
Foto: Ulrika Pousette
Alltså denna cheesecake bara måste ni prova! En superkrämig härlighet med en spröd botten gjord på pepparkakor, krämig cheesecakefyllning som bakas utan ugn men som inte behöver frysas med smak av vit choklad, en len kolatopping med lite sälta och syrliga lingon på toppen. Detta är verkligen next level pepparkakscheesecake!

Det här är en såndär cheesecake som är perfekt att förbereda flera veckor innan den ska serveras. Allt går att frysa in utan problem förutom kolatoppingen. Så botten och cheesecake-fyllning kan göras flera veckor innan, plastas in och frysas in. Så kan du tina cheesecaken i kylskåpet dagen innan den ska serveras och göra kolatoppingen samma dag som du ska bjuda dina gäster på den.

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger en pepparkakscheesecake på 6-8 bitar.
Pepparkaksbotten:
300 g pepparkakor
150 g smör
Cheesecakefyllning:
300 g vit choklad
600 g färskost
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Salt kolatopping:
1,5 dl strösocker
2 msk vatten
1,5 dl vispgrädde
25 g smör
0,5 tsk flingsalt
Dekoration:
0,5 dl frysta lingon
flingsalt
Gör såhär:
- Botten: Mixa pepparkakorna till ett fint smul i en matberedare eller för hand.
- Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulorna.
- Fodra din form med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan i botten på formen i ett jämnt lager så tätt du bara kan så att det inte ligger några lösa smulor i botten.
- Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
- Fyllning: Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna.
- Ta fram två bunkar. I den ena vispar du upp grädden till mjuka toppar. I den andra vispar du samman färskost och strösocker till en jämn och glansig smet.
- Tillsätt smält vit choklad till färskostsmeten och vispa lite till.
- Vänd ner vispgrädden i färskostsmeten tills du får en jämn smet.
- Bre ut fyllningen över botten i formen.
- Plasta in formen och låt den stå i frysen i minst 4 h.
- Ta ut cheesecaken ur frysen och ställ den i kylskåpet när det är dags att servera den. Under tiden kan du göra kolatoppingen.
- Kolatopping: Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
- Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
- Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
- Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din cheesecake med den tillsammans med frysta lingon och flingsalt.
TIPS!
- Gör glutenfri pepparkakscheesecake genom att byta ut pepparkakorna mot glutenfria pepparkakor och halvera mängden smör i botten.
- Det är supergott att riva ner rivet apelsinskal i cheesecakesmeten. Gör det då i punkt 8 i receptet.
Hej bästa Camilla! 🙂
Det här låter underbart gott!
Jag har två frågor:
Hur gör man om man skulle vilja utesluta den vita chokladen?
Om man är ganska lat, skulle man kunna använda dulce de leche ovanpå och strö över lite salt istället för kolan?
Kram!
Agnes
Hejhej Agnes! Förlåt för sent svar. En följare tipsade om att han bytte ut den vita chokladen till 3 ägg vispat med 1,5dl strösocker (för mindre sötma) Kanske något att pröva du med? Har inte testat detta själv ännu <3 Att använda dulce istället går bra! ❤️
Hej! Mums…blir nog en ny favorit . Kan man använda färdig ”Dulce de leche” istället för att göra egen kolasås/ kolatoppningen ?
Hejhej! Det går bra att använda det om man vill! 😊
Kan man göra kolatoppingen och placera på den dagen innan?
Undrar också det
Provade du Sarah?
Jag undrar också om man kan göra kolasåsen i förväg och antingen lägga på den frysta tårtan eller förvara kolasåsen i kylen och lägga på vid servering?
Undrar också detta!! 🙂
Hej ska man ha kola såsen på helt tinad cheesecake eller går även fryst
Hejhej! Du kan ha på kolan precis när du tagit ur cheesecaken ur frysen och vill låta den tina i kylskåpet 🥰
Kan jag frysa in det som blir över eller ha den i kylskåpet?
🙂🙂
Wow, så vacker! Jag kom hit för att jag såg dina saffansbullar i ett mail från Willys. De var också riktigt fina. Jag har nog inte riktigt råd eller ork att baka nu, men när jag har det kanske jag kommer till den här bloggen.
❤️❤️❤️
Jag gjorde denna underbara cheesecake men stötte på ett problem när jag skulle göra kolasåsen! Kokade socker och vatten enligt recept men mitt i allt blev det stenhårt 😳 så jag fick aldrig den gyllenbruna färgen.. Min kola blev ljus.. men lika god för det! Dock undrar jag ju vad som kan ha gått fel? 😂
Hejhej! Använde du en tjockbottnad kastrull? Det hjälper så att man kan koka socker och vatten utan att den bränns vid ❤️
Den här blev helt MAGISK! Och varje slice är som en hel måltid, så en orkar inte äta hela på en gång 😂
Vad kul att du gillade den! 😍
Kan man göra detta i dessertglas och ställa in i frysen ca 2 dagar innan servering ?
Funkar utmärkt ❤️
Kan man frysa in den med kolatoppingen?
Ja, men kolan kan svettas lite när man tinar cheesecaken sen 🙂
Kan man minska den vita chokladen med hälften utan att den blir för lös?
Absolut ❤️
Hur länge håller den i frysen?
Upp till 3 månader 🥰
Kan man ställa den i kylen med kolatoppingen på i några timmar?
Det går bra🤗
Hej! Jag ska göra denna till julafton. Men har ingen tid att ”baka” på julafton. Kan jag göra kolan dagen innan och låta stå kallt och hälla på den innan servering?
Hejhej, ursäkta sent svar! Hoppas att det löste sig – det går jättebra att göra så! 🥰
Hej 🙂 kan jag köra dulce letche istället för kolan i receptet! Ska tas med på julafton och känner att det skulle underlätta 🙂
Hejhej, det går bra att använda det istället om det underlättar 😊
Hej! Kan jag göra denna utan den vita chokladen? Mvh
Hejhej Elvira! Har en följare som prövade byta ut den vita chokladen mot 3 ägg och vispade det med 1,5dl strösocker, kanske kan vara något? Har dock inte testat detta själv ännu! 🥰
Kan man använda sig av dulce de leche istället för att göra egen kola? 🙂
Det går 😊
Hej! Ska kakan vara fryst vid servering? Om jag ställer in kakan i kylen när jag gör kolatoppingen, även om toppingen ska svalna, så kommer inte kakan att vara tinad till servering?
Hejhej, det beror helt på temperatur både i kyl och hemma. Du kan ha den ståendes på köksbänken ett tag innan 😊
Jag har precis gjort två stycken tårtor att ha till julafton och ser verkligen fram emot att smaka dem! Dock blev smeten klumpig av den vita chokladen, trots att jag var mycket noggrann med att chokladen inte var varm längre. Tycker inte att det gör så mycket, det kan vara trevligt med små bitar också, men undrar lite vad jag gjorde för fel? Kanske var övriga ingredienser för kalla? Tack annars för härliga recept!
Hejhej, hoppas att det smakade! Se till att ha färskosten och grädden rumstempererade till nästa gång, så blir det en jämn och fin smet utan klumpar av choklad! 🥰
Hur länge kan man låta kolatoppingen svalna utan att den stelnar för mycket?
Kan man låta den stå i rumstemperatur i ca3-4 timmar innan man placerar den på cheesecaken eller kan man lägga på toppingen på morgonen och ställa cheesecaken i kylskåpet och ta fram på kvällen?
Hejhej! Kolatoppingen klarar av att stå i rumstemperatur till dagen efter. Det bästa är att låta den stå i rumstemperatur innan man ska toppa sin cheesecake med den då den stelnar så fort den blir kall och blir svårare att arbeta med då ❤️
Kan man ha den i kylen 2 dagar samt lägga på kolatoppingen innan?
Absolut 🙂
Hej!
Jag älskar dina goda recept och det är så enkelt att göra. Du har verkligen fått mig att baka varje dag 😊
Jag har bara en fråga om dina olika cheesecake recepten. Varför gräddar man visa botten i ugnen medan andra kan man lägga bara i frysen, och varför har visa cheesecake strösocker medan andra har florsocker i ingredienser? Jag har sett de recept med digestivekex på botten gräddar du medan tex pepparkak botten lägger du i kylen.
Hejhej! Det är helt enkelt bara olika sätt att göra cheesecakes på. När jag gör cheesecakemousse använder jag strösocker istället för florsocker för att ha mer marginal att blanda i smeten utan att förstöra den medan jag i cheesecakefyllningar som innehåller färskost, vispgrädde och florsocker har florsocker för att jag vill vända i den så lite som möjligt för att den ska vara stabil. När det kommer till bottnar så kör jag dem i ugnen om även cheesecakesmeten ska gräddas och bara i kylen om det är en no bake cheesecake 🥰
Kan man göra klar den med kolatoppingen och förvara den i kylen en dag?
Det går bra 🤩
Går det att skriva ut receptet och ha det på papper?
Kan man göra kolatoppingen bre på den o stoppa den i frysen igen?
Det kan du absolut men kolan kan svettas lite när man tinar cheesecaken sen 🙂
Hej,
Måste man ha den i frysen eller kan man förvara den i kylskåpet?
Samt kan man göra kolatopping dagen innan och lägga på cheesecaken😃?
Hejhej, det beror på hur länge du behöver förvara den. Är det en längre tid kan du ha den i frysen. Du kan göra kolatoppingen dagen innan och förvar den plastad i kylen. Se till att ta ut den i god tid så den hinner bli rumstempererad och hällbar, innan du dekorerar cheesecaken 🥰
Hur räddar man mossen när den skärt sig
Det är tyvärr svårt att rädda 🙁
Helt ok men testa byta ut vitchoklad mot 3 ägg och vispa det tsm med 1,5 DL socker så blir den inte så jobbig söt att äta och byt ut lingon mot hallon så blir den finare på bordet
Hejhej! Vad kul att du hittade ett tweak som funka för dig! 😊
Tack Camilla för ett underbart recept! Mkt uppskattat av gästerna 😍
Vad glad jag blir, tack själv! 🥰
Om jag nu ska ta med cheesecake till middagen ikväll. Kan jag göra den helt klart så att kolasåsen även fryses ner? Eller måste den bara vara kylskåpskall?
Hejhej, ursäkta sent svar! Det går bra att frysa ner med kolasåsen över, med risk att den svettas lite när den tinas upp. Går bra att förvaras helt klar i kylskåpet 😊
Min cheesecakeblev en mess… Måste man frysa cheescaken innan man gäller över kola?
Hejhej! Åh vad synd! Ja, cheesecaken mår bäst av att vara riktigt kall när man har på kolan ❤️
Hej! Gjorde denna 23 december och den står kvar i frysen då vårt julfirande blev inställt. Håller den sig till 16 januari tror du? Eller bör jag äta upp den snarast?
Hejhej! Den håller absolut 🙂 Minst 3 månader ❤️
Jag hade problem med att det blev småsmå bitar av choklad i smeten. Beror det på att chokladen var för varm så den stelnade när den blandades med farkosten?
Som tur va så gjorde det inte så mycket 😊
Precis, det blir så om cheesecake-smeten är kall och chokladen fortfarande är varm. Om du tar fram färskosten och grädden en stund innan du ska baka så det hinner blir rumstempererat och låter den smälta chokladen svalna ordentligt så borde du slippa problemet med bitar av choklad 🥰
Jätte gott, 👍gör en ny till julen 🥰
Åh, vad kul att du gillade den! Tack 🥰
Jag har väntat i ett helt år på rätt tillfälle att göra denna cheescake och idag var det äntligen dags! Den blev superb, otroligt god, jättefin balans mellan sött/salt/syrligt och pepparkaka.
Fantastiskt recept, blir en favorit nu.
Tack för detta Camilla!
Men åh, tack själv! Vilken fantastiskt fin cheesecake 😍 wow! Blir så glad att ni gillade den 🥰
Hej Camilla! Kan man halvera receptet för att få en mindre cheesecake? Tack!
Hejhej, absolut!
Denna ser ju så otroligt god ut! Jag fattar det som att cheesecaken kan stå i kylen ett par dagar när den är färdig (efter att ha varit fryst och fått sin kola på sig), stämmer det? 🥰
Visst gör den 😍 Ja precis! ☺️
Hej! Jag funderar över lingonen uppepå cheesecaken. Alla tycker ju inte om lingon. Om man tar en bit av kakan och vill plocka bort lingonen, finns det inte lite kvar ändå av det sura som sätter smak på kakbiten? Är det i så fall bättre att inte garnera med lingonen utan ha dem på sidan om, så den som vill ha kan ta? 🤔
Mvh Therese
Kolan va jätte god och så men när jag tog ut cheesecaken från kylskåpet så smältes kolan på sidorna ,vad kan det bero på?
Har tinad den dagen innan och lagt kolan samma dag som den ska serveras.