Mums mums

Mums mums, skumtoppar, gräddbollar – oavsett vad du kallar dessa godbitar så är de drömgoda och består oftast av något kex eller rån i botten, fluffigt marängskum och choklad. Busenkla att göra och löjligt goda att äta!

Jag älskar att piffa till mina mums mums med färgglatt strössel men tycker du inte om det så kan du istället dekorera dem med kokosflingor, flingsalt eller helt enkelt låta dem vara som de är. Detsamma gäller botten. Jag älskar att köra på smörigare kex såsom Brago eller chocolate chip cookies men även där kan du variera i oändlighet. Vilken av dina favoritkakor som helst gör sig perfekt som botten till det fluffiga marängskummet.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
mums mums

Mums mums

Portioner: 20

Ingredienser

20 stycken kex av valfri sort (jag använder brago-kex)
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk agar agar pulver
2 msk ljummet vatten
300 g mörk choklad
3 tsk neutral olja
färgglatt strössel, kokoflingor eller flingsalt att dekorera med

Tips!

  • 1 tsk agar agar pulver = 6 stycken gelatinblad = 2 tsk gelatinpulver

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

20 stycken kex av valfri sort (jag använder brago-kex)
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk agar agar pulver
2 msk ljummet vatten
300 g mörk choklad
3 tsk neutral olja
färgglatt strössel, kokoflingor eller flingsalt att dekorera med

TIPS!

  • 1 tsk agar agar pulver = 6 stycken gelatinblad = 2 tsk gelatinpulver

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra mums mums-fyllningen. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall.
  2. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  3. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  4. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  5. Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på dina kex. Ställ sedan kakorna på en plåt eller bricka med bakplåtspapper som får plats i frysen. Låt stå i frysen medan du förbereder chokladtoppingen i ca 1 h.
  6. Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och rör sedan ner oljan. Låt svalna (men den ska fortfarande vara rinnig).
  7. Doppa en skumtopp i taget i chokladen och ställ tillbaka på den kalla brickan. Dekorera med flingsalt precis innan chokladen stelnar.
  8. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Börja med att göra mums mums-fyllningen. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall.
  2. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  3. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  4. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  5. Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på dina kex. Ställ sedan kakorna på en plåt eller bricka med bakplåtspapper som får plats i frysen. Låt stå i frysen medan du förbereder chokladtoppingen i ca 1 h.
  6. Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och rör sedan ner oljan. Låt svalna (men den ska fortfarande vara rinnig).
  7. Doppa en skumtopp i taget i chokladen och ställ tillbaka på den kalla brickan. Dekorera med flingsalt precis innan chokladen stelnar.
  8. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sandra
Sandra
4 years ago

Hur länge håller de i kylskåpet?
Tack på förhand!

Björn
Björn
Svara till  camillahamid
1 year ago

Fyra dagar. 😲Jag har hunnit äta upp dem på mindre än fyra timmar. 😃

Pernilla Johansson
Pernilla Johansson
2 years ago

Hej. Jag undrar vilken storlek på gelatinbladen. Finns ju långa och korta.
Mvh Pernilla

Tips!

  • 1 tsk agar agar pulver = 6 stycken gelatinblad = 2 tsk gelatinpulver

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?