×40 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Täck din form med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt på medelhastighet i en bunke.
  5. Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl i en annan bunke och sikta sedan ner det i äggvispet.
  6. Vänd försiktigt samman alltihopa till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  7. Tillsätt även smörmjölken och fortsätt vända tills du har en jämn och fin smet utan klumpar.
  8. Häll upp smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  9. Glasyr: Smält smöret och låt svalna.
  10. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet.
  11. Gör en massa små hål i kakan, låt den svalna lite och bred ut glasyren över den.
  12. Garnera med kokosflingor.
  13. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.
  14. Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!

Dela receptet

4.1 95 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
102 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
4 years ago

[…] är en variant av kärleksmums som består av en galet saftig mjuk kaka med kolasmak, toppad med en drömmig kärleksmumsglasyr. […]

Ida
Ida
4 years ago

Jag har aldrig gillat smaken av kaffe. Kan jag byta ut det mot exempelvis vatten i glasyren eller vad kan jag ha istället?

Mareta
Mareta
4 years ago

Hej Camilla!
Ska man inte koka upp glasyren?

Anita Anita
Anita Anita
4 years ago

Jättebra och enkel recept men min blir väldigt kladdig i mitten så lagt in den igen får se hur det blir.

Mika
Mika
Svara till  camillahamid
3 years ago

Min blev också helt lös. Bakar inte annat än kladdkaka annars hur vet jag när den här är lagom?

Alicia
Alicia
4 years ago

Hur skulle du rekommendera att göra om man vill göra den glutenfri? 🙂

Titti
Titti
4 years ago

Hur länge håller sig i kylen? Bakat idag o ska ha den om 2 veckor på barnkalas… kankse bättre frysa in

Cristina Jigström
Cristina Jigström
4 years ago

Hej Camilla, älskar att baka o blir så inspirerad av dina recept! Bor för tillfället i Thailand, har bara tillgång till en liten ugn (30×30), blev så sugen på kärleksmums. Kan jag halvera receptet?
Sköt om dig, hälsar Cristina

Lotta
Lotta
4 years ago

Ska kakan ha svalnat när man brer på glasyren?

Maja E
Maja E
4 years ago

Supergott, det är exakt såhär en kärleksmums ska smaka. Superkul ide med hålen också, toppen!
Och superbra med videon så man visste hur allt skulle se ut, har inget annat är bra saker att säga. Godaste kärleksmumsen jag ätit, tack!

Dima
Dima
4 years ago

Vilken storlek är långpannan ? 30 x 40 eller 22×30

Tindra
Tindra
Svara till  Dima
7 months ago

Står i receptet 30 x 40

Elin
Elin
4 years ago

Galet gott, fick högsta betyg.

Ann-Christin
Ann-Christin
4 years ago

Fantastiskt goda, tack för tips på glutenfritt!

Ann
Ann
4 years ago

Min kaka har nu varit inne i 30 min och med provsticka är den fortfarande kladdig. Ugnen står på 175 gr. Ska det vara varmluftugn 175 gr? Eller är det ok att låta kakan vara inne ytterligare 10-15 min, alltså totalt 45 min i ugnen? Ann

Ann
Ann
Svara till  camillahamid
4 years ago

Ok, tack. Den var inne i 45 min, och den var kladdig att äta. Men hela kakan var jättegod, fick mycket beröm från gästerna.

Pia
Pia
Svara till  Ann
4 months ago

Du behöver nog ny ugn min var klar efter 20 minuter

henrietta
henrietta
4 years ago

kan man använda vanlig socker på glasyren

My mars
My mars
3 years ago

Om jag gör dubbel sats i den höga pannan, ska jag ha inne kakan i 40 min då?

Asia
Asia
3 years ago

Hej!
Kan man byta ut florsocker mot vaniljsocker ?

Julija Marjanovic
Julija Marjanovic
3 years ago

Hej, kan man byta ut florsocker till vanligt socket?

Fiona
Fiona
3 years ago

Hej kan du baka gräddtårta någon gång?

Angela
Angela
3 years ago

Hej 🙂 jag har ingen långpanna hemma, är det samma mått om jag gör kakan i springform? Eller är de andra mått ?
Ha en fin dag

Alissa
Alissa
3 years ago

Hej, hur ska jag göra om jag ska baka i en långpanna med måtten 20×30?

Mona
3 years ago

Hej jag undra om man tar verkligen så mycket kaffe som de strå i receptet blir det inte för mycket kaffe och jag som barn hatar kaffe

Israa C
Israa C
3 years ago

Jag är
Väääääldigt känslig för kaffe, kan inte sova om ja för en droppe i mig efter kl 17, vad kan man byta ut d mot? Gäller även koffeinfritt men älskar smaken. What to do then? Kan man ta kakao?

Melanie
Melanie
3 years ago

Det här är sååååå gott😍🤤

layla
layla
3 years ago

Hej! Vad e storleken till formen?

Johanna
Johanna
3 years ago

Hej,
Tycker den smakar mjöl när man har 6 dl i. Jag brukar ta 3,5 dl mjöl och 3 dl socker. Blir perfekt.

Annars tack för supergoda recept.
😃

Julia
Julia
3 years ago

Denna är sååå god. Riktig favorit! Brukar alltid frysa in och ta fram vid behov 😍 fick en idé, att om man kanske skulle göra denna men i muffinformar, ska man ändra gräddningstiden eller grader på ugn tror du?

Emma
Emma
3 years ago

Har du tips på vad jag kan byta ägg mot? Har en ägg allergisk son.

Madelene Lindström
Madelene Lindström
3 years ago

Hej! Upplever att glasyren inte stelnar. Gjorde dubbel sats av allt och jösses vad mycket smet det blev 😂 fick inte plats i någon av mina bunkar. Fick hålla det i min största kastrull. Tror att den kanske inte är toppen att dubbla då det inte blev sådär pösigt och väldigt svårt att få ner torra ingredienserna. Min kaka blev tyvärr ganska kompakt 🙁 har ställt den ute i uterummet över natten nu i hopp om att glasyren ska stelna 😅

Zahra
Zahra
3 years ago

Om man inte har bakplåtspapper kan man använda sej av ströbröd, eller blir inte det gott?? ☺️❤️

Lulu
Lulu
3 years ago

Hej Camilla. I receptet står ingenstans att kakan ska svalna, du nämner det hastigt i videon bara. Vore bra om det stod med i beskrivningen annars gör nog många hål i en varm kaka.

moa
moa
3 years ago

Det blev en god kaka!

Ana
Ana
2 years ago

Hej Camilla, kan jag byta ut cacao mot mjöl? Tack för supergott recept😊

Isra
Isra
2 years ago

Kan man göra receptet mindre alltså göra halva receptet istället för att göra hela eller blir det fel

Helen
Helen
2 years ago

Måste det vara äkta smör eller går bra med bak margarin?

Mary
Mary
2 years ago

Kan jag byta ut 2dl mjöl mot 2dl vatten? 😊

Zabina
Zabina
2 years ago

Tack för världens godaste recept på kärleksmums! Du är bäst och verkligen en förebild 💕.

Elin
Elin
2 years ago

Tyckte nog att det var lite för mycket kakao i glasyren. Annars jättegod

Sara
Sara
2 years ago

Kan man använda snabbkaffe istället för brygg? 😄

Sara
Sara
2 years ago

Min glasyr blev attans rinnig, inte “bredbar” utan mer hällbar. Tog i mer florsocker och hoppas den skärper till sig när den fått vila en stund. 😉 Vad hade du gjort med rinnig glasyr?

Uzma
Uzma
2 years ago

Hej camilla ,jag lärt mig bakning genom att följa dina recept. Tack att du finns . Jag har en fråga kan man byta smör mot olja hur mycket blir då för denna recept . Tack för svarat

Flavja
Flavja
2 years ago

Kan man byta ut sockret mot stevia strö?
Flavja

Mona
Mona
2 years ago

Camilla! Det här var det bästa receptet någonsin, så himla gott blev det och alla gästerna älskade kakan!

Malin
Malin
2 years ago

Kakan var god men glasyren smakade på tok för mycket kakao och blev väldigt lös.
Föredrar nog mitt vanliga recept för detta var inre barnvänligt i smaken.

Leonard
Leonard
2 years ago

Jag råkade hälla ber mjölken i ägg blandningen istället för i det smälta smörer. Men dom blev bra ändå…

Marleena
Marleena
2 years ago

Sååå himla god 😋

Last edited 2 years ago by Marleena
Hatice Boer
Hatice Boer
2 years ago

Tack för receptet på den underbart läcker kakan. En mer “mogen” kärleksmums än den jag är van vid.
Gjorde liten ändring, vid starkt kaffe där valde jag faktiskt Turkiskt kaffe för lite extra smak.

Björn
Björn
2 years ago

Riktigt god kaka.

Evelina
Evelina
2 years ago

Hatten av! Detta är de bästa receptet på mockarutor, enkelt att baka, saftigt och glasyr med en tydlig choklad och kaffesmak. Perfekt till eftermiddagsfika 👌🏻😊

Tips, toppa även med lite flingsalt ✌🏻

Tuovi Sjölund
Tuovi Sjölund
2 years ago

Hej.
Ska baka ditt recept nu .

Brukar ha i pepparkaks krydda i december.

Tänkte sätta i mint essans i nu.

Sandra
Sandra
1 year ago

Hej Camilla!
Min kärleksmums blev torr, så jag måste ha gjort nåt fel. Vet du vad som kan ha orsakat det? Så jag vet till nästa gång jag gör ett försök 😊

Tips!

  • Gör din saftiga kärleksmums i långpanna glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Vill du baka vegansk kärleksmums utan ägg, mjölk eller smör? Det hittar du recept på HÄR!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?