Sötad kondenserad mjölk

74 röster
sötad kondenserad mjölk
Att göra egen sötad kondenserad mjölk hemma är väldigt enkelt och billigt. Dessutom kan du göra den laktosfri eller vegansk. Här är hittar du det bästa receptet!

Det finns två problem med att jag släppt en bok om att göra glass utan glassmaskin. Det första är att jag tydligen gjort så att sötad kondenserad mjölk snabbt tar slut i affärerna i vissa delar av Sverige haha, förlåt! Och det andra är att det inte finns laktosfri sötad kondenserad mjölk och vegansk sötad kondenserad mjölk är svår att få tag på samt smakar mest kokos.

Så jag undersökte helt enkelt om man kan göra sötad kondenserad mjölk själv och det visade sig vara bland det enklaste man kan göra. Det enda du behöver är två ynka ingredienser: strösocker och mjölk. Hur bra? Även om det tar lite tid att göra eftersom att mjölken och sockret ska sjuda länge i kastrullen så behöver man knappt göra någonting. Hela poängen är att man inte ska röra i det så mycket. Så jag brukar bara sätta timern och gå iväg och göra annat. Väldigt smidigt om man frågar mig.

Vet man med sig att man vill ha en hel del sötad kondenserad mjölk för framtida bruk och inte enstaka tillfällen så kan du öka på satsen hur många gånger du vill. Sjud-tiden förlängs ju mer mjölk och socker du har men annars är det bara att ta fram största kastrullen du har och göra hur mycket sötad kondenserad mjölk du vill. I en lufttät burk håller dessutom sötad kondenserad mjölk i flera veckor i kylskåpet tack vare att det innehåller så mycket strösocker.

Bilden ovan visar hemmagjord sötad kondenserad mjölk som gjorts på vanlig mjölk med 3% – fetthalt. Den ser exakt ut som den man köper i affären!

Gör du egen sötad kondenserad mjölk på vanlig röd mjölk med 3% fetthalt så ser slutresultatet precis ut som i affären. Lite gul i tonen, lite tjock och seg. Gör du den däremot på laktosfri mjölk eller vegansk mjölk så blir den något mörkare – det ser nästan ut som en kolasås. Men smaken och konsistensen blir exakt likadan. I ett blindtest så märker man ingen skillnad.

laktosfri sötad kondenserad mjölk
Bilden ovan visar sötad kondenserad mjölk på laktosfri mjölk. Den blir något mörkare i färgen men smakar precis som den som görs på röd mjölk. I ett blindtest märker man ingen skillnad.

Jag är ingen kemist men skillnaden mellan vanlig mjölk och laktosfri mjölk är att mjölksockret tagits bort i den laktosfria mjölken och eftersom att socker är en viktig del i just sötad kondenserad mjölk så är det inte så konstigt att slutresultatet ser annorlunda ut. I processen att ta fram det här receptet så har jag både testat att ha i mer socker i den laktosfria sötade kondenserade mjölken och låta den sjuda kortare tid så att den har samma färg men inte reducerats lika mycket och det blev inget bra. Ration mellan vanligt strösocker och mjölk är superviktig och ökar man på med sockret så blir konsistensen obehaglig, sträv och full med sockerkristaller.

Nackdelen med att den har en annan färg blir t ex om man gör vaniljglass och den slutgiltiga glassen blir lite ljusbrun eller när man bakar key lime pie eller citronmarängpaj och fyllningen går åt det beiga hållet. Men vad gör det om man kan äta utan att få ont i magen om man är laktosintollerant?

Receptet ger samma mängd sötad kondenserad mjölk som i en färdig burk, ca 400g, oavsett om du använder laktosfri mjölk eller vanlig mjölk. Oavsett vilken mjölk du använder så är det viktigt att du väljer den med högst fetthalt, minst 3%.

Ingredienser:

2,5 dl mjölk (3% fetthalt, gäller även laktosfri), kokosmjölk, havremjölk eller sojamjölk

2,5 dl strösocker

Steg för steg – bilder som visar hur man gör hemmagjord sötad kondenserad mjölk. I bilderna har jag använt laktosfri mjölk med 3% fetthalt, därav färgen på slutprodukten.

Gör såhär:

  1. Häll upp strösocker och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på lägsta värmen tills sockerkristallerna smält helt och hållet i mjölken. Mät med linjal eller liknande för att se hur djup blandningen är. Detta behöver du veta för att blandningen ska vara reducerad till hälften när den är klar.
  2. Höj till medelvärme på spisen. När sockermjölken börjat sjuda sätter du timern på 40 minuter. Rör inte om överhuvudtaget när sockret och mjölken väl smält ihop. Anledningen är att det under processen bildas sockerkristaller längs med kanten och om du rör om kommer de att hamna i den sötade kondenserade mjölken. Det är också viktigt att det inte kokar, utan att den bara sjuder försiktigt. Sänk värmen om du måste för att bara få en fin ånga som stiger ur kastrullen och inte några kokbubblor.
  3. När 40 minuter har gått kommer det att ha bildats skum längs med kanterna. Ta försiktigt bort skummet med en sked. Ju noggrannare du är med att ta bort allt skum desto finare kommer din sötade kondenserade mjölk att bli.
  4. Låt sedan blandningen fortsätta sjuda, kolla med linjalen då och då för att se om hälften har reducerats bort. Kommer det mer skum så är det bara att ta bort det med sked igen.
  5. När du har hälften av blandningen kvar så är det bara att hälla upp den i en ren burk med tätt slutande lock och ställa i kylskåpet för att svalna och sen är det bara att använda den precis som den sötade kondenserade mjölken du köper i affären! Oroa dig inte över att den är lös när den fortfarande är varm, den blir tjockare och lite segare när den svalnat helt och hållet i kylskåpet.

TIPS!

  • Hemmagjord sötad kondenserad mjölk håller flera veckor i kylskåpet om den förvaras i lufttät burk.
  • Låter du den sjuda ännu längre så får du karamelliserad mjölk!

Prenumerera
Notis om
guest
38 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marie
Marie
3 månader sedan

Jag försökte se vad andra ”röstat”, uppe vid stjärnorna på sidan, och råkade trycka på 2 stjärnor då. Var inte meningen och jag kan inte få bort det… Förlåt!!! 😳🌻

Emma🥰
Emma🥰
3 månader sedan

Oj vad kul att din glassbok gjort succé, men det förstår man ju😍❣️Som tur har den kondenserade mjölken inte börjat ta slut i Finland än, är Finlandssvensk😇❣️

Stella
Stella
3 månader sedan

Fantastiskt! Måste testa! 😍🙏

Pia
Pia
3 månader sedan

Detta måååste jag testa! Men du, bränner det inte vid i botten på kastrullen?

Kicki
Kicki
3 månader sedan

Hej! Låter som sockret är väldigt viktigt. Har du hört något om det går med sötningsmedel? Skulle vilja göra en sockerfri kondenserad mjölk. Ska finnas unsweetend i affären men har inte hittat någon.

Tack för allt fint/gott du gör!

Kicki
Kicki
Svara på  Camilla Hamid
3 månader sedan

Wow, då får jag prova imorgon. Tack för snabbt svar!

Heidi
Heidi
Svara på  Camilla Hamid
6 dagar sedan

Hur mkt exempelvis sötströ?

Emelie
Emelie
3 månader sedan

Hur blir resultatet av den vid användning av havredryck(mjölk)? Har köpt kokos tidigare men som sagt det smakar kokos, väldigt mycket. Blir väldigt mycket kokosglass 😅🙈🙊🙉🥥

Christina Olander
3 månader sedan

Å vad spännande det är helt fantastiska att det går att få till en produkt hemma, precis när man själv vill. Dessutom att kunna göra vegansk glass så småningom, och använda denna kondenserad mjölk. Hejja dig Camilla ❤️👍🌷

Caroline
Caroline
3 månader sedan

Hej! Äntligen ett recept på laktosfri kondenserad mjölk 😍 Om jag vill ha den karamelliserad, kan jag bara koka den längre då?

Anne-Li
Anne-Li
3 månader sedan

Jag har testat med laktosfri mjölk ikväll för att göra Dulce de leche till praliner.

Jag tyckte det var svårt att veta när den är klar. När jag väl tog bort och hällde upp i skål blev den grynig och sockrig.

Vad gjorde jag för fel?

Anne-Li
Anne-Li
Svara på  Anne-Li
3 månader sedan

Jag har gjort en sats i dag som blev kanon men hade behövt bli lite tjockare.
Vågar man sjuda upp den en gång till?

blåmesen
3 månader sedan

Åh, fantastiskt, nu slipper jag välja bort massor av recept för att de råkar innehålla sötad kondenserad mjölk! Vilken service av dig att ta fram ett sånt här recept 🙂

Lotta
Lotta
3 månader sedan

Tack för detta recept! 😃

Melissa
Melissa
3 månader sedan

Alltså! Woow! Är i utlandet och hittar ej kondenserad mjölk till makens tårta. Vilken timing! Tack❤️

maria
maria
3 månader sedan

Kan man / ska man röra i början då sockret ska smälta in ?

maria
maria
Svara på  Camilla Hamid
3 månader sedan

Tack snälla, gjorde det, o nu står den i kyen, hoppas hoppas jag gjort rätt 🙂

Joanna Askengren
Joanna Askengren
3 månader sedan

Hej
Testade att göra på en liter röd mjölk. Det fick sjuda i nästan 5 timmar och jag kom aldrig ner till halva mängden. Färgen blev också lite ljusbrun. Gav upp och hällde upp i burkar och in i kylen. Smakar säkert gott ändå. Får testa med mindre mängd för att få rätt färg och mängd tror jag. Skönt att slippa köpa.

Elvy
Elvy
3 månader sedan

Spännande! Kan man ta mindre mängd socker om man vill att den färdiga kondenserade mjölken ska vara mindre söt? Eller blir det fel konsistens då?

Elvy
Elvy
Svara på  Camilla Hamid
2 månader sedan

Ok! Tack så mycket för svar!

Zandra
Zandra
2 månader sedan

Skulle ta hänsyn till både mjölk- och glutenallergi och valde rismjölk. Den hade bara 1% fett men det blev mycket lyckat resultat ändå! Den färdiga produkten blev ganska klar, med en liten gul ton. Tack för detta recept!

Annica
Annica
2 månader sedan

Tog fram burken nu, för att göra egen glass med egen kondenserad mjölk..
Den är alldeles sockrig :/
Vad har jag gjort för fel? Och går den rädda?

Annica
Annica
Svara på  Camilla Hamid
2 månader sedan

Tack för svar 🙂 går det göra något åt den?

Jenny
Jenny
1 månad sedan

Hej! så intressant. Går den frysa?

Elin
Elin
2 dagar sedan

Undrar om laktosfri mjölk – utan laktos(mjölksocker) men istället glaktos, en enklare sockermolekyl som kroppen hanterar likt glukos, fruktos. Nackdelen är att levern lagrar in fett om du inte förbränner det i musklerna. Studier om äggstockscancer, förtida åldrande etc.

38
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x