En riktigt god och saftig kärleksmums som bakas i långpanna. Sådär saftig att den bara smälter i munnen med extra mycket glasyr.
Receptet innehåller reklam för min långpanna
Den här veckan började mina nior med ett nytt spännande projekt, nämligen ett eget café på skolan och till det ska de ju såklart baka helt själva. Så utöver mina hemkunskapslektioner så ägnar vi några timmar varje vecka till att baka till deras café och första omgången blev hur bra somhelst. En av de sakerna som de bakade var kärleksmums och när jag la upp bilder på deras saftiga kaka på mina instagram stories var det så många av er som ville ha just det receptet som de bakade efter. Och jag förstår er! Deras kärleksmums och särskilt glasyren blev något alldeles extra.
Kärleksmums, snoddas, mockarutor, kärt barn har många namn och det finns inget tråkigare än torra kärleksmums eller kärleksmums som vid första anblick är jättesaftiga men blir riktiga torrbollar så fort de svalnat. Så jag tänkte dela med mig av mina bästa tips för att alltid lyckas med saftiga, höga och fina kärleksmums!
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Låt det här momentet ta tid. För en riktigt saftig kaka så behöver man vispa in ordentligt med luft och då är det här steget avgörande. Vispa i minst 10 minuter på medelhastighet så går du säkert.
- Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna. Använd inga snabba eller hastiga rörelser när du vänder ner de torra ingredienserna utan vänd försiktigt med slickepott i långsamma rörelser så blir du inte av med all luft du arbetat så hårt för i steg 1.
- Låg värme under längre tid. Grädda hellre kakan på lägre värme under längre tid än hög värme under kort tid. Jag vet, det är ju så sjukt svårt med tålamodet när man är galet sugen på kärleksmums men just när det kommer till bakning så är verkligen tålamodet nyckeln för en saftig kaka.
- Gör hål i kakan! Poke cake är ju egentligen ett amerikanskt fenomen som går ut på att man gör en massa små hål i kakan som man ska ha glasyr på för att få glasyr även inuti kakan. Och detta lilla trix gör under för saftigheten och dessutom får man massa god glasyr i varje tugga. Hålen kan du göra med precis vadsomhelst, en kniv, gaffel, sugrör, you name it!
- Förvara din kaka rätt. Hur saftig du än gör kakan så är förvaringen av den A och O för att saftigheten ska bevaras under så lång tid som möjligt. Plasta in eller ännu bättre, förvara den i lufttät burk och ställ i kylskåpet så håller sig kakan saftig i flera dagar efteråt.
[…] är en variant av kärleksmums som består av en galet saftig mjuk kaka med kolasmak, toppad med en drömmig kärleksmumsglasyr. […]
Jag har aldrig gillat smaken av kaffe. Kan jag byta ut det mot exempelvis vatten i glasyren eller vad kan jag ha istället?
Bara att byta ut kaffet rakt av mot vatten eller mjölk 🙂
Hej Camilla!
Ska man inte koka upp glasyren?
Nej, räcker med att smälta smöret 🙂
Jättebra och enkel recept men min blir väldigt kladdig i mitten så lagt in den igen får se hur det blir.
Alla ugnar är olika så om den inte är helt genomgräddad efter 20 minuter så är det bara att ha i den några minuter extra 🙂
Min blev också helt lös. Bakar inte annat än kladdkaka annars hur vet jag när den här är lagom?
Hur skulle du rekommendera att göra om man vill göra den glutenfri? 🙂
Nu har jag lagt in tips på hur man gör kakan glutenfri 🙂
Hur länge håller sig i kylen? Bakat idag o ska ha den om 2 veckor på barnkalas… kankse bättre frysa in
Hejhej! Plasta in ordentligt och frys in så funkar den utmärkt att servera på kalas om två veckor 🙂
Hej Camilla, älskar att baka o blir så inspirerad av dina recept! Bor för tillfället i Thailand, har bara tillgång till en liten ugn (30×30), blev så sugen på kärleksmums. Kan jag halvera receptet?
Sköt om dig, hälsar Cristina
Ska kakan ha svalnat när man brer på glasyren?
Hejhej! Ja 🙂
Supergott, det är exakt såhär en kärleksmums ska smaka. Superkul ide med hålen också, toppen!
Och superbra med videon så man visste hur allt skulle se ut, har inget annat är bra saker att säga. Godaste kärleksmumsen jag ätit, tack!
Vilken storlek är långpannan ? 30 x 40 eller 22×30
Står i receptet 30 x 40
Galet gott, fick högsta betyg.
Vad glad jag blir! Stor kram <3
Fantastiskt goda, tack för tips på glutenfritt!
Min kaka har nu varit inne i 30 min och med provsticka är den fortfarande kladdig. Ugnen står på 175 gr. Ska det vara varmluftugn 175 gr? Eller är det ok att låta kakan vara inne ytterligare 10-15 min, alltså totalt 45 min i ugnen? Ann
Jag använder över- och undervärme 🙂 Alla ugnar är olika effektiva så om din kaka fortfarande är ogräddad så är det bara att fortsätta grädda den! Kram
Ok, tack. Den var inne i 45 min, och den var kladdig att äta. Men hela kakan var jättegod, fick mycket beröm från gästerna.
Du behöver nog ny ugn min var klar efter 20 minuter
kan man använda vanlig socker på glasyren
Om jag gör dubbel sats i den höga pannan, ska jag ha inne kakan i 40 min då?
Hej!
Kan man byta ut florsocker mot vaniljsocker ?
Hej, kan man byta ut florsocker till vanligt socket?
Hej kan du baka gräddtårta någon gång?
Hej hej! Ursäkta sent svar, här har du ett supersmarrigt recept på en gräddtårta 😍 https://mykitchenstories.se/graddtarta-med-jordgubbar-2/
Hej 🙂 jag har ingen långpanna hemma, är det samma mått om jag gör kakan i springform? Eller är de andra mått ?
Ha en fin dag
Hej, hur ska jag göra om jag ska baka i en långpanna med måtten 20×30?
Hej jag undra om man tar verkligen så mycket kaffe som de strå i receptet blir det inte för mycket kaffe och jag som barn hatar kaffe
Hejhej! Du kan byta ut kaffet mot mjölk eller vatten om barnen inte gillar kaffesmaken 🥰
Jag är
Väääääldigt känslig för kaffe, kan inte sova om ja för en droppe i mig efter kl 17, vad kan man byta ut d mot? Gäller även koffeinfritt men älskar smaken. What to do then? Kan man ta kakao?
Du kan byta ut det mot mjölk eller vatten 🙂
Det här är sååååå gott😍🤤
😍😍😍
Hej! Vad e storleken till formen?
Hej hej! 30×40 cm 🥰
Hej,
Tycker den smakar mjöl när man har 6 dl i. Jag brukar ta 3,5 dl mjöl och 3 dl socker. Blir perfekt.
Annars tack för supergoda recept.
😃
Hejhej! Härligt att du hittat den mängd som funkar för dig <3 Tack själv!
Denna är sååå god. Riktig favorit! Brukar alltid frysa in och ta fram vid behov 😍 fick en idé, att om man kanske skulle göra denna men i muffinformar, ska man ändra gräddningstiden eller grader på ugn tror du?
Har du tips på vad jag kan byta ägg mot? Har en ägg allergisk son.
Hejhej ❤️ ursäkta sent svar! Du kan följa detta recept: https://mykitchenstories.se/veganska-karleksmums/
Hej! Upplever att glasyren inte stelnar. Gjorde dubbel sats av allt och jösses vad mycket smet det blev 😂 fick inte plats i någon av mina bunkar. Fick hålla det i min största kastrull. Tror att den kanske inte är toppen att dubbla då det inte blev sådär pösigt och väldigt svårt att få ner torra ingredienserna. Min kaka blev tyvärr ganska kompakt 🙁 har ställt den ute i uterummet över natten nu i hopp om att glasyren ska stelna 😅
Hejhej, oj vilken mega-sats 😅 Hoppas att det gick bra tillslut 🤩
Om man inte har bakplåtspapper kan man använda sej av ströbröd, eller blir inte det gott?? ☺️❤️
Det funkar absolut att använda sig utav ströbröd men ger en skorpa som inte nödvändigtvis funkar med kärleksmums ❤️
Hej Camilla. I receptet står ingenstans att kakan ska svalna, du nämner det hastigt i videon bara. Vore bra om det stod med i beskrivningen annars gör nog många hål i en varm kaka.
Hej Lulu! Tack för din input, jag har nu uppdaterat receptet ❤️
Det blev en god kaka!
Härligt att höra 😍
Hej Camilla, kan jag byta ut cacao mot mjöl? Tack för supergott recept😊
Hejhej! Nej, tyvärr 🥰
Kan man göra receptet mindre alltså göra halva receptet istället för att göra hela eller blir det fel
Hejhej, du kan absolut halvera receptet! 😊
Måste det vara äkta smör eller går bra med bak margarin?
Hejhej! Det går bra att baka denna med margarin 😊
Kan jag byta ut 2dl mjöl mot 2dl vatten? 😊
Tack för världens godaste recept på kärleksmums! Du är bäst och verkligen en förebild 💕.
Åh vad glad jag blir, tack själv! 🥰
Tyckte nog att det var lite för mycket kakao i glasyren. Annars jättegod
Hejhej, det går att laborera lite med mängden till nästa gång. Kul att du gillade den för övrigt 🥰
Kan man använda snabbkaffe istället för brygg? 😄
Det går bra! ☺️
Min glasyr blev attans rinnig, inte “bredbar” utan mer hällbar. Tog i mer florsocker och hoppas den skärper till sig när den fått vila en stund. 😉 Vad hade du gjort med rinnig glasyr?
Hejhej, man kan låta den ligga i skålen en stund i kylen så den blir lite fast innan man brer ut den. Hur gick det för dig sen? 🥰
Hej camilla ,jag lärt mig bakning genom att följa dina recept. Tack att du finns . Jag har en fråga kan man byta smör mot olja hur mycket blir då för denna recept . Tack för svarat
Hejhej, tack för dina fina ord. Jag har själv inte prövat byta ut all smör mot olja, vet inte hur det blir ❤️
Kan man byta ut sockret mot stevia strö?
Flavja
Hejhej, har tyvärr inte prövat detta själv. Säg gärna till om du testar! ☺️
Camilla! Det här var det bästa receptet någonsin, så himla gott blev det och alla gästerna älskade kakan!
Blir så så glad att du tycker det 😍😍😍
Kakan var god men glasyren smakade på tok för mycket kakao och blev väldigt lös.
Föredrar nog mitt vanliga recept för detta var inre barnvänligt i smaken.
Hejhej! Man kan laborera lite med mängden kakao om man önskar mindre kakaosmak och om den upplevs för lös kan man ställa in den i kylen en stund för att få en mer bredbar konsistens ❤️
Jag råkade hälla ber mjölken i ägg blandningen istället för i det smälta smörer. Men dom blev bra ändå…
Sååå himla god 😋
Så kul att du gillade det 🥰 tack!
Tack för receptet på den underbart läcker kakan. En mer “mogen” kärleksmums än den jag är van vid.
Gjorde liten ändring, vid starkt kaffe där valde jag faktiskt Turkiskt kaffe för lite extra smak.
Tack själv, vad glad jag blir att du gillade den. Vilken intressant twist med turkiskt kaffe, wow! 🤩
Riktigt god kaka.
Vad glad jag blir att du gillade den, tack! ☺️
Hatten av! Detta är de bästa receptet på mockarutor, enkelt att baka, saftigt och glasyr med en tydlig choklad och kaffesmak. Perfekt till eftermiddagsfika 👌🏻😊
Tips, toppa även med lite flingsalt ✌🏻
Vad glad jag blir att du gillade dem! 😍 Tack!
Hej.
Ska baka ditt recept nu .
Brukar ha i pepparkaks krydda i december.
Tänkte sätta i mint essans i nu.
Hej Camilla!
Min kärleksmums blev torr, så jag måste ha gjort nåt fel. Vet du vad som kan ha orsakat det? Så jag vet till nästa gång jag gör ett försök 😊