No bake rabarbercheesecake

Man blir verkligen lycklig av rabarbersäsongen och allt gott man kan baka så länge de finns men det är så synd att den inte varar så länge. Jag njuter av det så länge det varar och därför har det blivit ett och annat rabarberrecept här på bloggen. Dagens rabarberbakverk är faktiskt något som många av er har önskat, nämligen rabarbercheesecake. Spröd digestivebotten och krämig cheesecakefyllning som toppas med en härligt sötsyrlig rabarbergelé.

Som de flesta a mina cheesecakes så bakas även denna goding utan ugn. Det är ju så smidigt och det blir ju så gott. Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Författare: Camilla Hamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

No bake rabarbercheesecake

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (botten):
10 digestivekex
75 g smör

Ingredienser (fyllning):
600 g färskost
1,5 dl vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
fint rivet skal från 2 citroner

Ingredienser (rabarbergelé):
350 g rabarber
saft från 1 citron
1 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver eller 1 tsk gelatinpulver
jordgubbar att garnera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (botten):
10 digestivekex
75 g smör

Ingredienser (fyllning):
600 g färskost
1,5 dl vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
fint rivet skal från 2 citroner

Ingredienser (rabarbergelé):
350 g rabarber
saft från 1 citron
1 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver eller 1 tsk gelatinpulver
jordgubbar att garnera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Fodra en springform med diameter på 20 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
  2. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked.
  5. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  6. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
  7. Tillsätt florsocker, rivet citronskal och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  8. Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
  9. Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra rabarbergelén.
  10. Skär rabarbern i bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft och vatten. Koka upp till ett mos.
  11. Sila moset genom en finmaskig sil så att du får en slät rabarberpuré. Koka upp purén tillsammans med strösocker och agar agar pulver i 3-4 minuter.
  12. Häll rabarbersmeten över cheesecaken i en försiktig stråle och låt stå i kylskåpet tills toppingen stelnat, ca 1h.
  13. Garnera med jordgubbar. Servera och njut!
Steg för steg

Video
  1. Fodra en springform med diameter på 20 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
  2. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked.
  5. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  6. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
  7. Tillsätt florsocker, rivet citronskal och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  8. Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
  9. Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra rabarbergelén.
  10. Skär rabarbern i bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft och vatten. Koka upp till ett mos.
  11. Sila moset genom en finmaskig sil så att du får en slät rabarberpuré. Koka upp purén tillsammans med strösocker och agar agar pulver i 3-4 minuter.
  12. Häll rabarbersmeten över cheesecaken i en försiktig stråle och låt stå i kylskåpet tills toppingen stelnat, ca 1h.
  13. Garnera med jordgubbar. Servera och njut!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
12 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linn
Linn
4 years ago

Toppenrecept! Men min rabarbersmet smälte delar av cheesecaken och den blev melerad, trots en timme i kylen och tunnaste möjliga stråle, som beskrivet. Finns det något mer man kan göra?

Irene Staf
Irene Staf
3 years ago

Hej! Kan man använda gelantinblad istället för gelantinpulver och hur gör jag då?

Irene Staf
Irene Staf
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack snälla för ditt svar.

Louise
Louise
3 years ago

Gjorden denna på morsdag så fantastisk god. Kan man byta ut rabarbern till hallon eller jordgubbar nu nät den säsongen närmar sig?

Leif
Leif
3 years ago

Fattar inte. Såg bra ut i kylen men fyllningen var som rinnig glass. Hur mycket ska färskosten och grädden vispas?

Elin
Elin
3 years ago

Hej, kan man använda gelésocker istället för agar agar? Hur mycket ska man då använda? Och antar att man då dessutom ska minska andelen socker.
Om man dessutom vill göra den glutenfri, räcker det då att byta ut botten mot glutenfria digestivekex?

Tina Freidlitz
Tina Freidlitz
2 years ago

Hej!
Kan kakan frysas?

Pia
Pia
2 years ago

Det blir gott men jag pressade det jag kunde genom silen och fick tydligen för mycket vätska för rabarberskiktet stelnade inte. Nu har jag hällt av det jag kan och kokat om med gelatinpulver igen i större mängd. Du kanske ska skriva till något om vätskemängd. Eller använder du det som inte rann igenom? Ser ut som saft på bilden?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?