Pepparkakscheesecake med salt kola & lingon

Fotograf: Ulrika Pousette

En krämig pepparkakscheesecake som bakas utan ugn med spröd pepparkaksbotten, salt kolatopping och lingon.

Alltså denna cheesecake bara måste ni prova! En superkrämig härlighet med en spröd botten gjord på pepparkakor, krämig cheesecakefyllning som bakas utan ugn men som inte behöver frysas med smak av vit choklad, en len kolatopping med lite sälta och syrliga lingon på toppen. Detta är verkligen next level pepparkakscheesecake!

Det här är en såndär cheesecake som är perfekt att förbereda flera veckor innan den ska serveras. Allt går att frysa in utan problem förutom kolatoppingen. Så botten och cheesecake-fyllning kan göras flera veckor innan, plastas in och frysas in. Så kan du tina cheesecaken i kylskåpet dagen innan den ska serveras och göra kolatoppingen samma dag som du ska bjuda dina gäster på den.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Pepparkakscheesecake med salt kola & lingon

Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser

Pepparkaksbotten:
300 g pepparkakor
150 g smör

Cheesecakefyllning:
300 g vit choklad
600 g färskost
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde

Salt kolatopping:
1,5 dl strösocker
2 msk vatten
1,5 dl vispgrädde
25 g smör
0,5 tsk flingsalt

Dekoration:
0,5 dl frysta lingon
flingsalt

Tips!

  • Gör glutenfri pepparkakscheesecake genom att byta ut pepparkakorna mot glutenfria pepparkakor och halvera mängden smör i botten.
  • Det är supergott att riva ner rivet apelsinskal i cheesecakesmeten. Gör det då i punkt 8 i receptet.

Dela receptet

Portioner: 6-8 bitarst

Ingredienser

Pepparkaksbotten:
300 g pepparkakor
150 g smör

Cheesecakefyllning:
300 g vit choklad
600 g färskost
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde

Salt kolatopping:
1,5 dl strösocker
2 msk vatten
1,5 dl vispgrädde
25 g smör
0,5 tsk flingsalt

Dekoration:
0,5 dl frysta lingon
flingsalt

TIPS!

  • Gör glutenfri pepparkakscheesecake genom att byta ut pepparkakorna mot glutenfria pepparkakor och halvera mängden smör i botten.
  • Det är supergott att riva ner rivet apelsinskal i cheesecakesmeten. Gör det då i punkt 8 i receptet.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger en pepparkakscheesecake på 6-8 bitar.

  1. Botten: Mixa pepparkakorna till ett fint smul i en matberedare eller för hand.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulorna.
  3. Fodra din form med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan i botten på formen i ett jämnt lager så tätt du bara kan så att det inte ligger några lösa smulor i botten.
  4. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  5. Fyllning: Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna.
  6. Ta fram två bunkar. I den ena vispar du upp grädden till mjuka toppar. I den andra vispar du samman färskost och strösocker till en jämn och glansig smet.
  7. Tillsätt smält vit choklad till färskostsmeten och vispa lite till.
  8. Vänd ner vispgrädden i färskostsmeten tills du får en jämn smet.
  9. Bre ut fyllningen över botten i formen.
  10. Plasta in formen och låt den stå i frysen i minst 4 h.
  11. Ta ut cheesecaken ur frysen och ställ den i kylskåpet när det är dags att servera den. Under tiden kan du göra kolatoppingen.
  12. Kolatopping: Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
  13. Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
  14. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
  15. Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din cheesecake med den tillsammans med frysta lingon och flingsalt.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger en pepparkakscheesecake på 6-8 bitar.

  1. Botten: Mixa pepparkakorna till ett fint smul i en matberedare eller för hand.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulorna.
  3. Fodra din form med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan i botten på formen i ett jämnt lager så tätt du bara kan så att det inte ligger några lösa smulor i botten.
  4. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  5. Fyllning: Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna.
  6. Ta fram två bunkar. I den ena vispar du upp grädden till mjuka toppar. I den andra vispar du samman färskost och strösocker till en jämn och glansig smet.
  7. Tillsätt smält vit choklad till färskostsmeten och vispa lite till.
  8. Vänd ner vispgrädden i färskostsmeten tills du får en jämn smet.
  9. Bre ut fyllningen över botten i formen.
  10. Plasta in formen och låt den stå i frysen i minst 4 h.
  11. Ta ut cheesecaken ur frysen och ställ den i kylskåpet när det är dags att servera den. Under tiden kan du göra kolatoppingen.
  12. Kolatopping: Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
  13. Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
  14. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
  15. Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din cheesecake med den tillsammans med frysta lingon och flingsalt.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.4 14 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
67 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Agnes W
Agnes W
2 years ago

Hej bästa Camilla! 🙂
Det här låter underbart gott!
Jag har två frågor:
Hur gör man om man skulle vilja utesluta den vita chokladen?

Om man är ganska lat, skulle man kunna använda dulce de leche ovanpå och strö över lite salt istället för kolan?

Kram!
Agnes

Pernilla
2 years ago

Hej! Mums…blir nog en ny favorit . Kan man använda färdig “Dulce de leche” istället för att göra egen kolasås/ kolatoppningen ?

Sarah Wikström
Sarah Wikström
2 years ago

Kan man göra kolatoppingen och placera på den dagen innan?

Sofia
Sofia
Svara till  Sarah Wikström
2 years ago

Undrar också det

Linn
Linn
Svara till  Sarah Wikström
2 years ago

Provade du Sarah?
Jag undrar också om man kan göra kolasåsen i förväg och antingen lägga på den frysta tårtan eller förvara kolasåsen i kylen och lägga på vid servering?

Vilma
Vilma
Svara till  Sarah Wikström
2 years ago

Undrar också detta!! 🙂

Bercin boyacioglu
Bercin boyacioglu
2 years ago

Hej ska man ha kola såsen på helt tinad cheesecake eller går även fryst

Ingrid
Ingrid
2 years ago

Kan jag frysa in det som blir över eller ha den i kylskåpet?

Ingrid
Ingrid
Svara till  Ingrid
2 years ago

🙂🙂

Michelle
Michelle
2 years ago

Wow, så vacker! Jag kom hit för att jag såg dina saffansbullar i ett mail från Willys. De var också riktigt fina. Jag har nog inte riktigt råd eller ork att baka nu, men när jag har det kanske jag kommer till den här bloggen.

Linnéa
Linnéa
2 years ago

Jag gjorde denna underbara cheesecake men stötte på ett problem när jag skulle göra kolasåsen! Kokade socker och vatten enligt recept men mitt i allt blev det stenhårt 😳 så jag fick aldrig den gyllenbruna färgen.. Min kola blev ljus.. men lika god för det! Dock undrar jag ju vad som kan ha gått fel? 😂

Amira
2 years ago

Den här blev helt MAGISK! Och varje slice är som en hel måltid, så en orkar inte äta hela på en gång 😂

Rebecca
Rebecca
2 years ago

Kan man göra detta i dessertglas och ställa in i frysen ca 2 dagar innan servering ?

Sara
Sara
2 years ago

Kan man frysa in den med kolatoppingen?

Kristine
Kristine
2 years ago

Kan man minska den vita chokladen med hälften utan att den blir för lös?

Therese Henriksson
Therese Henriksson
2 years ago

Hur länge håller den i frysen?

Emma
Emma
2 years ago

Kan man ställa den i kylen med kolatoppingen på i några timmar?

Cathrin
Cathrin
2 years ago

Hej! Jag ska göra denna till julafton. Men har ingen tid att ”baka” på julafton. Kan jag göra kolan dagen innan och låta stå kallt och hälla på den innan servering?

Natalie
Natalie
2 years ago

Hej 🙂 kan jag köra dulce letche istället för kolan i receptet! Ska tas med på julafton och känner att det skulle underlätta 🙂

Elvira Salomonson
Elvira Salomonson
2 years ago

Hej! Kan jag göra denna utan den vita chokladen? Mvh

Sussie
Sussie
2 years ago

Kan man använda sig av dulce de leche istället för att göra egen kola? 🙂

Ida Ahlén
Ida Ahlén
2 years ago

Hej! Ska kakan vara fryst vid servering? Om jag ställer in kakan i kylen när jag gör kolatoppingen, även om toppingen ska svalna, så kommer inte kakan att vara tinad till servering?

Martina
Martina
2 years ago

Jag har precis gjort två stycken tårtor att ha till julafton och ser verkligen fram emot att smaka dem! Dock blev smeten klumpig av den vita chokladen, trots att jag var mycket noggrann med att chokladen inte var varm längre. Tycker inte att det gör så mycket, det kan vara trevligt med små bitar också, men undrar lite vad jag gjorde för fel? Kanske var övriga ingredienser för kalla? Tack annars för härliga recept!

Josephine
Josephine
2 years ago

Hur länge kan man låta kolatoppingen svalna utan att den stelnar för mycket?

Kan man låta den stå i rumstemperatur i ca3-4 timmar innan man placerar den på cheesecaken eller kan man lägga på toppingen på morgonen och ställa cheesecaken i kylskåpet och ta fram på kvällen?

Last edited 2 years ago by Josephine
Bella
Bella
2 years ago

Kan man ha den i kylen 2 dagar samt lägga på kolatoppingen innan?

Jane
Jane
2 years ago

Hej!
Jag älskar dina goda recept och det är så enkelt att göra. Du har verkligen fått mig att baka varje dag 😊
Jag har bara en fråga om dina olika cheesecake recepten. Varför gräddar man visa botten i ugnen medan andra kan man lägga bara i frysen, och varför har visa cheesecake strösocker medan andra har florsocker i ingredienser? Jag har sett de recept med digestivekex på botten gräddar du medan tex pepparkak botten lägger du i kylen.

Frida
Frida
2 years ago

Kan man göra klar den med kolatoppingen och förvara den i kylen en dag?

Gunilla
Gunilla
2 years ago

Går det att skriva ut receptet och ha det på papper?

Annelie
Annelie
2 years ago

Kan man göra kolatoppingen bre på den o stoppa den i frysen igen?

Mirsada
Mirsada
2 years ago

Hej,
Måste man ha den i frysen eller kan man förvara den i kylskåpet?
Samt kan man göra kolatopping dagen innan och lägga på cheesecaken😃?

Lemol
Lemol
2 years ago

Hur räddar man mossen när den skärt sig

Daniel Siefker
Daniel Siefker
2 years ago

Helt ok men testa byta ut vitchoklad mot 3 ägg och vispa det tsm med 1,5 DL socker så blir den inte så jobbig söt att äta och byt ut lingon mot hallon så blir den finare på bordet

Jennie
Jennie
2 years ago

Tack Camilla för ett underbart recept! Mkt uppskattat av gästerna 😍

Louise
Louise
2 years ago

Om jag nu ska ta med cheesecake till middagen ikväll. Kan jag göra den helt klart så att kolasåsen även fryses ner? Eller måste den bara vara kylskåpskall?

Suneela
Suneela
2 years ago

Min cheesecakeblev en mess… Måste man frysa cheescaken innan man gäller över kola?

Emma
Emma
2 years ago

Hej! Gjorde denna 23 december och den står kvar i frysen då vårt julfirande blev inställt. Håller den sig till 16 januari tror du? Eller bör jag äta upp den snarast?

Malin
Malin
2 years ago

Jag hade problem med att det blev småsmå bitar av choklad i smeten. Beror det på att chokladen var för varm så den stelnade när den blandades med farkosten?
Som tur va så gjorde det inte så mycket 😊

Tips!

  • Gör glutenfri pepparkakscheesecake genom att byta ut pepparkakorna mot glutenfria pepparkakor och halvera mängden smör i botten.
  • Det är supergott att riva ner rivet apelsinskal i cheesecakesmeten. Gör det då i punkt 8 i receptet.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?