Kokoskolagrottor

32 röster
kokoskolagrottor
Härligt saftiga och segmjuka kokoskolagrottor som bara smälter i munnen och dessutom är glutenfria!

Småkakor är något som inte bakas lika ofta här på bloggen som typ cheesecake, cupcakes eller tårtor. Så jag tänkte att jag bakar en uppdaterad variant av kokostoppar. De blev kanske inte så små som ”de borde” för att vara småkakor men väldigt goda! Vill du göra dem i lite mindre format är det bara det bara att klicka ut mindre mängd smet för varje kaka på plåten.

Att kokos och kola är en ljuvlig kombination är ingen hemlighet. Och flingsaltet på kolan blev pricken över i:t. Dessutom är de här godingarna inte alls särskilt tidskrävande eller svåra att göra. Perfekt att slänga ihop när man får oväntat besök.

kokoskakor

Receptet ger 24 stora eller 48 små kokoskolagrottor.

Gillar du inte kola, funkar det lika bra att fylla dem med din favoritsylt eller vad sägs om typ nutella? Vill du fylla med nutella rekommenderar jag dock att du klickar ut lagom stora klickar nutella på en plåt/bricka med bakplåtspapper och ställer i frysen innan du fyller dina grottor med dem så att nutellan inte smälter ut för mycket när du gräddar kakorna.

Ingredienser:

50 g smör

2 ägg

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

200 g kokosflingor

1/2 burk dulche de leche

flingsalt till garnering

kokosgrottor
Steg för steg – bilder på hur man bakar kokoskolagrottor.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Rör ihop ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke med en ballongvisp.
  4. Tillsätt kokosflingor och det smälta smöret. Rör ihop till en formbar massa och låt stå i ca 10 minuter.
  5. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma till runda kakor och gör ett hål i mitten på varje kaka.
  6. Fyll varje grotta med dulche de leche.
  7. Grädda kakorna, en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills kakorna fått en gyllenbrun färg.
  8. Garnera med flingsalt så fort du tagit ut dem och låt sedan kokoskola-grottorna svalna helt.

Kan serveras och ätas direkt, annars förvara dem i en lufttät burk i kylskåpet.

Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Vivian
4 år sedan

Ser kjempe godt ut! 🙂

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x