
Småkakor är något som inte bakas lika ofta här på bloggen som typ cheesecake, cupcakes eller tårtor. Så jag tänkte att jag bakar en uppdaterad variant av kokostoppar. De blev kanske inte så små som ”de borde” för att vara småkakor men väldigt goda! Vill du göra dem i lite mindre format är det bara det bara att klicka ut mindre mängd smet för varje kaka på plåten.
Att kokos och kola är en ljuvlig kombination är ingen hemlighet. Och flingsaltet på kolan blev pricken över i:t. Dessutom är de här godingarna inte alls särskilt tidskrävande eller svåra att göra. Perfekt att slänga ihop när man får oväntat besök.
Receptet ger 24 stora eller 48 små kokoskolagrottor.
Gillar du inte kola, funkar det lika bra att fylla dem med din favoritsylt eller vad sägs om typ nutella? Vill du fylla med nutella rekommenderar jag dock att du klickar ut lagom stora klickar nutella på en plåt/bricka med bakplåtspapper och ställer i frysen innan du fyller dina grottor med dem så att nutellan inte smälter ut för mycket när du gräddar kakorna.
Ingredienser:
50 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g kokosflingor
1/2 burk dulche de leche
flingsalt till garnering
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull.
- Rör ihop ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke med en ballongvisp.
- Tillsätt kokosflingor och det smälta smöret. Rör ihop till en formbar massa och låt stå i ca 10 minuter.
- Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma till runda kakor och gör ett hål i mitten på varje kaka.
- Fyll varje grotta med dulche de leche.
- Grädda kakorna, en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills kakorna fått en gyllenbrun färg.
- Garnera med flingsalt så fort du tagit ut dem och låt sedan kokoskola-grottorna svalna helt.
Kan serveras och ätas direkt, annars förvara dem i en lufttät burk i kylskåpet.
Författare: Camilla Hamid
Ser kjempe godt ut! 🙂
För mig blev det bara 14 stycken 😄 måste gjort dem lite stora
😅💕
Går det att byta ut dulce de lechen mot exempelvis mjuka wertherkolor?
Hejhej! Ursäkta sent svar, har inte testat detta själv. Säg gärna till om du prövat och berätta hur det blev! <3
Kan man frysa de?
Hej hej! Det går jättebra 😍
Verkar väldigt goda utifrån vad jag brukar gilla…kokos, kola…mums!
Undrar om du kokar upp den söta kondenserade mjölken?
Hej hej! Ursäkta sent svar 😊 Uppkokad sötad kondenserad mjölk (hela burken) ger dig en härlig karamelliserad mjölk/kolasås/dulce de leche – vilket är vad du behöver i receptet för att baka dessa godingar. Se gärna denna länk: https://mykitchenstories.se/sotad-kondenserad-mjolk/ ❤️
Hej! Jag har bakat dessa utan att koka upp burken med Dulche de leche, vad blir skillnaden? Mvh
Hej! Här kommer jag som utomstående, men jag tror att dulche de leche är samma sak som det blir om du kokar upp kondenserad mjölk
Kan man lägga choklad kola/wherther’s istället? Funkar det eller blir det helt fel?
Hejhej! Ursäkta sent svar, har inte testat detta själv. Säg gärna till om du prövat och berätta hur det blev! <3
[…] jag glömde ta steg för steg – bilder till kakorna med principen är densamma som för mina kokoskolagrottor så slänger in den steg för steg – bilden […]
Kan man använda mjölkfritt smör och vad använder man i stället för dulche de leche?
Du kan göra kolan i detta recept fast med mjölkfria motsvarigheter till ingredienserna: https://mykitchenstories.se/pepparkakscheesecake-med-salt-kola-lingon/
Jag hade färska hallon och hyvlad blockchoklad i👍
Låter magiskt 😍
För mig blev detta jättebra det var bara antalet som inte stämde blev 15 stycken.
Hejhej, vad kul att dem blev bra! 😍 antalet beror på hur stora eller små man gör dem ❤️