Så här gör du:
- Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
- Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
- Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
- Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
- Förvara vaniljkrämen i en lufttät burk i kylskåpet för att svalna helt och hållet innan du fyller din rulltårta med den.
- Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
- Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den fått en gyllenbrun färg.
- Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
- Rulla upp botten och bre på ett tunt lager hallonsylt. Klicka ut vaniljkrämen och bre ut den i ett jämntjockt lager.
- Rullla ihop botten och låt den stå i kylskåpet för att sätta sig medan du vispar upp grädden och kavlar ut marsipanen.
- Vispa upp grädden tillsammans med bakpulvret.
- Kavla ut marsipanen till en rektangel, ca 3-4 mm tjock platta.
- Spackla rulltårtan med grädden och lägg den sedan på ena kortsidan av marsipanen. Spackla grädde även på botten av rulltårtan innan du rullar in den i marsipanen.
- Skär bort överflödig marsipan och släta ut eventuella ojämnheter med hjälp av händerna. Dekorera med hallonpulver.
- Servera direkt eller förvara den i kylskåpet!
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Vill ha den glutenfri. Är det bara att byta ut till potatismjöl?
Det går men det kan vara bra att ha i några tsk majsstärkelse också för att den ska hålla ihop 🥰
Går denna bra att frysa?
Det går bra 😊
Ska det verkligen vara bakpulver i grädden som är i fyllningen?
Hejhej, ja precis! Det hjälper grädden att behålla en fast och fluffig konsistens ☺️