Pepparkakscheesecake med salt kola & lingon

212 röster
pepparkakscheesecake
En krämig pepparkakscheesecake som bakas utan ugn med spröd pepparkaksbotten, salt kolatopping och lingon.
Foto: Ulrika Pousette

Alltså denna cheesecake bara måste ni prova! En superkrämig härlighet med en spröd botten gjord på pepparkakor, krämig cheesecakefyllning som bakas utan ugn men som inte behöver frysas med smak av vit choklad, en len kolatopping med lite sälta och syrliga lingon på toppen. Detta är verkligen next level pepparkakscheesecake!

pepparkakscheesecake

Det här är en såndär cheesecake som är perfekt att förbereda flera veckor innan den ska serveras. Allt går att frysa in utan problem förutom kolatoppingen. Så botten och cheesecake-fyllning kan göras flera veckor innan, plastas in och frysas in. Så kan du tina cheesecaken i kylskåpet dagen innan den ska serveras och göra kolatoppingen samma dag som du ska bjuda dina gäster på den.

pepparkakscheesecake

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger en pepparkakscheesecake på 6-8 bitar.

Pepparkaksbotten:

300 g pepparkakor

150 g smör

Cheesecakefyllning:

300 g vit choklad

600 g färskost

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

Salt kolatopping:

1,5 dl strösocker

2 msk vatten

1,5 dl vispgrädde

25 g smör

0,5 tsk flingsalt

Dekoration:

0,5 dl frysta lingon

flingsalt

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar pepparkakscheesecake med kola och lingon.

Gör såhär:

  1. Botten: Mixa pepparkakorna till ett fint smul i en matberedare eller för hand.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulorna.
  3. Fodra din form med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan i botten på formen i ett jämnt lager så tätt du bara kan så att det inte ligger några lösa smulor i botten.
  4. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  5. Fyllning: Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna.
  6. Ta fram två bunkar. I den ena vispar du upp grädden till mjuka toppar. I den andra vispar du samman färskost och strösocker till en jämn och glansig smet.
  7. Tillsätt smält vit choklad till färskostsmeten och vispa lite till.
  8. Vänd ner vispgrädden i färskostsmeten tills du får en jämn smet.
  9. Bre ut fyllningen över botten i formen.
  10. Plasta in formen och låt den stå i frysen i minst 4 h.
  11. Ta ut cheesecaken ur frysen och ställ den i kylskåpet när det är dags att servera den. Under tiden kan du göra kolatoppingen.
  12. Kolatopping: Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
  13. Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
  14. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
  15. Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din cheesecake med den tillsammans med frysta lingon och flingsalt.

TIPS!

  • Gör glutenfri pepparkakscheesecake genom att byta ut pepparkakorna mot glutenfria pepparkakor och halvera mängden smör i botten.
  • Det är supergott att riva ner rivet apelsinskal i cheesecakesmeten. Gör det då i punkt 8 i receptet.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
16 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Pernilla
1 månad sedan

Hej! Mums…blir nog en ny favorit . Kan man använda färdig ”Dulce de leche” istället för att göra egen kolasås/ kolatoppningen ?

Sarah Wikström
Sarah Wikström
1 månad sedan

Kan man göra kolatoppingen och placera på den dagen innan?

Ingrid
Ingrid
1 månad sedan

Kan jag frysa in det som blir över eller ha den i kylskåpet?

Ingrid
Ingrid
Svara på  Ingrid
25 dagar sedan

🙂🙂

Amira
1 månad sedan

Den här blev helt MAGISK! Och varje slice är som en hel måltid, så en orkar inte äta hela på en gång 😂

Rebecca
Rebecca
1 månad sedan

Kan man göra detta i dessertglas och ställa in i frysen ca 2 dagar innan servering ?

Natalie
Natalie
29 dagar sedan

Hej 🙂 kan jag köra dulce letche istället för kolan i receptet! Ska tas med på julafton och känner att det skulle underlätta 🙂

Gunilla
Gunilla
26 dagar sedan

Går det att skriva ut receptet och ha det på papper?

Jennie
Jennie
24 dagar sedan

Tack Camilla för ett underbart recept! Mkt uppskattat av gästerna 😍

Emma
Emma
9 dagar sedan

Hej! Gjorde denna 23 december och den står kvar i frysen då vårt julfirande blev inställt. Håller den sig till 16 januari tror du? Eller bör jag äta upp den snarast?

16
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x